7 Ağustos 2025 Perşembe


15:17   EKREM İMAMOĞLU’NDAN IKTIDARA MURAT ÇALıK TEPKISI   15:16   ÖZGÜR ÖZEL’E SALDıRAN SELÇUK TENGIOĞLU’NUN TUTUKLULUĞUNUN DEVAMıNA KARAR VERILDI   15:14   MILLI DAYANıŞMA, KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU’NUN IKINCI TOPLANTıSıNDA JAMMER ÖNLEMI   15:13   GÜLCAN KıŞ’TAN BAKAN GÖKTAŞ’A SORU ÖNERGESI TEPKISI   14:33   TARSUS’UN YOLLARı YENILENIYOR: 9 MAHALLEDE ASFALT YAMA ÇALıŞMASı   09:22   YENIŞEHIR BELEDIYESI’NDEN SÜRDÜRÜLEBILIRLIKTE ÖRNEK ADıM: ISO 50001 SERTIFIKASıYLA MERSIN’DE BIR İLK!   09:15   MERSIN YAZ AKŞAMLARıNA RITIM KATıYOR: BÜYÜKŞEHIR’IN KONSERLERI TATILCILERI COŞTURDU   01:28   CHP’DEN ÖZGÜR ÖZEL’IN MAKAM ARACı IDDIALARıNA YANıT: İDDIA EDILDIĞI GIBI BIR MAKAM ARACı BULUNMAMAKTADıR   23:59   MERSIN’DE TÜRK-JAPON DOSTLUĞU YENIDEN TAÇLANDı: 135 YıLLıK VEFA VE 40 YıLLıK KARDEŞLIK AYNı SOFRADA BULUŞTU   22:25   ÖZGÜR ÖZEL: BIR ÇETE İBB DAVASı BORSASı OLUŞTURDU. HSK’YA YARıN TARIH, GÜN, SAAT VERECEĞIZ   21:05   İMAMOĞLU’NDAN TUZLA MITINGINE MESAJ: DIPLOMAM HıZLA IPTAL EDILSIN, DIYE ÜNIVERSITEYE BASKı YAPAN SAVCıLıK, IDDIANAMEYI HALA HAZıRLAYAMADı   20:22   CHP’LI BANKOĞLU’NDAN GENÇLIK DELEGESI ENES HOCAOĞULLARı’NıN TUTUKLANMASıNA TEPKI: DÜŞMAN HUKUKU UYGULANıYOR   20:18   MERSIN’DE 11 YAŞıNDAKI ARAS’TAN TÜRKIYE’YE İLHAM OLAN ÇEVRE HAREKETI   16:12   TOROSLAR KARDEŞ GÖÇERLER YÖRÜK ETKINLIĞINE HAZıR   16:08   CHP GRUP BAŞKANVEKILI EMIR: "BIZIM OLDUĞUMUZ BIR KOMISYONDA BIR ANAYASA ÇALıŞMASı ASLA OLMAYACAK, YAPıLAMAZ"   16:06   DEM PARTILI CENGIZ ÇIÇEK, SAHTE BELGE VE DIPLOMA ŞEBEKESININ FAALIYETLERINE ILIŞKIN TBMM’YE ARAŞTıRMA ÖNERGESI SUNDU   16:04   GAMZE TAŞCıER’DEN ÖLDÜRÜLEN TBMM PERSONELINE ILIŞKIN AÇıKLAMA   16:02   İBB BAŞKANVEKILI ASLAN: EKREM İMAMOĞLU’NUN YOL ARKADAŞLARı OLARAK ASLA USANMAYACAĞıZ, BıKMAYACAĞıZ BU MILLETE HIZMET ETMEKTEN   15:52   TARSUS BELEDIYE BAŞKANı BOLTAÇ’TAN SAHADA YOĞUN MESAI   15:43   MÜSİAD MERSIN ŞUBESI BAŞKANı KAYAN “KARDEŞLIK BAĞLARıMıZı YATıRıMA DÖNÜŞTÜRECEĞIZ”  
 
     
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Metan Gazı Depolama Balonu kurdu


Mersin Büyükşehir Belediyesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri`nde yeni bir ilke imza atarak, Metan Gazı Depolama Balonu kurdu. Balonlar aracılığı ile elektrik üretim tesislerinde oluşan arıza bakım ve onarım çalışmaları esnasında meydana gelebilecek elektrik üretim kesintisinin önüne geçebilecek. 

 

Tarih : 10 Kasım 2024 Pazar 10:18   Okunma : 422

(MERSİN)- Mersin Büyükşehir Belediyesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri`nde yeni bir ilke imza atarak, Metan Gazı Depolama Balonu kurdu. Balonlar aracılığı ile elektrik üretim tesislerinde oluşan arıza bakım ve onarım çalışmaları esnasında meydana gelebilecek elektrik üretim kesintisinin önüne geçebilecek. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi; İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde evsel nitelikli atıkların değerlendirilip ekonomik değer yaratması ve olumsuz çevresel etkilerin giderilmesi için hayata geçirdiği Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri`nde yeni bir ilke imza atarak, Metan Gazı Depolama Balonu kurdu. Silifke Göksu`da 5 bin metreküp, Akdeniz ilçesi Sarıibrahimli Mahallesi`nde bulunan Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri`nde ise 10 bin metreküp metan gazı depolama alanı oluşturan Büyükşehir, bu kapsamda çift yalıtımlı gaz balonları tesis etti.

Tesiste; arıza bakım ve onarım çalışmaları esnasında meydana gelebilecek herhangi bir elektrik üretim kesintisinin önüne geçmek için kurulan balonlar aracılığı ile rezerv alanında depolanan gaz jeneratörlere verilerek, elektrik enerjisi üretiminin kesintisiz bir şekilde devam ettirilmesi sağlanacak. Büyükşehir Belediyesi, bu sayede daha stabil, daha düzenli ve daha verimli bir elektrik üretimi gerçekleştirecek.

Şimdiye kadar Tarsus Gürlü, Silifke Göksu ve Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri`nde 2024 yılında Ekim ayına kadar 67 milyon kilowatt elektrik üretimi sağlayan Büyükşehir`in hedefi, yıl sonuna kadar 100 bin hanenin aydınlatmasına denk gelen enerji üretimini sağlamak.

“Evsel atıkları ayrıştırarak bertaraf ediyor ve elektrik enerjisi üretiyoruz”

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı`nda görev yapan Elektrik Elektronik Mühendisi Aslıhan Kula, Büyükşehir`in merkezde Sarıibrahimli, Silifke`de Göksu ve Tarsus`ta Gürlü olmak üzere 3 adet Katı Atık Düzenli ve Depolama Tesisi bulunduğunu, buralarda evsel atıkları ayrıştırarak bertaraf ettiklerini ve oluşan biyogazdan elektrik enerjisi ürettiklerini kaydetti. Kula, “Bu tesislerimizde her geçen gün elektrik üretimini daha kaliteli ve daha verimli hale getirmek, ekonomiye değer kazandırmak ve belediyemiz bütçesine de katkı sağlamak üzere, üretimimizi artıracak çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda üretimi daha verimli ve stabil hale getirmek için, gaz balonlarını bünyemize eklemiş bulunuyoruz. Bu bize bir rezerv alanı oluşturmakta ve tesisimizde oluşabilecek herhangi bir arıza, bakım veya onarım esnasında, elektrik üretiminin 7/24 kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlayacak” dedi.

“Yıl sonuna kadar, 100 bin hanenin aydınlatmasına denk miktarda enerji üreteceğiz”

Çöplerin ayrıştırılma ve elektrik enerjisine dönüştürülme serüveninden de bahseden Kula, çöplerin kantardan geçtikten sonra ayrıştırma tesislerinde sınıflandırıldığını ve bertaraf edilmek üzere lot denilen noktalara ulaştırıldığını aktardı.

Lotlardaki bertaraf aşamalarından sonra oluşan çöp gazının buradan yatay borular aracılığı ile toplandığını ve yeni yapılan gaz balonlarına gönderilerek biriktirildiğini kaydeden Kula, “Oluşan gaz miktarı uygun değerlere getirilerek ve gaz motorlarına gönderilerek, elektrik üretimini sağlamış oluyoruz. Bu sayede;yenilenebilir enerjiye, dünyaya, çevreye ve ekonomiye de katkı veriyoruz. Şu anda 2024 yılı ortalaması olarak saatte 10,2 megavatt elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu üretim miktarıyla, yıl sonuna kadar 100 bin hanenin aydınlatmasına denk bir enerji üretimini sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA