16 Mayıs 2025 Cuma


18:17   ESILA ÖZGÜRLÜĞÜNE, FOTOĞRAF MAKINESINE KAVUŞTU   15:44   ÖZGÜR ÖZEL: "DEVLET BEY GEÇMIŞTE OLDUĞU GIBI `SUÇLU YOKSA BERAAT ETSIN` DIYORSA O BERAATIN ZAMANı GELDI"   15:18   ESILA AYıK VE IKI ÖĞRENCI ILK DURUŞMADA TAHLIYE EDILDI   14:01   ESILA AYıK IÇIN TAHLIYE KARARı... CHP`LI BAŞARıR: "SIYASI SAIKLERLE GENÇLERIMIZIN EĞITIM HAKLARıNı GASP EDEN, GELECEKLERINI KARARTMAYA ÇALıŞAN BU ZIHNIYETLE SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞIZ"   12:03   ESILA AYıK ILK KEZ HAKIM KARŞıSıNDA... "SUÇ OLDUĞUNU BILSEYDIM O DÖVIZLE FOTOĞRAF ÇEKTIRMEZDIM. ÜNIVERSITE SıNAVLARıMA GIREMEDIM. BÖBREK VE KALP RAHATSıZLıĞıM VAR"   11:19   CHP`LI TANAL`DAN 15 MAYıS DÜNYA İKLIM GÜNÜ AÇıKLAMASı: “KANAL İSTANBUL`DA ıSRAR, ÖLÜM DEMEKTIR”   11:14   BAKAN TUNÇ: "YURT DıŞı SEÇMEN KÜTÜĞÜNE KAYıTLı VATANDAŞLARıN ELEKTRONIK ORTAMDA OY VERMESINE ILIŞKIN ÇALıŞMALAR DEVAM ETMEKTEDIR"   11:12   BTP SÖZCÜSÜ LÜTFULLAH ÖNDER: "İKTIDARıN ŞIRAZESI KAYMıŞ, ÖLÇÜSÜ ŞAŞMıŞTıR"   11:09   ABD BAŞKANı TRUMP: “UYGUN OLURSA YARıN TÜRKIYE`YE GIDERIM”   10:19   KIRAZ ÜRETICISI CHP`LI BAŞEVIRGEN`E DERT YANDı: "BIR AĞAÇTAN 25-30 KILO ÜRÜN ALıNıYORDU, ŞIMDI 1 KILO BILE YOK"   10:10   KKTC ANA MUHALEFET PARTISI CTP GENEL BAŞKANı ERHÜRMAN: “FEDERASYON, KıBRıS SORUNU ÇÖZÜLECEKSE BUNUN NASıL OLACAĞıNı GÖSTEREN FORMÜLASYON"   09:38   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN ÖZEL BIREYLER IÇIN NOSTALJIK PARTI   09:20   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, IKLIM DEĞIŞIKLIĞINE KARŞı SÜRDÜRÜLEBILIRLIK YOLUNDA ILERLIYOR   23:27   CHP`NIN SILIVRI MITINGI... YURTTAŞLAR BEKLENTI VE KAYGıLARıNı ANLATTı: HEP BERABER, OMUZ OMUZA İMAMOĞLU`NU KURTARACAĞıZ   22:55   GALATASARAY, TRABZSONSPOR`U 3-0 YENEREK TÜRKIYE KUPASı`Nı 19. KEZ KAZANDı   22:32   CHP`NIN SILIVRI MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "BOĞAZIÇI`NI PROVOKE EDEN SIZSINIZ"   22:24   ODTÜ`LÜ ÖĞRENCILERDEN NUREDDIN YıLDıZ`A TEPKI, BOĞAZIÇI`LI ÖĞRENCILERE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ    21:58   BOĞAZIÇI ÜNIVERSITESI`NDEKI ‘NURETTIN YıLDıZ` PROTESTOLARıNDA 6 ÖĞRENCI TUTUKLANDı   21:56   CHP`NIN SILIVRI MITINGI... DILEK KAYA İMAMOĞLU, "BU GÜNLERIN BITMESI YAKıNDıR"   21:54   CHP`NIN SILIVRI MITINGI... ÜSKÜDAR BELEDIYE BAŞKANı DEDETAŞ, "EKREM İMAMOĞLU`NUN BIR AN ÖNCE ÇıKMASıNı, ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASıNı ISTIYORUZ"  
 
     
   

PALANDÖKEN: "MAALESEF ÇOCUKLAR BABALARININ MESLEKLERİNİ İCRA ETMİYOR. BAZI MESLEKLER UNUTULMAYA YÜZ TUTTU. ESNAF TEŞVİKLERLE DESTEKLENMELİ"


Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Baba mesleğini icra etme eğiliminde olan genç sayısı azalıyor. 50, 60, 100 yıl devam eden köklü ticaret anlayışı bitiyor. Çünkü ticaretin şekli değişti. Geçimi sağlayacak güvence olmadığı için maalesef çocuklar babalarının mesleklerini icra etmiyor” dedi. Bazı mesleklerin unutulmaya yüz tuttuğunu, istihdam odaklı sanayide bile çırak bulunamadığına dikkat çeken Palandöken, esnafın teşviklerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

 

Tarih : 4 Mayıs 2022 Çarşamba 13:55   Okunma : 356

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Baba mesleğini icra etme eğiliminde olan genç sayısı azalıyor. 50, 60, 100 yıl devam eden köklü ticaret anlayışı bitiyor. Çünkü ticaretin şekli değişti. Geçimi sağlayacak güvence olmadığı için maalesef çocuklar babalarının mesleklerini icra etmiyor” dedi. Bazı mesleklerin unutulmaya yüz tuttuğunu, istihdam odaklı sanayide bile çırak bulunamadığına dikkat çeken Palandöken, esnafın teşviklerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların yaşadığı sorunlarla ilgili açıklama yaptı. Baba mesleğini devam ettirenlerin sayısı yüzde 36`lardan yüzde 11`lere kadar gerilediğine dikkat çeken Palandöken, esnafın teşviklerle desteklenmesi gerektiğini söyledi. Birçok meslekte işin erbaplarının yetiştirecek çırak bulamadığını kaydeden Palandöken`in değerlendirmesi şöyle:

MAALESEF ÇOCUKLAR BABALARININ MESLEKLERİNİ İCRA ETMİYOR: Ticaretin ve ekonominin temeli esnaf ve sanatkârdır. Ancak günümüzde esnaf ve zanaatkâr olmayı seçen, baba mesleğini icra etme eğiliminde olan genç sayısı azalıyor. 50, 60 yıl, 100 yıl devam eden köklü ticaret anlayışı bitiyor. Çünkü ticaretin şekli değişti. Geçimi sağlayacak güvence olmadığı için maalesef çocuklar babalarının mesleklerini icra etmiyor.

BABA MESLEĞİNİ DEVAM ETTİRENLERİN SAYISI YÜZDE 11`LERE KADAR GERİLEDİ: Maalesef baba mesleğini seçenlerde oran çok düştü. Baba mesleğini devam ettirenlerin sayısı yüzde 36`lardan yüzde 11`lere kadar geriledi. Berberin çocuğu ‘artık ben baba mesleğini yapmam çünkü babam çok yoruldu` diyor. Kalaycı, bakırcı, mobilyacı sektörleri, tuhafiye, billuriye, fotoğrafçılık gibi mesleklerde kuyumculuk gibi özel işlerde hassas ve sermayeli işlerde de artık insanlar baba mesleğine rağbet göstermiyor. Zaten esnaflık ömrü de açılan kapanan dükkan sayısına baktığınız zaman görülüyor. İş yeri açılıyor ama en fazla 2-3 yıl ayakta kalabiliyor. Bir simitçi açılıyor bakıyorsunuz ki 6 ay sonra kapanıyor. Dolayısıyla ustanın çırak yetiştirmesi de zorlaşıyor. Ayrıca baba mesleğinden vazgeçmek işsizliğe de yol açıyor.

ÇIRAK BULUNMASI MÜMKÜN DEĞİL: Mobilya tamircisi ile döşemeci bulunamaz hale geldi. İstihdam odaklı sanayilerde bile çırağın bulunması mümkün değil. Babalarının mesleklerini icra etme şansları olmayan çocuklarımız artık başkalarının yanında ya tezgahtar oluyor ya da başka bir işle iştigal ediyorlar. Eğitimlerine devam ederek devlet dairelerinde iş arayanlar da oluyor. Bildiğiniz üzere orada da sınırlı iş olduğu için birçoğu işsizler ordusuna katılıyorlar. Halbuki baba mesleğini layığı ile icra eden ve geliştiren insanlar o işi 80 sene idame ettirebiliyor. Günümüzde baba mesleğinde gelecek görmeyen çocuklar maalesef bu mesleklere yönelmiyorlar.

TARIM VE HAYVANCILIKTA DA DURUM AYNI: Tabii tarım alanlarında da aynı sıkıntı var. İnsanlar kazanamadığı sürece hayvancılığı bırakıyor. Ürettiği ürünün değerinin şehirlerdeki fiyatıyla mukayese ediyor. ‘Ben bu işi yapsam da ne olur` diyor. Dolayısıyla bir başkasının yanında çalışmayı tercih ediyorlar. Öncelikle meslek liselerindeki eğitim modelleri ahilik geleneklerine göre yoğunlaşmalı. Yoksa 2,5 milyon iş yerinde esnaf ve zanaatkar yanında yetişmiş olanlar başkalarının yanında tezgahtar olarak kalacak. Birçok meslekte işin erbapları yetiştirecek çırak bulamayacak. Zanaat babadan çocuğu intikal eden önemli bir miras. Kendisini geliştiren çocukların ikinci üçüncü kuşaklara eleman yetiştirilmesi de önemli. Bunu teşvik etmeli. Yoksa esnaf ve zanaatkarların büyük firmalarla rekabet edip ayakta kalma şansları da yok.

ESNAF VE TEŞVİKLERLE DESTEKLENMELİDİR: Yaptığımız değerlendirmeler sahada yaptığımız çalışmaların sonuçlarını içeriyor. Baba mesleğini devam ettirmek sanayide yüzde 11`e, ticari kesimde yüzde 36`dan 13`lere kadar geriledi. Bazı meslekler unutulmaya yüz tutmuş meslekler. Artık kültürümüzün de erozyona uğradığı önemle eşdeğer. Yapılması gereken şey artık işi aşı olan, iş yeri olan insanların ayakta kalabilmesi için önlerindeki engeller kaldırılmalı ve teşviklerle desteklenmelidir.

 

 

 

 

 

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA