3 Mayıs 2024 Cuma


15:56   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   15:47   KORAL ÖMÜR 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI   15:35   DEM PARTİ`DEN CHP`YE ZİYARET...    15:32   ERDOĞAN`DAN, ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN İLK DEĞERLENDİRME   15:20   CHP`Lİ VEKİLLER EĞİTİMDEKİ SORUNLARA KARŞI MEB`E YÜRÜDÜ   15:18   MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEN CAN ATALAY`IN TBMM`DEKİ ODASINA İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ERHAN USTA YERLEŞTİ   14:38   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ; “12 YILDIR ÇALIŞMADAN MAAŞ ALANLAR VAR”   14:19   TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ: GAZETECİYİ VE HABERİ ÖZGÜR BIRAKIN   14:04   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ`TEN ENFLASYON TEPKİSİ: “ALMAYA ÇALIŞTIKLARI TÜM TEDBİRLERE RAĞMEN EKONOMİYİ TOPARLAYAMIYORLAR, ÇÜNKÜ YÖNETME İRADESİNİ KAYBETTİLER”   13:59   CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VOLKAN DEMİR: ÖNCE İSRAİL İLE `TİCARET` YOK DEDİLER, SONRA TİCARETİ YASAKLADILAR   13:45   RTÜK`TEN, DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE NOW TV`YE ‘İSTAKOZ` CEZASI   13:14   CHP`Lİ MİLETVEKİLERİNİN MEB`E YÜRÜYÜŞÜ... BAKAN TEKİN: ``GELECEKLERİNİ BİLSEYDİK DİYARBAKIR PROGRAMIMIZI ERTELERDİK``   12:43   ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ`NDEN 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ DOLAYISIYLA AÇIK MEKTUP   12:37   DİSK: 1 MAYIS GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALINAN HERKES SERBEST BIRAKILMALIDIR   12:30   TARSUS’TA ZABITA EKİPLERİ HIZ KESMİYOR   12:18   CHP’Lİ YILMAZ’DAN 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ MESAJI   12:16   UTKU ÇAKIRÖZER, NİSAN AYI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU`NU AÇIKLADI   11:33   ÖMER FETHİ GÜRER, KIRMIZI ET ÜRETİMİNDEKİ FARKLI RAKAMLARA DİKKAT ÇEKTİ: ``557 BİN TON FAZLA KIRMIZI ET ÜRETİMİ NASIL OLUŞTU?``   11:20   ÇHD: TAKSİM YASAĞINA KARŞI ÇIKAN 47 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI   11:13   ÖZGÜR ÖZEL: "GAZETECİLERİN HABERLERİ NEDENİYLE CEZAEVİNDE OLMAYACAKLARI BİR ÜLKEYİ SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"  
 
     
   

TESK BAŞKANI PALANDÖKEN: “BANKALAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI. POS KOMİSYON ORANLARINA SINIRLAMA GETİRİLMELİ"


Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yüzde 4`ü aşan kredi kartı faizleriyle zora düşen vatandaşın kredi kartı borçları ödeyemez hale geldiğini, veresiye defterine dönüşlerin başladığını, diğer taraftan POS cihazlarının işletim giderleri, komisyon oranları ve 45 günü aşan geri ödeme süreleri nedeniyle esnafın da mağdur olduğunu söyledi. Palandöken, bankaların elini taşın altına koyarak pos komisyon oranlarına sınırlama getirmesi gerektiğini söyledi.

 

Tarih : 2 Aralık 2023 Cumartesi 11:53   Okunma : 177

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yüzde 4`ü aşan kredi kartı faizleriyle zora düşen vatandaşın kredi kartı borçları ödeyemez hale geldiğini, veresiye defterine dönüşlerin başladığını, diğer taraftan POS cihazlarının işletim giderleri, komisyon oranları ve 45 günü aşan geri ödeme süreleri nedeniyle esnafın da mağdur olduğunu söyledi. Palandöken, bankaların elini taşın altına koyarak pos komisyon oranlarına sınırlama getirmesi gerektiğini söyledi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bugün yaptığı açıklamada, kredi kartı kullanımının artık vazgeçilmez hale geldiğini belirterek, Bankalar Arası Kart merkezi (BKM) verilerine göre Türkiye`de 114 milyonun üzerinde kredi kartı ve 186 milyonun üzerinde banka kartı kullanıldığın bilgisini paylaştı. 

"NEREDEYSE KİŞİ BAŞI 3 ADET KART DÜŞÜYOR"

"Vatandaşlara neredeyse kişi başı 3 adet kart düşüyor. Ancak yeni ekonomi politikasıyla birlikte kredi kartları faizlerinin yükseltilmesi ve taksitlendirmeye yönelik sınırlamalar ile vatandaşın alışveriş yapması zorlaştı. Vatandaş taksit sayısı az olduğu için istediği ürünü almakta sıkıntı yaşarken mağazaların anlaşmalı olduğu bankaya göre taksit sayısı da değişkenlik gösteriyor. Bu da piyasada durgunluk yaşanmasına neden oluyor.

“ARTAN MALİYETLER ESNAFIN KAZANCINI AŞMAYA BAŞLADI”

Maliyetleri her geçen gün artan esnaf yüksek komisyon oranları nedeniyle zorlanıyor. Enflasyonun yükselip banka faizlerinin artması vatandaşa yansıdı. Kredi kartı alışkanlıkları kolaylık sağladı ama artan maliyetler hem esnafı hem de nihai tüketici olan kart kullananları mağdur eder hale geldi. Kredi kartı faizleri yüzde 4`ü aşınca vatandaş sıkıntıya girdi. Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Neredeyse 600-700 bin kişi artık kredi kartı borcunu ödeyemez hale geldi. İş yerlerinde veresiye defterlerine dönüş olsa da kredi kartı kolaylığı her alanda yaygınlaştı. Bir taraftan kredi kartlarıyla ödeme yapılırken kullanılan POS cihazlarının da maliyeti arttı. POS cihazlarının işletim giderleri, komisyon oranları ve 45 günü aşan geri ödeme süreleri nedeniyle maliyetler esnafın kazancını aşmaya başladı. Dolayısıyla vatandaş da esnaf da mağdur konumda. Mutlu olan kesim kalmadı.

“KOMİSYON ORANLARINA TAVAN UYGULAMASI GETİRİLMELİ”

Komisyon oranlarına taban-tavan sınırı getirilmeli yoksa mağduriyet daha da artacak. Faizlerin bu tür yükselmesinin bedeli emtiaya, maliyete ve işçilik giderlerine yansıyor. Dolayısıyla piyasada bir daralma da zaten söz konusu. Nakit yok. Kamu ve özel bankalar artık elini taşın altına koysun. Neticede insanlar kartlardan vazgeçemeyecek olması bu paraların da bankalara geri döneceğine yönelik önemli bir güvence. Merkez Bankası, Bankalar Birliği ve Maliye Bakanlığı`nın bu konu için bir yol geliştirmesi lazım yoksa piyasadaki bu darlık daha büyük sıkıntılara yol açıyor. Komisyon oranlarının belirli oranın üstüne çıkmama talimatının verilme zamanı geldi.” 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA