18 Ağustos 2025 Pazartesi


18:23   BAŞKAN PIŞKIN, ADANA VE MERSIN İÇIN KRITIK UYARı:    16:20   MERSIN’DE GÖKYÜZÜ ŞÖLENE DÖNÜŞTÜ   16:03   JEOLOJI MÜHENDISLERI ODASı’NDAN DEPREM KRIZI UYARıSı: "SAHTE DIPLOMALıLARLA FELAKETE GIDIYORUZ!"   13:55   TOROSLAR’DA EĞITIMIN ZAFERI: OKUMA YAZMA ÖĞRENEN YETIŞKINLER HAYATLARıNA YENIDEN BAŞLADı!   11:30   MERSIN’DE ÇOCUKLAR FUTBOLLA BÜYÜYOR: ÜCRETSIZ KURSLAR YETENEK AVıNDA!   10:05   MERSIN’DE KARIYER DEVRIMI: BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI İLE 44 BIN KIŞIYE İSTIHDAM DESTEĞI!   01:28   KıRŞEHIRLILERDEN ’HAK, HUKUK, ADALET’ ÇAĞRıSı: ALLAH’ıN VE MILLETIMIZIN ISTEĞIYLE İMAMOĞLU’NU ÇANKAYA’YA YOLLAYACAĞıZ. İSTANBUL’U ALDıK, TÜRKIYE’YI DE ALMAYA TALIBIZ   20:06   TOLGA GÖKÇELI MEZITLI İLÇE BAŞKANLıĞı’NA ADAYLıĞıNı AÇıKLADı   16:58   MEZITLI BELEDIYE ZABıTASı’NDAN SıKı DENETIM   16:55   BAŞOĞLU KABLO IDEF 2025’E TÜRKIYE’NIN SAVUNMA SANAYISINE MILLI ÇÖZÜMLERIYLE GÜÇ KATTı!   16:44   "ÇÖPTEN KURTARDı": İŞÇILER GÖZALTıNA ALıNAN BAŞKANLARıNA SAHIP ÇıKTı   16:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SON OPERASYONA TEPKI   16:37   AYDıN BÜYÜKŞEHIR’DE ’İSTIFA ET, YOKSA İŞSIZ KALıRSıN’ İDDIASı!   11:48    MERSIN BÜYÜKŞEHIR, İKLIM KRIZINE KARŞı YOL HARITASıNı BELIRLEDI: “MERSIN İKLIME HAZıR” PROJESI BAŞLADı   11:44   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “HALK SEFALETLE, YANDAŞ SERVETLE KARŞı KARŞıYA – ŞIMŞEK KAÇAMAK YANıT VERDI”   11:43   BEYOĞLU BELEDIYE BAŞKANı İNAN GÜNEY, GÖZALTıNA ALıNMADAN ÖNCE AILESIYLE PAYLAŞTıĞı FOTOĞRAFLA MESAJ VERDI   11:15   BAKAN ŞIMŞEK: BRÜT REZERVLER TARIHI ZIRVEDE, TL MEVDUAT PAYı YÜKSELDI   09:30   VAHAP SEÇER’DEN AYDıNCıK’A TAM DESTEK: 1.4 KILOMETRELIK CADDE BAŞTAN SONA YENILENDI   07:56   İBB’YE YÖNELIK SORUŞTURMA DERINLEŞIYOR: CHP’LI BAŞKAN İNAN GÜNEY DAHIL 44 KIŞI İÇIN GÖZALTı   23:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: GERÇEK CHP’LI TEHDIDE, ŞANTAJA PABUÇ BıRAKMAZ  
 
     
   

TÜİK: BÜYÜKBAŞ HAYVAN SAYISI YÜZDE 5,6, KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI YÜZDE 2,2 AZALDI


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, büyükbaş hayvan sayısı 2022`de bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalarak 17 milyon 24 bine, küçükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,2 azalarak 56 milyon 266 bine geriledi. Manda, yüzde 7,4`lük oran ile sayısı en çok azalan büyükbaş hayvan oldu.

 

Tarih : 9 Şubat 2023 Perşembe 11:39   Okunma : 238

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, büyükbaş hayvan sayısı 2022`de bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalarak 17 milyon 24 bine, küçükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,2 azalarak 56 milyon 266 bine geriledi. Manda, yüzde 7,4`lük oran ile sayısı en çok azalan büyükbaş hayvan oldu.

TÜİK, 2022 yılına ilişkin hayvansal üretim istatistiklerini açıkladı. Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanda azalmayı gösteren veriler şöyle:

MANDA, SAYISI EN ÇOK AZALAN BÜYÜKBAŞ HAYVAN OLDU

Büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalarak 17 milyon 24 bin oldu. Büyükbaş hayvan kategorisinde, sığır sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalarak 16 milyon 852 bin baş, manda sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 7,4 azalarak 171 bin 835 oldu.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 2,2 AZALDI

Küçükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,2 azalarak 56 milyon 266 bin oldu. Küçükbaş hayvan kategorisinde, koyun sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1,1 oranında azalarak 44 milyon 688 bin baş, keçi sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 6,2 oranında azalarak 11 milyon 578 bin baş oldu.

YAPAĞI, KIL, TİFTİK VE YAŞ İPEK KOZASI ÜRETİMİ DE GERİLEDİ

Bir önceki yıla göre yapağı üretimi yüzde 1,2 azalarak 84 bin 885 ton, kıl üretimi yüzde 4,6 azalarak 6 bin 393 ton, tiftik üretimi ise yüzde 10,9 azalarak 417 ton olarak gerçekleşti. Bal üretimi bir önceki yıla göre yüzde 22,8 artarak 118 bin 297 ton oldu. İpek böcekçiliği faaliyeti yapan köy sayısı bir önceki yıla göre yüzde15,9 oranında azalarak 559 oldu. İpek böcekçiliği ile uğraşan hane sayısı yüzde 12,9 oranında azalarak bin 761 adet oldu. Açılan tohum kutusu sayısı bir önceki yıla göre yüzde 7,5 oranında azalarak 5 bin 577 adet, yaş ipek kozası üretimi ise bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında azalarak 69 ton olarak gerçekleşti.

ANKA HABER AJANSI GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Öte yandan, ANKA Haber Ajansı 2022 yılında özellikle manda üreticilerinin yaşadığı zorlukları yaptığı haberlerle gündeme getirmişti.

Manda yetiştiriciliği açısından Türkiye`de ve dünyada önemli bir yere sahip olan İstanbul`da manda yetiştiricileri mera alanlarının daralması ve girdi maliyetlerinin artışına dayanamadıklarını için mandalarını sattıklarını söylemişti. Silivri`nin Danamandıra Mahallesi`nde yaşayan Cihat Erdoğan (70), 3 kuşaktan beri manda yetiştiriciliği yaptıklarını belirterek “Doğduk manda vardı, öleceğiz yine manda var; şu şartlara dayanamadık” diyerek bütün mandalarını geçen 15 Mayıs 2022`de sattıklarını anlatmıştı.

“MAZOT VE GÜBRE FİYATLARI DA EKLENİNCE SIKINTI YAŞADIK”

Arnavutköy`de 3 kuşak bu işi yapan  Sezai Ural (55), “Tabii ister istemez mali olarak bizi etkiledi ama tarım ve hayvancılığı beraber yürüttüğümüz için mevcut olan işletmemizdeki, hayvanın mubayaa döneminde çıkarmamız gereken yem ve otumuzu çıkarttığımız için daha az etkilendik. Bizi etkileyen mazot ve gübre fiyatları da üstüne eklenince biraz o konuda sıkıntı yaşadık. Orta ölçekli işletmeler olduğumuzdan dolayı küçük krizlerde kriz yönetimini başarabiliyoruz” bilgisini paylaşmıştı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÖZEL BİR KARIŞIMIN TARİFİNİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tokatlı çiftçilerle sohbet ederken uyumadan önce tükettiği özel bir karışımın tarifini vermişti. Erdoğan, “Şimdi ben bir şey tavsiye edeceğim. Ben şunu yapıyorum her akşam yatarken; manda yoğurdu -manda yoğurdu hakikaten kalitedir, çok iyidir- onun içine şöyle Medine hurması doğrarım, 3 tane veya 5 tane. Ona biraz, çay kaşığı kestane balı ve bir de içine yulaf ezmesi atarım. Bu dörtlüyü karıştırarak yer yatarım. Şifa” demişti.

MANDA ÜRETİCİSİ CUMHURBAŞKANI`NDAN DESTEK BEKLEDİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ  

Tekirdağ`da manda besiciliği yapan Evren Durak, Medine hurmalı, kestane ballı ve yulaflı manda yoğurdu tarifi veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`a, “Manda üreticisi olarak Sayın Cumhurbaşkanı`ndan destek bekliyoruz. Ürettiklerimizi satmakta güçlük çekiyoruz” diye seslenmişti.

Mart 2022`de kilosu 35 lira olan manda yoğurdu 2023 Şubat`ta 178 liraya dayandı.

 

 GÖRÜNTÜ:  Arşiv






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA