29 Nisan 2024 Pazartesi


15:31   "BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ... ERİNÇ SAĞKAN: "BİZ HUKUK DEVLETİ DİYE HAYKIRIRKEN KANUN DEVLETİ BİLE OLMAKTAN UZAKLAŞILIYOR"   15:02   İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN ADAYI DERVİŞOĞLU: “SİZLERE YALVARIYORUM. TÜRKİYE`NİN MEYDANLARINDA ERDOĞAN İLE HESAPLAŞMAK İSTİYORUM. BANA O GÜCÜ VERİN”   14:10   TMMOB İNŞAAT MÜHANDİSLERİ ODASI, MESLEKTAŞLARININ TUTUKLU YARGILANMASINA TEPKİ GÖSTERDİ   14:03   BİRLEŞİK KAMU İŞ KONFEDERASYONU: "SON BİR YILDA AÇLIK SINIRI  8 BİN 257 LİRA, YOKSULLUK SINIRI DA 27 BİN 575 LİRA ARTTI"   14:01   İYİ PARTİ`NİN OLAĞANÜSTÜ KURULTAYINDA ADAYLIĞI KESİNLEŞEN 4 İSİM GENEL BAŞKANLIK İÇİN YARIŞACAK   13:52   İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI MERAL AKŞENER VEDA ETTİ: "BEDELİ ÖDEME SIRASINDA EN ÖNDE KARŞINIZDA DURUYORUM. ALLAHAISMARLADIK"   13:39   BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. NACİ İNCİ: “BRÜKSELDE TEMSİL EDİLEN TEK ÜNİVERSİTEYİZ”   13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:32   SİNOP`UN ERFELEK İLÇESİNDE AÇILMAK İSTENEN TAŞ OCAĞINA BÖLGE HALKI TEPKİLİ   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   10:06   CHP`DEN YENİ MÜFREDAT ELEŞTİRİSİ: "ADALET VE KALKINMA PARTİSİ İKTİDARININ ÇAĞDIŞI EĞİTİM MANİFESTOSU"   10:01   MAHMUT TANAL`IN, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ÖNÜNDEKİ EYLEMİ SABAH SON BULDU: ELEKTRİK KESİNTİLERİNE ÇÖZÜM ÜRETİLMEZSE, DEMOKRATİK TEPKİLERİMİZ DEVAM EDECEK   10:01   MAHMUT TANAL`IN, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ÖNÜNDEKİ EYLEMİ SABAH SON BULDU: ELEKTRİK KESİNTİLERİNE ÇÖZÜM ÜRETİLMEZSE, DEMOKRATİK TEPKİLERİMİZ DEVAM EDECEK   10:01   ELAZIĞ`DA KIZ ÖĞRENCİLERİ TACİZ ETTİĞİ İDDİA EDİLEN ÖĞRETMEN TUTUKLANDI   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”  
 
     
   

SEZGİN TANRIKULU, DİYARBAKIR`DA 180 SAĞLIK İŞÇİSİNİN ZORLA EMEKLİ EDİLMEK İSTENMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ: BU ZULMÜ İŞÇİ ARKADAŞLARIMIZA BU YAŞTA YAŞATMAYIN


CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışan ve taşerondan kadroya geçen 180 işçinin zorla emekli edilmek istenmesine tepki gösterdi. İşçilerin zorla emekli edilmelerinin yasaya aykırı olduğunu söyleyen Tanrıkulu, "1 Mart 2023`te yürürlüğe giren yasaya göre zorunlu emeklilik 1 Mart 2023`ten sonra kaldırılmış kesin olarak. Bir takdir hakları yok. Yani 1 Mart 2023`ten önce taşerondan kadroya geçen işçiler eğer emekli edilmemişlerse, bu tarihten sonra kendi istekleri yoksa emekli edilemezler. Bu zulmü, bu işçi arkadaşlarımıza, bu yaşta, bu koşullarda yaşatmayın. Bu işin takipçisi olacağız ve burada olacağız" dedi.

 

Tarih : 4 Ocak 2024 Perşembe 14:38   Okunma : 24

MEHMET MUCAHİT CEYLAN

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışan ve taşerondan kadroya geçen 180 işçinin zorla emekli edilmek istenmesine tepki gösterdi. İşçilerin zorla emekli edilmelerinin yasaya aykırı olduğunu söyleyen Tanrıkulu, "1 Mart 2023`te yürürlüğe giren yasaya göre zorunlu emeklilik 1 Mart 2023`ten sonra kaldırılmış kesin olarak. Bir takdir hakları yok. Yani 1 Mart 2023`ten önce taşerondan kadroya geçen işçiler eğer emekli edilmemişlerse, bu tarihten sonra kendi istekleri yoksa emekli edilemezler. Bu zulmü, bu işçi arkadaşlarımıza, bu yaşta, bu koşullarda yaşatmayın. Bu işin takipçisi olacağız ve burada olacağız" dedi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışan 180 işçinin zorla emekli edilmek istendiği yönündeki şikayetler üzerine Sağlık Müdürlüğü binası önünde basın toplantısı düzenledi.

"KADROYA GEÇEN İSÇİLERİN ZORUNLU EMEKLİLİĞİ ORTADAN KALDIRILMIŞTIR"

Sezgin Tanrıkulu şunları söyledi:

"Taşeron işçi uygulaması Türkiye`nin kanayan yarasıydı. Yıllarca işçiler mücadele ettiler, sendikalar mücadele ettiler, taşeron işçilik olmasın ve kadroya geçilsin diye kamu kurumlarında. Nitekim, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler kadroya alındılar bütün Türkiye`de ve bütün kurumlarda. Ancak kadroya alınan bu işçilerin temel bir sorunu vardı; emeklilik yaşı veya gün sayısı dolmuş ise eğer, yaşlarına bakılmaksızın emekliliğe sevk ediliyorlardı. Bu da temel bir sorun, yani kendi istekleri dışında emekliliğe sevk ediliyorlardı yaşları 50 olmasına rağmen ve daha çalışacak ömürleri olmasına rağmen. Bu sorun da Türkiye`nin gündemine oturmuştu. Geçtiğimiz yılın Mart ayında, 1 Mart 2023 tarihinde, hatırlarsanız EYT ile ilgili yasal düzenleme seçimden önce muhalefetin baskısıyla parlamentoya geldi. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapıldı. O düzenlemeye bir madde daha eklendi. O madde de kadroya alınan işçilerin zorunlu emekliliğine ilişkindi. O maddeye göre, yani 1 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeden sonra, taşerondan kadroya geçen işçilerin `zorunlu emekliliği` diye bir düzenleme söz konusu değil. Kanun burada ve kanun koyucu da bizleriz. Ben geçen yıl da parlamentodaydım bu kanun yapıldığı zaman da milletvekiliydim. Bu kanundaki amaç kadroya geçen işçilerin zorunlu emekliliğini ortadan kaldırmaktır.

"SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İŞÇİLERE TEBLİGAT YAPARAK `EMEKLİYE AYRILIYORSUNUZ` DEMİŞ"

Şimdi niye buradayız? Diyarbakır`da Sağlık Müdürlüğü`ne bağlı 4 tane kurumda, çocuk hastanesinde, kadın doğum hastanesinde, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi`nde ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde çalışan işçiler var, kamuda çalışan işçiler var taşerondan kadroya geçmişler, yaklaşık 180 kişi. Bu işçi arkadaşlarımıza tebligat yapıldı bu Sağlık Müdürlüğü tarafından. İşçi arkadaşlarımıza denildi ki, `siz 1 Ocak 2024 itibarıyla emekliliğe ayrılıyorsunuz`. Bu arkadaşlarımızın böyle bir talebi yok. Ben Diyarbakır Milletvekili olarak İl Sağlık Müdürü ile 2 kez görüştüm. Yaptıkları işlemin yanlış olduğunu ifade ettim. Kendisi de bana yasal düzenlemenin böyle olduğunu ifade etti. Ben de öyle olmadığını ifade ettim. Bir kez daha TBMM üzerinden arayıp kendisiyle konuştum ve bu yasayı kendisine bir kez daha hatırlattım. Dedim ki ben en fazla hukukçuluğuma güvenirim. Düzenleme burada arkadaşlar. Bu düzenlemeye göre, yani 1 Mart 2023`te yürürlüğe giren yasaya göre zorunlu emeklilik 1 Mart 2023`ten sonra kaldırılmış, kesin olarak bir takdir hakları yok. Yani 1 Mart 2023`ten önce taşerondan kadroya geçen işçiler eğer emekli edilmemişlerse, 1 Mart 2023 tarihinden sonra kendi istekleri yoksa emekli edilemezler ama ben sağlık müdürüne anlatamadım.

"180 TANE İŞÇİMİZE BU KOŞULLARDA BU ZULMÜ YAŞATMAYIN"

Sağlık Bakanlığı`ndan görüş aldıklarını ifade etti ama o görüş tamamen hukuka aykırıdır. Diyarbakır`da taşerondan kadroya geçen işçiler sadece Sağlık Müdürlüğü`nde çalışmıyorlar. Başka kurumlarda da çalışanlar var ama bu uygulama sadece Sağlık Müdürlüğü`nde yapılıyor. Sağlık Müdürlüğü`ne, Sağlık Müdürlüğü önünde sesleniyorum; 180 tane işçimize, Diyarbakırlı hemşehrilerimize bu koşullarda bu zulmü yaşatmayın. Zorunlu olarak emekliliğe sevk etmeyin. Onları ekmeğe muhtaç hale getirmeyin. Emeklilerin hangi koşullarda ekmeğe muhtaç hale geldiklerini biliyoruz. Emekli maaşı ile aldıkları maaş arasında üçte bire yakın fark var. 50 yaşından sonra başka bir yerde iş bulma olanakları neredeyse yoktur ve imkansızdır. Bu işçileri çıkarıp belki liyakate aykırı bir biçimde veya kamuoyunun da bildiği nedenlerle yerlerine başka işçi alacaksınız. O nedenlerin ne olduğu biz biliyoruz. Diyarbakır kamuoyu da o nedenleri biliyor. Bu zulmü, bu işçi arkadaşlarımıza, bu yaşta, bu koşullarda yaşatmayın. Bu işin takipçisi olacağız ve burada olacağız. Bilinmesini isterim, o nedenle bu basın toplantısını bu koşullarda burada yaptım ki, Sağlık Müdürü de bizi duysun Diyarbakır Valisi de bizi duysun. Türkiye`nin başka hiçbir yerinde olmayan bu uygulamayı Diyarbakır`da yapmasınlar."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA