2 Mayıs 2025 Cuma


09:44   TAKSIM ABLUKASı YAKLAŞıK 24 SAAT SONRA KALDıRıLDı   09:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, 1 MAYıS KORTEJINDE EMEKÇILERLE OMUZ OMUZA YÜRÜDÜ: “BU HÜKÜMETE ITIRAZıMıZ VAR”   09:14   ADıYAMAN BELEDIYE BAŞKANı TUTDERE: “BEN DE BU KENTE HIZMET EDEN BIR IŞÇIYIM”   01:58   BOLU KARTALKAYA`DAKI YANGıN FACIASıNDA ÇALıŞANLARıN OTOPARKA INEREK ARAÇLARı ÇıKARTTıĞı GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇıKTı   01:01   SAĞLıK BAKANı MEMIŞOĞLU: MERKEZ VE TAŞRA TEŞKILATıNDA GÖREVLENDIRILMEK ÜZERE 15 BIN 342 SÖZLEŞMELI PERSONEL ALıMı GERÇEKLEŞTIRILECEK     23:57   CHP`NIN KONYA MITINGI ÖNCESI TANıTıM ARACıNıN GEÇIŞI SıRASıNDA HAVAYA ATEŞ AÇıLMASıYLA ILGILI IKI KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   23:33   CHP`LI MURAT ÇAN: İKTIDAR STAJ VE ÇıRAKLıK MAĞDURLARıNA BIR AYRıMCıLıK YAPTı VE ONLARı GÖRMEZDEN GELDI   23:32   GÖKAN ZEYBEK: RANT PROJESI, KANAL İSTANBUL PROPAGANDASıNıN EN BAŞAT SAVUNUCULARıNDAN BIRI TRT`DIR   23:27   ALI BABACAN: TRT MILLETIN VARLıĞıDıR, ADIL BIR YAYıNCıLıK POLITIKASı IZLEMEK ZORUNDADıR. HAKKıMı HELAL ETMIYORUM   23:03   MUĞLA`DA IPTAL EDILEN PROJE GENELGEYLE GERI DÖNDÜ: BODRUM BARAJı YENIDEN GÜNDEMDE   22:52   ADALET BAKANı TUNÇ, KAPSAMLı EĞITIM SÜRECINI BAŞARıYLA TAMAMLAYAN 7 BIN 591 INFAZ VE KORUMA MEMURUNUN GÖREVINE BAŞLADıĞıNı BILDIRDI   22:50   CHP, 1 MAYıS`TA GÖZALTıNA ALıNAN YURTTAŞLARıN SÜRECINI TAKIP EDIYOR... ÖZGÜR KARABAT: HIÇ KIMSEYI YALNıZ BıRAKMAYACAĞıZ   22:27   CHP`NIN KONYA MITINGI ÇALıŞMASıNA SILAHLı SALDıRı... ERHAN ADEM: KURŞUNLA SUSTURAMAYACAKSıNıZ   22:26   MERSIN`DE 1 MAYıS KUTLAMASıNDA `BOZKURT IŞARETI` KAVGAYA NEDEN OLDU   21:51   CHP`LI İNAN AKGÜN ALP, TAKSIM MEYDANı YASAĞıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   21:41   23 NISAN`DA CHP`NIN OTOBÜSÜNÜ KULLANAN ŞOFÖRE ADLI KONTROL... GÖKAN ZEYBEK, "İKTIDARıN TAMAMEN ŞIRAZESI KAYMıŞTıR"   20:58   ÖZGÜR ÖZEL:  TRT MILLETINDIR. O EKRANı MILLETE KAPATıP YALANLARA VE IFTIRALARA AÇANLARı BIR GÜN HATıRLANMAK ÜZERE MILLETIMIZE HAVALE EDIYORUM   20:57   CHP`NIN OTOBÜS ŞOFÖRÜ GÖKHAN GÜLYURT ADLI KONTROL ŞARTıYLA SERBEST BıRAKıLDı   20:08   CHP`LI BULUT: GENEL MERKEZIMIZIN EMEKTAR OTOBÜS ŞOFÖRÜ GÖKHAN KARDEŞIMIZI TUTUKLAMA TALEBIYLE MAHKEMEYE SEVK ETMIŞLER. BIRAZ INSAF, BIRAZ AKıL, BIRAZ VICDAN   20:01   ALI YERLIKAYA: 1 MAYıS ETKINLIKLERI KAPSAMıNDA 409 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı  
 
     
   

İZMİR ECZACILAR ODASI BAŞKANI SAYILKAN: "İLAÇ KITLIĞI YAŞIYORUZ. BU SİSTEMDE İLACIN BULUNABİLİR OLMASINI BEKLEMEK HAYALCİLİK OLUR"


İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, şubat ayında yapılacak zam öncesi ilaç sektöründe sıkıntıların arttığını belirterek, "7.86 ilacı belirleyen euro kuru. Gerçek euro kuru 19 buçuk. Bu kadar makasın açıldığı, arada uçurum olan bir sistemde ilacın bulunur olmasını beklemek hayalcilik olur. Sayın bakan `İlaca ulaşımda herhangi bir sıkıntı yok` diyor. Biz eczanelerde her akşam nöbette vatandaşla bu sorunu baş başa çözmeye çalışıyoruz. Bugün vatandaş bile `İlacı bulmuşken alayım. Şubata kadar bulamam. 5 kutu alayım` diyerek temkinli davranıyorsa el birliğiyle bu adı konmayan ilaç kıtlığını yaşıyoruz" dedi.

 

Tarih : 13 Aralık 2022 Salı 10:18   Okunma : 253

Haber: ABDULLAH ÇELEBİ-Kamera: KERİM UĞUR

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, şubat ayında yapılacak zam öncesi ilaç sektöründe sıkıntıların arttığını belirterek, "7.86 ilacı belirleyen euro kuru. Gerçek euro kuru 19 buçuk. Bu kadar makasın açıldığı, arada uçurum olan bir sistemde ilacın bulunur olmasını beklemek hayalcilik olur. Sayın bakan `İlaca ulaşımda herhangi bir sıkıntı yok` diyor. Biz eczanelerde her akşam nöbette vatandaşla bu sorunu baş başa çözmeye çalışıyoruz. Bugün vatandaş bile `İlacı bulmuşken alayım. Şubata kadar bulamam. 5 kutu alayım` diyerek temkinli davranıyorsa el birliğiyle bu adı konmayan ilaç kıtlığını yaşıyoruz" dedi.

İlaç fiyatlarına ilişkin her yıl şubat ayında euro kuruna göre yapılacak zam öncesi sektörde kriz yaşanıyor. Soğuk kış günleriyle çocuk hastalıklarında artış görülürken; İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, özellikle ağrı kesici, ateş düşürücü şurupların yeterli seviyede bulunamadığına dikkat çekti.

"SENEDE BİR DEFA ZAM YAPARIM" MANTIĞI ÇÖKTÜ

ANKA Haber Ajansı`na konuşan Sayılkan, senede bir kez zam yapıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Herkes bununla ilgili bilgi sahibi olduğu için, ağustos ayından sonra sıkıntı başladığını biliyor. Olan vatandaşla eczacıya oluyor. Çünkü ilaç yok. Geçen hafta nöbetçiydim. İthal ilaçların yokluğu 4-5 senedir herkesin öğrendiği bir gerçekti. Bu sene işin içine mevsimsel griple beraber çocuk ilaçları ve antibiyotikler girdi. Sonuç olarak yöntem yanlış. `Senede bir defa şubat ayında zam yaparım. O euro kuruyla da bir yıl bunu götürürüm` mantığı çökmüştür. İlaç fiyat kararnamesi geçerliliğini kaybetmiştir. Yeni bir model bulmalıyız. Bulacağımız modelin de ülke insanının ilaca ulaşımını zorlaştırmaması lazım. Bu da sektörün bileşenleriyle yapılır. 7.86 ilacı belirleyen euro kuru. Gerçek euro kuru 19 buçuk. Bu kadar makasın açıldığı, arada uçurum olan bir sistemde ilacın bulunur olmasını beklemek hayalcilik olur. Ben de isterim Türkiye`de üretilsin, dövizle ilaçla ilgili bunları konuşmayalım ama ne yazık ki yarısı ithal ürünlerin. Türkiye`de üretilenlerin de ham madesi yurtdışından geliyor ağırlıklı olarak. Ambalaj malzemesi bile... Özellikle çocuk şuruplarını yakından ilgilendiren cam şişenin bulunamadığı, bulunsa bile fiyatların astronomik boyutlara geldiği bir yerde geçen yıl 1 buçuk 2 lira olan yüz milimlik şurupların 9-10 lira olduğundan bahsediyorlar. Bugünkü yönteme göre yüzde 25-30 arası zam gözüküyor. Euro kurunun önümüzdeki yıl 2023`ün şubatında 10 lira olması bile durumu kurtarmaz."

"İLAÇ KITLIĞI YAŞIYORUZ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`nın "İlaçta sıkıntı yok" açıklamasını da anımsatarak şunları kaydetti:

"Belirli şuruplar var 10 liranın hemen üstünde satılan. Bulantı kesici, ağrı kesici, ateş düşürücü şuruplar var 14-15 lira. Sadece şurubun şişesinin 9-10 lira olduğu bir yerde buna nakliyesini ham maddesini koyduğunuzda bu fiyatların bunu karşılamadığı görülüyor. Keşke yüksek enflasyon olmasa. Keşke döviz bu kadar artmasa, keşke ilaçta bu kadar dışa bağımlı olmasak, bunları konuşmasak. Sayın bakan `İlaca ulaşımda herhangi bir sıkıntı yok` diyor. Biz eczanelerde her gün, her akşam nöbette vatandaşla bu sorunu baş başa çözmeye çalışıyoruz. Çünkü ilacın miktarının yeterli olmadığı, ürünün yetmediği noktada vatandaş eczane eczane ilaç aramak zorunda kalıyor. Hekim arkadaşların başına gelen vatandaşın tepkisi inşallah olmaz ama korkuyorum. Bir eczacı arkadaşın canının yanmasını istemiyorum. Bu işin sorumlusu biz değiliz. Vatandaş en günahsız tarafındaysa eczacılar da öyle. Bununla ilgili dosyalar hazırladık, öneriler bildirdik. Gördüğüm kadarıyla ciddiye alınmıyor. Bu yöntemde niye ısrar ediliyor? Buradan bir karlılık elde ediliyorsa, ilaç savurganlığı engelleniyorsa, daha az harcamayla daha çok insana ilaç sunma hedefleniyorsa o olmuyor. Ya senede 4-5 defa daha küçük oranlarda zam yaparak ilacın üretimiyle ilgili sıkıntıyı ortadan kaldırabilirsiniz. Bugün vatandaş bile `İlacı bulmuşken alayım. Şubata kadar bulamam. 5 kutu alayım` diyerek temkinli davranıyorsa el birliğiyle bu adı konmayan ilaç kıtlığını yaşıyoruz. Bunun da tek nedeni var, ilaç fiyat kararnamesi."






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA