KERİM UĞUR
İzmir Şehir Hastanesi`nin, daha önce 17 Şubat olarak açıklanan açılışı, bir kez daha ertelendi. İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın da katılacağının belirtildiği açılışın ertelenmesini; “Sağlık sistemi, iktidar partisinin gözünde sadece oy toplamak için kullanılan enstrüman gibi. Örneğin İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi. Hastanenin açılması değil ama bir açılış töreni yapılması tümüyle iktidarın sağlık sistemine bir oy kaynağı, siyasi bir enstrüman, oy derleme enstrümanı olarak bakmasıyla ilintilidir diyebiliriz” sözleri ile değerlendirdi.
2018 yılında tamamlanması planlanan, ancak açılamayan İzmir Şehir Hastanesi`nin açılması için açıklanan 17 Şubat 2023 tarihi de ertelendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın katılacağının belirtildiği açılış töreninin ertelenmesini İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi.
Kaynak, AKP`nin sağlık sistemine oy toplamak için kullanılan bir enstrüman olarak baktığını belirtti ve “Şu anki kamu yönetimi ve iktidar partisi, aslında sağlık sistemine ‘insanlara sağlık hizmeti verelim` düşüncesiyle sağlık hizmetlerini yürüten bir düşünceye sahip değil. Sağlık sistemi, iktidar partisinin gözünde sadece oy toplamak için kullanılan enstrüman gibi. Örneğin İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi. Hastanenin açılması değil ama bir açılış töreni yapılması tümüyle iktidarın sağlık sistemine bir oy kaynağı, siyasi bir enstrüman, oy derleme enstrümanı olarak bakmasıyla ilintilidir diyebiliriz” dedi.
“BU AÇILIŞ GERÇEK BİR AÇILIŞ OLMAZ”
Şehir Hastanesi`nin 2013 yılında projelendirildiğini ve 2018 yılında da tamamlanmasının planlandığını, 5 yıldır hala bitirilemediğini ve açılışının defalarca ertelendiğini de hatırlatan Kaynak şu anda bir açılış yapılsa dahi bunun gerçek bir açılış olmayacağını belirtti. Kaynak, şunları söyledi:
“Yakın zamana kadar ara ara bu hastanenin açılışı ile ilgili bazı haberler yayınlandı. Önümüzdeki günlerde Şehir Hastanesi`nin açılacağına ilişkin duyumlar artmaya başladı. Fakat bu açılışın da gerçek bir açılış olacağı kanaatinde değiliz. Bunun sadece açılış töreni olduğunu düşünüyorum. Hastanenin çalıştırılmasının çok mümkün olamayacağını görüyoruz ve değerlendiriyoruz. Birincisi bu hastane 2 bin 60 yataklı bir kompleks olarak planlanıp projelendirildi. Hastanenin çok büyük bir kısmında hala inşaat devam ediyor. Dolayısıyla bu açılışın gerçek bir açılış olmayacağını buradan anlıyoruz. İkincisi… 2 bin 60 yataklı bir hastanenin esas olarak, hekim olarak 2 bin 500 pratisyen ve uzman hekim ihtiyacı vardır. Hemşire olarak ta 3 bin 500 hemşireye ihtiyaç vardır. Sağlık Bakanlığı`nın yatak başına vermiş olduğu bir takım mevzuata ilişkin veriler vardır. Bu verilere bakarak böyle bir hastanenin gerçek anlamda çalıştırılabilmesi için hekim ve hemşire olmak üzere en az 6 bin civarında tıbbi personele ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra da yaklaşık 50 ayrı branşta meslek grubunun böyle bir hastanenin çalışması için istihdam edilmesi gerekmektedir. Bunun içerisinde şoföründen temizlik görevlisine, çamaşırhane görevlisinden güvenliğine kadar pek çok meslek grubu böyle bir hastanenin canlı kalması ve hizmete devam ettirmesi için gereklidir. Bir kere böyle bir iş gücünün bu hastanede kullanılabilirliği kısa vadede görülmemektedir”
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
1.VİDEO
İZMİR TABİP ODASI BAŞKANI SÜLEYMAN KAYNAK RÖPORTAJ
2.VİDEO
İZMİR ŞEHİR HASTANESİ ARŞİV GÖRÜNTÜ