29 Mart 2024 Cuma


12:14   YEREL SEÇİMLERDE ERDOĞAN İSTANBUL`DA, ÖZEL MANİSA`DA...   11:39   YEREL SEÇİMLER İÇİN SON 2 GÜN... SANDIK GÜVENLİĞİNİ 594 BİNE YAKIN PERSONEL SAĞLAYACAK   10:04   VAHAP SEÇER: “1 NİSAN`DAN SONRA DA GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”   09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “KRİZİN ÇIKTIĞI YERE ACİL MÜDAHALE MANGAMIZ HAZIR”   14:10   TİP ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI İRFAN DEĞİRMENCİ ANKA HABER AJANSI’NI ZİYARET ETTİ   14:02   CHP İZMİR İL BAŞKANI ASLANOĞLU, “SANDIĞIN GÜVENLİ OLMAMASI AKP’NİN İŞİNE GELİYOR”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, 3. ÇEVRE YOLU`NU ÜNİVERSİTE CADDESİ`NE BAĞLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “İKİNCİ DÖNEMDE ÇOK DAHA GÜZEL HİZMETLER OLACAK”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   12:28   EMEKLİDEN İNDİRİMLİ UÇAK BİLETİ MÜJDESİNE TEPKİ: "İNSANIN AKLIYLA ALAY EDİYORLAR"   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI  
 
     
   

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR RAMAZAN’DA DİKKATLİ OLMALI


Ramazan ayında kronik hastalığı olanların oruç tutup tutamayacaklarıyla ilgili birçok sorunun akıllara geldiğini vurgulayan Medical Park Tarsus Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Alpay, “Kronik hastalığıyla ilgili komplikasyonlar başlamış kişilerin ve özellikle Tip 1 diyabet hastalarının oruç tutması sakıncalıdır” dedi.

 

Tarih : 11 Nisan 2022 Pazartesi 10:20   Okunma : 321

Ramazan ayında kronik hastalığı olanların oruç tutup tutamayacaklarıyla ilgili birçok sorunun akıllara geldiğini vurgulayan Medical Park Tarsus Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Alpay, “Kronik hastalığıyla ilgili komplikasyonlar başlamış kişilerin ve özellikle Tip 1 diyabet hastalarının oruç tutması sakıncalıdır” dedi.

Sağlıklı kişilerde oruç tutmanın midenin dinlenmesi ve vücudun detoksa girmesi açısından yararlı olduğunu işaret eden Medical Park Tarsus Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Alpay, kronik hastalığı bulunanların ise birçok sağlık problemleri yaşama riski nedeniyle uzmana danışmadan oruç tutmasının sakıncalı olduğunu belirtti.

TİP 2 DİYABETLİLER İÇİN DOKTOR KONTROLÜ GEREKLİ

Toplumda kronik hastalığı olan hipertansiyon, Tip 1 ve Tip 2 diyabet, astım, KOAH, kronik böbrek hastalıkları, kronik karaciğer hastalıkları ve sindirim sistemi, sinir sistemi kemik iliği hastalıkları gibi rahatsızlığı olan kişilerin oruç tutmasının sağlığı açısından risk oluşturabileceğinin altını çizen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Alpay, “Hastalıkla ilgili komplikasyonlar başlamış olanların ve özellikle Tip 1 diyabet hastalarının oruç tutması sakıncalıdır. Tip 2 diyabet hastalarının oruç tutması ve takibi ile ilgili çalışmalar olup, gerekli uygun değişikliklerle sıkı doktor kontrolü altında tutabilmeleri sağlanmaktadır. Bunun için ise mutlaka doktor muayenesi, doğru uzmanların tedavi plan yönetimi, hekim-hasta uyumu çok önemlidir” diye konuştu.

ŞEKER HASTALIĞI OLANLAR İFTARDA YEDİKLERİNE DİKKAT ETMELİ

Şeker hastalarının belirli aralıklarla sık sık yemesi gerektiğini hatırlatan Uzm. Dr. Uğur Alpay, şu uyarılarda bulundu:

“Şeker hastaları, tedavide olması gerekenin aksine akşama kadar aç kalırlar ve şekerleri düşer. İftarda yenen yemeklerle vücuda fazla miktarda glikoz kaynağı girdiğinden şeker normal düzeyinin çok üstüne çıkar. Şeker hastalığının tedavisinde vücuda çok fazla şeker kaynağı sokmamak ve pankreası zor durumda bırakmamak gerekir. Tokluk kan şekeri yüksekliği, kalp hastalıkları riskini de artırır. Şeker hastalarının kanında çok miktarda bulunan şekerin damar sertliğine neden olması nedeniyle kalbe gelen kan miktarı azalır. Bunun sonucu olarak göğüs ağrısı, kalp krizi veya ani kardiyak ölümler ortaya çıkabilir. Öğünlerden iki saat sonra ortaya çıkan tokluk kan şekeri yüksekliği de bu riski artırabilir.”

MİDE VE BAĞIRSAK PROBLEMİ OLANLAR HIZLI YEMEMELİ

Mide ve bağırsak problemi olan kişilerin orucunu açtıktan sonra veya ramazan ayı sonlarına doğru mide şikâyetleri ile geldiklerini kendilerine başvurduklarına dikkat çeken Uzm. Dr. Uğur Alpay, “Açlıktan dolayı hızlı yemek, yemek sırasında fazla su tüketimi, mideyi gerecek şekilde fazla yemek, mide- bağırsak şikâyetlerinin artmasına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

KALP VE YÜKSEK TANSİYON HASTALARI İLAÇLARINI İHMAL ETMEMELİ

Hipertansiyon hastalarının da oruç tutmaları sakıncalı olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Uğur Alpay, “Tansiyon hastalığı kontrol altında olanlar ve ek şikâyetleri olmayanlar doktor kontrolünde ilaç saatlerini düzenleyerek oruç tutabilirler. Tansiyon hastaları oruç tutarken gün içerisinde tansiyonlarını sık sık ölçmeli, ilaçlarını içmeyi ihmal etmemeli, öğle saatlerinde güneşe çıkmamalı, iftar ve sahur arasında en az 2 litre su tüketmeli, aşırı tuz ve beyaz ekmek tüketiminden kaçınmalıdır” dedi.

Oruç tutmayı düşünen kalp rahatsızlığı olan kişilerin Ramazan başlamadan doktora muayene olmaları ve ilaç alım saatlerinin doktor kontrolünde düzenlenmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Uğur Alpay, “Ciddi kalp yetmezliği olan hastalar, tedavileri nedeniyle doktorları tarafından oruç tutmaya elverişli bulunmayabilirler. Çünkü bu grup hastaların iyiliği düzenli kullandıkları ilaçlar tarafından sağlanmaktadır” açıklamasında bulundu.

BÖBREK HASTALARI SU TÜKETİMİNE DİKKAT ETMELİ

Uzun süre açlık ve susuzluğun böbrek hastaları için ciddi sorun oluşturduğunu belirten Uzm. Dr. Uğur Alpay, şunları söyledi:

“Böbrek hastalığında 1-2-3. evre hastalar ve ek şikâyetleri olmayan kişiler doktor kontrolü ve gözetimi ile oruç tutabilirler. Ancak diyalize giren ve 4. ve 5. evrede olan hastalar oruç tutmamalıdır. İlk evrelerde olan böbrek hastaları; iftar ve sahur arası en az 2 litre su tüketmeli, tuzlu yiyeceklerin tüketiminden kaçınmalı ve öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları gerekmektedir.”

MEYVE VE ŞEKERLİ GIDA TÜKETİMİ AZALTILMALI

Sağlıklı bireylerin ise Ramazan ayında beslenmelerine dikkat etmeleri durumunda ciddi faydalar sağladığını belirten Uzm. Dr. Alpay, özellikle ketojenik beslenen kişilerin aşırı acıkmadan maksimum tıbbi fayda görebileceklerini belirtti. Meyve ve şekerli gıda tüketimi azaltıldığında kan şekerinin dengelenerek insülin düzeyinin azalacağına dikkat çeken Uzm. Dr. Alpay, özellikle su ve maden suyu tüketimi başta olmak üzere yeterli sıvı alımının da oldukça önemli olduğunu kaydetti.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA