4 Mayıs 2025 Pazar


09:30   ZMO BAŞKANı SUIÇMEZ: "FıNDıK ÜRETICISI KIVI VE KAVAK AĞACı GIBI ALTERNATIFLERE YÖNELMEYE BAŞLıYOR"   09:30   SILIFKE`DE "3. EDEBIYAT FESTIVALI" BAŞLADı   09:27   1 MAYıS`ı TAKSIM`DE KUTLAMAK ISTEYEN 13 KIŞI TUTUKLANDı, 163 KIŞI SERBEST BıRAKıLDı   01:43   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı TÜLAY HATIMOĞULLARı VAN`DA ÖĞRENCILERLE BULUŞTU   01:38   ÖZGÜR ÖZEL`DEN KONYA MITINGINE ÇAĞRı: DOSTUN EVINDE, VEFANıN, IRFANıN ŞEHRI KONYA`DAYıZ   23:26   ANTALYASPOR KONUK ETTIĞI KONYASPOR`U 1-0 MAĞLUP ETTI   21:41   CHP`LI MURAT BAKAN`DAN ALI YERLIKAYA`YA: ‘MAKUL VATANDAŞ` TANıMıNıZA UYMAYAN HERKES SIZIN IÇIN POTANSIYEL TEHDIT   21:20   EKREM İMAMOĞLU`NDAN 19 MART SÜRECINE ILIŞKIN 45 DAKIKALıK VIDEO   21:19   İMAMOĞLU`NUN AVUKATı KEMAL POLAT: TUTUKLU MÜVEKKILLERIMIN CEZA DAVALARıNı TAKIP ETMEYEYIM ISTIYORLAR. BEN DE VAZGEÇMEYECEĞIM   19:51   KONYALı ÇIFTÇI GIRDI ÜRETIM MALIYETLERINE ISYAN ETTI: "HER GEÇEN YıL BIR ÖNCEKI YıLı ARAR DURUMA GELDIK. EŞIMIZDEN BILEZIK BOZDURUYORUZ"   18:56   1 MAYıS GÖZALTıLARıNDAN 17`SINE TUTUKLAMA ISTENDI   18:42   MAHMUT TANAL, İSTANBUL ADLIYESI ÖNÜNDE AÇıKLAMA YAPTı: "EKMEK GIBI SU GIBI HUKUKA IHTIYACıMıZ VAR"   18:23   ALMANYA ANAYASAYı KORUMA DAIRESI: ALMNANYA IÇIN ALTERNATIF PARTISINI, (AFD) RESMEN AŞıRı SAĞCı OLUŞUM OLARAK SıNıFLANDıRDı   18:15   DENIZ YÜCEL`DEN BAKAN YERLIKAYA`YA OTOBÜS TEPKISI: "GÖREV TANıMıNıZDA MONTAJCıLıK Mı VAR?"   18:05   KONUTU TERK ETMEME TEDBIRI UYGULANAN CHP`NIN OTOBÜS ŞOFÖRÜNÜN IFADESI ORTAYA ÇıKTı: “EMNIYETE VEYA DEVLETE KARŞı KASTI BIR EYLEMIM YOKTUR”   18:03   USTA BAĞLAMA SANATÇıSı YAVUZ TOP HAYATıNı KAYBETTI   18:02   TBMM GENEL KURULU`NU GELECEK HAFTA DA BEKIR BOZDAĞ YÖNETECEK   17:45   AKDENIZ BELEDIYESI KAYYUMUNA ARSA DAVASı... DEM PARTILI BOZAN: "KAYMAKAMKEN SATıLAMAZ DEDIĞIN TAŞıNMAZ SEN KAYYUM OLDUĞUNDA NASıL SATıLABILIR?"   17:32   CHP`LI ŞAHBAZ: “9 YAŞıNDA ZIHINSEL VE FIZIKSEL ENGELLI, YOĞUN BAKıMDA YATAN BIR ÇOCUĞUMUZUN DEVLETIN KORUMASı ALTıNDA CINSEL SALDıRıYA UĞRAMASı KABUL EDILEMEZ”   17:12   CHP ANKARA MILLETVEKILI ADNAN BEKER HAKKıNDA PARLAMENTER SUÇLARı BÜROSUNCA INCELEME BAŞLATıLDıĞı ORTAYA ÇıKTı  
 
     
   

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Yerel Medya Ayakta Kalmak İçin Acil Destek Bekliyor”


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Talat Dinçer, yerel medyanın yaşadığı ekonomik sıkıntıları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Dinçer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Tasarruf Genelgesi’nin yerel gazeteler üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekerek, yerel basının ayakta kalabilmesi için acil önlemler alınması çağrısında bulundu.

 

Tarih : 3 Mart 2025 Pazartesi 20:35   Okunma : 1162

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Talat Dinçer, yerel medyanın yaşadığı ekonomik sıkıntıları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Dinçer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Tasarruf Genelgesi’nin yerel gazeteler üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekerek, yerel basının ayakta kalabilmesi için acil önlemler alınması çağrısında bulundu.

Yerel Basın Tasarruf Tedbirleriyle Karşı Karşıya

Talat Dinçer, Tasarruf Genelgesi kapsamında kamu kurumlarının gazete alımları ve aboneliklerinin yasaklanmasının, yerel gazetelerin gelir kaynaklarını ciddi şekilde kısıtladığını belirtti. Bu durumun, birçok yerel gazetenin kapanma riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olduğunu ifade eden Dinçer, “Tasarruf tedbirleri kapsamında Basın İlan Kurumu büyükşehirlerdeki 28 şubesinin 13’ünü kapattı. Tasarruf, kurumun kendi yapısında uygulanırken, zaten ekonomik sıkıntılarla boğuşan yerel gazeteler için hiçbir önlem alınmaması büyük bir çelişki yaratıyor.” dedi.

Resmi İlanlar Kesildi, Gazeteciler İşsiz Kalma Riskiyle Karşı Karşıya

Yerel gazetelerin temel gelir kaynağı olan resmi ilanlar ve aboneliklerin kesilmesinin, sektörü sürdürülemez hale getirdiğini belirten Dinçer, gazetelerin personel sayısı yaptırımı altında ezildiğini ifade etti. Özellikle Mersin’de 6, Ankara ve İzmir’de 11, İstanbul’da ise 14 kişilik personel zorunluluğunun gazetecilere büyük bir yük getirdiğini söyleyen Dinçer, gazetelerin birleşme yoluna gitmesi durumunda birçok gazetecinin işsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Yerel Radyo ve Televizyonlar da Zor Durumda

Yerel radyo ve televizyonların da yüksek telif ücretleri ve artan elektrik maliyetleri nedeniyle zor durumda olduğunu ifade eden Dinçer, yüksek telif ücretlerinin özellikle müzik meslek birliklerinin taleplerinin yayıncılar için büyük bir yük oluşturduğunu söyledi. Elektrik maliyetlerindeki artışın da medya kuruluşları için ek bir finansal yük yarattığını belirten Dinçer, bu durumun kamu yararına yayıncılık yapan radyo ve televizyonları olumsuz etkilediğini vurguladı.

Yerel Medya Demokratik İşlevini Yerine Getiremiyor

Dinçer, yerel medyanın sadece ekonomik anlamda değil, demokratik işlevini yerine getirme konusunda da zorlandığını belirtti. Özellikle afet durumlarında internet ve telefon hatlarının çöktüğü anlarda, radyo ve televizyonların halkın bilgiye ulaşabilmesi için kritik bir rol üstlendiğini ifade eden Dinçer, yerel medyanın ayakta kalabilmesinin toplumun doğru bilgiye ulaşabilmesi ve demokratik süreçlerin işleyebilmesi için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

AB ve ABD’de Devlet Destekleri Var, Türkiye’de Yok

Dinçer, AB ve ABD’de radyo, televizyon ve gazetelere devlet tarafından teknik destek sağlandığını, ekipman alımları için imkanlar sunulduğunu ve vergi indirimleri yapıldığını belirterek, Türkiye’de ise bu tür desteklerin yerel medya için mevcut olmadığını söyledi. Yerel medyanın yaşadığı finansal darboğazın, gazetecilik mesleğini sürdürebilmek için zorlu bir mücadeleye dönüştüğünü ifade eden Dinçer, devletin medya sektörüne daha fazla destek vermesi gerektiğini belirtti.

Meclis Araştırması Talebi

Talat Dinçer, yerel basının korunması ve yaşatılması adına Anayasa’nın 98’inci maddesi ile TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını talep etti. Dinçer, yerel gazeteler ve televizyonların kapanma noktasına gelmesinin, halkın haber alma özgürlüğünü ve demokratik katılımını ciddi şekilde tehdit edeceğini belirterek, acil önlemler alınması çağrısında bulundu.






Paylaş :
Etiketler :  Yerel basın sorunları, Talat Dinçer, CHP Mersin Milletvekili, Tasarruf Genelgesi, Basın İlan Kurumu, yerel gazeteler, resmi ilanlar, gazeteciler işsiz kalma riski, yerel radyo ve televizyonlar, telif ücretleri, elektrik maliyetleri, demokratik işlev, Meclis Araştırması, haber alma özgürlüğü, medya sektörü destekleri.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA