28 Temmuz 2025 Pazartesi


07:18   "KORKU - 19 MART OPERASYONU VE ÖNCESI" BELGESELI YOUTUBE’DA YAYıMLANDı   01:26   SEÇER: “GELECEĞIMIZ AŞURE GIBI BEREKETLI OLSUN”   21:26   SILIFKE’DE ÇıKAN ORMAN YANGıNıNA BÜYÜKŞEHIR EKIPLERI MÜDAHALE EDIYOR    21:20   CHP’NIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI AÇıLıYOR... ÖZGÜR ÖZEL: TENCERESI KAYNAMAYAN MILLET KARARıNı VERMIŞ, BUNLARı GÖNDERECEK   20:40   TİP, EHP VE TÖP’TEN TÜSİAD ÖNÜNDE EYLEM: MILYONLARCA EMEKÇIYE SABıR ÖĞÜTLEYENLERE DIYECEK TEK SÖZÜMÜZ VAR. BIZDE SABıR DA DAYANACAK GÜÇ DE KALMADı"   19:50   MANSUR YAVAŞ: "HUKUK, DEMOKRASI OLMADıĞı ZAMAN EKMEK OLMUYOR, FAIZLER, ENFLASYON ARTıYOR, FAKIRLIK OLUYOR"   19:45   DILEK İMAMOĞLU: BUGÜN BURADA HEP BERABER HAYKıRıYORUZ, EVET ADALET, HUKUK, ÖZGÜRLÜK ISTIYORUZ   18:52   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN KıYAFET EVLERI ÇOCUKLARı BEKLIYOR   18:50   BERKAY GEZGIN: CHP’NIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI AÇıLıŞı GELECEĞIMIZ IÇIN ÇOK ÖNEMLI BIR ADıM OLACAK   18:40   MURAT KARAYALÇıN: "HEP BIRLIKTE CUMHURBAŞKANı ADAYıMıZı ESKI GENEL MERKEZIMIZDEN SELAMLAYACAĞıZ"   17:55   CHP’NIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI AÇıLıYOR... HIKMET ÇETIN: "BERABER ÇALıŞACAĞıZ, ELIMDEN GELEN NE VARSA YAPACAĞıM"   11:07   ‘KÖY BIZIM, ŞENLIK BIZIM’ ETKINLIKLERININ YENI DURAĞı ÇAMLıYAYLA OLDU   11:03   İKI ASKERIN SıVı KAYBıNA BAĞLı ÇOKLU ORGAN YETMEZLIĞINDEN ŞEHIT OLMASı... CHP’LI BULUT: BU ÖLÜMLERDEN KIM SORUMLUYSA HESABıNı VERMELI   09:36   MSB: İSKENDERUN’DA RAHATSıZLANARAK HASTANEYE KALDıRıLAN ER KARAMAN VE ER ERDOĞAN ŞEHIT OLDU   18:03   BÜYÜKŞEHIR İLE MERSIN DENIZI ATıKLARDAN ARıNıYOR   17:57   ENERJISA DAĞıTıM ŞIRKETLERI KRITIK TEKNOLOJIYI TÜRKIYE’YE GETIRDI: TEMAS GERILIMI TESPIT TEKNOLOJISIYLE ŞEBEKE GÜVENLIĞI ARTıYOR   17:56   İSTANBUL TICARI GAYRIMENKUL SEKTÖRÜNDE NELER OLUYOR   17:49   ÖZGÜR ÖZEL SEMT PAZARıNDA... ESNAF: “BIR KILO MUZ ISTER DIYE INSANLAR ÇOCUKLARıNı KORKUDAN PAZARA GETIREMIYOR”   17:22   AHMET ÖZER: TUTUKLU BULUNDUĞUM IKINCI DOSYADA HAKKıMDA ‘RÜŞVET’ YA DA ‘YOLSUZLUK’ IDDIASı SÖZ KONUSU DEĞILDIR   16:35   MESKİ, ANAMUR ÇUKURABANOZ MAHALLESI’NDE ALTERNATIF SU KAYNAĞıNı DEVREYE ALDı  
 
     
   

RIDVAN TURAN: YAKLAŞIK 800 MİLYAR TL`LİK SERMAYENİN, BURJUVAZİNİN, PATRONLARIN ALINMAYAN VERGİSİ VAR. BÜTÇEYİ YOKSULLARDAN TOPLAYAN, ZENGİNLERİN VERGİSİNİ AFFEDİYOR


HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, TBMM Genel Kurulu`ndaki bütçe görüşmelerinde, "Bu bütçede 994 milyar TL`lik bir vergi harcaması kalemi var. Adının masumluğuna bakmayın. 994 milyar TL`lik vergi harcamasından asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını çıkarırsanız yaklaşık 800 milyar TL`lik sermayenin, burjuvazinin, patronların alınmayan vergisi var. Yani bütçeyi yoksullardan toplayan, zenginlerin vergisini affediyor" dedi.

 

Tarih : 12 Aralık 2022 Pazartesi 19:44   Okunma : 407

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, TBMM Genel Kurulu`ndaki bütçe görüşmelerinde, "Bu bütçede 994 milyar TL`lik bir vergi harcaması kalemi var. Adının masumluğuna bakmayın. 994 milyar TL`lik vergi harcamasından asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını çıkarırsanız yaklaşık 800 milyar TL`lik sermayenin, burjuvazinin, patronların alınmayan vergisi var. Yani bütçeyi yoksullardan toplayan, zenginlerin vergisini affediyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu`nda bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı`nın bütçeleri görüşülüyor. Genel Kurul`da HDP Grubu adına söz alan Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Hazine ve Maliye Bakanlığı`nın bütçesini değerlendirdi. Turan`ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:  

“800 MİLYAR TL`LİK SERMAYENİN, BURJUVAZİNİN, PATRONLARIN ALINMAYAN VERGİSİ VAR: Size vergi harcamalarından bahsedeyim. Bu bütçede 994 milyar TL`lik bir vergi harcaması kalemi var. Adının masumluğuna bakmayın. 994 milyar TL`lik vergi harcamasından asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını çıkarırsanız yaklaşık 800 milyar TL`lik sermayenin, burjuvazinin, patronların alınmayan vergisi var. Yani bütçeyi yoksullardan toplayan, zenginlerin vergisini affediyor.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ`NİN EN FAZLA KAYNAK KULLANAN İKTİDARI: Ben, Bakan`a ‘Niye yanlış yapıyorsun` demiyorum, 20 yılın hesabını soruyorum. Bu 20 yıl boyunca, dışarıdan gelen likidin de bolluğundan kaynaklı yatırımlar, dış krediler, sıcak para girişi, milli hasılanın yüzde 25`ine denk gelen vergi geliri, 70 milyar dolara yakın bir özelleştirme kalemi, bununla ilgili FETÖ`nün çökülen malları, milyar dolarlık şirketleri hem içeride hem döviz olarak yapılan borçlanma var. Yani Türkiye Cumhuriyeti`nin en fazla kaynak kullanan iktidarından bahsediyoruz.

DÜNYANIN PARASINI ZATEN SİZ HARCAMIŞSINIZ: Şimdi bize diyorlar ki ‘İşsizliği toparlıyoruz, istihdamı artıyoruz`. Günaydın ya. Dünyanın parasını zaten siz harcamışsınız. Dünyanın parasını perişan etmişsiniz, betona yatırmışsınız. Katma değer, teknoloji üretmeyen sektörlere, kendi iktidarınızın destek kıtası olsun diye beş tane müteahhitte bunları vermişsiniz. Ondan sonra diyorsunuz ki ‘Bu kadar kaynak üretmişken makro dengeler yavaş yavaş yerine geliyor`. Burada büyük bir haksızlık, yanlışlık var.

TÜRKİYE`NİN İHRACATINDA YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ YÜZDE 4 BİLE DEĞİL: ‘Toplum olarak zenginleşiyoruz` algısını yarattılar, toplum olarak yoksullaşıyoruz. İHA`ya, SİHA`ya bağlı bir yeni sanayi ürettiler ama Türkiye`nin ihracatında yüksek teknoloji ürünleri yüzde 4 bile değil. 16,5 trilyonluk borç stoğunu da iç ve dış borçlar olarak yan yana koyduğumuzda ortadaki tablo gerçekten hazin.

SİZİN İKTİDARINIZ SONRASI GELECEK OLANLARA OLAĞANÜSTÜ BİR YÜK BIRAKIYORSUNUZ: Büyüme verilerine bakalım. Dış ticarete, cari açığa, istihdama ve en önemlisi emeğin milli gelirden aldığı paya bakalım. Baktığımızda görünen şudur; Bakan`ın ‘Türkiye Ekonomi Modeli` dediği yerli-milli ihracata dayalı, düşük Türk lirası-yüksek kur temelli politika yerle yeksan olmuştur, çökmüştür. Bununla devam etmeyin, gözünüzü seveyim. Bununla devam ettiğiniz her gün, bizim çoluğumuza çocuğumuza, sizin iktidarınız sonrası gelecek olanlara olağanüstü bir yük bırakıyorsunuz. Bunu söylemekten dilimizde tüy bitti.

İSTANBUL`DA GİTTİĞİMİZ YERLERDE, HANGİ SEMTİN PAZARINDAN DAHA FAZLA ATIK TOPLANABİLECEĞİ, ARTIK BİR KONU HALİNE GELMİŞ: İşçi sınıfının, ücretlilerin, emekçilerin milli gelirden aldığı pay yüzde 30`a yakınken şu anda bu pay yüzde 26`ya, işçi sınıfının nicel olarak artışı dikkate alınırsa yüzde 18`lere düştü. Sermayenin aldığı pay ne oldu? Yüzde 51`den 54,8`e çıktı. İşçi sınıfı daha da yoksullaşmaya başladı. Şunu soruyorum; kardeşim, ‘Türkiye Modeli` dediniz, tek tek saydım verilerin hiçbirinde düzelme yok. Tam tersine Türkiye, bir borç krizine, bir maliye krizine adım adım yürüyor. Veriler böyle söylüyor. Çarşıya, pazara bakalım. İstanbul`da gittiğimiz yerlerde, hangi semtin pazarından daha fazla atık toplanabileceği, artık bir konu haline gelmiş. ‘Esenler`in pazarına giderseniz daha fazla atık toplayabilirsiniz; daha fazla biber, domates var` diyor insanlar birbirine.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA