14 Temmuz 2025 Pazartesi


20:08   BÜYÜKŞEHIR’IN ZAFER KUPASı’NDA 42 TAKıM ŞAMPIYONLUK İÇIN MÜCADELE VERECEK   20:06   ÖZGÜR ÇELIK: “MUĞLAK IFADELER ILE BELEDIYE BAŞKANı HAKKıNDA IŞLEM YAPıLAMAZ”   19:03   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: ÇOCUKLARıMıZ BILIMLE DEĞIL, PROTOKOLLE BÜYÜYOR   18:49    TOROSLAR’ıN YAYLALARıNDA ZAFER KUPASı HEYECANı    18:19   CHP’NIN ADıYAMAN HALK BULUŞMASı... ÖZGÜR ÖZEL: "VATANDAŞıN YÜZDE 25’I ERDOĞAN’A INANıYOR, YÜZDE 75’I ÖZGÜR ÖZEL’E INANıYOR"   17:56   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı BULUT: "TUTDERE, ADıYAMAN’ıN KADERINI DEĞIŞTIRMEYE GELMIŞTI, BUNA TAHAMMÜL EDEMEDILER"   17:40   MESKİ GENEL MÜDÜRÜ İRFAN KORKMAZ: “VATANDAŞLARıMıZDAN BU SÜREÇTE DAHA DUYARLı OLMALARıNı RICA EDIYORUZ”   17:37   İMAMOĞLU’NDAN, ADıYAMAN’DAKI ’’HALK BULUŞMASı"NA MEKTUP: "YARGıYı SIYASI SOPA HALINE GETIRENLER, GÜNÜ GELDIĞINDE HALKıN VICDANıNDA MAHKUM OLUR"   17:35   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, EV HAPSINDE BULUNAN ADıYAMAN BELEDIYE BAŞKANı TUTDERE’YI ZIYARET ETTI: "AYAĞıNDAN EVE KELEPÇELENMESI TAM BIR AKıL TUTULMASı"   16:10   VELİ-DER’DEN LGS AÇıKLAMASı: "SONUÇLAR, KAYGıLARıMıZıN NE KADAR HAKLı OLDUĞUNU GÖSTERDI"   09:01   YENI DOĞAN BEBEKLERIN İLK HEDIYESI BÜYÜKŞEHIR’DEN   22:35   MALATYA’DA ON BINLERCE KIŞI SıCAK HAVAYA RAĞMEN MITING ALANıNı DOLDURDU... "BIR ŞEHRI KAZANMAK KOLAY HALKıN KALBINI KAZANMAK YÜREK ISTER, EKREM GIBI"   22:21   ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A: "ARTıK YAŞLANDıN, YORULDUN, YÜZDE 29’LA SENI ORADA OTURTMAM"   09:33   ERDEMLI BELEDIYESI KURS MERKEZLERI’NDEN 2 LGS TÜRKIYE BIRINCISI   09:27   BÜYÜKŞEHIR ZABıTASı KALDıRıM VE YOL İŞGALLERINE GEÇIT VERMIYOR   09:18   MERSIN’DE KURUMLAR YEŞIL DÖNÜŞÜM İÇIN BULUŞTU   16:53   TERÖR ÖRGÜTÜ PKK ÜYESI BIR GRUP SILAH BıRAKTı… ÖZGÜR ÖZEL: TERÖR ÖRGÜTÜNÜN BUGÜNKÜ SEMBOLIK SILAH BıRAKMA ADıMıNı MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   16:51   ANJIYO OLAN MURAT ÇALıK YENIDEN CEZAEVINE SEVK EDILDI... CHP’LI ZEYBEK: "BUNUN ADı AÇıKÇA CINAYETE TEŞEBBÜSTÜR"   16:49   TERÖR ÖRGÜTÜ PKK ÜYESI BIR GRUP SILAH BıRAKTı… İYİ PARTI GENEL BAŞKANı DERVIŞOĞLU: "BUNA VESILE OLANLARıN UTANMASı GEREKIR"   16:47   TERÖR ÖRGÜTÜ PKK ÜYESI BIR GRUP SILAH BıRAKTı… 250 GÖZLEMCININ KATıLıMıYLA SILAHLAR IMHA EDILDI  
 
     
   

İstanbul ve Ankara barolarından İmamoğlu`na destek: İstanbul Üniversitesi yönetimini hukuka uymaya çağırıyoruz!


İstanbul Barosu ve Ankara Barosu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu`nun diplomasının iptal edilmesinin hukuka aykırı olduğunu bildirdi. İki baro tarafından yapılan açıklamada, bu işlemin bir an önce geri alınması gerektiği vurgulandı.

 

Tarih : 19 Mart 2025 Çarşamba 01:08   Okunma : 188

(ANKARA) - İstanbul Barosu ve Ankara Barosu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu`nun diplomasının iptal edilmesinin hukuka aykırı olduğunu bildirdi. İki baro tarafından yapılan açıklamada, bu işlemin bir an önce geri alınması gerektiği vurgulandı.

İstanbul Barosu ve Ankara Barosu, İmamoğlu`nun diplomasının iptal edilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İstanbul Barosu tarafından yapılan açıklamada, iptal işleminin hukuksuz olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 28 kişinin, 35 yıl önce yatay geçiş şartlarını sağlayarak aldıkları lisans diplomalarının iptal edilmesi hukuk güvenliğinin açık ihlalidir. İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu, bu işlemin nasıl tesis edildiğini gerekçesi ile açıklamamış, toplumun bilgilenme hakkını hiçe saymıştır. İdare hukukuna hakim olan ‘usulde ve yetkide paralellik ilkesi` gereği ancak işlemi tesis eden İşletme Fakültesi Dekanlığınca geri alınabilir. Dolayısıyla, İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulunun almış olduğu karar açıkça ‘yetki gaspı` ve ‘usul saptırması` içermekle, hukuken sakat bir işlemdir.

Ancak esas sorun, meselenin ‘idari işlem` krizinden öte toplumsal ve siyasal bir kriz niteliğinde olmasıdır. Zira Ekrem İmamoğlu`nun Cumhurbaşkanı adaylığını açıklamaya hazırlandığı bir süreçte bu kararın alınması seçilme hakkına yönelen bir engelleme ile Anayasa m. 2`de tanımlanan Türkiye Cumhuriyetinin demokratik devlet olma özelliği ile bağdaşmamaktadır. Siyasal iktidarın muhalefet adaylarına yönelik engelleme girişimi kabul edilemez. Sonuç olarak, bu karar ile diploması iptal edilen sadece Ekrem İmamoğlu değil tüm yurttaşların hukuk güvenliğidir. İstanbul Barosu olarak, Cumhuriyetin Anayasa tarafından teminat altına alınmış olan temel niteliklerinin sarsılmasından, yurttaşların en temel hak ve özgürlüklerinin sistematik olarak ihlal edilmesinden son derece kaygı duyuyor ve öncelikle İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulunu ‘işlemini geri almaya` ve tüm Anayasal kurumları hukuka uygun davranmaya çağırıyoruz."

Ankara Barosu: Toplumun iradesini yönlendirmeye yönelik açık bir müdahaledir

Ankara Barosu, tarafından yapılan açıklamada bu karardan bir an önce dönülmesi gerektiği belirtildi. Açıklama şu şekilde:

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve bir sonraki Cumhurbaşkanı Seçimlerinde aday olduğunu açıklayan Ekrem İmamoğlu`nun ve aynı dönem İstanbul Üniversitesine yatay geçiş yapan 37 kişinin daha yatay geçiş işlemlerinin iptal edildiği, İmamoğlu dâhil 28 kişinin buna bağlı olarak lisans diplomasının İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından iptal edildiği bilgisi basına yansımıştır. İşlemler, yetki ve usulde paralellik ilkesi gereği ancak Fakülte Yönetim Kurulu tarafından geri alınabilecek olup, Üniversite Yönetim Kurulunun, Fakülte`nin hiyerarşik amiri olmaması nedeniyle bu işlemleri gerçekleştirmesi yetki yönünden hukuka aykırıdır. Bununla birlikte hukuk devleti olmanın en önemli gerekliliklerinden olan kazanılmış hakların korunmasını ilkesini hiçe sayan iptal işlemleri, idarenin iş ve işlemlerine güveni de ortadan kaldırmaktadır.

Türkiye`nin en büyük kentinin Belediye Başkanı olan ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde adaylığını açıklayan bir ismin eğitim geçmişinin, seçim süreci yaklaşırken tartışmaya açılması, toplumun iradesini yönlendirmeye yönelik açık bir müdahaledir. Ancak asıl tehlikeli olan, bu kararın hukuki değil, siyasi bir saikle alınmış olmasıdır. Ankara Barosu olarak; hukukun üstünlüğü, seçme ve seçilme hakkının, ulusal egemenliğin seçimlerdeki en temel ilke olduğu inancıyla, yargı ve yürütmenin siyasete alet edilmesi pratiğinden derhal dönülmesi gerektiğini ifade eder, hukuka aykırı sürecin takipçisi olacağımızı belirtiriz. Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyururuz."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA