15 Mayıs 2024 Çarşamba


22:44   CHP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ SEZGİN TANRIKULU: "DEDAŞ BÖLGEDEKİ ÇİFTÇİLERE BÜYÜK ZULÜM UYGULUYOR"   22:31   DEM PARTİ ANKARA İL ÖRGÜTÜ`NDEN KOBANİ AÇIKLAMASI: ”BU ÇIKMAZDAN GERİ DÖNÜN, DİYALOG VE MÜZAKERELERİN, BARIŞIN ÖNÜNÜ AÇIN”   22:11   CAN ATALAY İÇİN İSTANBUL ADLİYESİ ÖNÜNDEN ADALET ÇAĞRISI... TİP GENEL BAŞKANI BAŞ: "ADINDA ADALET OLAN BU PARTİ TÜRKİYE`DE ADALETİ KATLEDEREK VAR OLUYOR"   21:36   İYİ PARTİ `KAMUDA İSRAFIN ARAŞTIRILMASINI` İSTEDİ... İYİ PARTİ`Lİ KARAKAŞ: "BU PAKET KAMUDAKİ İSRAFIN İTİRAFIDIR"   21:19   TBMM GENEL KURULU`NDA İKTİDARIN REDDETTİĞİ ÖNERGELER TARTIŞMA YARATTI... "AKP GRUBU`NUN ADI BUGÜNDEN SONRA `REDGİLLER` OLMALI"   20:20   TBMM`DE DEM PARTİ VE AKP`LİLER ARASINDA İLİÇ TARTIŞMASI... KORDU`DAN KARSLI`YA: "SORUMLULUKLARI VAR, SAVUNMA PSİKOLOJİSİYLE CEVAP VERMESİNLER"   19:37   ODTÜ`LÜ MİLLETVEKİLİ KONURALP`TEN ODTÜ REKTÖRLÜĞÜ`NE TEPKİ: "ÖĞRENCİLER HAKKINDA AÇILAN SORUŞTURMALAR DURDURULMALI, BARIŞÇIL EYLEMLERİNE VE TALEPLERİNE SAYGI GÖSTERİLMELİDİR"   19:02   HAKKARİ BELEDİYE BAŞKANI AKIŞ: "KAYYIM TARAFINDAN BELEDİYE BÜTÇESİNDEN AKP`Lİ ADAYIN SEÇİM KAMPANYASI İÇİN 29 MİLYON 939 BİN TL HARCANMIŞ"   17:55   CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI`NDAN 18 MAYIS`TA DÜZENLENECEK SARAÇHANE MİTİNGİNE KATILIM ÇAĞRISI   17:47   OSMAN KAVALA DAVASINDA YARGILAMANIN YENİLENMESİ TALEBİNİ YENİ HEYET DEĞERLENDİRECEK   17:45   ERDOĞAN`DAN `YENİLENME` MESAJI: ``BİZİM AK PARTİ`DEN GÜÇ DEVŞİRECEK  İSİMLERE DEĞİL AK PARTİ`YE GÜÇ KATACAK ŞAHSİYETLERE İHTİYACIMIZ VAR``   16:53   EĞİTİM- İŞ MÜLAKAT UYGULAMASINI YARGIYA TAŞIYOR... KADEM ÖZBAY: "GEÇMİŞTE YAPILAN MÜLAKATLAR TORPİL MEKANİZMASININ GÖSTERGESİ, BU ALDATMACALARA İZİN VERMEYECEĞİZ"   16:50   TARSUS BELEDİYESİ PERSONELİNE YANGIN TATBİKATI VE EĞİTİMİ VERİLDİ   16:49   BÜRO-İŞ SENDİKASI`NDAN `KAMU TASARRUF PAKETİ`NE PROTESTO: "YEDİLER İÇTİLER, HESABI BİZE ÖDETECEKLER. KİM YEDİYSE HESABI ONLAR ÖDESİN"   16:45   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ, ENGELLİLER HAFTASI’NDA ÖZEL BİREYLERLE PİKNİK YAPTI   16:44   ÖZGÜR ÖZEL: "MADENCİ ŞENOL ZURNALI`YA ALLAH`TAN RAHMET, YARALI MADENCİ SAVAŞ ONUR`A ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM"   16:33   ERDOĞAN, TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ`NİN DANIŞMA TOPLANTISINA KATILDI: ``BU YILIN TARIM DESTEĞİ YIL SONUNDA 91 BUÇUK MİLYAR LİRAYA ÇIKACAK``   16:21   ÖZGÜR ÖZEL: "BELEDİYE YATIRIMLARIMIZI ENGELLEMEYE ÇALIŞANLARLA MİLLETİN HUZURUNDA HESAPLAŞIRIZ"   16:12   YARGITAY`DA DEVİR TESLİM TÖRENİ... YARGITAY BAŞKANI KERKEZ: "YARGITAY`IN ONURUNU VE İTİBARINI KORUMAK İÇİN SÖZ VERİYORUM"   15:57   ÖZGÜR ÖZEL: CHP`DE BİR TANE EŞ, DOST, AKRABA ATAMASI YOKTUR. BU YALANLARA KARŞI BU ÖZGÜVENLE MÜCADELE ETTİK"  
 
     
   

EKONOMİSTLER MERKEZ BANKASI`NIN FAİZ KARARINI DEĞERLENDİRDİ


Merkez Bankası Para Politika faizini, 500 baz puan artışla yüzde 45`ten yüzde 50`ye yükseltti. Ay başından itibaren ekonomide olumsuz gelişmelerin yaşandığını Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, ANKA Haber Ajansı`na konuştu.

 

Tarih : 22 Mart 2024 Cuma 15:02   Okunma : 293

Merkez Bankası politika faizini 500 puan artırarak yüzde 50`ye çıkardı. Ekonomistler, bu artışın kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Bu hem işsizliğin artmasını, önlenemeyen kredilerin kabarmasını, kredi kartları ve tüketici kredileri yoluyla iki yakasını bir araya getirebilen yurttaşların daha yoksullaşmasını getirir" derken Ekonomist Şenol Babuşçu ise, "Enflasyonda hedeflenen rakamlara ulaşmamız zor olduğu için faiz artışı yapılabilir. Enflasyonun yıl sonu itibarıyla yüzde 50`nin altında olması imkansız" diye konuştu.

``Mehmet Şimşek`in ekonomi kurgusu büyük ölçüde yabancı sermayeye girişine dayanıyordu. Yabancı sermaye, Kasım ve Aralık aylarında borsaya ve mahkemelerine belli bir ilgi gösterdi. Ay başından itibaren çöküşler başladı. Son bir ayda da hızlandı. Son bir ayda hisse senetlerinde 625 milyon dolar tahvillerden 300 milyon dolar çıkış gerçekleşti. Ama asıl önemlisi bireyler ve yerli şirketlerin 2023 Mayıs seçimlerinde döviz kurunda bir sıçrama beklentisi içine girdiler. Bunun sonucunda 15 Mart haftasına kadar 20 milyon dolara varan rezervlerden bir satış yapıldı. Son bir hafta da faiz kararı öncesi 5 milyar dolar ek satış yapıldığını tahmin ediyoruz. Böyle olunca da seçime kadar dahi rezervlerin dayanma olanağı kalmadı. Keskin bir faiz artışıyla politika faizleri yüzde 50`ye çıkartıldı.

"İŞSİZLİĞİ ÖNLEYEMEYEN KREDİLER ARTACAK"

Böylelikle döviz kurunun fazla artmadan sıcak sermayenin Türkiye`ye ilgi göstermesi bekleniyor. Döviz kurlarında olası bir yükselişi dezenflasyon programını tamamen felce uğratır, bunu göze alamıyorlar. Bunun da ekonomiyi aniden durdurma resesyona sürükleme olasılığı çok yüksek… Bu hem işsizliğin artmasını önleyemeyen kredilerin kabarmasını, kredi kartları ve tüketici kredileri yoluyla iki yakasını bir araya getirebilen yurttaşların daha yoksullaşmasını getirir... Seçimler geride kalınca iktidardan çalışanlara ve emeklilere yönelik iyileştirmelerin gelme olasılığı iyice düşecek."

"HEDEFLENEN RAKAMLARA ULAŞMAMIZ ZOR"

Ekonomist Şenol Babuşçu ise faiz artırımın ``olması gereken" bir durum olduğuna dikkati çekerek, ANKA Haber Ajansı`na yaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankası doğru yaptı. Özellikle dövizdeki hareketi durdurması için gerekliydi. Seçimden sonra enflasyonun gidişini tekrar değerlendirerek Nisan ve Mayıs toplantılarında artırım yapıp yapmayacağına karar verecek. Enflasyonda hedeflenen rakamlara ulaşmamız zor olduğu için faiz artışı yapılabilir. Enflasyonun yıl sonu itıbarıyla yüzde 50`nin altında olması imkansız" dedi.





Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA