28 Aralık 2025 Pazar


12:36   MERSIN’DE KÜLTÜREL RÖNESANS: SANAT VE BELLEK BULUŞTU   12:25   MARKET ALıŞVERIŞINDE YENI FIYAT: PLASTIK POŞET 1 TL   12:07   TARSUS’TA 27 ARALıK DESTANı: 104 YıLDıR SÜREN KURTULUŞ RUHU MEYDANLARDA   11:25   “GENÇLERDEN PROFESYONELLERE: AKDENIZ BELEDIYE SPOR ZIRVEDE”   11:15   “ÖZGÜR ÖZEL’DEN SERT ÇıKıŞ: ‘YETKI ERDOĞAN’DA, İHA 2 SAAT BEKLETILDI’”   10:57   “MERSIN’DE ALZHEIMER HASTALARı SANATLA GÜLÜMSÜYOR: GÜLÜMSE YAŞAM MERKEZI UMUT OLUYOR”   14:51   TOROSLAR’ıN HIZMET GÜCÜ ARTıYOR: ARAÇ FILOSUNA 2 YENI KATKı!   11:58   “USİAD BAŞKANı KıLıÇ: SANAYIDE İŞ BIRLIĞIYLE GÜÇLÜ GELECEK”   09:10   MERSIN’DE ALTYAPı VIZYONU: 2026 YATıRıMLARıYLA DAHA KONFORLU BIR ŞEHIR GELIYOR   21:34   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SPORA TARIHI DESTEK: 260 KULÜP VE 294 SPORCUYA 20.7 MILYON TL!   17:20   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN REGAIP KANDILI’NDE GÖNÜLLERE DOKUNAN İKRAM: BINLERCE KANDIL SIMIDI VATANDAŞLARLA BULUŞTU   17:10   MERSIN’DEN TÜRKIYE’YE ÖRNEK: BÜYÜKŞEHIR’IN HıYAR FIDESI DESTEĞI HASADA DÖNÜŞTÜ   17:06   CHP GENÇLIK KOLLARı GENEL BAŞKANı AYDıN’DAN KYK BURSUYLA ‘TAVUK DÖNER’ HESABı: 47 TAVUK DÖNER DÜRÜM KAYıP   17:04   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: SAĞLıK HIZMETLERINDE KARA DÜZEN ÇALıŞAN KIM VARSA GÖZÜNÜN YAŞıNA BAKMıYORUZ   17:02   SURIYE’NIN HUMUS KENTINDE CAMIDE PATLAMA: 5 ÖLÜ, 21 YARALı   14:59   LEYLA ZANA’YA YÖNELIK HAKARETLERE ILIŞKIN 116 ÖRGÜTTEN SUÇ DUYURUSU   14:57   CHP’LI AKDOĞAN, AİHM’IN İMAMOĞLU DOSYASıYLA ILGILI KARARıNı DEĞERLENDIRDI: AİHM, AYM KARARıNA UYMAYANLARıN TÜRKIYE CUMHURIYETI’NI DINGO’NUN AHıRı GIBI YÖNETEMEYECEKLERINI SÖYLÜYOR"   09:15   MERSIN’DE KıRSALA ŞEHIR KONFORU: ESENLI–HEBILLI YOLU YENILENDI   23:20   MERSIN, KADıN SINEMASıNıN BAŞKENTI OLDU: UÇAN SÜPÜRGE FESTIVALI 2. KEZ ŞEHIRDE   21:01   MEZITLI’DE YENI YıL COŞKUSU: DEMOKRASI MEYDANı 5 GÜN BOYUNCA FESTIVAL ALANıNA DÖNÜŞÜYOR  
 
     
 
 
image

Okunma : 14510  Tarih : 28.10.2018  E-Mail : bilgi@mersinerji.com

 
Salim DOĞAN

CUMHURİYETİ ANLAMAK VE YAŞAMAK

Cumhuriyet fazilettir.” Diyen o büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK boşuna mı söyledi sanıyorsunuz bu sözlerini. Kütüphanesinde on bin kitap olan bir devlet adamı var mı, araştırdınız mı? Yaşadığı dönemi sentezleyerek bu günleri ve yarınları gören bu yüce Türk kendi ulusuna uygun gördüğü Cumhuriyeti bir tesadüf olarak mı seçtiğini düşünüyorsunuz. Atatürk’ü anlamak onun eserlerini okumakla sağlanabilir tıpkı Atatürk’ün kendisi gibi. İşte o nedenledir ki Atatürk’ü anlamayan Cumhuriyeti anlayamaz. Cumhuriyetin değerini bilmeyenlerde ATATÜRK’Ü anlayamaz.

Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN en büyük devrimi cumhuriyet Türk ulusuna kolay kazandırılmamıştır. Yüzyıllarca Osmanlının sultasında insanlar bilim ve çağdaşlıktan, teknolojiden, uygarlıktan uzak kalmıştır. Bütün bu olaylar sonucunda Avrupa’da da tanrının yeryüzündeki temsilcileri olduğunu söyleyen din adamları halkı kandırarak, engizisyon la korkutarak kralların, kontların, düklerin sömürüsüne zemin hazırlamıştır. İnsanlar arasında sınıflar yaratılmış çalışmadan, yorulmadan yaşama yolunu seçen krallar, kontlar, dükler, papazlar insanlara ve halklara büyük eziyetler etmişlerdir.

Avrupa’da bilim adamlarının aklı ve bilimi ön plana çıkardıkları dönemlerde, Fransız ihtilalıyla başlayan süreç Reform ve Rönesans’la hızlı bir gelişme göstermiştir. Bilgi topluma mal edilmiş halklar gerçekleri görmüş, aldatıldığının ve sömürüldüğünü fark etmiştir. Bunun bedelini ağır bir şekilde ödeyen Avrupa halkları bilim adamları sayesinde gücün kendisinde olduğunu fark ederek Cumhuriyet kavramını geliştiren düşünürlerin önderliğinde kendi kendini yönetme beceri yeteneğini geliştirmiştir. İnsanın ön planda olduğu, bilimin yaygınlaştığı, bilginin halkın tamamına ulaştırıldığı bu dönemlerde insanlık adına da büyük atılımlar, icatlar geliştirmiştir. Bu gelişmeler insanlığın hizmetine sunuldukça da birbirini tetikleyen süreç başlatılmıştır.

Avrupa’da bütün bu yenilikler yaşanırken Osmanlı yönetiminde Türkler Padişahın ve Şeyhülislamların engellemeleriyle bilimsel ve teknik gelişmelerden uzak kalmıştır. Matbaa üç yüz yıl Türk ulusu tarafından kullanılamamıştır. Şeyhülislamların hattatlara yazdırdıkları el yazması kitaplar nedeniyle seçkin bir sınıf oluşturdukları bu yaşam tarzının ortadan kalkmasını sağlayacak olan matbaanın kullanılmasını din adına “Sümma hâşâ gâvur icadıdır memlekete sokmayınız.” Diyerek engellemişlerdir. Halkının padişahın kulu olduğu, bu süreç Türk ulusunun Mustafa Kemal’in önderliğinde verdiği Ulusal Kurtuluş mücadelesiyle halkın kendi kendisini yönettiği yurttaş olmanın onurunu yaşadığı cumhuriyet yönetimiyle son bulmuştur.

 

İşte şimdi cumhuriyeti kazanma ve yaşam sürecinin önü emperyalizmin iş birlikçileri olan gericiler, bölücüler ve ırkçılar tarafından kesilmeye çalışılmaktadır. Tam bıçak sırtında cumhuriyet; ya öteye düşecek alabildiğine karanlıklar içinde Türk ulusu yok oluşa doğru sürüklenecek, ya da senin direncinle aydınlığa, uygarlığa, çağdaşlığa akacaksın. Cumhuriyet yurdumuzda on beş yıl yaşama olanağı bulmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün ardından yaşanan durağanlık bin dokuz yüz kırk dört- kırk altı arasında gerilemeye, bin dokuz yüz elli de de cumhuriyete karşıtı bir hareket ivme kazanarak günümüze kadar gelmiştir. Artık yurdumuzun bağımsızlığı tartışılır durumdadır. Ortadoğu halklarının yüz yıllardır debelendiği yaşam biçimi Türk ulusuna dayatılmaktadır. Amerikan emperyalizmi biliyor ki; bir milleti kolay yönetmenin yolu onu biat kültürüne tabi kılmak, metafizik ve dogma düşünceye esir etmektir. Cumhuriyetin aydınlığı, yurttaş olmanın sorumluluğu, bilim ve çağdaşlık emperyalizmin en çok korktuğu kavramlardır. Bunlar karşısında aciz düşmektedir yenilgiye uğramaktan kurtulamamaktadır. O nedenle Mustafa Kemal Atatürk’ün Laik Cumhuriyeti ve yurttaşlara kazandırdığı ulus bilinci yok edildiğinde başarılı olacaklardır. Saldırı cumhuriyet değerlerine ulusal birliğe, yurttaşlık kavramına yapılmaktadır. Bu gerçekleştiği taktirde özgür yurttaşın yerine meleler, kanaat önderi denilen çağ dışı gerici ve yobazlar, kendisini bir şey sanan akil adamlar alacaktır. Cumhuriyetle kulluktan, müritlikten, seyitlikten, marabalıktan siyaset ve aşiret ağalarının baskısından, sömürüsünden, aşağılanmasından kurtulan halk bu duruma fırsat vermeyecektir. Özgürlüğüne ve kazanımlarına sahip çıkacaktır. O biliyor ki bir daha Mustafa Kemaller gelmeyecek. Her biri bir Mustafa Kemal olan gençlik birlik beraberlik duygusuyla yurttaş olmanın bilinci ve sorumluluğuyla hareket ederek cumhuriyete sahip çıkacaktır.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 








 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA