25 Temmuz 2025 Cuma


09:40   19 MART MITINGI SONRASı EVE DÖNÜŞ YOLUNDA DARP EDILEREK GÖZALTıNA ALıNAN ŞEHIR PLANCıSı AYHAN ERDOĞAN’ıN SUÇ DUYURUSUNA TAKIPSIZLIK KARARıNA ITIRAZ   09:30   FRANSA CUMHURBAŞKANı MACRON: FILISTINI RESMEN TANıYACAĞıZ   09:10   BÜYÜKŞEHIR, GÜLNAR KıRSALıNDAKI ÜSTYAPı YATıRıMLARıNı SÜRDÜRÜYOR    04:17   CHP ADANA İL BAŞKANLıĞı’NDAN ZEYDAN KARALAR’ıN ÇOCUKLARı HAKKıNDA GÖZALTı IDDIALARıNA YALANLAMA: "GERÇEĞI YANSıTMıYOR"   01:38   CHP’LI YAVUZYıLMAZ: ERDOĞAN’ıN YÜCE DIVAN’DA YARGıLANMASıNA NEDEN OLACAK BELGELERE ULAŞTıK   21:56   “MERSIN SANAYI, ÜRETIM VE TICARI ALANLARDA ISTIHDAM GÜCÜNE SAHIP”   16:32   VAHAP SEÇER: “ORMAN YANGıNLARıNDA HAYATıNı KAYBEDEN GÖREV ŞEHITLERIMIZE ALLAH’TAN RAHMET, ACıLı AILELERINE SABıR VE ULUSUMUZA BAŞSAĞLıĞı DILIYORUM”   16:30   ÖZGÜR ÖZEL’DEN YANGıNDA HAYATıNı KAYBEDEN GÖNÜLLÜLER IÇIN AKUT’A TAZIYE ZIYARETI   16:28   ÖZGÜR ÖZEL, LOZAN ANTLAŞMASı’NıN 102’NCI YıL DÖNÜMÜNDE ANıTKABIR’I ZIYARET ETTI   23:30   ÖZGÜR ÖZEL: KIMSEYE DEMOKRASI ÇATıSıNı YıKTıRıP MEZHEP ÇATıSı ÜZERINDEN PLAN YAPTıRMAYıZ   21:43   CHP’NIN MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR MITINGI BAKıRKÖY’DE... ÖZGÜR ÖZEL, IKI BAĞıMSıZ MILLETVEKILINE CHP ROZETI TAKTı   21:40   DENIZ YÜCEL: TÜRK HAVA KURUMUNUN YANGıN SÖNDÜRME UÇAKLARıNı SATTıRANLARıN ACABA VICDANLARı RAHAT Mı   18:05    TOROSLAR’DA AKDENIZ MEYVE SINEĞINE KARŞı MÜCADELEDE ÖRNEK BAŞARı   17:59   ADMİB’DEN ILK YARıDA 1,4 MILYAR DOLARLıK IHRACAT   17:55   BÜYÜKŞEHIR YOL ÇALıŞMALARı ILE KıRSALDA’DA FARK YARATıYOR   17:52   TBB BAŞKAN VEKILI VAHAP SEÇER: "İLK DURUŞMALARDA EĞER TARAFSıZ MAHKEMELER YOLUYLA BU DOSYALAR BIR KARARA BAĞLANıRSA TAHLIYE OLACAKLARıNı DÜŞÜNÜYORUZ"   17:46   ÖZGÜR ÖZEL: "GAZI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü, HATAY CUMHURBAŞKANı TAYFUR SÖKMEN’I VE EMEĞI GEÇEN HERKESI SAYGı VE MINNETLE ANıYORUM"   17:42   BURHANETTIN BULUT: "ARTıK GAZETECILER IÇIN 24 TEMMUZ, BIR BAYRAM DEĞIL; BIR ISYAN VE DIRENIŞ GÜNÜDÜR"   17:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN "TERÖRSÜZ TÜRKIYE" SÜRECINE ILIŞKIN AÇıKLAMA   17:37   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: 2 MILYON EMEKLI GEÇINEBILMEK IÇIN ÇALıŞıYOR, IKTIDAR HÂLÂ ÇıKıP BAŞARı HIKÂYESI ANLATıYOR  
 
     
   

NAZİLLİLİ PORTAKAL ÜRETİCİSİ: "MEMLEKETTE GELECEK SENE PORTAKAL OLMAYACAK"


Aydın`ın Nazilli ilçesinde portakal üreticileri artan maliyetler nedeniyle zor durumda olduklarını belirtti. Bir çiftçi, "Portakallara Akdeniz sineği vurduğu için görüyorsunuz yarısı yerde yarısı kasada. Kilosu 2 lira ancak geliyor. Şu anda bir portakalın dalından koparılması eve girmesi şu anda 3 lirayı buluyor. 5 lira diyorsun kimse almıyor. Gelecek sene portakal olmayacak belki memlekette” dedi.

 

Tarih : 11 Aralık 2023 Pazartesi 13:02   Okunma : 341

Aydın`ın Nazilli ilçesinde portakal üreticileri artan maliyetler nedeniyle zor durumda olduklarını belirtti. Bir çiftçi, "Portakallara Akdeniz sineği vurduğu için görüyorsunuz yarısı yerde yarısı kasada. Kilosu 2 lira ancak geliyor. Şu anda bir portakalın dalından koparılması eve girmesi şu anda 3 lirayı buluyor. 5 lira diyorsun kimse almıyor. Gelecek sene portakal olmayacak belki memlekette” dedi.

Aydın`ın Nazilli ilçesinde portakal üreticileri Akdeniz sineği ve artan maliyetler nedeniyle bu sene toplanan portakaldan kar elde edemediklerini ve ağaçları sökmeyi düşündüklerini belirtti.

"MEMLEKETTE GELECEK SENE PORTAKAL OLMAYACAK"

Bir üretici, "Portakallara Akdeniz sineği vurduğu için görüyorsunuz yarısı yerde yarısı kasada. Çiftçi mağdur. Kilosu 2 lira ancak geliyor. Şu anda bir portakalın dalından koparılması eve girmesi şu anda 3 lirayı buluyor. 5 lira diyorsun kimse almıyor. Gelecek sene portakal olmayacak belki memlekette. Portakala sinek vurdu. Susuzluk öylesine. Şu anda portakalın yarısı kasaya giriyor yarısı da yerde. Devlet destek mi verecek ne yapacak bilemiyoruz. Şu anda bu portakallar hepsi kazılacak" dedi.

Bir başka üretici, "Şu toplanan portakallar şu anda işçi parası. Portakallar ancak işçi parasına yetiyor. Bir yevmiye 600 lira. Bu tarlaya 10 tane işçi geldiği zaman 6 bin lira para yapıyor. İşçiye verilen parayla işçi karşılığında bu portakalı toplayamıyor" dedi.

"EMEKLİ MAAŞIMIZLA DAHA RAHAT GEÇİNİRİZ"

Diğer bir portakal üreticisi, "Ben bir şekilde zarar eder kar eder bir şekilde kazanırım. Çiftçiye yazık. Bu portakal 2 lira. Bu portakalın 1 lirasını işçi alıyor. Diğer 1 lirasından fazlasını ise ilacı diğer masrafları alıyor. Ben burada kendi ailemle çalışıyorum. Ben kendi ailemle olmasam bu işi yapamam. Biz kendimiz topladığımız için o bize kar kalıyor. Biz kalabalık bir aileyiz burada yabancı yok. Topladığımız kar kalsa bizim yevmiyemiz olsa, bu üretici gibi sağdan soldan amele getirdikten sonra bu işin içinden hiçbir zaman çıkılmaz" diye konuştu.

Bir diğer üretici ise "Şu anda çiftçi bitik. Bizler saati 250 liradan su aldık. Buraya 10 saat suladığımızda 2 bin 500 lira. Gübresi zaten 2`ye 3`e katladı. Gübre fiyatları yükseldi. Bir dap gübresi bin lira şu anda. Eskiden bu 500 lirayıdı maliyetler şu anda 2`ye 3`e katlandı fakat bizim mahsul halen geriye geliyor. Bizler yerleri boş bıraksak bundan iyi. Emekliyiz para cebimizde kalsa bundan daha rahat olacağız. İnanın şu anda amele gelecek yağmur yağacak mı yağmayacak mı onu düşün. Bu arada amele geliyor 2 saat çalışıyor yağmur yağdı mı yine parasını ödüyorsun. Bizler şu anda masrafsız olarak amelesiz iş yapmaya çalışacağız yani kısacası sökeceğiz" diye konuştu.

"ÇİFTÇİ PARA KAZANMIYOR"

Portakal toplayıcıları ise şunları söyledi:

-İşçilik maliyetleri çok fazla, bizim işçiliğimiz çok ağır. Bu işin içinden nasıl çıkılacak bilmiyorum Allah`tan biz hep kendimiz çalışıyoruz. Ailemizle  emeğimizle birlikteyiz. Allah herkesin yardımcısı olsun dedi. Ben çiftçiye Allah yardımcısı olsun diyorum.

-Ben yevmiyeye gelmiş olsaydım şu anda benim yevmiyem 500-600 liradan aşağı değildi. Gerçekten hayat şartları çok zor. Bir tane bile portakalı yere düşürmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Biz bir aile olarak çalışıyoruz ama bizim bugünkü masrafımız bin lira. Ben bu portakalı topluyorum ama bu paralara satabilecek miyim bilemiyorum.

Üretici Kemal Türk ise "Kilosunu 2 lira ile 2,5 liraya zor sattık. Biz bu işin içine nasıl çıkacağız? Girdi maliyetleri mazotu gübresi öyle. Vallahi biz artık ağaçları kazmayı düşünüyoruz. Ben artık vallahi bilmiyorum çiftçi bundan sonra yaşar mı ölür mü” diye konuştu.

Depolama yapan bir üretici ise "Sağlamları buraya depoya koymaya çalışıyoruz diğerlerini suluk olarak fabrikaya gönderiyoruz. Biz bunları ilaçlayacağız depo yapacağız. Daha sonra bunları ocak şubat ayında satacağız. Biz bunları tarlada seçtik. Biz de şu anda 400 ton kadar portakal var. Bu portakalın yarısı kadarı ilaçlanacak diğer yarısı ise suluk olarak fabrikaya verecek. Bu sene mallarla kalite yok Akdeniz sineği vurdu. Çiftçi para kazanmıyor" dedi.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA