22 Temmuz 2025 Salı


15:02   YENIŞEHIR BELEDIYESI’NDEN 2025 YıLıNDA GÜÇLÜ ULAŞıM HAMLESI   15:01   MEZITLI BELEDIYESI’NIN MODERN VE ÇEVRECI KAPALı PAZAR YERI ÇALıŞMALARı SÜRÜYOR    14:59   CHP’LI TALAT DINÇER: “ZAM YAPTıĞıNıZ MAAŞı, NEDEN VERGIYLE GERI ALıYORSUNUZ?”   14:57   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ, “ULAŞıMDA KONFOR İÇIN ÇALıŞıYORUZ”   09:30   CHP’LI GÜRER: "TÜİK’IN MAKYAJLı VERILERI DEĞIL, VATANDAŞıN SOFRASıNDAKI EKSILEN LOKMA KONUŞULMALıDıR"   08:56   BÜYÜKŞEHIR’IN AŞHANELERINDE TENCERELER PAYLAŞıM İÇIN KAYNıYOR    17:19   ALTAN ÖYMEN’IN CENAZE TÖRENI... ÖZEL:    15:16   CHP’LI MAHMUT TANAL: "BIR YANDAN AKP ‘AILE YıLı’ ILAN EDIYOR, BIR YANDAN DA ÇOCUKLARıN GÜVENLIĞINI SAĞLAYAMıYOR"   13:13   VAHAP SEÇER, MUHITTIN BÖCEK’I ZIYARET ETTI   08:35   İSTANBUL MILLETVEKILI DOĞAN DEMIR, GELECEK PARTISI’NDEN ISTIFA ETTI   08:27   SAKARYA’DA ORMAN YANGıNı SÜRÜYOR... ORMAN GENEL MÜDÜRÜ KARACABEY: “MÜDAHELEMIZ, YENI GÜNLE BIRLIKTE DEVAM EDIYOR"   08:23   MURAT ÇALıK’ıN AVUKATLARıNDAN "ITIRAFÇı" IDDIALARıNA YALANLAMA GELDI: İLGILILER HAKKıNDA GEREKLI SUÇ DUYURULARı YAPıLACAKTıR   23:42   VAHAP SEÇER: SUÇLULUĞU KANıTLANMAMıŞ BIR INSANı TEŞHIR ETMEYI YANLıŞ BULUYORUM   11:20   SURIYE’NIN SÜVEYDA VILAYETINDE ATEŞKESE RAĞMEN “MEZHEP ÇATıŞMALARı” DEVAM EDIYOR   10:59   BÜYÜKŞEHIR’IN TOROSLAR’DA HAYATA GEÇIRDIĞI KAMPÜS’TE ÇOCUKLAR GELECEĞE HAZıRLANıYOR   10:57   CHP NIĞDE MILLETVEKILI GÜRER: "FABRIKALAR SATıLıYOR, ŞIRKETLER KAPANıYOR"   10:39    İMAMOĞLU: "ÖMRÜ BOYUNCA DEMOKRASIDEN VE ÖZGÜRLÜKLERDEN ASLA TAVIZ VERMEDI"   09:45   ESKI CHP BURSA MILLETVEKILI PROF. DR. LALE KARABıYıK HAYATıNı KAYBETTI   09:10   BÜYÜKŞEHIR, GLÜTENSIZ BESLENENLERI ‘GLÜTENSIZ KAFE & MARKET’TE BULUŞTURUYOR   23:22   BAŞKAN ÇALıŞKAN: “TEDAVI HAKKı ENGELLENEMEZ, BU HUKUKLA BAĞDAŞMAZ”  
 
     
   

‘Küçük Akbaba Projesi’nin İkinci Etabı Mersin’de Başlıyor


İklimlendirme sektörünün İklimlendirme sektörünün öncü kuruluşlarından Vaillant’ın Doğa Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği Küçük Akbaba Projesi Mersin’de devam ediyor. kuruluşlarından Vaillant’ınDoğa Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği Küçük Akbaba Projesi Mersin’de devam ediyor.

 

Tarih : 13 Haziran 2018 Çarşamba 13:18   Okunma : 540

Vaillant ve Doğa Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen Küçük Akbaba Projesi’nin Beypazarı’nda başarıyla sonuçlanan ilk etabının ardından ikinci etabıtürün en önemli göç yolu üzerinde bulunan Mersin’de başlıyor. Küçük akbabaların göç yollarındanolan Balkan, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin ortaklığında yürütülen uluslararası projenin Mersinayağındakiçalışmalar için Gülnar Önemli Doğa Alanı, Göksu Vadisi ve Kadıncık Vadisi'ne yoğunlaşılıyor. Bu alanlarda küçük akbabaların yaşamlarına etki eden olumsuzluklar belirlenip, risk haritası çizilecek ve bu olumsuzlukları önlemek için çalışmalar yapılacak.

Doğa Derneği ile 2012 yılından bu yana çevre ve doğal hayatı korumaya yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getiren Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erol Kayaoğluhayata geçirdikleri projelerle umut verici sonuçlar aldıklarını belirtti. Kayaoğlu, “Vaillant olarak çevreci ve yenilenebilir enerjilere yönelik geniş ürün yelpazemiz ile doğa dostu bir kuruluş olma özelliğine sahibiz, çevreye ve yaşadığımız dünyamıza katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2015 yılından bu yana yürüttüğümüz Küçük Akbaba projesi ikinci etabında uluslararası bir platforma taşındı. Beypazarı’nda yürütülen çalışmaların ve alınan olumlu sonuçların projenin uluslararası boyut kazanmasında büyük etkisi olduğunu düşünüyoruz. Projenin ikinci etabında da doğal hayatı korumaya ve türün neslini devam ettirebilmesi adına başarılı sonuçlar alacağımıza olan inancımız tam” dedi.

Avrupa’daki nüfusu son elli yılda yüzde 80 azaldı

Bulgaristan, Yunanistan, Ürdün, Nijer, Kenya gibi ülkelerin de dahil olduğu projenin en önemli ayaklarından biri de çoban ağı. Bölgede yaşayan çobanlarla kurulan iletişim ağı sayesinde küçük akbabaların durumu kolayca takip ediliyor, tehditler belirlenip hızla müdahale ediliyor. Dünya üzerinde nesli tehlike altında olan küçük akbaba kuşları, korunması için acil önlem alınması gereken canlılar listesinde üst sıralarda yer aldığını belirten Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, küçük akbabaların Avrupa’daki nüfuslarının son elli yılda %80 oranında azaldığına dikkat çekti. Kılıç “Küçük akbabalar rahatsız edilmeden yuvalayabilecekleri kayalıkları ve hâlâ geleneksel hayvancılığın sürdürüldüğü coğrafyaları yaşam alanı olarak seçiyor. Barındırdığı küçük akbabalar ile türün Avrupa’daki en büyük popülasyonlarından birine sahip olan Türkiye’de hayata geçirilen ilk proje olan çalışma, hem ulusal hem de uluslararası önem taşıyor. Proje kapsamında yapacağımız çalışmalar ile akbabaları tehdit eden zehirlenme ve yasadışı avcılık gibi olumsuz koşulları araştırıyor, araştırmalarımızın sonuçlarını ilgili kurumlarla paylaşarak tehditlerin önüne geçilmesini hedefliyoruz. Mersin’de devam ettirdiğimiz çalışmalarda ayrıca bölgedeki farkındalığı artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler de düzenleneceğiz” dedi.

Beypazarı’ndaki Akbabalar  korumaya alındı

2015 - 2017 yılları arasında Vaillant tarafından desteklenen Beypazarı küçük akbaba araştırma ve koruma çalışması RSPB (Kraliyet Kuşları Koruma Derneği), BSPB (Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği) gibi kuruluşlarla da iş birliği içinde ve yurt dışından uzmanlarla bilgi alışverişi içinde yürütüldü. Proje sayesinde Beypazarı’ndaki 96 yuvada yaşamlarını devam ettiren 120 çift küçük akbaba Balkanlardaki en büyük nüfusu da oluşturuyorlar. 

Beypazarı’ndaki gelecek nesillere küçük akbabaları anlatmak için projede bölgede yaşayan akbabaların kuklaları yapıldı. Ayrıca okullarda oynatmak üzere "Küçük Akbabanın Göç Macerası" adlı bir oyun tasarımı hazırlandı ve baskısı alınarak oynatıldı. Eğitimler, bahar ayları boyunca iki okulda gerçekleştirildi.

Küçük akbabaların korunması amacıyla başlatılan çalışmalarda, yöre ekonomisine de katkı sağlayıcı sonuçlar elde edildi. Geleneksel hayvancılığın sürdürülmesi için, tiftik keçilerinden elde edilen tiftiğin değerinin artırılması çalışmaları olumlu sonuçlandı. Beypazarı Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle yöre kadınlarının elde eğerek ürettikleri tiftik ipinden yapılan cüzdan, bilgisayar, heybe vb. ürünlerin bölgede satışına başlandı. Böylece küçük akbabaların yaşam alanlarının genişletilmesinin yanı sıra yöre ekonomisine de katkıda bulunuldu.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA