28 Temmuz 2025 Pazartesi


15:57   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI BAŞKAN VEKILI SEÇER: "BIZIM BELEDIYECILIK ANLAYıŞıMıZıN IKTIDARı RAHATSıZ ETME SEBEBI; SOSYAL BELEDIYECILIKTE GÖSTERDIĞIMIZ BAŞARı"   15:52   CAN ATALAY’DAN ORMAN YANGıNLARıNA TEPKI   15:39   "EV HAPSI" KALDıRıLAN ABDURRAHMAN TUTDERE, ANNE VE BABASıNı ZIYARET ETTI   15:34   CHP KADıN KOLLARı GENEL BAŞKANı ASU KAYA’DAN KADıN CINAYETLERINE SERT TEPKI   15:29   BURSA’DAKI ORMAN YANGıNıNA ILIŞKIN 1 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı...   07:18   "KORKU - 19 MART OPERASYONU VE ÖNCESI" BELGESELI YOUTUBE’DA YAYıMLANDı   01:26   SEÇER: “GELECEĞIMIZ AŞURE GIBI BEREKETLI OLSUN”   21:26   SILIFKE’DE ÇıKAN ORMAN YANGıNıNA BÜYÜKŞEHIR EKIPLERI MÜDAHALE EDIYOR    21:20   CHP’NIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI AÇıLıYOR... ÖZGÜR ÖZEL: TENCERESI KAYNAMAYAN MILLET KARARıNı VERMIŞ, BUNLARı GÖNDERECEK   20:40   TİP, EHP VE TÖP’TEN TÜSİAD ÖNÜNDE EYLEM: MILYONLARCA EMEKÇIYE SABıR ÖĞÜTLEYENLERE DIYECEK TEK SÖZÜMÜZ VAR. BIZDE SABıR DA DAYANACAK GÜÇ DE KALMADı"   19:50   MANSUR YAVAŞ: "HUKUK, DEMOKRASI OLMADıĞı ZAMAN EKMEK OLMUYOR, FAIZLER, ENFLASYON ARTıYOR, FAKIRLIK OLUYOR"   19:45   DILEK İMAMOĞLU: BUGÜN BURADA HEP BERABER HAYKıRıYORUZ, EVET ADALET, HUKUK, ÖZGÜRLÜK ISTIYORUZ   18:52   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN KıYAFET EVLERI ÇOCUKLARı BEKLIYOR   18:50   BERKAY GEZGIN: CHP’NIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI AÇıLıŞı GELECEĞIMIZ IÇIN ÇOK ÖNEMLI BIR ADıM OLACAK   18:40   MURAT KARAYALÇıN: "HEP BIRLIKTE CUMHURBAŞKANı ADAYıMıZı ESKI GENEL MERKEZIMIZDEN SELAMLAYACAĞıZ"   17:55   CHP’NIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI AÇıLıYOR... HIKMET ÇETIN: "BERABER ÇALıŞACAĞıZ, ELIMDEN GELEN NE VARSA YAPACAĞıM"   11:07   ‘KÖY BIZIM, ŞENLIK BIZIM’ ETKINLIKLERININ YENI DURAĞı ÇAMLıYAYLA OLDU   11:03   İKI ASKERIN SıVı KAYBıNA BAĞLı ÇOKLU ORGAN YETMEZLIĞINDEN ŞEHIT OLMASı... CHP’LI BULUT: BU ÖLÜMLERDEN KIM SORUMLUYSA HESABıNı VERMELI   09:36   MSB: İSKENDERUN’DA RAHATSıZLANARAK HASTANEYE KALDıRıLAN ER KARAMAN VE ER ERDOĞAN ŞEHIT OLDU   18:03   BÜYÜKŞEHIR İLE MERSIN DENIZI ATıKLARDAN ARıNıYOR  
 
     
   

CANDAN YÜCEER`DEN BAKAN KURUM`A `KANSER RAPORU` SORUSU: “RAPORUN SONUÇLARINI KAMUOYUNA AÇIKLAYACAK MISINIZ”


CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kamuoyunda “Kanser Raporu” olarak bilinen ‘Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi`nde elde edilen bulguların akıbetini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum`a sordu. Yüceer, Kurum`a, “Bakanlığınız söz konusu raporun sonuçlarını kamuoyuna açıklamayı planlamakta mıdır? Söz konusu raporun sonuçlarına ilişkin önlem alınmış mıdır” sorularını yöneltti.

 

Tarih : 5 Aralık 2022 Pazartesi 11:02   Okunma : 256

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kamuoyunda “Kanser Raporu” olarak bilinen ‘Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi`nde elde edilen bulguların akıbetini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum`a sordu. Yüceer, Kurum`a, “Bakanlığınız söz konusu raporun sonuçlarını kamuoyuna açıklamayı planlamakta mıdır? Söz konusu raporun sonuçlarına ilişkin önlem alınmış mıdır” sorularını yöneltti.

Candan Yüceer, ‘Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi`nde elde edilen ve yıllardır açıklanmayan bulguların akıbetini bütçe görüşmeleri sırasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`ya sormuştu. Bakan Koca, “Biz, o raporu 2 yıldan daha fazla süre önce, 2,5 yıl kadar oluyor, Çevre Bakanlığı`na olduğu gibi, bütün netlikle bildirdik, gereğinin yapılması üzere” diyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nı işaret etmişti.

Yüceer, bunun üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum`un yanıtlaması istemiyle TBMM`ye soru önergesi verdi. Bakan Kurum`a raporu açıklayıp açıklamayacaklarını soran Yüceer, önergesinde şunları kaydetti:

“ARAŞTIRMA, KANSER VE ÇEVRESEL KİRLİLİK ARASINDA BAĞ OLUP OLMADIĞINI SAPTAMAK İÇİN YAPILDI”

“Gıda mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, Akdeniz Üniversitesi`ne bağlı Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi`nde akademisyen olarak çalışırken Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bir halk sağlığı araştırmasında görev almıştır. Araştırma, Türkiye`de kanser vakalarının sık görüldüğü illerde kanser ile çevresel kirlilik arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. 2011-2016 yılları arasında yapılan araştırmanın adı, ‘Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi`dir. Araştırma sonucunda Kocaeli, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne ve Antalya`dan alınan bazı gıdalar ve su örneklerinde sağlığı tehdit eder seviyede pestisit, ağır metal ve polisiklik aromatik hidrokarbonların varlığı ile bazı yerleşim yerlerinden alınan suların, içilmemesini gerektirecek düzeyde kurşun, alüminyum, krom ve arsenik içerdiği tespit edilmiştir.

“RAPORUN SONUÇLARINI AÇIKLADIĞI İÇİN ŞIK`A DAVA AÇILDI”

Sağlık Bakanlığı tarafından sonuçları açıklanmayan araştırmanın sonuçları Bülent Şık tarafından kaleme alınan, 16-19 Nisan 2019 tarihleri arasında Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan yazı dizisiyle kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu yazılar nedeniyle Şık hakkında 12 yıl hapsi istemiyle dava açılmış, yapılan yargılama sonucunda Şık`a TCK 258. maddede yer alan ‘göreve ilişkin sırrı açıklama` suçlamasıyla 15 ay hapis cezası verilmiştir. Verilen ceza daha sonra İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 13. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştur. Daire, açıklanan raporun gizli belge olmadığını belirterek Şık`ın beraatine karar vermiştir.

BAKAN KOCA, ÇEVRE BAKANLIĞI`NI İŞARET ETTİ

Ancak aradan geçen süre zarfında Sağlık Bakanlığı, yapılan tüm çağrılara rağmen söz konusu projenin sonuçlarını hâlâ açıklamamıştır. Bu nedenle araştırmaya ilişkin bilinenler, Bülent Şık`ın aktardıklarıyla sınırlıdır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son olarak Sağlık Bakanlığı 2023 yılı bütçe görüşmeleri sırasında sorduğum soruya, ‘Biz, o raporu 2 yıldan daha fazla süre önce, 2,5 yıl kadar oluyor, Çevre Bakanlığı`na olduğu gibi, bütün netlikle bildirdik, gereğinin yapılması üzere` şeklinde yanıt vermiştir.”

“RAPORUN SONUÇLARINI KAMUOYUNA AÇIKLAYACAK MISINIZ”

Yüceer`in Bakan Kurum`a şu soruları sordu:

“Bakanlığınız, söz konusu raporun sonuçlarını kamuoyuna açıklamayı planlamakta mıdır? Konuyla ilgili bir açıklama yapılması planlanmakta mıdır? Söz konusu raporun sonuçlarına ilişkin önlem alınmış mıdır? Alındıysa bu önlemler nelerdir? Rapor, bakanlığınıza hangi tarihte bildirilmiştir? Raporun hazırlandığı tarihten itibaren çok uzun zaman geçti. Yeni bir rapor hazırlamayı düşünüyor musunuz?”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA