28 Nisan 2024 Pazar


15:31   "BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ... ERİNÇ SAĞKAN: "BİZ HUKUK DEVLETİ DİYE HAYKIRIRKEN KANUN DEVLETİ BİLE OLMAKTAN UZAKLAŞILIYOR"   15:02   İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN ADAYI DERVİŞOĞLU: “SİZLERE YALVARIYORUM. TÜRKİYE`NİN MEYDANLARINDA ERDOĞAN İLE HESAPLAŞMAK İSTİYORUM. BANA O GÜCÜ VERİN”   14:10   TMMOB İNŞAAT MÜHANDİSLERİ ODASI, MESLEKTAŞLARININ TUTUKLU YARGILANMASINA TEPKİ GÖSTERDİ   14:03   BİRLEŞİK KAMU İŞ KONFEDERASYONU: "SON BİR YILDA AÇLIK SINIRI  8 BİN 257 LİRA, YOKSULLUK SINIRI DA 27 BİN 575 LİRA ARTTI"   14:01   İYİ PARTİ`NİN OLAĞANÜSTÜ KURULTAYINDA ADAYLIĞI KESİNLEŞEN 4 İSİM GENEL BAŞKANLIK İÇİN YARIŞACAK   13:52   İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI MERAL AKŞENER VEDA ETTİ: "BEDELİ ÖDEME SIRASINDA EN ÖNDE KARŞINIZDA DURUYORUM. ALLAHAISMARLADIK"   13:39   BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. NACİ İNCİ: “BRÜKSELDE TEMSİL EDİLEN TEK ÜNİVERSİTEYİZ”   13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:32   SİNOP`UN ERFELEK İLÇESİNDE AÇILMAK İSTENEN TAŞ OCAĞINA BÖLGE HALKI TEPKİLİ   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   10:06   CHP`DEN YENİ MÜFREDAT ELEŞTİRİSİ: "ADALET VE KALKINMA PARTİSİ İKTİDARININ ÇAĞDIŞI EĞİTİM MANİFESTOSU"   10:01   MAHMUT TANAL`IN, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ÖNÜNDEKİ EYLEMİ SABAH SON BULDU: ELEKTRİK KESİNTİLERİNE ÇÖZÜM ÜRETİLMEZSE, DEMOKRATİK TEPKİLERİMİZ DEVAM EDECEK   10:01   MAHMUT TANAL`IN, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ÖNÜNDEKİ EYLEMİ SABAH SON BULDU: ELEKTRİK KESİNTİLERİNE ÇÖZÜM ÜRETİLMEZSE, DEMOKRATİK TEPKİLERİMİZ DEVAM EDECEK   10:01   ELAZIĞ`DA KIZ ÖĞRENCİLERİ TACİZ ETTİĞİ İDDİA EDİLEN ÖĞRETMEN TUTUKLANDI   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”  
 
     
   

GÜRER: “SÖZLEŞMELİ DOMATES EKİMİNDE 2024 YILI İÇİN SALÇALIK FİYATI 3 LİRA 30 KURUŞ OLARAK DUYURULDU”


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde`nin Bor ilçesine bağlı Kızılca köyünde domates üreticileriyle yapılan sözleşmeli tarım sürecinde ortaya çıkan sorunlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Gürer, bölgedeki salça fabrikasının 3 lira 30 kuruş fiyat açıkladığını belirtti.

 

Tarih : 21 Mart 2024 Perşembe 14:31   Okunma : 210

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde`nin Bor ilçesine bağlı Kızılca köyünde domates üreticileriyle yapılan sözleşmeli tarım sürecinde ortaya çıkan sorunlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Gürer, bölgedeki salça fabrikasının 3 lira 30 kuruş fiyat açıkladığını belirtti.

CHP`li Ömer Fethi Gürer, Niğde`nin Bor ilçesine bağlı Kızılca köyünde domates üreticisi olan Önder Atalan ile sözleşmeli tarımda yaşanan sorunlar, çiftçilerin aleyhine yapılan fiyat güncellemeleri ve üretim maliyetlerindeki artışlar konusunu konuştu.

Gürer, son yıllarda Niğde`nin Bor ilçesine bağlı Kızılca ve Çukurkuyu bölgelerinin tarımsal üretimde önemli bir konuma ulaştığını, bu bölgelere dışarıdan gelen çiftçilerin de tarımsal üretim yaptığını ifade etti. Ancak, son dönemde sözleşmeli tarımki çiftçilerin şikayetlerinin arttığını belirtti.

"SÖZLEŞMELİ TARIM ZARAR ETTİRDİ"

Geçen yıl sözleşmeli tarım yoluyla 130 dönüm arazide domates yetiştiren üretici Önder Atalan`la görüşen Gürer, Atalan`a yaşadıkları sorunları sordu. Atalan, “Geçen yıl 130 dönüm araziye sözleşmeli domates ektim. Domates fidesini sözleşmeli tarımda şirket kendilerinden almamızı şart koşuyor. Vermiş oldukları fide yüksek brix oranı içerdiği için hasada gelmeden tarlada komple eridi. Geçen yıl sözleşmeden büyük zarar ettim, yatırmış olduğumuz ana paramızı bile alamadık” dedi.

Sözleşmeli tarım kapsamında geçen yıl ciddi zarara uğrayan domates üreticisi Önder Atalan, “Sözleşmeli tarım anlaşması imzaladığınız yer diyor ki ‘fidanı ben vereceğim. Benim istediğim ürünü yetiştireceksin` diyor. Bölgede o üründen sonuç alamıyorsunuz, yani o zaman da zarar ediyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

CHP`li Gürer`in, “Bu yıl yine domates ekimi var mı?” sorusu üzerine Atalan, “Ben yine kendim 80 dönüm domates ektim, kendi bildiğim yöntemlerle ekeceğim. Sözleşme teklifi geldi, reddettim, sözleşmeli yapmayacağım” dedi.

"DÖNÜM MALİYETİ 36-37 BİN LİRA"

Bölgedeki salça fabrikasının fiyat olarak 3 lira 30 kuruş fiyat açıkladığını belirten Gürer`in, bu fiyatın üreticiyi kurtarıp kurtarmayacağı yönündeki sorusu üzerine Atalan, “O fabrika teslim fiyatı şimdi, bunun nakliyesi var. Geçen sene 26 kuruştu nakliye, bu sene yaklaşık 40 kuruş olacak. Tarladan fabrikaya bu sene yüzde 2`i stopajı var, yüzde 1 KDV`si var. Yani geçen yılki fiyat kalmıyor, 25-26 kuruş kalır kilosunda. Korkunç tonaj almamız lazım kar edebilmem için. Bugünkü maliyetlerde 36-37 bin lira bir dönüm domatesin ekim maliyeti” diye konuştu. Önder Atalan, domates için hiçbir türlü destek alamadıklarını belirtti.

CHP`li Gürer, geçen yıl fabrikaların domates alırken ürünün çok olması durumunda fiyatların aşağı çekilerek alım yaptığı yönünde üreticilerden tepki geldiğini söyledi. Atalan, “Tabii ki güncelleme yapıyorlar, yükseldiğinde yapmıyorlar ama mesela geçen yıl fiyat çok düştüğü zaman her ayda bir güncelleme yaptılar, aşağı çekiyorlardı fiyatları” dedi.

"TARIMDA PLANLAMA ŞART"

CHP`li Gürer, tarımsal üretimde her zaman tarımsal üretim planlamasının yapılması gerektiğini ve bir yıl önceden nerede hangi ürünün ne kadar üretileceğini belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Gürer, şöyle konuştu: “Ülkemizde sözleşmeli tarım genelde şeker pancarında yapılıyor. Son yıllarda sözleşmeli tarım özendiriliyor çünkü arazilerin ekilebilmesi ve üreticinin de önünü görebilecek düzenlemeler ile bu işin sürdürülmesi bekleniyor. Ama öyle olmuyor, sözleşmeli tarımda yapılan anlaşma hep üreticinin aleyhine işliyor. Büyük şirketler sözleşmeli tarımı teşvik ediyorlar, kendilerini garantiye alıyorlar, üretici aynı şekilde garantiye alınmıyor çünkü şöyle düşünülüyor: ‘Bu yıl ekmezse yerine başka birisi eker, ben ekecek adam bulurum` ama kendisini sanayici veya bu konudaki fabrika sahipleri koruyunca da sözleşmeli tarıma bakışta geçmiştekinden farklı olarak geriye düşüyor. Normalde sözleşmeli tarım olsa 1 yıl önceden hangi bölgede ne kadar ürün yetişeceğini ne ekileceği belli olacak. Böylece hem üretimde sorun olmayacak hem de maliyetler konusunda sıkıntı yaşanmayacak ama bununla ilgili düzenlemelerin yeniden ele alınması ihtiyaç durumundadır.”

Gürer, bölgede salça üretimine yönelik fabrikaların varlığının çiftçi için olumlu bir yatırım olduğunu ancak bunun üreticiyi de koruyan bir biçimde sözleşmeli tarım olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Gürer, “Fabrika kilosunu 3 lira 30 kuruş alım şartıyla 2024 yılı için sözleşme yapıyor. Dekara 2 bin 500 adet fideyi alım zorunluluğu ile şirket veriyor. Nakit avans desteği de 200 TL/ton talep eden üreticiye veriliyor. Ayrıca, 15-15-15 dekara gübre desteği 50 kg olarak belirlenmiş durumda. Ödeme de nakit avans + gübre desteği yüzde 50`si sezonda, yüzde 50`si Ocak 2025`de ödenecek. Bu şartlarla kilo alım fiyatı da 3 lira 30 kuruş olarak duyuruldu. Üreticiler artan girdilerle bu fiyatla üretimde zorlanacağını ifade ettiler” diye konuştu.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA