2 Mayıs 2025 Cuma


09:44   TAKSIM ABLUKASı YAKLAŞıK 24 SAAT SONRA KALDıRıLDı   09:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, 1 MAYıS KORTEJINDE EMEKÇILERLE OMUZ OMUZA YÜRÜDÜ: “BU HÜKÜMETE ITIRAZıMıZ VAR”   09:14   ADıYAMAN BELEDIYE BAŞKANı TUTDERE: “BEN DE BU KENTE HIZMET EDEN BIR IŞÇIYIM”   01:58   BOLU KARTALKAYA`DAKI YANGıN FACIASıNDA ÇALıŞANLARıN OTOPARKA INEREK ARAÇLARı ÇıKARTTıĞı GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇıKTı   01:01   SAĞLıK BAKANı MEMIŞOĞLU: MERKEZ VE TAŞRA TEŞKILATıNDA GÖREVLENDIRILMEK ÜZERE 15 BIN 342 SÖZLEŞMELI PERSONEL ALıMı GERÇEKLEŞTIRILECEK     23:57   CHP`NIN KONYA MITINGI ÖNCESI TANıTıM ARACıNıN GEÇIŞI SıRASıNDA HAVAYA ATEŞ AÇıLMASıYLA ILGILI IKI KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   23:33   CHP`LI MURAT ÇAN: İKTIDAR STAJ VE ÇıRAKLıK MAĞDURLARıNA BIR AYRıMCıLıK YAPTı VE ONLARı GÖRMEZDEN GELDI   23:32   GÖKAN ZEYBEK: RANT PROJESI, KANAL İSTANBUL PROPAGANDASıNıN EN BAŞAT SAVUNUCULARıNDAN BIRI TRT`DIR   23:27   ALI BABACAN: TRT MILLETIN VARLıĞıDıR, ADIL BIR YAYıNCıLıK POLITIKASı IZLEMEK ZORUNDADıR. HAKKıMı HELAL ETMIYORUM   23:03   MUĞLA`DA IPTAL EDILEN PROJE GENELGEYLE GERI DÖNDÜ: BODRUM BARAJı YENIDEN GÜNDEMDE   22:52   ADALET BAKANı TUNÇ, KAPSAMLı EĞITIM SÜRECINI BAŞARıYLA TAMAMLAYAN 7 BIN 591 INFAZ VE KORUMA MEMURUNUN GÖREVINE BAŞLADıĞıNı BILDIRDI   22:50   CHP, 1 MAYıS`TA GÖZALTıNA ALıNAN YURTTAŞLARıN SÜRECINI TAKIP EDIYOR... ÖZGÜR KARABAT: HIÇ KIMSEYI YALNıZ BıRAKMAYACAĞıZ   22:27   CHP`NIN KONYA MITINGI ÇALıŞMASıNA SILAHLı SALDıRı... ERHAN ADEM: KURŞUNLA SUSTURAMAYACAKSıNıZ   22:26   MERSIN`DE 1 MAYıS KUTLAMASıNDA `BOZKURT IŞARETI` KAVGAYA NEDEN OLDU   21:51   CHP`LI İNAN AKGÜN ALP, TAKSIM MEYDANı YASAĞıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   21:41   23 NISAN`DA CHP`NIN OTOBÜSÜNÜ KULLANAN ŞOFÖRE ADLI KONTROL... GÖKAN ZEYBEK, "İKTIDARıN TAMAMEN ŞIRAZESI KAYMıŞTıR"   20:58   ÖZGÜR ÖZEL:  TRT MILLETINDIR. O EKRANı MILLETE KAPATıP YALANLARA VE IFTIRALARA AÇANLARı BIR GÜN HATıRLANMAK ÜZERE MILLETIMIZE HAVALE EDIYORUM   20:57   CHP`NIN OTOBÜS ŞOFÖRÜ GÖKHAN GÜLYURT ADLI KONTROL ŞARTıYLA SERBEST BıRAKıLDı   20:08   CHP`LI BULUT: GENEL MERKEZIMIZIN EMEKTAR OTOBÜS ŞOFÖRÜ GÖKHAN KARDEŞIMIZI TUTUKLAMA TALEBIYLE MAHKEMEYE SEVK ETMIŞLER. BIRAZ INSAF, BIRAZ AKıL, BIRAZ VICDAN   20:01   ALI YERLIKAYA: 1 MAYıS ETKINLIKLERI KAPSAMıNDA 409 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı  
 
     
   

TBMM Genel Kurulu... Köy Kanunu`nda değişiklik öngören kanun teklifinin 9 maddesi daha kabul edildi.


TBMM Genel Kurulunda, "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`nin" birinci bölümündeki 9 maddesi daha kabul edildi. Muhalefet tarafından eleştirilen teklifin 9. maddesi, her tür ve ölçekteki plan, arazi düzenlemesi ve kentsel tasarım projelerini onaylama yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na verilmesini öngörüyor. 

 

Tarih : 29 Kasım 2024 Cuma 01:11   Okunma : 264

(TBMM)- TBMM Genel Kurulu`nda, "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`nin" birinci bölümündeki 9 maddesi daha kabul edildi. Muhalefet tarafından eleştirilen teklifin 9. maddesi, her tür ve ölçekteki plan, arazi düzenlemesi ve kentsel tasarım projelerini onaylama yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na verilmesini öngörüyor. 

TBMM Genel Kurulu`nda, Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`nin birinci bölümündeki 9 maddesi kabul edildi. Kanun teklifinin 5. maddesinde verilen önergeyle; imar aktarımının bulunduğu alıcı parselin bulunduğu bölgenin uygun olması halinde daha fazla kullanımını sağlamak gerekçesiyle teklifte  "yüzde 20" olarak belirlenen oran  "yüzde 30"a  çıkarıldı. Maddenin son paragrafı da "Verici parselin imar hakkı aktarım işlemi bulunduğu idare veya kurumun yetki alanı içerisinde olması, alıcı parselin imar planı kararı ile belirlenmesi, alıcı parselin metrekare birim değerinin verici parselden daha fazla olmaması kaydıyla ve verici parselin ilgili idareler lehine bedelsiz devredilmesi suretiyle gerçekleştirilir" şeklinde değiştirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nın yetkisi arttırılıyor

Kanun teklifinde yer alan 9. madde, muhalefet tarafından eleştirildi. 9. maddedeki düzenlemeyle gecekondu, kıyı alanları ve tesisleri ile niteliğinin bozulması nedeniyle orman ve mera alanları dışına çıkarılan alanlar dahil kentsel ve kırsal yerleşmelerde yapılacak iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamalarında idarelerce uyulacak usul ve esaslar belirlenecek. Maddeyle her tür ve ölçekteki plan, arazi düzenlemesi ve kentsel tasarım projelerini onaylama yetkisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na verilecek.

Yasayla imar hakkı aktarımı uygulamalarına yasal bir zemin oluşturulmak amaçlanıyor

Mevcut mülkiyet problemlerinin daha hızlı çözüme kavuşturulmasını sağlamak ve dönüşüm uygulamalarına hız kazandırmak amacıyla Kentsel Dönüşüm Başkanlığı`nca yapılan arsa ve arazi teslimlerinin katma değer vergisinden muaf tutulması öngörülüyor.

Yasayla, “İmar Hakkı Aktarımı” tanımı getiriliyor. Bu çerçevede idareler tarafından plan hükümlerine istinaden yapılan imar hakkı aktarımı uygulamalarına yasal bir zemin oluşturulması amaçlanıyor.

Kişilerin mülkiyetinde olup uygulama imar planında düzenleme ortaklık payına konu kullanımlarda yer alan taşınmazların imar hakkı aktarımının yapılarak kamu mülkiyetine geçirilmesi öngörülüyor.

"Yerel idarenin yetkileri sınırlandırılıyor"

Teklifin Genel Kurul`daki görüşmelerinde konuşan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, `imar aktarımı` tanımıyla rant aktarımının mevzuatın bir parçası haline getirildiğini, yerel idarenin yetkilerini sınırlandığını belirterek, "Bakanlığa yapı ruhsatı veren, halkın yaşam hakkındaki kararları hakkına sınırlama getiren, kentsel alan içinde kalan son kamusal alanların farklı ticari amaçlarla kullanılmasını sağlayan düzenleme olduğu görülmektedir" dedi.

Şevkin, Türkiye`de 5 yıl içerisinde yaşanan depremler ve afetlerle 250 bine yakın vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek, yapıların zarar gördüğünü söyledi. Şevkin, "Neden arazi ve talanı üzerinde şekillenen kentsel yapı denetimi sisteminin değiştirilmesi konusunda bir çaba göstermiyorsunuz" diye konuştu.

"Köyde yaşayan insanımızın bugün en önemli sorunu mülksüzleşmedir"

Köy nüfusunun düştüğüne dikkati çeken Müzeyyen Şevkin, "Büyükşehir yasasıyla zaten bir gecede köylerin yarısını mahalleye çevirdiniz durum ortada. Köyde yaşayan insanımızın bugün en önemli sorunu mülksüzleşmedir. Köy sınırları içerisinde tarım alanları, meralar, ormanlar talan edilmekte ve imar plansız yapılar yapılmaktadır" dedi.

"TMMOB`a da çökmeye çalışıyorsunuz"

Düzenlemeyle 700 binden fazla üyesi olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği`nin (TMMOB) devre dışı bırakıldığını da söyleyen Şevkin, "Yarı özerk yapıdaki buraya da mı çökmeye çalışıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genel Kurul`da yeter sayısı bulunamadığından, 3 Aralık Salı günü saat 15.00`te görüşmek üzere birleşimi kapattı. 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA