13 Ağustos 2025 Çarşamba


15:39   CHP’LI BAŞARıR’DAN ANTALYA HALKıNA ÇAĞRı   15:37   KARALAR’ıN AVUKATıNDAN HUKUK SKANDALı İDDIASı   15:35   10 6’LıK TEKLIF MEMUR VE MEMUR EMEKLISINI MEMNUN ETMEDI   13:46   EVRENSEL GAZETESINE KURŞUNLU SALDıRı   13:42   İMAMOĞLU’NDAN ULUSLARARASı ÇAĞRı   13:18   CHP KADıN KOLLARı GENEL BAŞKANı KAYA’DAN AILE ARABULUCULUĞU TEPKISI   13:16   GÖKHAN GÜNAYDıN: ERKEN SEÇIMIN DAHA FAZLA GECIKTIRILEBILME IHTIMALI KALMAMıŞTıR   13:14   GAZZE’DE ATEŞKES ÇıKMAZı   13:07   KıŞ ÖNCESI BOZTEPE’YE KAPSAMLı BAKıM   11:35   YENIŞEHIR BELEDIYESI KALDıRıM VE YOL IŞGALLERINE GEÇIT VERMIYOR   10:52   MERSIN’DE KıRSAL KALKıNMAYA BÜYÜK DESTEK: ‘HADI GEL KÖYÜMÜZE DESTEK VERELIM’ PROJESIYLE 300 AILE AYAĞA KALKTı   10:51   ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERI BARıNMA SORUNUYLA KARŞı KARŞıYA... BAŞKENTTE EV KIRALARı 17 BIN LIRADAN, YURT ÜCRETLERI 12 BIN LIRADAN BAŞLıYOR   10:46   TBMM’DE KURULAN MILLI DAYANıŞMA KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU’NA ÖZEL INTERNET SITESI HAZıRLANDı   10:42   ÖSYM, MILLI EĞITIM BAKANLıĞı AKADEMI GIRIŞ SıNAVı’NıN SONUÇLARıNı AÇıKLADı   10:02   MERSIN’DE ÜCRETSIZ ALMANCA KURSLARıNA REKOR İLGI: HEM DIL HEM ÖZGÜVEN KAZANDıRıYOR   01:29   LÜTFI PARıLTı: “BAŞARı, TOPLUMA KATKıYLA TAÇLANıR”   18:16   FABRIKALARıN GIZLI ENERJI KAYBı: KAPıLARDAN KAÇAN ISı! YÜZDE 30’UN ÜZERINDE TASARRUF MÜMKÜN   18:01   AHKİB’DEN İHRACAT REKORU: YÜZDE 53’LÜK BÜYÜMEYLE 48,5 MILYON DOLARLıK İHRACAT!   17:37   "HAYALLER ENGEL TANıMAZ!": MERSIN’DE "BIR ŞEFKAT HARESI" RÜZGARı   16:13   ÇANAKKALE’DE YANGıN...EVI YANAN YURTTAŞLAR: "EVLERIMIZ DEĞIL HAYALLERIMIZ YANDı"  
 
     
   

CHP SAMSUN MİLLETVEKİLİ ÇAN: "YATA VERİLEN ÖTV İNDİRİMİ ÇİFTÇİDEN ESİRGENİYOR"


Samsun`da Ziraat Mühendisleri Odası `kıtlık kapıda, çiftçi açlık sınırında` konulu panel düzenledi. Panelde konuşan CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, "Öğrenci almayan, alamayan başvuru yapmayan, tercih yapmayan öğrenciler ziraat fakültelerine öğrenci girişi yapılmayan yıllar var. Kıtlık kapıda her şeyi görüyoruz, ama yata verilen KDV, ÖTV indirimi akaryakıtta çiftçiden esirgeniyor" dedi.

 

Tarih : 17 Mayıs 2024 Cuma 11:39   Okunma : 221

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

(SAMSUN)- Samsun`da Ziraat Mühendisleri Odası, `kıtlık kapıda, çiftçi açlık sınırında` konulu panel düzenledi. Panelde konuşan CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, "Öğrenci almayan, alamayan başvuru yapmayan, tercih yapmayan öğrenciler ziraat fakültelerine öğrenci girişi yapılmayan yıllar var. Kıtlık kapıda her şeyi görüyoruz, ama yata verilen KDV, ÖTV indirimi akaryakıtta çiftçiden esirgeniyor" dedi.

Samsun`da Atakum Blediyesi`nin katkılarıyla Ziraat Mühendisleri Odasında Hasan Ali Yücel Kültür ve Eğitim Merkezinde `kıtlık kapıda, çiftçi açlık sınırında` konulu panel düzenledi. Panele Samsun CHP Milletvekili Murat Çan, Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, CHP Parti meclisi üyesi Nazan Yurttan Güneysu, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan katıldı. 

"TRAKYA`NIN İKİ KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE TARIM ALANI KAYBETTİK"

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan şunları söyledi:

"Bu hükümetin en çok eleştirildiği konu tarım alanlarının her geçen gün üretimden dışlanması, uzaklaştırılması. Geçen gün genel başkanımız bir toplantıda dedi ki, Trakya`nın iki katı büyüklüğünde tarım alanı kaybetmişiz 22 yılda. Samsun bundan farklı mı? Samsun Türkiye ortalamasının daha üzerinde tarım alanı kaybetmiştir ama bir şey var; Samsun`da traktör satışları Türkiye ortalamasının 2 kat üzerinde. Yani traktörü bir tarım makinesini biz binek araç kullanıyoruz. Bunun bir tek açıklaması budur. Kıtlık kapıda biz 10 yıldır, biz derken hükümet 10 yıldır, dönüm başına verilen destekleme parası yerinde sayıyor. Hala bir dönüm karşılığında o verimli arazileri, 170 lira para veriyor yanlış bilmiyorsam. Peki kapıda açlık ama biz yerli üretime hiç destek veriyor muyuz? Hiçbir destek yok. Geçen gün çeltik ekim şenliğindeydik. Tarlanın içine kadar da girdik. Pirincin, çeltiğin maliyeti geçtiğimiz yıl 18 lira hadi iyimser söyleyeyim çeltiğe verilen para, 21- 22 lira ama üretici devletin vereceği 3-4 ay vadeli gördüğü için gitti esnafa verdi. Esnafa 15-16-17 liraya verdi ihtiyacı olan. Kıtlık kapıda ziraat mühendisleri, ziraat fakültelerine öğrenci girişi durmuş. Öğrenci almayan, alamayan başvuru yapmayan, tercih yapmayan öğrenciler ziraat fakültelerine öğrenci girişi yapılmayan yıllar var. Kıtlık kapıda her şeyi görüyoruz, ama yata verilen KDV, ÖTV indirimi akaryakıtta çiftçiden esirgeniyor."

"GENÇ NÜFUS KÖYLERE DÖNMESİ İÇİN TEŞVİK EDİLMELİ"

Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hava Yurduseven Bayzat ise şunları söyledi. 

"Ülkemizde Cumhuriyet ile birlikte bir sektör olabilen akılcı ve doğru politikalarla ülkeyi besleyen tarım, son yıllarda maalesef yeterli desteği görememektedir. Tarımsal üretimde, büyük şirketlerin etkisinin artması ile küçük çiftçi korumasız hale gelmiş ve kooperatifçiliğin işlevsel olarak zayıflamasıyla kırsaldaki üretici aile çiftçiliğinden hızla uzaklaşmış, üretici hakkını alamadığı için üretimden vazgeçmiş, başta verimli topraklar olmak üzere doğal kaynaklar hızla talan edilmiş, çiftçinin üretimi ve geleceği borçlanmalar yüzünden ipotek altına alınmıştır. Halk sağlıklı ve ucuz gıdaya erişemez olmuştur. Ülkemizdeki tarım alanlarının yüzde 70`i küçük çiftçinin, yüzde 30`u ise orta ve büyük şirketlerin elindedir. Bu nedenle üretimde büyük payı olan küçük çiftçi ciddi bir şekilde devlet tarafından mutlaka desteklenmelidir. Köyünü terk ederek Büyükşehirlerin varoşlarına yerleşen genç nüfusun desteklenerek köyüne dönmesi sağlanmalı ve çiftçilik özendirilmelidir. Sürdürülebilir aile çiftçiliği ve bunun temel direği olan kadın çiftçiler özendirilmeli ve teşvik edilmelidir."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA