10 Ağustos 2025 Pazar


14:52   MıSıR’DAN CUMHURBAŞKANı SISI VE BAKAN FIDAN GÖRÜŞMESINE ILIŞKIN AÇıKLAMA   14:50   TEOMAN MUTLU’DAN DIYANET’E ’HUTBE’ TEPKISI   15:28   ATAYMAN: BENDEN DUYMADıĞıM, GÖRMEDIĞIM, YAŞAMADıĞıM ŞEYLERI ANLATMAMı BEKLIYORLAR, HIÇBIR KANUN DıŞı ŞEYE RASTLAMADıM, HIÇBIR KANUNSUZ IŞE IMZA ATMADıM   15:22   CHP’LI EMIR’DEN BAKAN TUNÇ’A “İBB BORSASı” SORUSU: ADALET BAKANı DEĞIL MISIN, NIYE HAREKETE GEÇMEDIN?   15:21   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN KADıNLARA DESTEK, EL EMEĞI EKONOMIYE DÖNÜŞÜYOR   12:25   YUMURTALıK’TA HER ADıMDA HIZMET VAR   10:59   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NIN MERCEK KURSLARı KADıNLARA UMUT VE EKONOMIK GÜÇ SAĞLıYOR   10:40   1 MILYAR TL’LIK KIRA SERTIFIKASı İHRACı BAŞARı İLE TAMAMLANDı   10:30   AKMİB’DEN TEMMUZ İHRACATıNDA 380,2 MILYON DOLARLıK PERFORMANS – BELÇIKA PAZARıNDA YÜZDE 803’LÜK REKOR ARTıŞ   09:30   TOPLU TAŞıMADA DEVRIM: KONFORLU VE UYGUN FIYATLı YOLCULUK"   01:02   ÖZGÜR ÖZEL’IN "İBB BORSASı" OLUŞTURDUĞUNU IDDIA ETTIĞI AVUKAT GÖZALTıNA ALıNDı   22:54   GÜLNAR’ıN EFSANE LEZZETI GERI DÖNDÜ: ATA NOHUT TENCERELERDE KAYNıYOR!   20:50   GAZETECI FATIH ALTAYLı’NıN YOUTUBE KANALıNA ‘MILLI GÜVENLIK VE KAMU DÜZENININ KORUNMASı’ GEREKÇESIYLE ERIŞIM ENGELI GETIRILDI   19:59   CHP MERSIN KADıN KOLLARı’NDAN SERT TEPKI: “KADıN CINAYETLERI MÜNFERIT DEĞIL, POLITIKTIR!”    15:17   EKREM İMAMOĞLU’NDAN IKTIDARA MURAT ÇALıK TEPKISI   15:16   ÖZGÜR ÖZEL’E SALDıRAN SELÇUK TENGIOĞLU’NUN TUTUKLULUĞUNUN DEVAMıNA KARAR VERILDI   15:14   MILLI DAYANıŞMA, KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU’NUN IKINCI TOPLANTıSıNDA JAMMER ÖNLEMI   15:13   GÜLCAN KıŞ’TAN BAKAN GÖKTAŞ’A SORU ÖNERGESI TEPKISI   14:33   TARSUS’UN YOLLARı YENILENIYOR: 9 MAHALLEDE ASFALT YAMA ÇALıŞMASı   09:22   YENIŞEHIR BELEDIYESI’NDEN SÜRDÜRÜLEBILIRLIKTE ÖRNEK ADıM: ISO 50001 SERTIFIKASıYLA MERSIN’DE BIR İLK!  
 
     
   

Büyükşehir’in ‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’ Geçmiş İle Günümüzü Buluşturmaya Devam Ediyor


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçen ‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’nde doğa ve tarih tutkunları Lamos Antik Kenti’nden Gökler Deresi’ne uzanan parkurda 3.tanıtım yürüyüşünü gerçekleştirildi. Katılımcılar, 7,5 kilometrelik parkurda, hem tarihi kalıntılarla hem de Toroslar’ın eşsiz doğasıyla buluştu.

 

Tarih : 23 Haziran 2025 Pazartesi 12:10   Okunma : 304

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Mersin Valiliği, Kilikya Yolu Koruma ve Yaşatma Derneği ile Mersin Zirve Dağcılık İhtisas Spor Kulübü iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’ doğa ve tarih tutkunlarını bu kez Lamos Antik Kenti’nden Gökler Deresi’ne uzanan 3. etapta buluşturdu.

Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde “Tarihe, Doğaya, Kültüre Yürüyelim Arkadaşlar” sloganıyla gerçekleştirilen yürüyüş, katılımcılara 7,5 kilometrelik eşsiz bir rota sundu. Diğer parkurlara göre daha kolay kabul edilen bu etap, yürüyenlere hem bedenen hem de ruhen nefes aldırdı. Ardı ardına uzanan zeytinlikler ve kekik kokulu patikalar arasında yolculuk yapan katılımcılar, karşılaştıkları manzaralara ve doğal güzelliklere hayran kaldı. Bir yandan tarihi Lamos’un kalıntılarına tanıklık eden katılımcılar, diğer yandan Gökler Deresi’nin dingin doğasında huzur buldu.

Kuş sesleri eşliğinde ilerleyen yürüyüşçüler, vadilerin serinliği ve Toroslar’ın saklı güzellikleri arasında eşsiz bir deneyim yaşadı. Farklı yaş gruplarını bir araya getiren etkinlik sayesinde katılımcılar sadece yürümekle kalmadı; aynı zamanda yeni arkadaşlar edinip, şehir koşuşturmacasından uzaklaşıp nefes alma imkanı da buldu.

Gündeş: “Mersin; tarihi dokuları ve doğal güzellikleri ile eşsiz bir kent”

Mersin’in tarihi dokuları ve doğal güzellikleri ile Türkiye’nin eşsiz kentlerinden biri olduğunu söyleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Bedrettin Gündeş, “Bu tarihi dokuları ve doğal güzellikleri birbirine bağlayan, Mersinlilerin çok yakından bilmediği ve haberdar olmadığı bir de Kilikya Yolu var. 4 ayrı etap 38 parkur ile toplam 550 kilometrelik, Kuzey’den Güney’e Doğu’dan Batı’ya uzanan bir güzergah. Burada doğaseverlerle birlikte çok güzel bir etkinlik yapıyoruz” dedi.

“ ‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’ daha da büyüyüp, gelişecek çok güzel bir proje”

Kendisinin de ilk defa böyle bir etkinliğe katıldığını ve etkinliğe yoğun katılım olduğunu kaydeden Gündeş, “Burada herkes çok mutlu ve memnun. Bu doğal güzellikleri gördükten ve kamuoyunda bu etkinliğin daha çok yer almasından sonra, herkesin hafta sonunda buraya geleceğini düşünüyorum. Bu proje gittikçe daha da büyüyüp, gelişecek. Tarihi Kilikya Yolu projesi, etaplar ve kulvarla birlikte çok daha güzel bir güzergah olacak. İnsan kendi sağlığı ve yaşamı bakımından yürümek zorunda. Bence çok güzel bir proje. Herkesi bu etkinliğe katılmaya davet ediyorum. Biz çok mutlu olduk ve bu yürüyüşten çok zevk aldık” ifadelerini kullandı.

Demir: “Kilikya projesinde en güzel etaplardan birini yürüdük”

Mersin Zirve Dağcılık İhtisas Spor Kulübü ile Kilikya Yolu Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Rıza Demir, projeye her geçen gün ilginin daha çok arttığını söyleyerek, “Tarihi Kilikya Yolu Projesi’nin tanıtım yürüyüşlerinden 3.’sünü Gökler Deresi ile Sarıaydın mahallesi arasında gerçekleştirdik. Aynı zamanda Lamos Deresi, çayının en güzel etabını yürüdük. Lamos, antik dönemden gelen bir kanyonumuz. Özellikle yazın birçok doğaseverin uğrak noktalarından biri. Yaz mevsiminde olduğumuz için özellikle sulu bir parkur seçtik. 5 yıl öncesinde bugünler hayaldi, 5 yıl sonra ise belki bizlere çok şey kalacak” dedi. Projeden beklentilerinin çok yüksek olduğunu ve güzergah üzerinde yer alan kırsal mahallelerdeki esnaf ve vatandaşlara bu sayede çok faydalarının da dokunabileceğini belirten Demir, projenin hayata geçirilmesinde büyük katkı sunan Başkan Vahap Seçer’e teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

Katılımcılar, antik tarih ve doğal güzellikler karşısında büyülendi

Daha önce diğer iki etabı da tamamlamış olan katılımcılardan Anna Dalgova, “Ben daha önce Kilikya Yolu ile ilgili bir kitap okumuştum. Bu yolu yürüyünce de çok sevindim. Artık tarihi biliyorum ve herkesi beklerim. Manzaralar çok güzeldi ve çok sıcak insanlar var” dedi.

Başka bir katılımcı Hüseyin Erdem ise Mersin’in tarihi, coğrafyası ve kültürel güzellikleri ile eşsiz bir kent olduğunu söyleyerek, “Bu kentin daha çok değeri bilinmeli. Büyükşehir’in başlattığı bu proje ülkemiz açısından büyük bir başarı ve kazanç. Bunun turizme kazandırılması ile Mersin’de turizmin yoğunlaşmasına etkisi de olacak. Nasıl ki diğer yerlerde yürüyüş rotaları varsa bu proje ile de bunlar ön plana çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

“Mersin’in her köşesi saklı bir cennet”

 Tarihi Kilikya Yolu Projesi’nin tüm tanıtım yürüyüşlerine katıldığını ve ilk etabın diğer parkurlara göre daha zorlu geçtiğini söyleyen doğa tutkunlarından Abuzer Kiraz, “2.etap olan Kızılgeçit’te ise inanılmaz dağlar, mağaralar, harabeler, su değirmenleri, kiliseler vardı. İlk etapta da Antik Roma tarihi içerisinde yürüdük. Bu etapta da vadiler, ardıç, sedir, köknar ağaçlarının arasında yürüdük. Hepsi inanılmaz bir doğa harikası. Mersin’in her köşesi saklı bir cennet” dedi. Geçirdiği kaza sonrası belinden birden fazla ameliyat olduğunu ancak bu yürüyüşlerin kendisine çok iyi geldiğini anlatan Kiraz, “Bu yürüyüşler sonrasında yeniden doğmuş ve hayata bakıyor gibiyim. En önemlisi de beni kentin stresinden uzaklaştırıyor. Burada kendim oluyorum ve doğa ile baş başa kalıyor, bütünleşiyorum. Mersin’de olup da buraların görülmemesini eksiklik olarak sayıyorum” diyerek projeyi hayata geçiren Büyükşehir’e teşekkür etti.

Tarihi Kilikya Yolu’nu çok merak ettiğini, bu sebeple de tüm yürüyüşlere katıldığını belirten Sevda Özbek, “Her geldiğimiz yerden anılar biriktirip gidiyoruz. Bu şekilde doğa ve tarihi dokular arasında güzel bir yürüyüş oldu. Mersin’in geçmişi çok ancak pek bilinmiyor. Bu projeler sayesinde biz de bunları öğrenip herkese öğreteceğiz. Tarsus’tan Anamur’a kadar Kilikya Yolu’nda neler yapılmış bunları öğreniyoruz. Bunlar çok değerli konular” diye konuştu.

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA