25 Ağustos 2025 Pazartesi


20:55   MERSIN KARIYER MERKEZI’NDEN GELECEĞE YÖN VEREN PROJELER: KAMPÜS MERSIN VE GARAJ MERSIN GELIYOR   10:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN KADıNLARA GÜÇLÜ DESTEK: “YALNıZ DEĞILSIN” MESAJı GRUP ÇALıŞMALARıYLA HAYATA GEÇIYOR   10:20   TOROSLAR BELEDIYESI 8 YıLLıK İŞGALE SON VERDI: KAÇAK BINA YıKıLDı   10:08   MESKİ’DEN MERSIN’E 27 BIN METREDEN FAZLA YENI ALTYAPı HATTı   09:15   İL MILLÎ EĞITIM MÜDÜRÜ FAZILET DURMUŞ SILIFKE KARGıCAK ORTAOKULUNDA ÖĞRENCILERLE BULUŞTU   18:03   YUMURTALıK’TA YENI ÇEKIM MERKEZI: GÜNEY YıLDıZı KORDON TURISTLERIN GÖZDESI OLDU   17:35   ÖSYM’DEN E-YDS 2025 ADAYLARıNA KIMLIK UYARıSı: NÜFUS MÜDÜRLÜKLERI SıNAV GÜNÜ AÇıK OLACAK   17:30   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN YAYLA KONSERLERI TAPURELI VE AVGADı’DA COŞKUYLA YANKıLANDı   17:05   MARDIN’DE KORKUNÇ OLAY: 10 GÜNDÜR HABER ALıNAMAYAN İKI KARDEŞ EVLERINDE ÖLÜ BULUNDU   15:46   SEZGIN TANRıKULU SILIVRI’DEKI TUTUKLU BAŞKANLARı ZIYARET ETTI   15:44   BARıŞ ANNELERININ ANADIL TALEBI TUTANAKLARA GIREMEDI   15:40   BURHANETTIN BULUT’TAN "CUMHUR REYONU" TEPKISI   15:38   ZELENSKI, PUTIN ILE ZIRVE IÇIN OLASı ÜLKELERI SAYDı...   13:41   TARSUS BELEDIYESI EMEKLI EVI’NDE DÜZENLENEN SERAMIK ATÖLYESI RENKLI ANLARA SAHNE OLDU   13:37   TBB’DEN BELEDIYELERE AFET BIRIMI YÖNETMELIK ÖNERISI   13:35   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ, MUAY THAI SPORCULARıYLA BULUŞTU   09:20   YAYLALARıN KALBINE KONFORLU ULAŞıM: FıNDıKPıNARı–ARSLANKÖY YOLU MODERNLEŞTI   21:19   TARSUS’TA ÇOCUK İSTISMARı DAVASı BAŞLADı: BARO’NUN KATıLMA TALEBI REDDEDILDI   16:12   İMAMOĞLU, KADıKÖY’DEKI YURT AÇıLıŞıNA SILIVRI’DEN MESAJ GÖNDERDI   16:10   İMAMOĞLU’NUN DUYURUSUNU YAPTıĞı YURT AÇıLDı... ÖZGÜR ÖZEL, ERDOĞAN’A SESLENDI  
 
     
   

ÖMER FETHİ GÜRER: "KAMU VARLIKLARINI SATA SATA BİTİREMEYEN İKTİDARIN ÖZELLEŞTİRME ANLAYIŞI HIZ KESMİYOR"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`in son 5 yılda 845 taşınmazın satıldığını açıkladığını belirterek, ``Aralarında enerji şirketlerinin de olduğu özelleştirmeler de devam ediyor. Kamu tarafından satılan fabrikaların satış bedellerine bugün aynısı yapmak olası değil. Kamu varlıkları yok edilmesi serbest piyasa ekonomisi anlayışı ile devletin kamusal varlığını eritiyor. Enerji şirketi, limanı, fabrikasını ve kamu varlıklarını yok pahasına satıp 22 yılda bir kamu fabrikası dahi açmazken hazine arazilerini dahi satmaya devam ediyor. AKP iktidarından önce oluşmuş kamu varlıkları sata sata bitiremeyen iktidarın özelleştirme anlayışı hız kesmiyor" dedi.

 

Tarih : 24 Şubat 2024 Cumartesi 11:55   Okunma : 329

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`in son 5 yılda 845 taşınmazın satıldığını açıkladığını belirterek, ``Aralarında enerji şirketlerinin de olduğu özelleştirmeler de devam ediyor. Kamu tarafından satılan fabrikaların satış bedellerine bugün aynısı yapmak olası değil. Kamu varlıkları yok edilmesi serbest piyasa ekonomisi anlayışı ile devletin kamusal varlığını eritiyor. Enerji şirketi, limanı, fabrikasını ve kamu varlıklarını yok pahasına satıp 22 yılda bir kamu fabrikası dahi açmazken hazine arazilerini dahi satmaya devam ediyor. AKP iktidarından önce oluşmuş kamu varlıkları sata sata bitiremeyen iktidarın özelleştirme anlayışı hız kesmiyor" dedi.

``2019 - 2023 YILLARI ARASINDA 212 ADET İMAR PLANI ONAYLANMIŞ``

Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`in yanıtlaması istemiyle Meclis`e soru önergesi verdi. Gürer, Bakan Şimşek`e plan değişikliği yapılan arsa ve arazilerin durumunu, onaylanan imar planlarının sayısını sordu. Soru önergesine yanıt veren Şimşek, özelleştirme uygulamalarının temel amacının ekonomide verimliliği artırmak olduğunu belirterek, özelleştirme kapsam ve programındaki atıl kamu taşınmazlarına azami bir şekilde katma değer katılarak şeffaf ve rekabetçi bir ortamda ekonomiye kazandırıldığını açıkladı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2019-2023 arası 5 yıllık dönemde toplam 845 taşınmaz özelleştirildiğini açıklayan Şimşek, özelleştirme uygulamalarından elde edilen gelirlerin Özelleştirme Fonu`nda toplandığını ifade etti. Şimşek, son beş yıl içinde 43 ilde imar planı çalışmalarının yürütüldüğünü ifade ederek, 2019- 2023 yılları arasında toplam 212 adet imar planının onaylandığını da açıkladı.

Fonda toplanan gelirlerin hangi amaçla kullanıldığına ilişkin de bilge veren Şimşek, "Özelleştirme programındaki kuruluşlarda çalışan personele yapılan iş kaybı tazminatı vb. ödemeler ile kapsamdaki kuruluşların özelleştirmeye hazırlanması amacıyla idari, mali ve hukuki yönden yapılan düzenlemelerin gerektirdiği giderlerin karşılanmasına öncelik verilerek, bu harcamalar düşüldükten sonra kalan tutar, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine hesabına aktarılmaktadır`` dedi.

 “SERBEST PİYASA EKONOMİSİ ANLAYIŞI İLE DEVLETİN KAMUSAL VARLIĞINI ERİTİYOR”


Ömer Fethi Gürer, Şimşek`in bu yanıtlarının değerlendirirken şu görüşleri dile getirdi:

"2003 sonra 15 yılda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile özelleştirme programındaki kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen uygulamalar kapsamında, 101 kuruluşta bulunan kamu payları ile 10 liman, 90 elektrik santrali, 40 işletme, 11 otel/sosyal tesis, 3.703 taşınmaz, 37 maden sahası, 3 gemi, 6.808 kalem makine-teçhizat, 155 adet isim hakkı/marka ve araç muayene hizmetleri, toplam 59,9 milyar ABD Doları bedelle özelleştirilmişti. Ayrıca, 2 kuruluştaki kamu payları ile 1 işletme, 1.230 taşınmaz, 95 gemi ve 102 kalem makine-teçhizat, 4046 sayılı Kanun`un 2/i maddesi çerçevesinde toplam 1 milyar ABD Doları bedelle muhtelif kamu kurum ve kuruluşlarına devredilmişti. Bu süreç sonrası 10 şeker fabrikası içinde bulunduğu kamu varlıkları ile binlerce dönüm hazine arazisi de satıldı. Bakan son 5 yılda 845 taşınmazı satıldığını ifade ediyor. Aralarında enerji şirketlerinin de olduğu özelleştirmeler de devam ediyor. Kamu tarafından satılan fabrikaların satış bedellerine bugün aynısı yapmak olası değil. Kamu varlıkları yok edilmesi serbest piyasa ekonomisi anlayışı ile devletin kamusal varlığını eritiyor. Enerji şirketi, limanı, fabrikasını ve kamu varlıklarını yok pahasına satıp 22 yılda bir kamu fabrikası dahi açmazken hazine arazileri dahi satmaya devam ediyor. AKP iktidarından önce oluşmuş kamu varlıkları sata sata bitiremeyen iktidarın özelleştirme anlayışı hız kesmiyor." 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA