9 Mayıs 2025 Cuma


13:07   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÇAĞRı: BELEDIYELER YALNıZ BıRAKıLMAMALı, DESTEKLENMELI    12:53   MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL ‘YAPAY ZEKA HAYATıMıZı NASıL DEĞIŞTIRECEK? YAPAY ZEKAYA DAIR GELECEK SENARYOLARı’ PANELINE MODERATÖRLÜK YAPTı   12:51   ÖZGÜR ÖZEL, TÜRKONFED`I ZIYARET ETTI: ÜLKENIN ÇıKıŞı HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE, SIYASET KURUMUNUN IŞ INSANLARıNA EN IYI ŞARTLARDA ÇALıŞABILECEKLERI ŞEKILDE HUZUR VERMESINDEDIR   11:46   CHP`LI ÖZÇAĞDAŞ`TAN BAKAN TEKIN`E: 2002 YıLıNDAN BU YANA HER BIR BRANŞA YıLLAR BAZıNDA KAÇ ÖĞRETMEN ATANMıŞTıR?   11:22   YAĞLıDERE BELEDIYESI`NIN ARACı 40`A YAKıN SOKAK HAYVANıNı GECE YARıSı ORMANA BıRAKıRKEN GÖRÜNTÜLENDI   11:14   İNAN AKGÜN ALP`TEN CHP`NIN VAN MITINGINE ÇAĞRı: DEMOKRASI VE BARıŞ BIRLEŞTIRECEK, BU ALANDAKI TALEBI GÖRÜNÜR KıLACAK BIR MITING   10:13   AK PARTI “INFAZ PAKETINI” TBMM`DE SIYASI PARTILERE ANLATACAK   09:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, "HELLO MERSIN" PROJESININ KAPSAMıNı GENIŞLETIYOR   01:55   DÜNYA LIDERLERINDEN PAPA 14`ÜNCÜ LEO`YA TEBRIK MESAJLARı   01:49   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ARA SEÇIM DEĞERLENDIRMESI: BUNLAR IHTIMALLER DAHILINDE...   01:20   TZOB GENEL BAŞKANı ŞEMSI BAYRAKTAR: FıNDıK YOKSA SOSYAL YAŞAMDA YOK DEMEKTIR, FıNDıK YOKSA HAYAT YOK DEMEKTIR   01:04   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı ADEM`DEN IKTIDARA ÇAĞRı: YAPMADıĞıNıZ BIR GÜZELLIĞI RIZE DE YAPıN, ÇAY FIYATLARıNı 32 + 4 DESTEKLEME ILE 36 TL OLARAK AÇıKLAYıN   23:50   TBMM GENEL KURULU... MURAT EMIR: İKLIM KANUN TEKLIFININ KOMISYONA GERI ÇEKILMEDIĞINI ÖĞRENMIŞ BULUNUYORUZ   22:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: HER CANLıNıN BELEDIYE BAŞKANıYıZ   22:43   AYM KARARıNA TEPKI... “SOKAKTA KALAN TEK BIR DOSTUMUZ OLSA DA BU MÜCADELE SÜRECEK”   22:22   TBMM GENEL KURULU... MURAT ÇAN: "23 YıLDıR KANUN YAPMAYı, DEVLET YÖNETMEYI ÖĞRENEMEDINIZ"   21:42   ÖZGÜR ÖZEL, KENDISINE YÖNELIK SALDıRıYı DEĞERLENDIRDI: "BIR EMNIYET MÜDÜR YARDıMCıSıNıN AÇıK KUSURU VAR, PARÇASı DEĞILSE PARÇASı OLANDAN EMIR ALMıŞTıR"   20:49   MHP`LI İSMAIL ÖZDEMIR, SOKAK RÖPORTAJLARıNıN KONTROL ALTıNA ALıNMASı IÇIN MECLIS`E KANUN TEKLIFI SUNDU   20:48   VATIKAN: "14`ÜNCÜ LEO ADıNı ALAN KARDINAL ROBERT FRANCIS PREVOST, 267``ÜNCÜ PAPA OLARAK SEÇILDI"   20:35   İMAMOĞLU`NDAN X HESABıNA ERIŞIM ENGELI GETIRILMESI ÜZERINE ERDOĞAN`A TEPKI: BEN RAKIBINDEN BU KADAR KORKAN BAŞKA SIYASETÇI GÖRMEDIM  
 
     
   

Tasarruf İsrafı Engeller


Bugün 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü… İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Baş, Dünya Tasarruf Günü’nün önemini, hem bireylerin hem de kurumların nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlattı

 

Tarih : 30 Ekim 2017 Pazartesi 19:01   Okunma : 554

‘Borcu borçla ödemek eksi tasarruftur’

Yapılan çalışmalara göre, tasarruf oranlarımız yüzde 10-15 arasında seyrediyor. Giderek tasarruf oranı düşüyor. Bunun ilk ve en önemli nedeni gelir yetersizliği olarak göze çarpıyor. Nitekim tasarruf sahipliği çocuksuz ailelerde yüzde 19, çocuklu ailelerde yüzde 11 olarak dikkat çekiyor.

Bireylerin rutin ödemeleri ve borç ödemelerini yapmalarından dolayı tasarrufa sıra gelmiyor. Hatta borcu borç ile ödemek davranışı oldukça yaygın. Bu da eksi tasarrufa giriyor.

Başka yatırımları olduğu için tasarrufa gereksinim yok diye bir kitle de var. Küçük de olsa, parayı nasıl değerlendireceğini bilmediği için tasarruf yapmayan bir başka grup da var. Tasarruf sahiplerinin yarıya yakını ise tasarrufta istikrarsız ve belirsiz durumda...

‘Çocuklara harçlık yönetimi öğretilmeli’

Tasarruf sahiplerinin tasarruf yapma nedenleri sırayla şöyle; geleceğe yatırım yüzde 41, çocuklar için yüzde 29, beklenmedik durumlara karşı güvence olarak yüzde 18, harcama için ise yüzde 11 olarak dikkat çekiyor.

Öncelikle küçük yaşlardan itibaren başlayarak ihtiyaç ve istek kavramlarının farkı konusunda bilinç kazanmak gerekiyor. Bireylerin ihtiyacı olmayan mal ve hizmet tüketimleri tek kelimeyle israf anlamına geliyor. Halkımızda israfa ilişkin Japonların 7 Muda yaklaşımı gibi bir kampanya ile israfa karşı motive edilmeleri gerekiyor. Bu kapsamda kaynakların daha az ve geriye dönüştürülerek tekrar kullanımı gibi 5R ilkesine odaklanılması gerekir.

‘Yalnızca tüketici değil üretici de olmak gerekiyor’

Artık dünyada bireyler sadece tüketici değil. Hem üretici hem de tüketici yani üreketici oluyorlar. Örneğin tüketeceğimiz kimi gıda maddelerini kentteki balkonumuzda üretmek.

Bireylerin tasarruf yönetimi için mutlaka eğitim almaları gerekiyor. Çocuklukta harçlık yönetimi ile başlaması gereken eğitim, giderek bireylerin hem kaynak, varlık dengesi, hem de gelir-gider dengesi için eğitilmeleri gerekiyor. Bu işin adı finansal okuryazarlık eğitimidir. Ayrıca bu iş, bir de meslek doğurmuş durumda; o da Finansal Planlama Danışmanlığı…

Yani bireyler finansal okur-yazarlık düzeyini ilerletmeli, bugünkü duruma ve fakat özellikle geleceğe yönelik finansal planlarını yapıp dönem sonlarında bu plana ilişkin sapmalar mevcut ise önlemlerini almalılar. Aksi halde finansallaşan kapitalizmin borçlular hapishanesinin müebbet mahkûmu olmaktan kaçamazlar. Finansal kapitalizmde borçlunun üretilmesi süreci geniş kitlelerde yoksullaşmaya neden olmaktadır. Bu da maalesef intiharlar gibi üzücü olaylara ve kayıt dışı ekonominin tuzağına düşülerek toplumsal yozlaşmaya yol açmaktadır.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA