17 Haziran 2024 Pazartesi


13:51   SIYASI PARTILERDE BAYRAMLAŞMA... YRP`LI DOĞAN AYDAL`DAN MHP`YE: "DEVLET BEY EVLENSEYDI HANıMı IYI BAKARDı, BAKMAMıŞLAR``   13:08   SIYASI PARTILERDE BAYRAMLAŞMA... CHP`DEN İYİ PARTI`YE : ``ORTAK AKıLDA BIRLIKTE YOL ALMAMıZ GEREKEN ÇOK KONU VAR. AYNı YOLDAYıZ``   12:53   SIYASI PARTILERDE BAYRAMLAŞMA... İYİ PARTILI OFLUOĞLU: "BELEDIYE BAŞKANLARı HERKESIN BELEDIYE BAŞKANı. DIĞER PARTILERIN IÇ IŞLERINE KARıŞMADAN SÜREÇ DEVAM ETMELI   11:44   DEM PARTI`NIN CHP`YE ZIYARETINDE KONU KAYYUM... DEM PARTILI SEVILAY ÇELENK: "AÇıKÇASı GERÇEKTEN BU DARBE NITELIĞINDE"   11:26   NIĞDELI BESICI: "HAYVANLARıMıZı SATAMADıK GERI GÖTÜRECEĞIZ... ONDAN SONRA HACIZ ÜSTÜNE HACIZ, ICRA ÜSTÜNE ICRA"   11:03   SIYASI PARTILER ARASı BAYRAMLAŞMA... MHP`LI KARAKAYA: "MISAFIR IKRAM EDILENI YEMIYORSA, GIDERKEN KENDISINE ÇıKıN YAPıLıR"   10:31   SIYASI PARTILERDE BAYRAMLAŞMA ZIYARETI... DENIZ YÜCEL: "TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI`NIN GEÇMIŞTEKI IŞLEVINI NE YAZıK KI KAYBETTIĞINI GÖRÜYORUZ"   10:14   ÖMER FETHI GÜRER, HUBUBAT ÜRETICILERININ SORUNLARıNıN ÇÖZÜMÜ IÇIN TBMM`YE ARAŞTıRMA ÖNERGESI VERDI   19:05   ÖZGÜR ÖZEL, ÖNCEKI GENEL BAŞKANLARıN BAYRAMıNı KUTLADı   17:34   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN ILE SIYASI PARTILILERIN GENEL BAŞKANLARı VE GRUP BAŞKANLARıNA BAYRAM TELEFONU   14:17   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, MANISA VALISI ÜNLÜ`YÜ ZIYARET ETTI   13:27   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`DEN BAYRAMıN ILK GÜNÜNDE KABRISTAN ZIYARETI   11:44   CHP`LI KıŞ`TAN BAKAN BOLAT`A: "KURBAN BAYRAMı ÖNCESI GELEN FAHIŞ ZAMLAR KONUSUNDA HANGI ÖNLEMLER ALıNDı?"   10:30   ÖZGÜR ÖZEL: "TÜM BABALARıN BABALAR GÜNÜ`NÜ KUTLUYORUM"   10:27   VELI AĞBABA: KURBANı VATANDAŞA HARAM ETTILER   10:20   CHP`LI UMUT AKDOĞAN: "AVM ÇALıŞANLARıNıN BEKLEDIĞI YASA TEKLIFI 55 GÜN TBMM`DE IŞLEME ALıNMADı"   09:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`DEN ‘SAĞLıK VE ENGELLI POLITIKALARı ÇALıŞTAYı`   08:52   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`A ``IADEIZIYARET`` YANıTı: "BIZ O SÖZÜ HIÇ ÜZERIMIZE ALMıYORUZ"   22:21   ÖZGÜR ÖZEL, ÖNCEKI DÖNEM GENEL BAŞKANLAR ILE BIR ARAYA GELDI   16:01   ÖZGÜR ÖZEL: ``CUMHURBAŞKANLıĞı KABINESI, ZENGINI DAHA ZENGIN, YOKSULU DAHA YOKSUL YAPACAK DÜZENLEMELERIN HAZıRLıĞıNı YAPMAKTADıR``  
 
     
   

İliç`te 9 kişinin toprak altında kaldığı maden faciasında bilirkişi raporu ihmalleri göz önüne serdi: "Acil eylem planı yok"


Erzincan İliç`te 9 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında hazırlanan bilirkişi raporu ihmalleri göz önüne serdi. İşçilerin güvenliği için hazırlanması gereken "acil eylem planının olmadığına" işaret edilen raporda, radar verilerindeki hareketlenmeye rağmen "personelin alandan  uzaklaştırılmadığı", "olay günü SMS ve mail iletişiminin yetersiz kaldığı bazı birimlerin haberdar edilmediği", ``Dinamit patlatmaları çatlaklara yol açtığı" saptandı. Alandan alınan su örneklerinde ise "su kaynaklarında kirlenme olduğu" tespitine yer verildi. 

 

Tarih : 25 Mayıs 2024 Cumartesi 11:23   Okunma : 222

DİLAN KUTLU 

(İLİÇ)-  Erzincan İliç`te 9 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında hazırlanan bilirkişi raporu ihmalleri göz önüne serdi. İşçilerin güvenliği için hazırlanması gereken "acil eylem planının olmadığına" işaret edilen raporda, radar verilerindeki hareketlenmeye rağmen "personelin alandan  uzaklaştırılmadığı", "olay günü SMS ve mail iletişiminin yetersiz kaldığı, bazı birimlerin haberdar edilmediği", ``dinamit patlatmalarının çatlaklara yol açtığı" saptandı. Alandan alınan su örneklerinde ise "su kaynaklarında kirlenme olduğu" tespitine yer verildi. 

Erzincan`ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni`nde 13 Şubat tarihinde yaşanan ve 9 kişinin 10 milyon metreküp toprağın altında kaldığı maden faciası sonrasında İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep edilen bilirkişi raporu soruşturma dosyasına girdi. Raporda, faciaya götüren ihmaller sıralandı. Bilirkişi raporuna, olayın ardından maden alanın son fotoğrafları da konuldu. 

Radar verileri: ``Personelin alandan uzaklaştırılması gerekirdi``

Olayın yaşandığı gün, saat 08.00`de topraktaki "hareketlenmelerin radar verilerindeki sorumlu kişilerce anlaşılmadığı" raporda saptandı. Buna göre; ``13 Şubat 2024 tarihinde saat 08.00 veya saat 10.00`dan itibaren bu değerlendirmenin yapılarak sahadaki personelin alandan uzaklaştırılması gerekirdi`` tespiti yapıldı.

Raporda, yine radar verilerine göre, 11-12 Şubat 2024 tarihlerindeki ölçümlerde "hareketin hızının 2 kat hızlandığı ve hareket hızının artarak devam ettiği" gözlemlendiği kaydedildi. 

``Acil eylem planı yok``

İşverenin yükümlülükleri açısından hazırlanması gereken ``acil eylem planın`` olmadığını belirtilen raporda, ``Bize teslim edilen belgeler içinde acil eylem planı olmamakla birlikte kaza sonrası alınan ifadelerden acil eylem planının devreye alındığı anlaşılmaktadır. Ancak ilgili durum kaza sonrası için geçerli olmuştur. Oysa liç sahalarında heyelanlar geçmişte sıkça yaşanmış olup olası tehlikeli bir durum olduğu bilinmektedir ve bu duruma karşı doğru bir planlama yapılmamıştır. Özellikle alt işverenlerle ilişki, iletişim düzensiz ve yetersizdir`` denildi.

"Bazı birimler haberdar edilmedi"

Faciada beş işçinin hayatını kaybettiği, acil toplanma yeri olan konteynır alanının yanlış konumlandırılmış olmasına işarat edilen raporda, şu tespitlere yer verildi:

``Olay günü SMS ve mail iletişimi de yetersiz kalmış olup bazı birimler haberdar edilememiştir.

Acil eylem planı kapsamında hızlı ve tüm çalışanlarla iletişimi sağlayan bir haberleşme sistemi kurulmamıştır.

İSG departmanının birlikte ve acil eylem planının doğru hazırlanmaması konusunda İSG departmanının kusurlu oldukları kanaatine varılmıştır.``

``Dinamit patlatmaları çatlaklara yol açtı``

Dinamit patlatmalarının liç yığınına yakın yapıldığı, bu nedenle ``oluşturacağı ivme/titreşim etkisiyle stabiliteyi etkilemesi ve zeminde oturma ve çatlaklara yol açması, mevcut çatlakları genişletmesi muhtemeldir” denilen raporda, ``Faz 5 inşaatı sırasında yapılan patlatmalar incelendiğinde toplam 23 atımın 18 inin Ocak 2024 tarihinden kayma gerçekleşme tarihine kadar yapıldığı görülmektedir. Yapılan patlatmalar içerisinde en yüksek titreşim hızını veren patlatmalar 5 -24 Ocak 2024 tarihlerinde bunları takiben yığın liçinin deplasman değerleri artmaya başlamıştır.`` görüşüne yer verildi.

``Su kaynaklarında kirlenme var, ağır metaller gözlemlendi``

Su örneklerinde yapılmış analiz sonuç raporlarında da "ağır metaller" gözlemlendi. Raporda,  “Ağır metallerin kalite standart değerlerini aşmış oldukları, özellikle civa parametresinin hemen hemen tüm su numunelerinde 61 yerde geçtiği tespit edilmiş. Su numunelerinin sadece civa parametresi açısından değerlendirilmesi halinde dahi, su kaynaklarında bir kirlenme olduğunun söylenebileceği anlaşılmaktadır" tespitine yer verildi. 

Raporda, cıva metalinin 2021 ÇED raporunda “Rafinasyon Ünitesi” başlıklı bölüm içerisinde geçtiği hatırlatıldı.

"Balıklarda kimyasal zehirlenme yok"

Balık ölümlerine ilişkin yapılan analiz sonuçlarında ``pestisitler tespit edilebilir düzeyde bulunamadı`` ifadesi yer alırken, ``Balıklarda kimyasal bir zehirlenmenin etkisinin görülmediği, biyolojik bir kirlenme olduğu yönünde tespitler yapıldığı anlaşılmıştır`` ifadesine yer verildi.

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA