5 Temmuz 2025 Cumartesi


09:43   MÜSAVAT DERVIŞOĞLU: PATRON ÇıLDıRDı, ADANA VE ADıYAMAN BELEDIYE BAŞKANLARı GÖZALTıNA ALıNDı.   09:39   MUHITTIN BÖCEK GÖZALTıNA ALıNDı... BURHANETTIN BULUT: "SIYASI INTIKAM AMACıYLA YARGıYı SOPA YAPANLARıN DERDI HUKUK DEĞIL, KENDI IKTIDARLARıNı KORUMAK"   09:01   GÖKHAN GÜNAYDıN: ADANA VE ADıYAMAN BELEDIYE BAŞKANLARıMıZ GÖZALTıNDA   08:55   ADıYAMAN BELEDIYE BAŞKANı TUTDERE: SABAH ANKARA’DA EVIMDEN GÖZALTıNA ALıNDıM   23:52   MANAVGAT BELEDIYE BAŞKANı KARA GÖZALTıNA ALıNDı... CHP ANTALYA MILLETVEKILI KAYA: "NEREYE GÖTÜRÜLDÜKLERINI BULMAYA ÇALıŞıYORUZ"   18:33   MANAVGAT BELEDIYE BAŞKANı KARA GÖZALTıNA ALıNDı... CHP ANTALYA MILLETVEKILI KAYA: "NEREYE GÖTÜRÜLDÜKLERINI BULMAYA ÇALıŞıYORUZ"   17:57   DORUK DÖRÜCÜ ADLI KONTROL TEDBIRI UYGULANARAK SERBEST BıRAKıLDı   17:40   CHP’NIN KURULTAY DAVASı... ANKARA 26. ASLIYE CEZA MAHKEMESI, BIR KEZ DAHA GÖREVSIZLIK KARARı VEREREK, DOSYAYı ANKARA BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI 5. CEZA DAIRESI’NE GÖNDERDI   16:50   ÖZGÜR ÖZEL: "İMAMOĞLU’NU RISK OLARAK ORTADAN KALDıRMAK IÇIN HER ŞEYI DENIYORLAR. EN SON BIR ROKETATARLA SALDıRACAKLAR"   15:46   SOLI GÜNEŞ FESTIVALI COŞKUSU SÜRÜYOR!    15:34   TOROSLAR BELEDIYESI’NIN VETERINER İŞLERI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALıŞMALARıNA BAŞLADı   15:30   MERSIN’DE ÇOCUKLAR FUTBOLA BU ŞENLIK ILE DOYDU   15:15   İMAMOĞLU’NDAN RTÜK’E CEZA TEPKISI   09:50   ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER ; HAYALLERIMIZ SUYA DÜŞTÜ... BUNU HAK ETMIYORUZ... ADIL KONTENJAN ISTIYORUZ   09:39   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN YOL ÇALıŞMALARı İLÇELERDE DE DEVAM EDIYOR   09:25   YERLI ÜRETIM DEVI EKON, WIN EURASIA’DA GLOBAL BÜYÜME HEDEFINI YINELEDI   09:15   SANAYI DÖNÜŞÜMÜNDE YENI BIR ADıM: DIJITALLEŞMENIN KALBI İSTANBUL’DA ATıYOR   09:05   ÖĞRENCILERIN EN SEVDIĞI ŞEHIRLERDEN BIRI YINE MERSIN OLDU   19:14   MILLETVEKILI ALI BOZAN: HER ŞEYE KEPÇEYLE MAAŞLARA KAŞıK UCUYLA ZAM!   17:55   AKİB KOORDINATÖR BAŞKANı VEYSEL MEMIŞ: YıLıN İLK YARıSıNDA YıLDıZ PAZARLARıMıZ SLOVENYA, BULGARISTAN VE SURIYE  
 
     
   

SİİRTLİ TİFTİK BATTANİYECİSİ: “AYIP OLMASA İŞİ BIRAKACAĞIZ”


Siirt`te uzun yılardır kullanılmasına rağmen tiftiğe ilgi giderek azalmaya başladı. Fabrika ürünü battaniyelerin yaygınlaşmasıyla satışların düştüğünü belirten battaniyeci Mehmet Çakar, geçinemediklerini söyledi. Çakar, “Gel seni memur yapalım derdi olmazdı, bu işi yapardı. O derece. Bir memurun iki üç katı para kazanırdı. Şu an maalesef bir memurun 3`te biri kadar bile kazanmıyoruz. Gerçekten ayıp olmasa işi bırakacağız” dedi.

 

Tarih : 16 Temmuz 2022 Cumartesi 10:38   Okunma : 385

YUSUF ELİK

Siirt`te uzun yılardır kullanılmasına rağmen tiftiğe ilgi giderek azalmaya başladı. Fabrika ürünü battaniyelerin yaygınlaşmasıyla satışların düştüğünü belirten battaniyeci Mehmet Çakar, geçinemediklerini söyledi. Çakar, “Gel seni memur yapalım derdi olmazdı, bu işi yapardı. O derece. Bir memurun iki üç katı para kazanırdı. Şu an maalesef bir memurun 3`te biri kadar bile kazanmıyoruz. Gerçekten ayıp olmasa işi bırakacağız” dedi.

Siirt`te battaniyecilik ile uğraşan Mehmet Çakar, önceleri sayıları yüzlerce olan battaniyecilerden sadece 10 tanesinin mesleğini halen sürdürdüğünü, mesleklerine gereken önemin verilmediğini belirtti.

“NE YAZIK Kİ TEKNOLOJİYE BİRAZ YENİK DÜŞTÜK”

Yaklaşık 33 yıldır battaniye ürettiğini, ancak mesleğin artık yok olmaya yüz tuttuğunu anlatan Mehmet Çakar şunları söyledi:

“Çekirdekten yetişme bu işi yapıyorum. Yaklaşık 30-33 yıldır bu işi yapıyorum. Kesinlikle kurtarmıyor. Yaptığımız işe göre kesinlikle. Ayıp olmasa bırakacağız başka iş yapacağız ama maalesef başka iş de yapamıyoruz. Alışmışız bu işimize. Yok olmasın istiyoruz. İnşallah yok olmaz ama şekil öyle gösteriyor ki yok olacak. Çünkü topu topu 10 tezgâhlık çalışan kalmış. 400-500 tezgahtan 10 tezgaha inmiş. Umarız yok olmaz. Geçinemiyoruz. Fabrikalaşmaya göre artık eskiden battaniye yapıyorduk, namazlık yapıyorduk. Sürümden toptan gönderebiliyorduk İstanbul`a, Kapalı Çarşı`ya ama şu an böyle bir pazarımız yok. Alıcı bulamıyoruz artık. El dokumasına önem verilmiyor. Yeni nesil bilmiyor. Eski nesil biraz da olsa değerini bilir ama yeni nesil bilmez. El dokumasının değerini biraz millet bilmesi lazım ama ne yazık ki teknolojiye biraz yenik düştük.”

“YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR SANAT, DESTEK OLUNMASI LAZIM”

Destek alamadıklarını söyleyen Çakar, “Maalesef destek alamıyoruz. Eğer valilik tarafından bize bir destek bir teşvik çıkarabilselerdi en azından tiftiğin parasını dahi ödeyebilselerdi biz geri dönüşümlü yine öderdik. Öyle bir şey yok maalesef. Siirt gibi bir yerde Siirt`e mal olan bir ürün. Zaten Siirt battaniyesi diye şu anda Atatürk`ün Anıtkabir`deki karyolasında battaniyemiz bulunmaktadır, el dokuması. Yok olmaya yüz tutmuş bir sanat, destek olunması lazım” diye konuştu.

“BİR MEMURUN İKİ ÜÇ KATI PARA KAZANIRDI”

Mesleğin yok olmamasını istediklerini belirten Çakar, şöyle konuştu:

“Ben 6 çocuk büyüttüm. Oğlum şu anda polis. Gönül isterdi ki onlara öğretebilmek ama maalesef öğretemedim. Maddi kaynaklardan dolayı en azından kendini geçindirebilsin diye başka bir mesleğe yöneldi çocuk. Yoksa onu da çekirdekten yetiştirmek isterdim. Daha önce 400-500 tezgah vardı. Bizim Siirt`in hemen hemen gel seni memur yapalım derdi olmazdı, bu işi yapardı. O derece. Bir memurun iki üç katı para kazanırdı. Şu an maalesef bir memurun 3`te biri kadar bile kazanmıyoruz. Gerçekten ayıp olmasa işi bırakacağız. Ama maalesef yok olmasın diyoruz. Kıt kanaat geçiniyoruz ama gerçekten yetersiz destek verilmesi lazım.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA