16 Haziran 2025 Pazartesi


12:40   CHP’LI KıŞ: “KÜÇÜK ESNAFı YOK SAYAN BIR EKONOMI YÖNETIMININ, NE ÜRETIMI KALKıNDıRMASı NE DE ISTIHDAM YARATMASı MÜMKÜN”   11:25   BÜYÜKŞEHIR’LE ‘BABALAR GÜNÜ’ ŞENLIK GIBI GEÇTI   11:15    MEZITLI BELEDIYESI’NDEN HER YAŞA HITAP EDEN YAZ KURSLARı BAŞLADı   10:25   ÜNIVERSITELERDE, 19 MART VE SONRASıNDA DEVAM EDEN EYLEMLERE KATıLAN ÖĞRENCILERE DISIPLIN SORUŞTURMASı AÇıLDı   09:59   RTÜK ÜYESI TUNCAY KESER’DEN RTÜK BAŞKANı ŞAHIN’E "İBB SORUŞTURMASı" TEPKISI: "BAŞVURULAR GÜNDEME ALıNMıYOR, BU GÖREVI IHMALDIR. BUNUN ADı ÇIFTE STANDARTTıR, KANALA GÖRE HUKUKTUR"   09:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÜNIVERSITE SıNAVı KAYGıSıNA KARŞı UZMAN TAVSIYELERI    15:24   BÜYÜKŞEHIR’IN YENIŞEHIR EMEKLI EVI’NDE “SOLUNUM EGZERSIZLERI ATÖLYESI” DÜZENLENDI   15:19   ENERJIDE YATıRıMCıLARA “SÜPER IZIN” GETIREN YASA TEKLIFI... KAZDAĞı DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLıKLARı KORUMA DERNEĞI: "TEKLIFIN YASALAŞMASıNı ENGELLEMEK IÇIN BIRLIKTE MÜCADELE EDELIM"   15:15   ÖZGÜR ÖZEL: “KURULTAY DAVASıNDA BUTLAN YA DA KAYYUM KARARı ÇıKARSA TANıMAM”   15:10   LGS SONA ERDI... ÖĞRENCILER IÇERIDE AILELER DıŞARıDA TER DÖKTÜ: “BEN OKUMAYı ÇOK ISTIYORDUM, ŞARTLAR GEREĞI OLMADı. ŞU AN ÇOCUĞUMDAN UMUTLUYUM”   15:03   BÜYÜKŞEHIR’IN “MERSINLI KADıN USTALAR” PROJESI İLE KADıNLAR İSTIHDAMA KATıLıYOR    14:59   ÖZGÜR ÖZEL, ÖNCEKI CHP GENEL BAŞKANLARıNıN BABALAR GÜNÜ’NÜ KUTLADı   14:01   ÖZGÜR ÖZEL’DEN BABALAR GÜNÜ MESAJı: “BU ÜLKE, EVLADıNA ONURLU BIR GELECEK BıRAKMAK IÇIN YıLMADAN DIRENEN BABALARıN EMEĞIYLE YENIDEN AYAĞA KALKACAK”   11:10   BAŞKAN CANAN AKSU , “KAÇAK YAPıLARA GEÇIT VERILMEMELIDIR”    10:45   BAŞKAN YıLDıZ VE BAŞKAN SEÇER’DEN GÜNEYKENT SEMT PAZARıNA ZIYARET   10:35   TOROSLAR’DA İKINCI SOSYETE PAZARı AÇıLDı   09:10   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NIN ‘MINIKBÜS’ PROJESI BÜYÜYOR    23:30   BAŞKAN HASAN TÜZÜN’DEN BABALAR GÜNÜ MESAJı   21:12   BAŞKAN SEÇER, GÜNEYKENT PAZAR YERI’NI ZIYARET ETTI   20:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER, ‘JANDARMA TEŞKILATı’NıN 186. KURULUŞ YıL DÖNÜMÜ’ DOLAYıSıYLA MERSIN İL JANDARMA KOMUTANLıĞı TARAFıNDAN DÜZENLENEN KUTLAMA PROGRAMı KAPSAMıNDAKI KURULUŞ YıL DÖNÜMÜ TÖRENI’NE KATıLıM SAĞLADı.  
 
     
   

Soma Davasında Karar Çıktı, Maden Sahibi Gürkan 20 Yıl Hapisle Dışarıda


Soma katliamı davasında karar çıktı. Maden sahibi Can Gürkan’a 20 yıl hapis cezası verildi. Gürkan adli kontrol hükümleriyle serbest kaldı. Mahkeme kararında “sanığın adaletin emri altında bulunmasının sağlanması hususları göz önünde bulundurulmuş” denilmesi dikkat çekti.

 

Tarih : 16 Haziran 2021 Çarşamba 11:08   Okunma : 347

Soma katliamı davasında karar çıktı. Maden sahibi Can Gürkan’a 20 yıl hapis cezası verildi. Gürkan adli kontrol hükümleriyle serbest kaldı. Mahkeme kararında “sanığın adaletin emri altında bulunmasının sağlanması hususları göz önünde bulundurulmuş” denilmesi dikkat çekti.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin hayatını kaybettiği madenci katliamına ilişkin Yargıtay’ın bozma kararının ardından Akhisar 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar çıktı. Soma Kömür İşletmeleri’nin sahibi Can Gürkan’a “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 15 yıl hapis cezası verildi, cezası “bilinçli taksir” nedeniyle arttırılarak 20 yılı çıkarıldı. Gürkan’ın tutuklanmasına gerek olmadığı ve adli kontrolle serbest kaldığı belirtilen mahkeme kararının gerekçesi şöyle açıklandı:

“Sanığın cezalandırılmasına karar verilen suçu işlediği anlaşılmakla, kendisine bu suçtan verilen cezanın mahiyeti ve ceza miktarı göz önüne alındığında kaçabileceği hususunda mahkememizde kuvvetli şüphe oluşması, sanığın adaletin emri altında bulunmasının sağlanması hususları göz önünde bulundurulmuş, ancak verilen netice ceza ve tutuklulukta geçen süre itibariyle tutuklamanın orantısız olacağı değerlendirilmekle CMK 109/3-a maddesi uyarınca yurt dışına çıkamamak şeklinde adli kontrol altına alınmasına…”

Sanıklar Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt ise 15 yıla çıkarılan cezasında indirim uygulanarak, 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi ve 2 yıl mühendislik mesleğinden menedildi. Kurt ve Ormanoğlu da adli kontrol ile serbest kaldı.   

Sanık Haluk Evinç’in ise “birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçunu işlediğine” ilişkin “kanaate varılmadığı” gerekçesiyle beraatına karar verildi.

Mağdur aileler ve avukatları kararın ardından Akhisar Adliyesi önünde açıklama yaptı. Avukat Seçil Ege Değerli, toplumun “işlenen pislikleri ve suçları mafya liderlerinden öğrendiğini” belirterek, “Bu toplum adaleti Sedat Peker’den, lanet bir terör örgütünün üyelerinden beklemeye layık değildir” dedi. Mücadelelerinin adalet için olduğunu vurgulayan Değerli, “Ölen her bir emekçi kardeşimiz, yoldaşımızdı. Saflar belli ediliyorsa, biz de safımızı açıkça söyleyelim. Onlar bizim yoldaşımızdı, onlara sözümüz devrim olacak. Bu pisliği bu halk ve devrim temizleyecek” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020'de, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği, istinafın da onadığı kararı bozmuştu. 12. Ceza Dairesi, sanıkların "bilinçli taksirle öldürme" suçundan değil, 301 kez "olası kastla öldürme" ve 162 kez yaralama suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtmişti. Bu karar, başta iş kazasının yaşandığı Eynez ocağının sahibi Can Gürkan olmak üzere, sanıkların binlerce yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasını sağlayacaktı.

Bu sırada Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin üyeleri değişti. Üye değişikliğinden hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Ocak'ta 12. Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020 tarihli kararına itiraz etti.

İtirazın ardından, 12. Ceza Dairesi'nin yeni üyeleri 10 gün içinde yaklaşık 6 bin sayfalık dosyayı inceledi ve itirazı haklı bularak sanıkların olası kastla öldürme suçundan değil, bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020'deki ilk kararından sonra duruşma günü vermek için 3 aydan fazla bir süre bekleyen Akhisar Ceza Mahkemesi, yeni karardan hemen sonra duruşma günü verdi.

Yeni karara göre, sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç en fazla 22 yıl hapis cezasına çarptırılabilecekti.

Yargıtay'ın ikinci bozma kararının ardından davanın ilk duruşması 13 Nisan'da görüldü. Önceki gün de duruşma yapan mahkeme bugün kararını açıkladı.

 

 






Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, SOMA, DAVASINDA, KARAR

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA