5 Mayıs 2025 Pazartesi


12:08   ÖZGÜR ÖZEL`E SALDıRAN ŞÜPHELININ PANSIYON GÖRÜNTÜLERI ORTAYA ÇıKTı, GÖZALTı SÜRESI BIR GÜN UZATıLDı   11:41   CHP`NIN 38`INCI OLAĞAN KURULTAYı SORUŞTURMASı… İMAMOĞLU`NDAN TÜM SORULARA TEK YANıT: “HALKıN ADALET DUYGUSUNA AÇıK BIR IHANET”   11:32   ÖZGÜR ÖZEL`E SALDıRı... MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "DEMOKRASIYE, TÜRKIYE`NIN BARıŞıNA VE HUZURUNA YAPıLMıŞ BIR SALDıRı"   11:26   ÖZGÜR ÖZEL, MARC COOLS ILE GÖRÜŞTÜ   11:03   EKREM İMAMOĞLU: “BUGÜNE KADAR KIMINLE GÖRÜŞTÜYSEM İSTANBUL`UN MENFAATI IÇIN GÖRÜŞTÜM, HAKKıMDA HIÇBIR ŞEY BULAMADıNıZ”   14:50   DEM PARTI DIYARBAKıR İL EŞ BAŞKANı ŞAHIN: “SıRRı SÜREYYA ÖNDER TÜRKMEN GELENEĞININ SON TEMSILCISI”   14:19   ÖZGÜR ÖZEL`E FIZIKSEL SALDıRı... SELIN SAYEK BÖKE: "SALDıRGANıN KIM OLDUĞU, KIMLERLE IRTIBAT HALINDE OLDUĞU DERHAL ORTAYA ÇıKARıLMALıDıR"   14:18   TÜRK-İŞ GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı ALEMDAR`DAN "IŞÇI MEMURUN AMIRI OLAMAZ" GÖRÜŞÜ BILDIREN YÖK`E TEPKI: “EMEĞE VE ALıN TERINE YÖNELIK BU KÜÇÜMSEYICI ANLAYıŞıN HUKUKI GEÇERLILIĞI YOKTUR”   14:18   ROMANYA`DA HALK, CUMHURBAŞKANLıĞı SEÇIMLERI IÇIN OY KULLANMAYA BAŞLADı; SEÇIMLER AŞıRı SAĞıN GÖLGESINDE GERÇEKLEŞTIRILIYOR   14:16   CHP`NIN KONYA MITINGI… KONYALı VATANDAŞ: “KONYA`DA BU KADAR KALABALıĞıN OLMASı ARTıK MEVCUT IKTIDARıN ÇOK GEÇERLI OLDUĞUNU GÖSTERMIYOR"   14:14   ÖZGÜR ÖZEL`E FIZIKSEL SALDıRı... ÖZGÜR ÇELIK: "BU ALÇAKLıĞı YAPANıN DA YAPTıRANıN DA IKI ELIMIZ YAKASıNDA"   14:10   ÖZGÜR ÖZEL`E FIZIKSEL SALDıRı... İÇIŞLERI BAKANLıĞı: ŞAHSıN, 2004`TE IKI ÇOCUĞUNU ÖLDÜRDÜĞÜ VE 2020`DE ŞARTLı TAHLIYE ILE SERBEST BıRAKıLDıĞı BELIRLENDI   14:08   ÖZGÜR ÖZEL`E FIZIKSEL SALDıRı… İYİ PARTI GENEL BAŞKANı MÜSAVAT DERVIŞOĞLU: "BIR KESIM INSAN EĞER BU IKTIDARA KARŞı BIRINE YÖNELIK SUÇ IŞLEME EĞILIMINDE BULUNUYORSA CEZASıZ KALACAĞıNA DAIR BIR INTIBA EDINIYOR"   14:01   ÖZGÜR ÖZEL`E FIZIKSEL SALDıRı... BURHANETTIN BULUT: "BU ORGANIZE LINÇ KÜLTÜRÜNÜN SORUMLUSU SADECE YUMRUĞU ATAN DEĞIL; YıLLARDıR BU IKLIMI BESLEYENLERDIR"   13:58   ÖZGÜR ÖZEL`E FIZIKSEL SALDıRı... ZELIHA AKSAZ ŞAHBAZ: "HIÇBIR SALDıRı HALKıN IRADESINI TEMSIL EDEN GENEL BAŞKANıMıZ ÖZGÜR ÖZEL`I VE CHP`YI SINDIREMEYECEK"   13:57   ÖZGÜR ÖZEL`E FIZIKSEL SALDıRı... MUHARREM İNCE: "BU SALDıRıNıN SORUMLULARı BIR AN ÖNCE TESPIT EDILEREK YARGı ÖNÜNDE HESAP VERMELIDIR"   13:55   ÖZGÜR ÖZEL`E FIZIKSEL SALDıRı... TİP GENEL BAŞKANı ERKAN BAŞ: "TESADÜF DIYENIN AKLıNA ŞAŞARıM"   13:53   ÖZGÜR ÖZEL`E SALDıRı... GÖKÇE GÖKÇEN: "BÖYLE ALÇAKÇA SALDıRıLARLA KORKUTABILECEĞINI ZANNEDENLER BÜYÜK HÜSRANA UĞRAYACAKLAR"   13:50   ÖZGÜR ÖZEL`E FIZIKSEL SALDıRı... GÜLIZAR BIÇER KARACA: "BU TÜR PROVOKASYONLARıN, ÜLKEMIZIN DEMOKRASI VE HUKUK MÜCADELESINE GÖLGE DÜŞÜRMESINE ASLA IZIN VERMEYECEĞIZ"   13:47   ÖZGÜR ÖZEL`E FIZIKSEL SALDıRı... İSTANBUL CUMHURIYET BAŞSAVCıLıĞı: “ŞAHSıN 2004 YıLıNDA ÇOCUKLARıNı ÖLDÜRMEKTEN DOLAYı SABıKASı VAR”  
 
     
   

ULUSLARARASI GÖÇ ÖRGÜTÜ ADANA VE GAZİANTEP`DE ARAŞTIRMA YAPTI: KADINLAR ÇOĞUNLUKLA YARARLANABİLECEKLERİ DESTEKLERDEN HABERSİZ


Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü`nün (IOM), Adana ve Gaziantep`te yaşayan yüzde 69`unu Suriyelilerin oluşturduğu 259`u göçmen ve mülteci, 47`si Türk vatandaşı olmak üzere 306 kadının katılımıyla yaptığı araştırmada, her iki grubun da yararlanabilecekleri temel ihtiyaçlardan çoğunlukla habersiz oldukları belirtildi. Mülteci ve göçmen kadınların yüzde 25`inin sağlık hizmetlerine, yüzde 25`inin çalışmaya, yüzde 18`inin yasal desteğe ve yüzde 12`sinin sosyal desteklere erişemediklerini ifade ettikleri belirtildi.

 

Tarih : 26 Nisan 2022 Salı 11:15   Okunma : 219

MELİS YILDIRIM

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü`nün (IOM), Adana ve Gaziantep`te yaşayan yüzde 69`unu Suriyelilerin oluşturduğu 259`u göçmen ve mülteci, 47`si Türk vatandaşı olmak üzere 306 kadının katılımıyla yaptığı araştırmada, her iki grubun da yararlanabilecekleri temel ihtiyaçlardan çoğunlukla habersiz oldukları belirtildi. Mülteci ve göçmen kadınların yüzde 25`inin sağlık hizmetlerine, yüzde 25`inin çalışmaya, yüzde 18`inin yasal desteğe ve yüzde 12`sinin sosyal desteklere erişemediklerini ifade ettikleri belirtildi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), mart ayında “Adana ve Gaziantep`teki Kadınları Güçlendirmeye Yönelik İhtiyaç Değerlendirme Raporu” yayınladı. Şubat 2022`de yapılan araştırmanın, geçim ve korunma konularında mültecilerin, göçmenlerin ve yerel topluma mensup kadınların istihdam alanındaki ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için katkı sağlamayı amaçladığı belirtildi. Mülteci ve göçmen kadın nüfusunun fazla olduğu Adana ve Gaziantep şehirlerine odaklanıldığı çalışma kapsamında, 259`u mülteci ve göçmen olmak üzere toplam 306 kadın ile yapılan anket sonuçlarından öne çıkanlar şöyle:

Katılımcıların 259`u göçmen ve mülteci kadınlardan oluşurken, 47`si yerel topluma (Türkiye) mensup kadınlardan oluşuyor. Göçmen ve mültecilerin yüzde 69`unu Suriyeli, yüzde 20`sini Iraklı, yüzde 6`sını Afgan ve yüzde 5`ini İranlı kadınlar oluşturuyor.

Göçmen ve mülteci kadınların yüzde 68`si geçici koruma kimliği kartına, yüzde 23`ü uluslararası koruma kartına, yüzde 7`si oturma iznine, yüzde 2`si diğer türden kimlik kartına sahip. Yüzde 1`inin ise herhangi bir belgesi bulunmuyor.

Çalışmaya katılan göçmen ve mülteci kadınların yaş ortalaması 34 iken yerel topluma mensup kadınların yaş ortalaması 36 olarak kaydedildi.

MÜLTECİ VE GÖÇMENLERİN YÜZDE 18`İ EŞLERİ YA DA AİLELERİ İZİN VERMEDİĞİ İÇİN ÇALIŞAMIYOR

Yerel topluma mensup kadınların yüzde 44`ü hiç çalışmamışken, bu oran mülteci ve göçmen kadınların yüzde 60 olarak saptandı.

Mülteci ve göçmen topluluklara kıyasla yerel topluma mensup kadınların daha fazla kayıtlı olarak istihdam edildiği kaydedildi.

Yerel topluma mensup kadınların yüzde 56`sı aile sorumluluklarından dolayı çalışamadıklarını söylediği, aile içindeki işlerden dolayı çalışamayan mülteci ve göçmen kadınların oranı yüzde 43 olarak belirlendi. Yerel topluma mensup kadınların yüzde 14`ü eşleri ya da aileleri izin vermediği için çalışamadıkları belirtilirken, mülteci ve göçmen katılımcılarda bu oranın yüzde 18 olduğu kaydedildi. Bulgulara göre mülteci ve göçmen kadınların yüzde 47`si çalışmaya ilgi duymuyorken, yerel topluma mensup kadınların yüzde 17`si çalışmak istemiyor.

KADIN İSTİHDAMININ ÖNÜNDEKİ BİRİNCİ ENGEL KÜLTÜREL ENGELLER VE DİL EĞİTİMİNİN EKSİKLİĞİ

Rapora göre, yerel topluma mensup kadınlar için kültürel engeller (yüzde 28), ev içi sorumluluklar (yüzde 20), çocuk bakım evlerinin olmaması (yüzde 14) ve eğitim seviyesi, ayrımcılık ve iş fırsatlarının yokluğu istihdam önündeki engeller arasında yer alıyor.

Mülteci ve göçmen kadınlara göre ise dil eğitiminin eksikliği ya da dil bilmemek (yüzde 16), iş fırsatlarının yokluğu (yüzde 13), ev içi sorumluluklar (yüzde 12), eğitim düzeyi (yüzde 11), çocuk bakım evlerinin olmaması (yüzde 7) istihdamın önündeki engeller olarak belirtiliyor.

Yerel topluma mensup kadınlar meslek kursları (yüzde 18), mali kaynaklara erişim (yüzde 13), iş eğitimi ve piyasayla bağlantı (yüzde 10) gibi desteklerin olması gerektiğini düşünüyor. Mülteci ve göçmen kadınların ise dil eğitimi (yüzde 26), mesleki kurslar (yüzde 26) ve mali kaynaklara erişim gibi desteklere ihtiyaç duyuyor.

KADINLARIN ÇOĞUNLUĞU AKIL SAĞLIĞI VE ESENLİĞİ KONUSUNDA ENDİŞELİ DEĞİL

Raporda; yerel topluma mensup kadınların yüzde 32`sinin kendilerini huzurlu hissetmediği aktarılırken, mülteci ve göçmen kadınlarda bu oran yüzde 6 olarak kaydedildi. Yerel topluma mensup kadınların yüzde 30`unun toplum içinde konuşurken kendilerini rahat hissetmedikleri; mülteci ve göçmen kadınların ise yüzde 7`sinin rahat hissetmediği belirtildi.

Yerel topluma mensup kadınların yüzde 91`i akıl sağlığı ve esenliği ile ilgili herhangi bir endişeye sahip olmadığı yönünde görüş bildirirken, mülteci ve göçmen kadınların yüzde 72`si endişeli olmadıkları aktarıldı.

KADINLAR BÜYÜK ÖLÇÜDE YARARLANABİLECEKLERİ İMKANLARDAN HABERSİZ

Araştırmada her iki grubun da yararlanabilecekleri temel ihtiyaçlardan çoğunlukla habersiz oldukları belirtildi. Yerel topluma mensup kadınların, bu hizmetlerden haberdar olmakla birlikte nasıl ulaşacaklarını bilmiyorken (yüzde 14), sosyal desteklere (yüzde 33), iş olanaklarına (yüzde 9) ve sağlık hizmetlerine (yüzde 9) kısıtlı erişebildikleri aktarıldı.

Mülteci ve göçmen kadınların ise yüzde 25`inin sağlık hizmetlerine, yüzde 25`inin çalışmaya, yüzde 18`inin yasal desteğe ve yüzde 12`sinin sosyal desteklere erişemediklerini ifade ettikleri belirtildi.

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA