CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Sivas`taki Bostankaya ve Çetinkaya pancar toplama merkezleri kapatıldığı için çiftçinin şeker pancarının elinde kaldığına dikkat çekerek; “Sivas`a 20 yılda şeker fabrikası yaptıramayanların, fabrikayı boş verin, var olan toplama merkezlerine dahi sahip çıkamayanların sonucudur bu. Çiftçimiz önümüzdeki yıl, bir daha şeker pancarını nasıl ekecek? Yetkililere sesleniyorum, bir an önce Kangal`da, Ulaş`ta çiftçimizin yaşamış olduğu bu rezilliğe son verin. Çiftçimizin mağduriyetini giderin” dedi.
CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu, Malatya Şeker Fabrikası için çiftçilerin şeker pancarını toplayan Bostankaya ve Çetinkaya pancar toplama merkezlerinin kapatılması nedeniyle nakliye sıkıntısı yaşandığını ve binlerce ton pancarın Sivas`ta tarlada kaldığını duyurdu. Konuya ilişkin bugün açıklama yapan Karasu, şunları dile getirdi:
“BİR AN ÖNCE ÇİFTÇİMİZİN YAŞADIĞI BU REZİLLİĞE SON VERİN. ÇİFTÇİMİZİN MAĞDURİYETİNİ GİDERİN”
“Sadece bu bölgede değil Kangal`ın, Ulaş`ın farklı köylerinde binlerce ton şeker pancarı tarlada kalmış durumda. Bunun ana nedeni özellikle Malatya Şeker Fabrikası`nın iş bilmezliği. Aralık ayının 10`undayız, buraya kar yağmak üzere. Bu bölge kar yağışının yoğun olduğu bir bölge. Çiftçilerimizin binlerce ton şeker pancarı şu anda tarlada bekliyor. Nakliye araçları gelmiyor, 3-4 gün fabrikada boşaltılmayı beklediğinden dolayı. Fabrika sıra veremiyor, pancarı dökebileceği alan kalmadığı için. Çiftçilerimiz ise bu pancarı başka bir fabrikaya da satamıyorlar, Malatya Şeker Fabrikası ile sözleşmeleri olduğu için. Burada binlerce ton şeker pancarı taşınmayı bekliyor. Zaten çiftçilerimiz artan mazot, gübre fiyatlarıyla birlikte zor şartlarda üretim yapmakta. Defalarca gündeme taşıdım, kapattıklarında karşı çıktım. Bostankaya ve Çetinkaya şeker pancarı toplama merkezleri kapatılmamış olsaydı bugün çiftçimiz yaşamış olduğu bu mağduriyeti yaşamayacaktı. O zaman ‘Herhangi bir mağduriyet yaşamayacak`, ‘Çiftçilerin tarlada ürünü kalmayacak` diyen yetkililerin bugün sesi soluğu çıkmıyor. Buradan iktidar milletvekillerine sesleniyorum; Sivas`ta kafe açacaklarına gelsin çiftçinin yaşadığı mağduriyeti görsünler. Sivas`a 20 yılda şeker fabrikası yaptıramayanların, fabrikayı boş verin, var olan toplama merkezlerine dahi sahip çıkamayanların sonucudur bu. Çiftçimiz önümüzdeki yıl, bir daha şeker pancarını nasıl ekecek? 2 aydır tarlada bekleyen ürün, fire noktasında da çiftçimize ciddi mağduriyetler yaşatmakta. Ürününü çekmede, tarladan çıkarmakta ciddi sorunlar yaşamaktadır çiftçimiz. Yetkililere sesleniyorum, bir an önce Kangal`da, Ulaş`ta çiftçimizin yaşamış olduğu bu rezilliğe son verin. Çiftçimizin mağduriyetini giderin.”