9 Mayıs 2025 Cuma


13:46   VAHAP SEÇER: "UYGULADıĞıMıZ PROJELERLE ANNELERIMIZE YARDıMCı OLUYOR, ONLARıN YÜKÜNÜ HAFIFLETIYORUZ”   13:46   GÖKHAN GÜNAYDıN: "İBB SORUŞTURMALARıNDA NEDEN 2019 ÖNCESINE ILIŞKIN DOSYALAR ISTENMIYOR"   13:40   ÖZGÜR ÖZEL, İTO`YU ZIYARET ETTI   13:22   MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR MITINGI VAN`DA... CHP VAN İL BAŞKANı BEDIRHANOĞLU: VAN HALKı HAKSıZLıĞA, HUKUKSUZLUĞA TEPKI VERECEK   13:07   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÇAĞRı: BELEDIYELER YALNıZ BıRAKıLMAMALı, DESTEKLENMELI    12:53   MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL ‘YAPAY ZEKA HAYATıMıZı NASıL DEĞIŞTIRECEK? YAPAY ZEKAYA DAIR GELECEK SENARYOLARı’ PANELINE MODERATÖRLÜK YAPTı   12:51   ÖZGÜR ÖZEL, TÜRKONFED`I ZIYARET ETTI: ÜLKENIN ÇıKıŞı HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE, SIYASET KURUMUNUN IŞ INSANLARıNA EN IYI ŞARTLARDA ÇALıŞABILECEKLERI ŞEKILDE HUZUR VERMESINDEDIR   11:46   CHP`LI ÖZÇAĞDAŞ`TAN BAKAN TEKIN`E: 2002 YıLıNDAN BU YANA HER BIR BRANŞA YıLLAR BAZıNDA KAÇ ÖĞRETMEN ATANMıŞTıR?   11:22   YAĞLıDERE BELEDIYESI`NIN ARACı 40`A YAKıN SOKAK HAYVANıNı GECE YARıSı ORMANA BıRAKıRKEN GÖRÜNTÜLENDI   11:14   İNAN AKGÜN ALP`TEN CHP`NIN VAN MITINGINE ÇAĞRı: DEMOKRASI VE BARıŞ BIRLEŞTIRECEK, BU ALANDAKI TALEBI GÖRÜNÜR KıLACAK BIR MITING   10:13   AK PARTI “INFAZ PAKETINI” TBMM`DE SIYASI PARTILERE ANLATACAK   09:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, "HELLO MERSIN" PROJESININ KAPSAMıNı GENIŞLETIYOR   01:55   DÜNYA LIDERLERINDEN PAPA 14`ÜNCÜ LEO`YA TEBRIK MESAJLARı   01:49   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ARA SEÇIM DEĞERLENDIRMESI: BUNLAR IHTIMALLER DAHILINDE...   01:20   TZOB GENEL BAŞKANı ŞEMSI BAYRAKTAR: FıNDıK YOKSA SOSYAL YAŞAMDA YOK DEMEKTIR, FıNDıK YOKSA HAYAT YOK DEMEKTIR   01:04   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı ADEM`DEN IKTIDARA ÇAĞRı: YAPMADıĞıNıZ BIR GÜZELLIĞI RIZE DE YAPıN, ÇAY FIYATLARıNı 32 + 4 DESTEKLEME ILE 36 TL OLARAK AÇıKLAYıN   23:50   TBMM GENEL KURULU... MURAT EMIR: İKLIM KANUN TEKLIFININ KOMISYONA GERI ÇEKILMEDIĞINI ÖĞRENMIŞ BULUNUYORUZ   22:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: HER CANLıNıN BELEDIYE BAŞKANıYıZ   22:43   AYM KARARıNA TEPKI... “SOKAKTA KALAN TEK BIR DOSTUMUZ OLSA DA BU MÜCADELE SÜRECEK”   22:22   TBMM GENEL KURULU... MURAT ÇAN: "23 YıLDıR KANUN YAPMAYı, DEVLET YÖNETMEYI ÖĞRENEMEDINIZ"  
 
     
   

RAHMİ AŞKIN TÜRELİ: "KÖİ MODELİ ADETA BİR KARA DELİK OLDU. NORMALDE KAMUNUN YAPACAĞI ŞEYLERE HER SENE BİZ BURADA TIKIR TIKIR PARA ÖDÜYORUZ"


CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda; "Bugün kamu özel işbirliği (KÖİ) öyle bir noktaya geldi ki; 2024 yılında bütçeden ayrılan para toplam 162.4 milyarmış. Bunun 83.7 milyar lirası şehir hastanelerine ayrılmış, tam yarısı. 2025 yılında şehir hastanelerine ayrılan para 97.9 milyar, 2026`da 99.4 milyar. Bu rakamlar gittikçe artıyor. Bu rakamlar belli bir enflasyon varsayımıyla ve döviz kuru varsayımıyla yapılmış. Bu model adeta bir kara delik oldu. Normalde kamunun yapacağı şeylere her sene biz burada tıkır tıkır para ödüyoruz" dedi.

 

Tarih : 9 Kasım 2023 Perşembe 20:01   Okunma : 382

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda; "Bugün kamu özel işbirliği (KÖİ) öyle bir noktaya geldi ki; 2024 yılında bütçeden ayrılan para toplam 162.4 milyarmış. Bunun 83.7 milyar lirası şehir hastanelerine ayrılmış, tam yarısı. 2025 yılında şehir hastanelerine ayrılan para 97.9 milyar, 2026`da 99.4 milyar. Bu rakamlar gittikçe artıyor. Bu rakamlar belli bir enflasyon varsayımıyla ve döviz kuru varsayımıyla yapılmış. Bu model adeta bir kara delik oldu. Normalde kamunun yapacağı şeylere her sene biz burada tıkır tıkır para ödüyoruz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, Sağlık Bakanlığı`nın 2024 bütçe teklifi görüşülüyor. Görüşmelerde CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, özetle şunları söyledi:

"SAĞLIK HARCAMALARININ MİLLİ GELİRDEKİ PAYINA OECD ORTALAMASI YÜZDE 9.7, TÜRKİYE YÜZDE 4.9, NEREDEYSE SON SIRADA"

"Uluslararası karşılaştırmaları yapmak önemli. Türkiye`nin kendi içinde içinde bir gelişimi var ama sonuç itibarıyla biz neredeyiz? OECD değerlendirmesi sağlıklı bir değerlendirme. Bakıyoruz sağlık harcamalarının milli gelirdeki payına OECD ortalaması yüzde 9.7, Türkiye yüzde 4.9, neredeyse son sırada. 100 bin kişiye düşen hekim sayısı OECD ortalaması 365, Türkiye rakam 217. 100 bin kişiye düşen diş hekimi ortalaması OECD`ye göre 78, Türkiye`de 47. 10 bin kişiye düşen yatak sayısı OECD ortalaması 43, Türkiye`de rakam 30. hamileliğe bağlı anne ölüm oranı Türkiye 100 binde 13.1, 2023 hedefi 100 binde 6`ymış ama iki katından fazla olmuş. Baktığımız zaman çok ciddi bir sıçrama görünmüyor karşılaştırmalı olarak.

"KÖİ MODELİ ADETA BİR KARA DELİK OLDU. NORMALDE KAMUNUN YAPACAĞI ŞEYLERE HER SENE BİZ BURADA TIKIR TIKIR PARA ÖDÜYORUZ"

Sağlık yatırımları önem arz ediyor. Kamu sağlık yatırımlarının milli gelirden aldığı pay 2002 yılında binde 2,5`muş. 2022 yılında binde 1,9`a düşmüş. Artmamış azalmış, bu şu demek kamu sağlık alanından çekiliyor. Biz hep şunu söylüyoruz; fiziki ve sosyal ve teknolojik altyapı kamunun görevi olmak zorunda. Bugün kamu özel işbirliği (KÖİ) öyle bir noktaya geldi ki KÖİ modeli; 2024 yılında bütçeden ayrılan para toplam 162.4 milyarmış. Bunun 83.7 milyar lirası şehir hastanelerine ayrılmış, tam yarısı. 2025 yılında şehir hastanelerine ayrılan para 97.9 milyar, 2026`da 99.4 milyar. Bu rakamlar gittikçe artıyor. Bu rakamlar belli bir enflasyon varsayımıyla ve döviz kuru varsayımıyla yapılmış. Bu model adeta bir kara delik oldu. Normalde kamunun yapacağı şeylere her sene biz burada tıkır tıkır para ödüyoruz.

"KAMU İSTİHDAMININ ARTMASI GEREKİYOR"

Bir kısım şehir hastanelerini kamu özel işbirliği modelinde yapmaktan vazgeçmişsiniz, kamuya almışsınız, keşke hiç böyle bir model başlamasaydı. 25 yıl boyunca biz bunlara kira ödeyeceğiz. Buna koşullu yükümlülük diyorlar. Bu gelecek kuşakları borç altına sokan bir şey. Bir çok alanda çok ciddi sorunların olduğunu görüyoruz. Kamu istihdamının artması gerekiyor. Daha nitelikli hem nicelik hem nitelik açısından daha yeterli ve kaliteli hizmet vermek, kamu istihdamının da sosyal devlet olmanın gerektirdiği alanda artmalı diye düşünüyorum."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA