20 Ocak 2026 Salı


20:01   CHP’DEN EMEKLILER İÇIN SAMIMIYET TESTI: MYK’DA KRITIK KARARLAR, ANKETLERDE BIRINCI PARTI   19:43   “MERSIN’DE TEMIZLIKTE TEKNOLOJI DÖNEMI: BÜYÜKŞEHIR FILOYA 22 YENI ARAÇ EKLEDI”   19:30   TOROSLAR’DA ÇOCUKLARA SANAT DOLU SÖMESTR HEDIYESI: “TATIL BAŞLASıN, PERDE AÇıLSıN”   18:30   “CHP’DEN EMŞAV’A ANLAMLı ZIYARET: ŞEHIT AILELERI VE GAZILERIN SORUNLARı MASADA”   18:25   “MURAT ÇALıK’A HASTANEDE GIZLI MUAMELE: ‘BIR KARE GÖRÜNTÜDEN KORKUYORLAR’”   16:20   EN DÜŞÜK EMEKLI AYLıĞıNıN 20 BIN LIRAYA YÜKSELTILMESINE ILIŞKIN TEKLIF… KONYALı EMEKLI: “SABAHA KADAR BEKÇILIK YAPıYORUM”   15:15   YARGıTAY’DA YSK ÜYELIĞI IÇIN SEÇIM BAŞLADı, ILK TURDA SONUÇ ALıNAMADı, SEÇIME YARıN DEVAM EDILECEK   14:14   MURAT ÇALıK, ÖNCE İZMIR ŞEHIR HASTANESI’NE ARDıNDAN KATIP ÇELEBI ÜNIVERSITE HASTANESI’NE SEVK EDILDI   13:12   ÖZGÜR ÖZEL’DEN HRANT DINK MESAJı: "TÜM GERÇEKLER ORTAYA ÇıKANA, TÜM SORUMLULAR YARGıLANAN KADAR UNUTTURMAYACAĞıZ"   13:05   TRUMP’TAN GRÖNLAND MESAJı: “NOBEL VERILMEDIYSE, ARTıK BARıŞı DÜŞÜNME GIBI BIR YÜKÜMLÜLÜK HISSETMIYORUM; ABD ÇıKARLARıNı ÖNCELEME ÖZGÜRLÜĞÜM VAR”   12:24   CHP’LI KıŞ: İKTIDAR ‘KRIZ VAR’ DIYEREK OVP’YI ŞIŞIRDI, VATANDAŞTAN FAZLA VERGI TOPLADı; EMEKLIYE, ÇALıŞANA, ÇIFTÇIYE VERMEDIĞI PARAYı FAIZE ÖDEDI   10:55   MERSIN’DE ZABıTA’DAN SAĞLıK OPERASYONU: 300 KILO SUCUK VE ÇIĞKÖFTEYE EL KONULDU!   22:01   TARSUS, YEREL YÖNETIMLERIN ZIRVE BULUŞMASıNA EV SAHIPLIĞI YAPTı   18:57   “MERSIN’IN CARETTALARı TARIHI ZAFERLE PARLADı: BAŞKAN SEÇER TRIBÜNDE, MSK PARKEDE ŞOV YAPTı”   18:50   “TALAT DINÇER’DEN ÇARPıCı ÇıKıŞ: MADEN KEŞIFLERI GERÇEKTEN YENI MI, YOKSA YASAYLA Mı GÜNDEME GELDI?”   15:56   ULUSLARARASı ALıCıLAR MERSIN’DE BULUŞTU: 10 MILYON ÜRÜN SATıŞı GERÇEKLEŞTI   13:50   “ADA’DAN ÇARPıCı UYARı: TUTUKLU AILELERINE SAHTE OPERASYON MESAJLARıYLA DOLANDıRıCıLıK TUZAĞı”   10:42   SURIYE ORDUSU RAKKA’DA KRITIK PETROL VE GAZ SAHALARıNı ELE GEÇIRDI: FıRAT BARAJı KONTROL ALTıNDA!   10:35   “TARıM ALARM VERIYOR: GIRDI FIYATLARı ÇIFTÇIYI İCRAYA, TÜKETICIYI RAF KRIZINE SÜRÜKLÜYOR”   10:20   “CUMHURBAŞKANLıĞı BÜTÇESI AŞıLDı: 2026’DA %35 ARTıŞLA REKOR ÖDENEK!”  
 
     
 
 
image

Okunma : 342  Tarih : 17.03.2025  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan  Kara.

Çanakkale Geçilmez

  ÇANAKKALE GEÇİLEMEZ
  “Çanakkale geçilmez” dedirten bir direnişin sonucu olan Çanakkale Zaferi hakkında; ne kadar çok şey söylesek, ne kadar çok şey yazsak az kalır bence.
  Çanakkale’de yapılan direniş, vatan sevgisinin üst noktasıdır çünkü.
  Çanakkale’de gösterilen direnç; asker veya sivil, şehit düşen her bireyin bedenlerinin şehit, ruhlarının gazi olma durumudur.
  Çanakkale’de savaşan bir İngiliz subay “14-15-16 yaşlarında, ölü askerler vardı ve inanın ölülerin, yüzleri gülüyordu. Kaybedeceğimizi ilk kez, o gün hissettik” diyor.
  Çanakkale Zaferinin özeti, “Ölüme gülerek gitmenin” en somut delilidir bence.
  Bu yüzden ben; “Ne Çanakkale’den geçilir, ne de ÇANAKKALE GEÇİLMEZ dedirtenlerin ilkelerinden” diyorum.
  Çanakkale’de toprağa düşen her can; gözlerimize düşen yaş,  yüreklerimize düşen acı, düşüncelerimizde filizlenen vatan sevgisi ve bu vatan için gözünü kırpmadan canını veren şehitlerin torunu olmanın şeref madalyasıdır.
  Bir şehidin torunu olarak ben, o duyguyu en yoğun yaşayanlardan biriyim. Benim dedem, adını bile bilmediğim bir savaşta şehit olmuş ve yerini bile bilediğim bir mezarda yatıyor.
  Bildiğim tek şey, vatanseverliğini şehit olarak kanıtlayan dedemin nasıl şehit düştüğü an.
  İlginizi çekeceğini düşünerek, dedemin şehit olduğu anı, rahmetli amcamın anlattıklarının ışığında anlatmak istiyorum. Ona da dedemle birlikte savaşıp gazi olan bir yakını Gazi Dede anlatmış.
  Atatürk ile aynı cephede savaşan Gazi Dede’nin, amcama anlattıklarını şöyle özetleyebilirim:
 -Düşman çok kalabalıktı. Biz, düşmana göre yok denecek kadar azdık. Ölü sayısı o kadar çoktu ki, basacak toprak bulmakta bile zorlanıyorduk. Savaş sırasında, Ahmet’in (dedemin) böğrüne bir ağrı saplandı ve yere düştü. Biz yaralandı sandık ama ağrı içeriden geliyordu. Kemal Paşa, onu çadıra yatırıp yanına tabip göndermelerini söyledi. Biraz sonra, bir baktık ki Ahmet yanımızda kurşun atıyor. Kemal Paşa ona “Ahmet, tabip geldi mi?” diye sordu. O, “Yok paşam, ben zaten öleceğim. Birkaç kurşun daha atıp öyle ölmek istedim” dedi ve birkaç dakika sonra şehit oldu.
  Bir yanda, asker bile olmayan bir sivilin adını bilen orduların başkomutanı Mustafa Kemal, diğer yanda tabip gelse canını büyük olasılıkla kurtaracağını bile bile ölüme giden dedem ve dedem gibiler.
  Dosta, düşmana “Çanakkale Geçilmez” dedirten güç bu güçtür işte.
  Dedemin, hangi savaşta şehit düştüğünü; ne Gazi Dede, ne amcam, ne de ben biliyoruz.
  Gazi Dede, “Düşman çok kalabalıktı. Biz, düşmana göre yok denecek kadar azdık. Ölü sayısı o kadar çoktu ki, basacak toprak bulmakta bile zorlanıyorduk” dediğine göre o savaş, Çanakkale Savaşları veya Büyük Taarruz olsa gerek.
  Keşke, 100 yıl önce birileri, Çanakkale’den geçmek isteyen kan emicilere “Karşınızda vatanı için canından vazgeçmeye hazır binlerce vatansever ve başlarında Mustafa Kemal gibi bir komutan varken Çanakkale geçilmez” deseydi de o kadar can yok olmasaydı.
  Keşke, Çanakkale’den geçmeyi başaramayan sülükler, ülkemizi işgal etmeden önce “Çanakkale’yi geçilmez kılan gücün, Anadolu’da çığ gibi büyüyeceğini ve sonları olacağını” anlayabilseydi de binlerce insan ölmeseydi.
  Çanakkale o zaman geçilmedi. Yıllar geçse bile asla geçilemez. 
  “Çanakkale Geçilemez” söylemi, aynı zamanda “Hiçbir güç, bu ülkeyi işgal edemez” ve “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” söylemidir çünkü.
  Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere “Çanakkale Geçilemez” dedirten şehitlerimiz ve gazilerimiz, o gün “O anı yaşayanların düşüncelerinde bir mum olan vatan sevgisinin, gelecek nesillerin düşüncelerinde bir güneş olmasını” sağladılar.
    Bu yüzden ben, bir kez daha “Ne Çanakkale’den geçilir, ne de ÇANAKKALE GEÇİLMEZ dedirtenlerin ilkelerinden” diyorum.(18.03.2015)




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 







  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA