%20(550%20x%20367).jpg)
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’e özgü kumaşlar ve geleneksel dokuma kültürünü dünyaya tanıtmak için önemli bir projeye imza attı. Mersin Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı koordinesinde ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin paydaşlığında hayata geçirilen proje kapsamında; Mersin’e özgü kumaşlar (Ak Bez, Çekmeli, Kafesili Tıngıllı, Kolon Dokuması) ve çarpana ile iğne oyası gibi unsurlar barındıran geleneksel dokumalar ilk kez profesyonel bir koleksiyonla dünyaya tanıtılmaya hazırlanıyor.
Proje kapsamında; Modacı Dilek Hanif, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ile birlikte, Gözne Kadın Atölyesi’ni ziyaret etti. Atölyede el emeği dokumaları yerinde inceleyen Hanif, rengârenk kumaşlardan sipariş verdi. Her renk ipliklerden dokudukları kumaşların, dünyaca ünlü bir tasarımcı tarafından yeniden yorumlanacak olmasından dolayı heyecanlı olan kadınlar ise emeklerinin kazanca dönüşecek olmasından dolayı duydukları mutluluğu dile getirdi.
Kültürel bir mirasın daha gelecek nesillere aktarılacağı bu çalışmayla, Mersin kumaşlarının tanıtımının yapılması planlanıyor. Bu sayede kumaşların hem marka değerinin yükseltilmesi hem de sektörde uluslararası olarak bilinir ve kullanılır hale getirilerek bir kültür atılımı gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Proje, ilk etapta pilot bölge seçilen Gözne’de başlayacak ve ardından Mersin genelindeki atölyelerde yaygınlaştırılacak. Proje kapsamında hazırlanan ve 15 tasarım içeren koleksiyon, Eylül ayında düzenlenecek sergi ile tanıtılacak. Serginin ardından Dilek Hanif’in imzasını taşıyan 5 tasarım da Mersin Büyükşehir’e teslim edilecek.
%20(550%20x%20367).jpg)
Seçer: “Mersin’e özgü kumaşlardan üretilmiş bir koleksiyon, markalaşmada önemli bir rol oynayacak”
Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, proje ile Gözne’deki kadınların emeklerinin de değerleneceğini söyledi. Dilek Hanif ile projeye start verdiklerini söyleyen Seçer, “Geçen yıl 3. Uluslararası Tarsus Festivali’nde Dilek Hanif hanımla beraber burayı ziyaret etmiştik. Kendisi burada Mersin’e özgü kumaşları gördü. ‘Bu kumaşın markalaşması, markanın ise Türkiye’de ve dünyada yaygınlaşması için ne yapabiliriz?’ diye düşündüğümüzde, bir proje geliştirilmesinin buna uygun olacağına karar verdik” dedi.
Verdikleri kararın ardından harekete geçtiklerini söyleyen Seçer, “Mersin’e özgü kumaşlardan üretilmiş bir koleksiyonun olmasının, markalaşmada önemli bir rol oynayacağını düşündük. Bu vesileyle Mersin Büyükşehir Belediyesi, Dilek Hanif hanımla görüşmelerini gerçekleştirdi. Şu anda projenin başlangıç aşamasındayız. Biz de Mersinden Kadın Kooperatifi olarak tüm kadınları desteklediğimiz gibi; özellikle geleneksel el işimizin gelişmesi, gelecek nesillere aktarılması ve kentimizin bir markası olması açısından bu projeye paydaş olduk. Çok güzel sonuçlar çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.
%20(550%20x%20367).jpg)
Hanif: “Bu ürünler çok değerli. Projenin bitmiş hali de çok keyifli ve değerli olacak”
Dokumaları 3. Uluslararası Tarsus Festivali sayesinde keşfettiğinden söz ederek, bunun güzel bir tesadüf olduğunu söyleyen modacı Dilek Hanif, “Meral Hanım ile birlikte ‘Bu konuyla ilgili acaba ne yapabiliriz?’ diye konuştuk ve bu noktaya geldik. Burada umarım kumaşlardan dokunan güzel bir koleksiyon hazırlayacağız” ifadelerini kullandı. Proje sayesinde ev kadınlarının da kazanç sağlayacak olmasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Hanif, “Aslında beni heyecanlandıran kısım orası. Ev hanımları burada bir şeyler üretmeye çalışıyor ve onlara böyle bir katkımız olacak. Bu ürünler çok değerli. Fakat bunların katma değerinin biraz daha yüksek hale gelebilmesi için biraz daha özenli çalışma gerekiyor. Ben de elimden geldiğince çalışacağım. Hepsi bir arada harmanlanınca, bitmiş hali çok keyifli ve değerli olacak” dedi.
Kadınların hayatın her alanında olması gerektiğini ve varlıklarının hayatı daha da güzel hale getirdiğini sözlerine ekleyen Hanif, “Ben kadınların gücüne her zaman çok inandım. Dolayısıyla onların yapamayacağı hiçbir şey yok. Kadınlar birlik olduğu zaman her yeri ve her şeyi fethedebilirler. Bu işin en iyisini yapacaklarına inanıyorum” diye konuştu.
%20(550%20x%20367).jpg)
Küpeli: “Yaptığımız şeylerin hepsi yöresel ve eski modelleri de modernize ediyoruz”
Gözne Kadın Atölyesi’nde gönüllü usta öğretici olarak görev yapan Hacer Küpeli ise Meral Seçer’in kendilerine birçok konuda destek verdiğini anlatarak, “İnternetten ufak-tefek bazı siparişler alıyoruz ama Dilek Hanif gibi büyük bir isimden sipariş gelmesi bizi çok mutlu etti. Yaptığımız şeylerin hepsi yöresel ve eski modelleri de modernize ediyoruz” dedi. Gözne Kadın Atölyesi’nin 3 yıldır hizmet verdiğini ve bu süre zarfında yaklaşık 60 kadının dokuma öğrendiğini kaydeden Küpeli, “Büyükşehir Belediyemiz sağ olsun tezgâhlarımızı yaptı ve burası bizim için çok güzel bir yer. Ayrıca sosyalleşmek açısından da burası bizim için önemli. Büyükşehir Belediyesi’ne, Meral Hanım’a ve Dilek Hanım’a çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
%20(550%20x%20367).jpg)