18 Mayıs 2024 Cumartesi


15:43   KIYI HAREKETLERİ DAYANIŞMA AĞI, KIYILARIN TİCARİLEŞTİRİLMESİNE KARŞI SAHİLLERDE EŞ ZAMANLI EYLEM YAPTI   15:04   CHP`NİN ``BÜYÜK EĞİTİM MİTİNGİ``... ÖZGÜR ÖZEL: ``ATATÜRK VE ARKADAŞLARI İLE SORUNU OLAN BU MÜFREDAT YOK HÜKMÜNDEDİR``   14:31   ANKARA BAROSU HUKUK KURULU BAŞKANI MEHMET ÖZDEMİR: "SON YILLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER SPOR HUKUKUNU DAHA İYİ BİR NOKTAYA GETİRDİ"   14:23   AFRODİSİAS MÜZE KONSERLERİ TASARRUF TEDBİRLERİ KAPSAMINDA İPTAL EDİLDİ   14:06   KOBANİ DAVASI AVUKATI ÇİĞDEM KOZAN: "ORTADA BİR SUÇ OLMADIĞI ÇOK AÇIK, İSTİNAF SÜRECİNDE CEZALARIN KALDIRILMASI GEREKİR"   13:51    CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL, İBB`Yİ ZİYARET ETTİ: “ATATÜRK`ÜN PARTİSİNİ İKTİDARA TAŞIMA SORUMLULUĞUMUZ VAR”   13:45   ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI, MAHKEME HEYETİNİN BAŞÖRTÜLÜ OLMASI NEDENİYLE REDDİ HAKİM İSTEYEN SANIK AVUKATI HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATTI   13:35   MANSUR YAVAŞ: "AYDINLIK YARINLARI ÜLKEMİZE EN BAŞTA GENÇLERİMİZ GETİRECEKTİR"   13:14   MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ZEYREK, “GENÇLERİMİZİN ENERJİSİYLE AYDINLIK YARINLARA BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ”   12:44   DEVLET BAHÇELİ: "KİMSE SİPARİŞ TALİMATLARLA, GİZLİ TANIK İFADELERİYLE İÇ HUZUR VE BARIŞ ORTAMINI ZEDELEMEYE KALKIŞMAMALI, BUNA CÜRET EDENLERİN BAŞI EZİLMELİ"   12:33   AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA BİR KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI   12:27   AYDINLI KARPUZ ÜRETİCİSİ: "PARA KAZANMAMIZ İÇİN KARPUZUN KİLOSUNU 20 LİRAYA SATMAMIZ LAZIM"   12:23   ARTVİN`DE ANAGOLD`UN DA ORTAK OLDUĞU MADEN İŞLETMESİNE TEPKİLER SÜRÜYOR. TEMA VAKFI TEMSİLCİSİ: "ÇALIŞMA BAŞLAMADAN ÖRDÜKLERİ DUVAR YIKILMIŞ. DAHA DUVAR ÖREMEYENLER ACABA SÜRECİ NASIL YÖNETECEKLER?   12:13   KOBANİ DAVASI`NDA VERİLEN KARARLAR... BAHÇELİ: ``TERÖRİST DEMİRTAŞ VE DİĞER BÖLÜCÜLERİN CEZA ALMASINA HUKUKSUZLUK DEMEK, İTİRAZ ETMEK, DEVLETE VE MİLLETE AĞIR HAKARETTİR``   12:01   ÖZGÜR ÖZEL: "YAŞAM MÜCADELESİYLE HEPİMİZE YOL GÖSTEREN TÜRKAN SAYLAN`I ÖLÜMÜNÜN 15`İNCİ YILINDA SAYGIYLA VE MİNNETLE ANIYORUM"   11:30   BAKIRLIOĞLU ESNAF KREDİSİNDE FAİZ ARTIRIMINA TEPKİ GÖSTERDİ : “TASARRUF EDİLECEK ÇOK ŞEY VAR, ESNAFLA UĞRAŞMAYIN”   11:23   ÖMER FETHİ GÜRER: "YEM SÜBVANSE EDİLMEDEN, GİDERLER DÜŞÜRÜLMEDEN, GEREKLİ DESTEK SAĞLANMADAN TARIMDA SORUNLAR BİTMEZ"   10:58   TÜRKAN SAYLAN, VEFATININ 15`İNCİ YILINDA BUCA`DA ANILDI   10:48   KOBANİ DAVASI`NDA VERİLEN KARARLAR... İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI TURAN: "50`DEN FAZLA İNSANIMIZI ÖLDÜREN KİŞİLERE MAHKEME NEZDİNDE HAK ETTİKLERİ CEZA VERİLDİ"   10:39   KÖPRÜ VE OTOYOLLARA GELEN ZAMLAR NAKLİYECİLERİ İSYAN ETTİRDİ: "UÇURUMDAN AŞAĞI FRENİ PATLAMIŞ KAMYON GİBİ GİDİYORUZ ŞU AN"  
 
     
   

EROL KATIRCIOĞLU: BU KADAR TEKELLEŞMİŞ BİR SANAYİ OLDUĞU SÜRECE BU EKONOMİDE MAKRO İKTİSAT POLİTİKALARI İSTENDİĞİ GİBİ YÜRÜMEZ


HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, AKP iktidarının yeni ekonomi politikasını eleştirerek, “Bu kadar tekelleşmiş bir sanayileşme düzeyi olduğu sürece bu ekonomide makro iktisat politikaları istendiği gibi yürümez ve istediğiniz sonuçları vermez. Nitekim hükümetin bu yöndeki adımlarının gerçekleşmeyeceğini söyleyebilirim” dedi.

 

Tarih : 7 Aralık 2022 Çarşamba 18:43   Okunma : 283

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, AKP iktidarının yeni ekonomi politikasını eleştirerek, “Bu kadar tekelleşmiş bir sanayileşme düzeyi olduğu sürece bu ekonomide makro iktisat politikaları istendiği gibi yürümez ve istediğiniz sonuçları vermez. Nitekim hükümetin bu yöndeki adımlarının gerçekleşmeyeceğini söyleyebilirim” dedi.

TBMM Genel Kurulu`nda bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor.

Genel Kurul`da söz alan HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, AKP yetkililerinin ekonomi ile ilişkilerini “Tuhaf” diye değerlendirdi. Katırcıoğlu, “Ekonomide bir şeyler oluyor, fakat onlar başka bir şey söylüyorlar. Bu hep oluyor. 4 senedir bu tespitleri yapmaya yönelik laflar etmişimdir burada. Son olarak dün Sayın Kavcıoğlu, Merkez Bankası Başkanı olarak diyor ki ‘Ocak sonu, şubat ayında enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak` diyor. Şimdi ekonomiye bakan herhangi biri, biraz ilgisi varsa şunu görür. Bütün dünya esasında resesyona doğru gidiyor. Özellikle Avrupa topluluğu, son verilen rakamlara göre önümüzdeki yıl 0,5 büyüyecek. Bizim ihracat pazarlarımız, daha çok Avrupa pazarı. İhracatımızın yüzde 50`sini biz, Avrupa`ya yaparız. Dolayısıyla da çok açıkça, önümüzdeki yıl itibariyle ihracatın düşeceği ve üretimimizin düşeceği gözüküyor” diye konuştu.

Katırcıoğlu, eleştirilerini Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu`nun açıklamaları üzerinden sürdürerek, “10 ayın rakamları var elimizde, cari açık 100 milyar dolara varmış vaziyette. Cari açık azalmıyor, artıyor. Sayın Kavcıoğlu bunu görmüyor mu? Görmemesi de mümkün değil. Ne için böyle söylüyor, bunu da anlamak mümkün değil. Sayın Muş, geçenlerde dedi ki ‘Adalet ve Kalkınma Partisi milli geliri üç kat artırdı`. Fakat Sayın Muş, şöyle de bir gerçek var, başka ülkeler 5-6 kat artırdı aynı dönemde” dedi.

“60 BİNDEN 30 BİNE İNMİŞ”

Katırcıoğlu, iktidarın temsilcilerinin sürekli 2002 yılını referans verdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“2022`yi konuşuyoruz ama 2002 yılı ile bağlantı kurarak konuşuyorlar. Mesela Sayın Oktay, bu sene yapmadı onu ama geçen sene çok yapmıştı. Şöyle diyor ‘2002`de bu rakam 3 bindi, şimdi 30 bin oldu. Dokuz kat arttı. Ne kadar önemli bir şey yapmışız`. Mesela 2012`ye baktığımızda, 2012`de 60 bin. Dolayısıyla 60 binden 30 bine düşmüşüz aslında. Ama istatistikler bunlara izin veriyor. Söylemek istediğim şey şu; Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, Fuat Oktay`ın kendisi burada bütçe üzerine yaptığı konuşmalarda ifade ettiği üzere, Sayın Muş`un Plan ve Bütçe Komisyonu`nda yaptığı açıklamalardan da benim anladığım kadarıyla gerçekten olan biten ile ‘kendi durdukları model` deyim, arasında uçurum var. Ne olduğunu çok fazla bildikleri kanaatinde değilim, Türkiye ekonomisinde neler olduğuna dair.”

“BU KADAR TEKELLEŞMİŞ BİR SANAYİ OLDUĞU SÜRECE BU EKONOMİDE MAKRO İKTİSAT POLİTİKALARI İSTENDİĞİ GİBİ YÜRÜMEZ”

Katırcıoğlu, iktidarın yeni ekonomi politikasını şöyle eleştirdi:

“Bunu deneyen iktidarlar, tarihte her zaman iktidarlarını kaybetmişlerdir. Dolayısıyla dediler ki ‘Biz başka bir şey yapalım. TL`yi zayıflatalım, ihracata dayalı bir büyüme sağlayalım. Üretim artsın, cari açık kapansın. Dolayısıyla da ülkeye ihtiyacımız olan dolarlar gelsin, TL değerlensin, enflasyon aşağıya çekilsin`. Mantıklı gibi görünüyor esas itibariyle. Bu olmuyor, bir türlü olmuyor… Neden olmuyor söyleyeyim size. Türkiye`de piyasa, ekonomi, iddia edildiği gibi serbest olan bir ekonomi değildir. Türkiye`de piyasa ekonomisi, doğrudan doğruya kartel ve tekellerin kontrolü altındadır. Faizleri düşürdüğünüzde lider firmalar, liderliklerini kaptırmamak için hem daha fazla yatırım yaparak pazarlarını büyütüyorlar hem de kendi aralarında anlaşmalara gidiyorlar. Böylelikle kâr marjlarını artırıyorlar. Dolayısıyla burada ne oluyor? Sayın Muş da Plan ve Bütçe Komisyonu`nda söylemiş. Dışarıdan geliyor dış güçler, emtia fiyatları, petrol fiyatları artıyor. Bu da bizim maliyetlerimizi artırıyor. Diyelim ki yüzde 10 maliyet artışı oldu, ama emin olun fiyatlar yüzde 10`dan daha fazla artıyor. Çünkü piyasadaki hakim firmalarımızın piyasa güçleri var. Budan dolayı da artan maliyetleri rahatlıkla fiyatlarına geçirebiliyorlar ve bunu da daha yüksek kâr marjları yaparak geçirebiliyorlar. Böyle bir yapı ki biz bu yapıyı konuşmuyoruz, Türkiye`de maalesef bu yapıyı konuşan çok az insan var. Bu yapı var olduğu sürece, bu kadar tekelleşmiş bir sanayileşme düzeyi olduğu sürece bu ekonomide makro iktisat politikaları istendiği gibi yürümez ve istediğiniz sonuçları vermez. Nitekim hükümetin bu yöndeki adımlarının gerçekleşmeyeceğini söyleyebilirim.

“EMEĞİN PAYI YÜZDE 25`E DÜŞÜYOR”

Peki ne oluyor? Bir borsa şirketlerindeki kârların artışına bakın. Aldığım rakamlar, 2021`de 150 milyar Türk lirasıyken 2022`de 244 milyar liraya çıkıyor. Yüzde 60-70 civarında bir artış var. Bankalara bakın. Bankaların geçen yıl 50 milyar civarında kârları vardı, şimdi 252 milyar Türk lirası oldu. Bunun sonucunda ne oluyor? Zenginler daha zengin, fakirler daha fakir oluyor. Mesela 2020`de milli gelirden sermayenin aldığı pay yüzde 43`ken 2022`de yüzde 54`e çıkıyor. 2020`de emeğin payı yüzde 37`yken şimdi yüzde 25`e düşüyor. Yani bir gelir dağılımında problem oluyor.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA