22 Kasım 2025 Cumartesi


18:13   BAŞKAN YıLDıZ’DAN ACIL ÇAĞRı: “KULLANıLMAYAN SU KANALLARı DERHAL KAPATıLMALı”   17:25   ROMEO VE JULIET BALESI MERSIN’DE AŞKı VE TRAJEDIYI SAHNEYE TAŞıYOR   16:52   CHP PARTI PROGRAMı TANıTıM TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “BUNDAN SONRAKI YÜRÜYÜŞ, IKTIDARA YÜRÜYÜŞTÜR”   16:50   MURAT EMIR: KOMISYONDA KARARLıLıKLA, CESARETLE GÖREV YAPMAYA DEVAM EDECEĞIZ   12:42   “DR. LEVENT UYSAL: MERSIN’I TEKNOLOJI VE İNOVASYON ŞEHRINE DÖNÜŞTÜRMEYE KARARLıYıZ”   11:29   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN SANAYI ÇıRAKLARıNA SOSYAL BELEDIYECILIK DOKUNUŞU   09:50   “MERSIN’DE ACIL DURUM PROVASı: BÜYÜKŞEHIR İTFAIYESI 3,5 DAKIKADA BINAYı BOŞALTTı”   09:25   TARSUS’TA ÇOCUK HAKLARı GÜNÜ ÜÇ NOKTADA COŞKUYLA KUTLANDı   08:50   “DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN EVRENSEL ÇAĞRı: BIR FIDAN DIK, BIR GELECEK YEŞERT!”   22:35   ARıNÇ’TAN DEMIRTAŞ’A CEZAEVI POLEMIĞI YANıTı: “ÇARPıTMA YOK, ARKASıNDAYıM”   22:02   TÜRKIYE’NIN DÜNYA KUPASı YOLUNDA İLK ENGEL: ROMANYA!   21:50   “SUYA ZAM YOK, YATıRıMA DEVAM: MESKİ 2026 BÜTÇESI OY BIRLIĞIYLE KABUL EDILDI”   17:25   “BIZ BIRLIKTE VARıZ”: ÖZEL ÇOCUKLAR SANATıN BÜYÜLÜ DÜNYASıNDA   16:58   “YENIŞEHIR’DEN DÜNYA BANKASı DESTEKLI YEŞIL DÖNÜŞÜM”   16:53   “MERSIN’DE 2026 BÜTÇELERI OY BIRLIĞIYLE KABUL: SEÇER’DEN HUKUK VE BARıŞ VURGUSU”   16:45   MERSIN BAROSU’NDAN DÜNYA ÇOCUK HAKLARı GÜNÜ MESAJı: “ÇOCUK SUÇLU YOKTUR; SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK VARDıR”   16:35   “MUHTAR DAĞ’DAN BAŞKAN SEÇER’E TEŞEKKÜR: MALAKLAR’A DEĞER KATAN HIZMETLER”   16:29   TOROSLAR BELEDIYESINDEN 20 KASıM ÇOCUK HAKLARı GÜNÜ’NE ÖZEL BULUŞMA   16:25   ALO 153 TIM İHBARıYLA TARSUS’TA SAĞLıKSıZ BALıK SATıŞıNA GEÇIT VERILMEDI   16:19   TBMM BAŞKANı NUMAN KURTULMUŞ: "DEMOKRATIK OLGUNLUĞUMUZ, BIRLIĞI VE BERABERLIĞI, HUZURU VE BARıŞı SAĞLAMAYA YETER DE ARTAR BILE"  
 
     
   

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin`den sahte bal üreticilerine tepki: "Ekmeğimizi çaldırmayacağız. Tarım Bakanlığı`nın NMR makinalarını kullanmasını dört gözle bekliyoruz"


Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, marketlerde 70 liraya satılan balların "zehir" olduğunu belirterek,"Bu balların acilen imha edilmesi gerekir. Ekmek aslanın ağzında. Ekmeğimizi çaldırmayacağız" dedi. Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı`nın laboratuvarlarında bal analizi için NMR makinalarının olduğunu belirterek, bunların kullanılmasını beklediklerini ifade etti. 

 

Tarih : 29 Eylül 2024 Pazar 13:10   Okunma : 263

(ANKARA) - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, marketlerde 70 liraya satılan balların "zehir" olduğunu belirterek,"Bu balların acilen imha edilmesi gerekir. Ekmek aslanın ağzında. Ekmeğimizi çaldırmayacağız" dedi. Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı`nın laboratuvarlarında bal analizi için NMR makinalarının olduğunu belirterek, bunların kullanılmasını beklediklerini ifade etti. 

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin, Ankara`da gerçekleştirilen sahte bal operasyonu ve sahte bal üreticileri ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Şahin, market raflarında 70 liraya satılan balların "zehir" olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"9 milyon 200 bin kovan ve 114 bin ton bal ile dünyada ikinci arı ülkesiyiz. Bal çeşitliliği konusunda da dünyada zirvedeyiz. Türkiye, bu nedenle bir bal ülkesidir. Balı bal yapan bal arısıdır. Bal arısını da yöneten arıcılarımızdır. Balı her il kendi ilinde üretmiyor. İnsanın yaşamsal şartlarının olmadığı koşullarda bal üretiyoruz. Bu insanların emeklerini korumak hepimizin görevidir. Dolayısıyla piyasada bala dışardan bir madde eklemek, balın yapısını bozmak, bileşenlere dokunmak sahtecilik olarak kabul edilir. Bizim özünde söylemeye çalıştığımız şey, balın taklit edilerek değil, arıcının dağda ürettiği balın piyasada hakim olması temel amacımızdır. 

"Eğer bunun üstü örtülürse bize `biz yolunu bulduk, siz arıcılığı bırakın` desinler"

İki ay önce 1 kilogram balın arıcıya maliyeti 261 lira demiştik. Ama maalesef marketlerde 70 liraya, 50 liraya bal satıyorlar. Bu balı benim tüketicim yiyecek. Dolayısıyla taklit ürünlerden arındırılmak istiyoruz. Ancak bal, sanayiye entegre edildiği zaman, kavanozlara entegre edildiği zaman bunun denetim sorumluluğu Tarım ve Orman Bakanlığı`ndadır.

Geldiğimiz noktada, iç denetim konusunda değişik argümanlar var. Biz balın hmf`sine bakarak, proline bakarak bunun sahte olup olmadığını bilemeyiz. O zaman bizim bu anlayışı değiştirmemiz gerekiyor. Sayın Tarım ve Orman Bakanı bana bu sene söz verdi, 2025 yılında NMR`ı uygulatacağız dedi. Sayın Tarım Bakanı`nın sözüne güveniyorum. Ama 2025 yılı  çok geç olmadan artık bizim elimizdeki analiz metotlarını da çok iyi uygulamamız lazım. Bal sahteciliği adı altında bir tane firma yakalandı ama hepimiz biliyoruz ki Türkiye`de böyle dört tane firma var. Eğer bunun üstü örtülürse bize `Biz yolunu bulduk, siz arıcılığı bırakın. Biz sanayide üreteceğiz...` desinler. O zaman zehir üretilsin, zehiri bizim çocuklarımız içsin.

Bu balların acilen imha edilmesi gerekir. Marketlerde hiç gözümüzden kaçmıyor, dün 110, 120 liraya satılan balları bugün 70 liraya indirdiler. Ekmek aslanın ağzında. Ekmeğimizi çaldırmayacağız. Bu böyle bilinsin.

"Avrupa`da nasıl bal yiyorlarsa benim ülkemdeki insanlar da güvenli bal yiyebilmeli"

Bakanlığımızın labaratuvarlarında  yeni analiz metodları, NMR makinaları 2-3 yıldır var. Bunların, Bakan`ın söz verdiği gibi 2025 yılı birinci ayından itibaren kullanılmasını dört gözle bekliyoruz. Avrupa`da nasıl bal yiyorlarsa benim ülkemdeki insanlar da güvenli bal yiyebilmeli."






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA