19 Ekim 2025 Pazar


09:40   TARSUS’UN YAYLALARıNDA SU SEVINCI: MESKİ’DEN 2.050 METRELIK HAYAT HATTı   22:13   BOŞ TENCERELER KONUŞTU, KADıNLAR AYAĞA KALKTı: CHP MERSIN’DEN YOKSULLUĞA SERT TEPKI   15:12   YENIŞEHIR BELEDIYESI 2. AKDENIZ BIENALI’NE EV SAHIPLIĞI YAPıYOR   15:10   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN SOKAK HAYVANLARı İÇIN “DOĞAL YAŞAM ALANı” PROJESI    13:58   AK PARTI’YE GEÇECEĞI IDDIA EDILEN BURCU KÖKSAL: BULUNDUĞUM YERDEYIM, HIÇBIR YERE GITMIYORUM   13:57   SINEMA SALONLARıNDA BU HAFTA: 8 YENI FILM VIZYONA GIRECEK   13:56   KONGREYE SAATLER KALA ÇAĞATAY GÜÇ IL BAŞKANLıĞı ADAYLıĞıNı AÇıKLADı   13:53   CAN HOLDING’E YENI OPERASYON... KENAN TEKDAĞ VE ŞAKIR CAN’ıN DA ARALARıNDA BULUNDUĞU 36 ISIM HAKKıNDA GÖZALTı KARARı VERILDI   09:48   MERSIN’DE SANATıN YENI SESI: BÜYÜKŞEHIR’DEN ODA ORKESTRASı ATAĞı   08:21   AYM’DEN GEZI DAVASı İÇIN HAK İHLALI TESPITI: “ADIL YARGıLANMA HAKKı YOK SAYıLDı”   18:49   TOROSLAR’DA 2026 VIZYONU: 3.8 MILYARLıK BÜTÇEYLE DÖNÜŞÜM BAŞLıYOR!   16:14   AKDENIZ’IN IŞıĞı, TARSUS’UN KALBINDE YANDı   16:09   “MEDENI HAKLAR REHBERI” PROJESI İLE ADALETE ERIŞIM GÜÇLENIYOR   16:07   MILLETVEKILI ALI BOZAN: BU SALDıRıNıN SORUMLUSU, BU ÜLKENIN BARıŞıNA ALÇAKÇA SALDıRANLARDıR.   16:06   AYŞEGÜL DOĞAN’DAN DERVIŞOĞLU’NA TEPKI   16:05   NARIN GÜRAN CINAYETI DAVASı’NDA YENI GELIŞME   11:50   BAŞKAN BAŞ’TAN KHK YÜRÜYÜŞÜNE NET DESTEK: “EKMEĞIYLE OYNANAN HER EMEKÇI İÇIN BURADAYıZ!”   10:35   BAŞKAN BOLTAÇ: “BIR KADıN ÜRETIRSE, BIR ŞEHIR BÜYÜR, BIR ÜLKE GÜÇLENIR”   10:27   TÜRKIYE NATO’DA GÜÇLÜ MESAJ VERDI: TSK GAZZE GÖREV GÜCÜ’NE HAZıR!   10:23   ÜÇÜNCÜ KıŞTA HÂLÂ KONTEYNERDE: DEPREM KONUTLARıNDA GERÇEK ORTAYA ÇıKTı  
 
     
   

10 EKİM KATLİAMINDA YARALANAN VE AYM`NİN “YAŞAM HAKKININ İHLAL EDİLDİĞİNE” KARAR VERDİĞİ KANBAL`IN AVUKATI KARADAŞ: “YEREL MAHKEMENİN, DEVLETİN GEREKLİ ÖNLEMLERİ YERİNE GETİRİP GETİRMEDİĞİNİ ARAŞTIRMASI GEREKMEKTEDİR”


Anayasa Mahkemesi`nin 10 Ekim Ankara Garı Katliamında yaralanan ve İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davaları kısmen reddedildiği için “yaşam hakkının ihlal edildiğine” karar verdiği İbrahim Kanbal`ın avukatı Berna Karadaş, “Yerel mahkemenin, bu katliamda ‘devletin bu olayı engellemeye yönelik gerekli işlem ve önlemleri` yerine getirip getirmediğini araştırması ve ona göre hüküm kurması gerekmektedir" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise “Anayasa Mahkemesi`nin vermiş olduğu karar da çok önemlidir. Bu karar 10 Ekim davası için önemli bir karardır” dedi.

 

Tarih : 8 Temmuz 2022 Cuma 16:48   Okunma : 451

Anayasa Mahkemesi`nin 10 Ekim Ankara Garı Katliamında yaralanan ve İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davaları kısmen reddedildiği için “yaşam hakkının ihlal edildiğine” karar verdiği İbrahim Kanbal`ın avukatı Berna Karadaş, “Yerel mahkemenin, bu katliamda ‘devletin bu olayı engellemeye yönelik gerekli işlem ve önlemleri` yerine getirip getirmediğini araştırması ve ona göre hüküm kurması gerekmektedir" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise “Anayasa Mahkemesi`nin vermiş olduğu karar da çok önemlidir. Bu karar 10 Ekim davası için önemli bir karardır” dedi.

Anayasa Mahkemesi terör örgütü IŞİD`in Ankara`da gerçekleştirdiği 10 Ekim katliamında yaralanan ve İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davaları kısmen reddedilen İbrahim Kanbal`ın yaşam hakkının usul yönünden ihlal edildiğine karar verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Malatya İl Başkanlığı`nda yaptığı açıklamada; Yüksek Mahkeme`nin verdiği kararı değerlendirdi. Ağbaba, şunları söyledi:

“10 Ekim 2015`te Türkiye`nin en büyük katliamı yaşandı. Maalesef mahkeme süreci de gerçeklerin açığa çıkmasını sağlamadı. Tarihimizin en karanlık günüdür. Malatya`dan da gençlik kollarından arkadaşlarımız şehit oldular.

Arkadaşlarımızın avukatı Berna Karadaş süreci takip etti. İstinaf Mahkemesi`nin ardından Anayasa Mahkemesi`ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi de gençlerimizi haklı buldu. Umarım 10 Ekim`deki katliamın arkasındaki gerçek güçler bulunur ve yargılananlar hak ettikleri cezayı alır. Tarihimizin en büyük katliamı olan 10 Ekim katliamı, maalesef göz göre gelen bir katliamdır.

Benim başında bulunduğum Cumhuriyet Halk Partisi  komisyonu, Adıyaman raporu hazırlamıştı. O raporda, Suruç bombacısı Şeyh Abdurrahman Alagöz`ün kardeşi Yunus Emre Alagöz`ün canlı bomba olacağını yazmıştık. Maalesef Antep`ten Ankara`ya kadar çay içe içe, mola vere vere, göz göre göre geldiler. Hiçbir güvenlik önlemi olmadan Ankara Gar`ının önünde iki katil, cani kendini patlatarak 103 masum insanın ölümüne sebep oldu.

Bu olay mutlaka açığa çıkmalıdır ve aydınlatılmalıdır. Anayasa Mahkemesi`nin vermiş olduğu karar da çok önemlidir. Anayasa Mahkemesi burada bir ‘hak ihlalinin olduğunu` ve ‘yaşam hakkının ihlal edildiğini` belirtiyor. Bu karar 10 Ekim davası için önemli bir karardır. Bunu da takip edeceğiz.

"ANAYASA MAHKEMESİ YENİDEN YARGILAMA YAPILMASINA KARAR VERMİŞTİR"

10 Ekim Mağdurlarının Avukatı Berna Karadaş ise Anayasa Mahkemesi`nin vermiş olduğu kararla ilgili şunları ifade etti:

"10 Ekim 2015`te Ankara Gar`ında yaşanan cumhuriyet tarihinin en büyük katliamında müvekkilim İbrahim Kanbal yaralanmış, birçok arkadaşını da bu katliamda kaybetmiştir. Maddi ve manevi tazminat talebiyle yerel mahkemede dava açtık. Yerel mahkeme manevi tazminat talebimizi kısmen kabul etmiş, maddi tazminat talebimizi reddetmiş ve olayda ‘hizmet kusuru` olduğunu kabul etmiştir. İstinaf Mahkemesi ise verilen manevi tazminatı fazla bulmuş, yarı oranında düşürmüş, olayda devletin kusurlu olmadığına karar vermiş, ‘devletin sosyal risk` ilkesine dayanmıştır. Biz bu karar üzerine Anayasa Mahkemesine ‘yaşan hakkı ihlali` ve ‘adil yargılama hakkının ihlal edildiği` gerekçesiyle başvurduk.

Dün, Anayasa Mahkemesi bir karar verdi. Anayasa Mahkemesi, Anayasa`nın 17. maddesinde güvence altına alınan ‘yaşam hakkının usul boyutunda ihlal edildiğini` ve yeniden yargılama yapılmasına karar vermiştir. Bu karar ışığında yerel mahkemenin, yaşanan bu katliamda ‘devletin bu olayı engellemeye yönelik gerekli işlem ve önlemleri` yerine getirip getirmediğini araştırması ve ona göre hüküm kurması gerekmektedir."






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA