1 Mayıs 2024 Çarşamba


01:41   RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANAN CUMHURBAŞKANI KARARIYLA TL MEVDUATA UYGULANAN STOPAJ ORANLARI DEĞİŞTİ   01:38   CHP`Lİ YAVUZYILMAZ, İLİÇ`TE BAŞKA BİR MADEN ŞİRKETİNİN DE LİÇ YIĞDIĞINI AÇIKLADI   22:09   KILIÇDAROĞLU`NDAN 1 MAYIS`TA TAKSİM ÇAĞRISI: "EMEKÇİLERİN PARTİMİZ İLE BERABER OMUZ OMUZA TAKSİM`DE OLMALARINI DİLİYORUM"   22:09   KILIÇDAROĞLU`NDAN 1 MAYIS`TA TAKSİM ÇAĞRISI: "EMEKÇİLERİN PARTİMİZ İLE BERABER OMUZ OMUZA TAKSİM`DE OLMALARINI DİLİYORUM"   22:09   KILIÇDAROĞLU`NDAN 1 MAYIS`TA TAKSİM ÇAĞRISI: "EMEKÇİLERİN PARTİMİZ İLE BERABER OMUZ OMUZA TAKSİM`DE OLMALARINI DİLİYORUM"   21:48   ÖZGÜR ÖZEL, FİLİSTİN ÖĞRENCİLER BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİYLE TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   21:36   GÜLCAN KIŞ: "ULUSAL ÇIKARLARIMIZA UYGUN, YERLİ VE GERÇEKÇİ BİR ENERJİ POLİTİKASINA İHTİYACIMIZ VAR"   21:08   GAZETECİLER, 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE PROPAGANDAYA KARŞI HAKİKATİ KONUŞACAK   20:33   ERDOĞAN`DAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI: "MÜSAADE EDİLENLER DIŞINDA BİR ALANDA MİTİNG DÜZENLEMEK İYİ NİYETLİ DEĞİLDİR"   20:10   CHP`Lİ ADIGÜZEL`DEN AKP`YE SAĞLIK SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ: "HÜKÜMET, BİRİKEN SORUNLARI SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÜKLEMEKTEDİR"   20:02   TBMM İLİÇ KOMİSYONU, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI`NI DİNLEDİ... "İLİÇ YIĞININDA KAYMALAR 3 AY ÖNCESİNDEN TESPİT EDİLDİ"   19:49   CHP`NİN, "ÜNİVERSİTELERDE YAŞANAN ANTİDEMOKRATİK YÖNETİM SÜREÇLERİNİN ETKİLERİ ARAŞTIRILSIN" ÖNERİSİ TBMM`DE REDDEDİLDİ   19:25   DEM PARTİ`Lİ ÇİFTYÜREK: "2024`ÜN 4 AYINDA 425 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ. TERÖR MÜ ARIYORSUNUZ; BUYRUN SİZE SOSYAL TERÖR"   18:54   ŞIRNAK`TA ASKERİ ARAÇ DEVRİLDİ: 1 ŞEHİT, 1`İ AĞIR 4 YARALI   18:28   ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİ 2 MAYIS`TA AKP GENEL MERKEZİ`NDE GERÇEKLEŞECEK   18:23   ÖMER ÇELİK: "BAHÇELİ VE CUMHURBAŞKANIMIZ ARASINDA GEÇEN GÖRÜŞME HERHANGİ BİR OLAYA ENDEKSLİ DEĞİL"   18:13   TBMM GENEL KURULU`NDA AKP VE CHP MİLLETVEKİLERİ ARASINDA "İBB ÇUKURU" TARTIŞMASI... MURAT EMİR: "TABİİ Kİ GEREĞİNİ YAPACAĞIZ AMA BUNDAN SİYASET ÜRETELİM DİYORSANIZ BAŞKA KAPIYA"   18:01   MERKEZ BANKASI HİSSEDARINDAN ENFLASYON ELEŞTİRİSİ: “BÜTÜN SORUMLULUK MERKEZ BANKASI`NA YÜKLENMİŞTİR. BİRİNCİ DERECEDE SORUMLU HÜKÜMET VE BAKANLIKLAR”   17:57   İSTANBUL BAROSU: "İDARENİN YAPMASI GEREKEN 1 MAYIS`IN TAKSİM`DE VE HER YERDE BARIŞ İÇİNDE KUTLANMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMAKTIR"   17:50   GÜLÜSTAN KOÇYİĞİT: "YARIN İSTANBUL`DA KİMİN BURNU KANASA BUNUN SORUMLUSU TAKSİM`İ YASAKLAYAN HÜKÜMETTİR, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI`DIR"  
 
     
   

ÖMER FETHİ GÜRER: TARLALARI FARELER BASTI


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanlış kullanılan tarım ilaçları nedeniyle yılanların önemli ölçüde yok olması nedeniyle üreyen farelerin tarlalarda ağaçlara ve ürünlere zarar verdiğini söyledi. Gürer, “Tarla faresi ile oluşan zarara karşı yapılan ilaçlamada yeterli sonuç alınamadığı için bu konularda daha kapsamlı ve genişletilmiş çalışmalara yönelmesi şart” dedi.

 

Tarih : 5 Nisan 2024 Cuma 10:49   Okunma : 208

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanlış kullanılan tarım ilaçları nedeniyle yılanların önemli ölçüde yok olması nedeniyle üreyen farelerin tarlalarda ağaçlara ve ürünlere zarar verdiğini söyledi. Gürer, “Tarla faresi ile oluşan zarara karşı yapılan ilaçlamada yeterli sonuç alınamadığı için bu konularda daha kapsamlı ve genişletilmiş çalışmalara yönelmesi şart” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çekirge, Akdeniz Sineği, domates güvesi gibi üreticilerin ürünlerine zarar veren hayvanların yanı sıra farelerin de tarlalarda göründüğüne dikkat çekti. Gürer, küresel iklim değişikliği yanında yanlış ve dengesiz tarım zehirleri kullanılmasının tarımda yeni sorunlar ortaya çıkardığını belirterek, "Çiftçilerimiz, artan girdi maliyetleriyle mücadele ederken bir de fare sorunu ile karşı karşıya kalmış durumda. Tarla ve bahçeleri delik deşik olan çiftçilere ek bir gider yükü eklendi. Üreticiler mücadelede de beklediği sonucu alamıyor" diye konuştu.

“Mevsimsel değişimlerin yanı sıra tarım zehirlerinin yanlış ve bilinçsiz kullanılması sorunlara neden oluyor” diyen Gürer, “Farklı bölgelerden arayan çiftçilerimiz bu yıl tarla faresi sayısında artıştan söz ediyorlar. Domates güvesi, Akdeniz sineği, çekirge saldırısı ile karşı karşıya kalmış olan çiftçilerimiz, bu dönemde tarla farelerinin artması nedeniyle üretim kaybının olacağını belirtiyorlar” dedi.

"CİDDİ MÜCADELE EDİLMESİ GEREKİYOR"

Yeni dikilen ağaçların dip bölgelerinin farelerin kemirmesi sonucu ağaçların kurumasına sebep olduğunu söyleyen Gürer, bazı çiftçilerin ağaçlarını kesmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

Gürer şunları söyledi:

“Küresel iklim değişikliğinin yarattığı sorunların ülkemiz üzerinde de olumsuz etkisi, tarımda farklı hayvan farklılıkları ve zararlıların ortaya çıkmasına neden oldu. Bu arada, yanlış kullanılan tarım ilaçları nedeniyle yılanların önemli ölçüde yok olması, tarla farelerinin daha çok üremesine neden oluyor. Çünkü yılanlar, farelerin önemli bir kısmını tüketiyorlardı. Ülkemizde tarımda üretim kaybına neden olan zararlılarla ciddi mücadele edilmesi gerekiyor. Akdeniz sineği özellikle narenciye, şeftali ve elma gibi ürünlere verdiği zarar nedeniyle her yıl üreticilerin önemli ürün kaybına uğramasına neden oluyor. Tarla faresi ile oluşan zarara karşı yapılan ilaçlamada yeterli sonuç alınamadığı için bu konularda daha kapsamlı ve genişletilmiş çalışmalara yönelmesi şart.”

Gürer, çiftçilerin yaşadıkları sorunlara bir de fare sorununun eklendiğini belirterek, çiftçilerin tarla fareleri nedeniyle uğradıkları zararların da tarım sigortası kapsamında ele alınmasını istediğini de ifade etti. Gürer, "Doğal dengeyi koruyarak zararlılarla mücadele etmek, uzun vadede daha sürdürülebilir bir tarım uygulaması sağlayabilir. Fare istilasıyla mücadelede çiftçilerin denediği farklı yöntemlerin henüz istenen sonucu vermediğini gösteriyor. Dolayısıyla, tarım uzmanları ve ilgili kurumlar arasında daha etkili ve çevre dostu mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Ayrıca, çiftçilere doğru yönlendirme ve teknik destek sağlanarak fare istilasıyla başa çıkmalarına yardımcı olunmalıdır. Bu hem çiftçilerin ürün kayıplarını azaltacak hem de tarımsal üretimi sürdürülebilir kılacak önemli bir adım olacaktır” dedi.

"ÜCRETSİZ ETKİLİ İLAÇ DAĞITILSIN"

Ulukışla`nın Kılan köyünde üretici Osman Eren, “100 ağacım vardı. Farelerin zarar verdiği 50 ağacı kestim. 4 yaşındaki ağaçların köklerine yakın kısımlarının tarla faresi tarafından kemirilmesi nedeniyle ağaçlar kuruyor. Bahçe zeminine verdiği zarar ve ağaç dip kökleri kemirmesi ile verdiği zarara ek bir de fidanın toprağa yakın bölümlerini, yakın kısımlarını kemirerek ağaçların kurumasına sebep oluyor. Önlemler alsak da sonuç alamadık. Tarım ilaçlarıyla mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu arada tarım ilaç fiyatları da arttı. Artan girdiler yanında ek bir maliyet daha çıktı. Ne yapacağımızı şaşırdık. Ücretsiz etkili ilaç dağıtılsın” dedi.

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA