24 Haziran 2025 Salı


11:15   BÜYÜKŞEHIR’IN DESTEKLERI ÜRETIME BEREKET, YETIŞTIRICILERE CAN SUYU OLUYOR   11:07   MHP GENEL BAŞKANı DEVLET BAHÇELI, 5 AY SONRA TBMM’DE GRUP TOPLANTıSıNDA   09:30   İRAN MEDYASı, TAHRAN’ıN SABAH SAATLERINDE İSRAIL’E DÖRT DALGA HALINDE FıRLATTıĞı FÜZE SALDıRıSıNıN ARDıNDAN, İSRAIL ILE ATEŞKESIN BAŞLADıĞıNı ILAN ETTI   09:19    ERDEMLI EMEKLI EVI ÜYELERI MERCAN BILIM MERKEZI’NI GEZDI   12:20   BAIN & COMPANY TÜRKIYE’DEN 500 MILYAR DOLARLıK ENERJI DÖNÜŞÜM FıRSATı   12:15   DıŞ KAYNAKLı SATıŞTA TALEP PATLAMASı: DIJITALLEŞME HıZ KAZANıRKEN, İNSAN TEMASı HALA EN KRITIK UNSUR   12:10   BÜYÜKŞEHIR’IN ‘TARIHI KILIKYA YOLU PROJESI’ GEÇMIŞ İLE GÜNÜMÜZÜ BULUŞTURMAYA DEVAM EDIYOR    12:06   CHP’LI KıŞ :BORÇ BATAĞı DERINLEŞIYOR FAIZ, İCRA, BATıK KREDI REKORDA   12:01    MEZITLI BELEDIYESI’NDEN KADıNLARA KAPADOKYA GEZISI   11:57   AHBİB BAŞKANı VEYSEL MEMIŞ: İHRACAT HACMINDE EN GÜÇLÜ İVMELENMEYI CEZAYIR, BELÇIKA VE FILISTIN’DE YAKALADıK   11:45   KÜLTÜR PARK MERSINLILERIN NEFES ALMA NOKTASı   11:16   RTÜK ÜYESI TUNCAY KESER: "RTÜK’ÜN YAPTıRıM KARARLARıNıN YÜZDE 51’I DANıŞTAY’DAN VIZE ALAMıYOR"   09:07   CHP TEKIRDAĞ’DA MEYDAN OKUDU: “ADAYıMı BıRAK, SANDıĞı GETIR”   09:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR 19 BIN TON TıBBI ATıĞı BERTARAF ETTI   12:23   MIMARLARDAN DAYANıŞMA ETKINLIĞI   11:20   YUMURTALıK HALKıNDAN ÇEVREYE, DENIZE DUYARLıLıK ÇAĞRıSı   11:10   SOFRALARA LEZZET KATACAK AŞÇıLAR BÜYÜKŞEHIR’LE YETIŞIYOR   11:01   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, FERDI ZEYREK’IN KıZı NEHIR ZEYREK’I, YKS’NIN IKINCI OTURUMUNA DA GETIRDI   10:20   YKS’NIN IKINCI OTURUMU AYT BAŞLADı   09:20   BÜYÜKŞEHIR ÖĞRENCI VE VELILERIN YKS HEYECANıNA ORTAK OLDU  
 
     
   

KAHRAMANMARAŞ`TA İMO BİNASI YIKILMADI. ODA TEMSİLCİSİ DALKIRAN: "EKSTREM BETON, DEMİR, PROJE UYGULAMADIK, BÖLGEYE VE PROJESİNE UYGUN ŞEKİLDE YAPILDI"


İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kahramanmaraş İl Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, iki büyük depremde sağlam kalan İMO`nun Kahramanmaraş binasına ilişkin “Yapım süresinde de yapım işlerinde de tamamen proje ve teknik şartnameye uygun şekilde yapıldı. Ekstrem bir beton sınıfı, demir getirmedik veya ekstrem bir proje uygulamadık. Tamamen yerinde, o bölgeye uygun bina ve projesine uygun şekilde yapıldı. Başka ekstra bir durum yok” dedi. Dalkıran, çevredeki yıkılan binalara ilişkin de “İmar planlarından başlamış ve sonrasında yapım süreçlerinin, malzeme kalitesinin kontrolü noktasında da eksiklikleri görüyoruz” diye değerlendirmede bulundu.

 

Tarih : 16 Şubat 2023 Perşembe 14:14   Okunma : 347

TAMER ARDA ERŞİN

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kahramanmaraş İl Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, iki büyük depremde sağlam kalan İMO`nun Kahramanmaraş binasına ilişkin “Yapım süresinde de yapım işlerinde de tamamen proje ve teknik şartnameye uygun şekilde yapıldı. Ekstrem bir beton sınıfı, demir getirmedik veya ekstrem bir proje uygulamadık. Tamamen yerinde, o bölgeye uygun bina ve projesine uygun şekilde yapıldı. Başka ekstra bir durum yok” dedi. Dalkıran, çevredeki yıkılan binalara ilişkin de “İmar planlarından başlamış ve sonrasında yapım süreçlerinin, malzeme kalitesinin kontrolü noktasında da eksiklikleri görüyoruz” diye değerlendirmede bulundu.

İMO Kahramanmaraş İl Temsilciliği binası iki büyük depremin ardından çevresindeki binalar yıkılmasına karşın hasar almadan ayakta kaldı. İMO Kahramanmaraş İl Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, Kahramanmaraş`ta çok sayıda binanın yıkılmasına karşın, İMO binasının nasıl ayakta kaldığını ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi.  Dalkıran, İMO binasının yıkılmamasına ilişkin “Belki kamu kuruluşları içerisinde bir ilktir, hem kendi binasını yapıp hem de kendi projesini denetleyen bir binamız var orada. Yapım süresinde de yapım işlerinde de tamamen proje ve teknik şartnameye uygun şekilde yapıldı. Ekstra bir şey yapmadık aslında. Bir fiil sorumluları vardı, sorumluları işini takip etti. Projemize uygun yaptık. Yani ekstrem bir beton sınıfı, demir getirmedik veya ekstrem bir proje uygulamadık. Tamamen yerinde, o bölgeye uygun bina projesine uygun şekilde yapıldı. Başka ekstra bir durum yok” diye konuştu.

Dalkıran, İMO binasının etrafındaki çok sayıda binanın yıkılmasını da “O bölgede yer altı suyu problemi var. Bölgenin özellikle, Kahramanmaraş`ın çevresinde bir alüvyal zemin sıkıntımız var. Dolayısıyla orada bizim katsayımızın etken olması çok önemli. İmar planlarından başlamış ve sonrasında da yapım süreçlerinin, malzeme kalitesinin kontrolü noktasında da eksiklikleri görüyoruz” sözleriyle değerlendirdi.

“İMO ESKİ BİNALARIN DEPREM DAYANIKLILIĞI İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK”

Dalkıran, Kahramanmaraş`ta gecikmiş bir depremin geleceğine ilişkin daha önce İMO`nun uyarılarda bulunduğunu kaydederek, “Özellikle eski binaların depreme dayanıklığının kontrolü noktasında çalışmalar yürüttük. Tabii bu çalışmalar neticesinde belki birçok binada sıkıntılar da azalmıştır diye düşünüyorum. Çünkü sonrasında kamu kuruluşlarında filan ciddi dayanıklılık testleri yapıldı” diye konuştu.

“ZEMİN YAPISI”

Dalkıran, binaların birçoğunun 1990`lı yıllarda yapıldığını aktararak, şunları söyledi:

“Bizim o dönemlerde beton kalitemizin çok ölçülebilir olmaması, 2008`e kadar hazır beton Kahramanmaraş`ta çok yaygın değildi. Betoniyer ile döktüğümüz betonlar var. Onlarda da kalite kontrolünü sağlamak çok mümkün değil. Bire bir emek gerekiyor, bire bir takip gerekiyor. Laboratuvar şartları da o dönemde çok müsait değil. Şehirde yanlış hatırlamıyorsam sadece laboratuvar Devlet Su İşleri`nde vardı. Özel laboratuvarlar çok sonrasında kuruldu. Bu noktada tabii beton kalitesinden başlamış, artı demir ile alakalı biz 2000 sonrası nervürlü demire geçtik, 2000 öncesi hep yuvarlak demir. Beton ile aderansı çok sağlıklı olmayan bir demir bu. Dolayısıyla bunların hepsi bütünsel olarak incelendiğinde, bir de imar planları ile alakalı, bölgedeki o zemin yapısından dolayı verilmiş 9-10 katlı binalar, bunların hepsini bir araya getirdiğimizde ne yazık ki bu göçükleri gözlemledik.”

“BİR BİNANIN 10-15 DAKİKADA DENETLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Dalkıran, hasar tespitlerinde taşıyıcı kolonların, zarar görmüş kirişlerin etkili olduğunu vurgulayarak hasar tespiti sırasında uygulamada eksiklikler olabileceğini söyledi. Dalkıran, hasarlı bina sayısı yüksek olduğundan ön tespitlerin ardından nihai tespitlerin de yapılacağını kaydetti. Dalkıran, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir binanın 10-15 dakikada denetlenmesi mümkün değil. Ama bu bir afet anı olduğu için buradaki süreci ön denetleme olduğunu düşünmek istiyorum. Biraz daha kalifiye ve detaylı inceleme yapılması gerektiğine hem fikirim.”

“HER ŞANTİYEYE BİR ŞEF”

Dalkıran, İMO`nun başlattığı “her şantiye bir şef” kampanyasına da dikkat çekerek, şunları söyledi:

“İnşallah bundan sonraki süreçlerde, inşaat mühendisliği yapım süreçlerinde daha merkezinde yer alır. Ülkemiz de bir daha böyle acı ve sıkıntılar yaşamaz. En önemli sıkıntı sahada uygulayıcıların yeterli zaman ayıramıyor olması. Odamızın pandeminden önce başlattığı bir kampanya. Dolayısıyla şantiyelerdeki denetlemenin birinci elden inşaat mühendisleri tarafından yapılmış olması bana göre bu tarz hataların, yıkımların önüne geçeceğini düşünüyorum.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA