17 Mayıs 2024 Cuma


14:52   DEM PARTİ VAN İL BAŞKANI KURT: "KOBANİ DAVASI HER YÖNÜYLE HUKUK DIŞI, SİYASİ BİR DAVADIR"   14:21   KOBANİ DAVASI`NDA DURUŞMANIN ERTELENME TALEBİ REDDEDİLDİ   14:04   CHP`DE TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI SEÇİMİ İÇİN SÜREÇ BAŞLIYOR   13:44   CAN ATALAY İÇİN ADALET NÖBETİ DEVAM EDİYOR   13:14   GÖKHAN GÜNAYDIN BAKAN TEKİN`E SESLENDİ   13:04   VELİ AĞBABA`DAN İKTİDARA DIŞİŞLERİ VAKFI TEPKİSİ   11:46   KOBANİ DAVASI`NDA KARAR BEKLENİYOR... ALİ MAHİR BAŞARIR, CHP HEYETİ ADINA BASIN AÇIKLAMASI YAPTI   11:40   KOBANİ DAVASINDA KARAR BEKLENİYOR… DEM PARTİ`DEN SİNCAN CEZAEVİ ÖNÜNDE AÇIKLAMA   11:34   GÖKÇE GÖKÇEN`DEN ODTÜ`LÜ ÖĞRENCİLERE DESTEK   10:55   BURHANETTİN BULUT: “CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYININ 1 DAKİKALIK HARCAMASI 2 ASGARİ ÜCRETİ AŞTI”   09:53   MERSİN BÜYÜKŞEHİR DESTEKLİYOR, KADINLAR OKUMA YAZMA ÖĞRENİYOR   01:39   AYM`NİN CAN ATALAY KARARINI UYGULAMAYAN YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ BAŞKANI MUHSİN ŞENTÜRK, YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI`NA SEÇİLDİ   01:20   ALİ MAHİR BAŞARIR: "OSMAN KAVALA DOSYASINDA HEYET KAPAĞINI BİLE KALDIRMADAN RET KARARI VERDİ, UTANÇ MESELESİDİR BU"   01:14   TBMM`DE MUHALEFET VE İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA “KAMUDA TASARRUF” TARTIŞMASI…   01:01   FAHİŞ FİYAT ARTIŞI VE STOKÇULUK CEZALARININ ARTIRILMASINI DA İÇEREN KANUN TEKLİFİNİN İLK 3 MADDESİ TBMM GENEL KURULU`NDA KABUL EDİLDİ   16:49   BES EDİRNE ŞUBESİ`NDEN `TASARRUF` PROTESTOSU   15:14   CHP, ÖZGÜR ÖZEL`İN KATILIMIYLA “ENGELSİZ YARINLAR BULUŞMASI” DÜZENLİYOR   15:12   GAMZE TAŞCIER: “ÇOCUKLAR İSTİSMAR EDİLİRKEN SUSANLARI, İSTİSMARI MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞANLARI TARİH AFFETMEZ”   14:46   DİSK: ASIL SUÇLU OLAN TAKSİM`İ 1 MAYIS`A YASAKLAYANLARDIR   14:26   BTP GENEL BAŞKANI BAŞ: "BUNLARIN `TASARRUF EDECEĞİZ` DEMELERİNE BAKMAYIN. ÖZELLEŞTİRME FURYASINA BAŞLANACAK"  
 
     
   

CHP`Lİ NERMİN YILDIRIM KARA: ``MÜLKİYET HAKKININ İHLAL EDİLDİĞİNE DAİR KUŞKULARIMIZ VAR``


CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay`daki rezerv alan uygulamasına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki`nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. CHP`li Kara, Bakan Özhaseki`ye, "Hatay Antakya`da rezerv alanlar içerisinde, az hasarlı ya da hasarsız olarak kayda geçirilen binalardan kaç tanesi riskli yapıya dönüştürülmüştür?" diye sordu.

 

Tarih : 11 Mart 2024 Pazartesi 11:41   Okunma : 39

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay`daki rezerv alan uygulamasına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki`nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. CHP`li Kara, Bakan Özhaseki`ye, ``Hatay Antakya`da rezerv alanlar içerisinde, az hasarlı ya da hasarsız olarak kayda geçirilen binalardan kaç tanesi riskli yapıya dönüştürülmüştür?" diye sordu.

CHP`li Nermin Yıldırım Kara, soru önergesinin gerekçesinde, Antakya`da yapılan rezerv alan pratiğini örnekledi. Kara, şunları kaydetti:

``6306 sayılı kanunda yapılan düzenlemeler ile ortaya çıkan rezerv alan, riskli alan ve riskli yapı gibi kavramlar birbiriyle ilintili olmakla birlikte pratikte birtakım problemlerin yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Yıkımın çok olduğu Hatay`da birçok ilçe ve noktada rezerv alanlar ilan edilmiş olup özelikle Hatay`ın merkez ilçesi olan Antakya`da yurttaşlarımız rezerv alan içerisinde kalan az hasarlı ve hasarsız konut ve iş yerleri gibi yapılarla ilgili olarak kaygı yaşamaktadır. Örneğin, Antakya`da, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan; 2 blok ve 18 daireden oluşan bir apartman deprem sonrası yapılan incelemelerde az hasarlı olarak kayda geçirilmiştir. Ancak yeni düzenleme ile verilen yetkiler neticesinde; kolluk kuvveti marifeti ile binadan sürekli olarak karot örnekleri alınmış, binanın statüsünün riskli olarak değiştirilebilmesi için tüm imkanlar zorlanmıştır. Yasa gereğince; rezerv alan içerisinde kalan yapılar için öncelikle SPK tarafından lisans verilmiş firmalarca gayrimenkul değerlemesine ilişkin raporların alınması gerekmektedir. Böylece yapının değeri tespit edilerek, rezerv alanda yapılacak yeni yapıdan bu bedelin mahsuplaşma işlemi gerçekleştirilmelidir. Ancak bir yapı, riskli yapı haline gelirse Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nca yıkım gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla kat irtifakı sonlanır, değer tespit edilemeden yapı rezerv alana dahil edilmiş olur. Ancak kolluk ile sürekli karot almak, internet üzerinden yapılan tebligatların yurttaşlara ulaşmaması, kat irtifaklarının re`sen kaldırılması, yurttaşların arsa payı sahibine dönüştürülmesi, mahsuplaşma sırasında mülkiyet hakkının ihlal edilmesine neden olmakla birlikte maddi olarak da yurttaşlarımıza zarar vermektedir. ”

"AZ HASARLI KAÇ BİNA RİSKLİ YAPIYA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR?"

CHP`li Kara`nın, Mehmet Özhaseki`nin yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

"Hatay Antakya`da rezerv alanlar içerisinde, az hasarlı ya da hasarsız olarak kayda geçirilen binalardan kaç tanesi riskli yapıya dönüştürülmüştür?

Hatay Antakya`da rezerv alan içerisinde kalan kaç yapı hakkında yıkımdan önce değer tespiti yapılmıştır?

Hatay Antakya`da az hasarlı ya da hasarsız kayda geçirilen binaların riskli yapıya dönüştürülmesindeki amaç nedir?

Rezerv alanlardaki az hasarlı konut ve iş yerlerinden sürekli karot örneği alma işlemi esnasında maliklerin rızası alınmakta mıdır?

Rezerv alan içerisinde kalan az hasarlı ya da hasarsız yapılar için kamulaştırma yoluna gidilmesi düşünülmekte midir?"

``ASIL AMACINIZI AÇIKLAYIN``

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki`nin daha önceki açıklamalarını anımsatan Nermin Yıldırım Kara, şöyle devam etti: 

``Kasım 2023 tarihinde Özhaseki kendisine rezerv alanla ilgili sorulan soruya şu cevabı veriyor: ‘Bizim genellikle rezerv alan olarak ilan ettiğimiz yerler boş yerler. Siz bir yerden kentsel dönüşüm yaparken, bir de gidip de milletin oturduğu evleri rezerv alan ilan edip uğraşır mısınız?` Aynı soruyu şimdi kendisine yöneltmek gerekir. Bu soru önergesini sunduğumuz vakitlerde gerekçede bahsettiğimiz örneğe benzer birçok örnek bize iletildi. Özellikle Antakya Akevler mahallesinde bulunan yurttaşlarımız benzer problemleri dile getiriyorlar. Yurttaşımızın apartmanı az hasarlı olarak kayda geçmiş. Yasa değişikliğinden önce kolonları fiberle kaplamış, aldıkları karot örnekleri sonucu da c35 basınç dayanıklı çıkıyor. Binaya tam 8 ay boyunca 6 milyon TL civarında masraf yapılmış. Şimdi kapısına riskli alan diye tebligat yapıştırılıyor. Bu yalnızca bir tane somut örnek. Bu pratiği uygulayanların asıl amaçları ne öğrenmek istiyoruz, şeffaf bir açıklama yapılmak zorunda``

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA