6 Eylül 2025 Cumartesi


09:29   SANATLA DOLU YAZ: MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÜCRETSIZ TIYATRO ŞÖLENI   16:01   CARETTALAR SAHAYA DÖNÜYOR: MSK YENI SEZONA HıRSLA HAZıRLANıYOR   15:30   TASARRUF DOĞUMLA BAŞLıYOR: ERKEN BES ILE YENI NESIL FINANSAL GÜVENCE   15:11   AKİB’DEN 1,22 MILYAR DOLARLıK AĞUSTOS ATAĞı: AVRUPA VE ORTADOĞU’DA ÇIFT HANELI BÜYÜME   15:08   BAŞKAN SEÇER’DEN KANDIL SOFRASıNA SEVGIYLE DOKUNUŞ   15:06   CHP MERSIN’DEN 81 İLDE ORTAK DURUŞ: "SIYASI YARGı KARARıNı TANıMıYORUZ!"   14:23   CHP’NIN KURULUŞ HAFTASı ETKINLIKLERI BAŞLADı.... ÖZGÜR ÖZEL: "TARIH CHP’NIN SıRTıNA AYNı YÜKÜ YÜKLEDI"   14:21   CHP İL BAŞKANLıKLARıNDAN 81 ILDE ORTAK AÇıKLAMA   14:17   54 BARODAN ORTAK AÇıKLAMA: "HUKUKUN SIYASALLAŞTıRıLMASıNı REDDEDIYORUZ!"   14:12   TOROSPARK CAFE ÇAĞDAŞKENT’TE HIZMETE GIRIYOR   14:09   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÜRETICILERE ‘TOHUM ELEME MAKINESI’ DESTEĞI   10:01   MESKİ’DEN ALTYAPı SONRASı HıZLı ASFALT HAMLESI: 1850 METRE YOL YENILENDI   23:35   CUMHURIYET SAVCıSı ERCAN KAYHAN’A ÇEKMEKÖY’DE BıÇAKLı SALDıRı: YARGı CAMIASı YASTA   23:05   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ZEYTINBURNU MEYDANı’NDAN SERT MESAJ: “SIZDEN KORKAN SIZDEN BETER OLSUN!”   22:50   60 BIN KAÇAK YUMURTA TARSUS’TA ELE GEÇIRILDI, BELEDIYE HALK SAĞLıĞı İÇIN ALARMDA   22:45   GÜRSEL TEKIN’E CHP’DEN DISIPLIN ŞOKU: 15 GÜNLÜK SAVUNMA SÜRECI BAŞLADı   22:17   GASTROANTALYA 2025: LEZZETIN ULUSLARARASı SAHNESI AÇıLıYOR   21:48   YAZ TATILI BILIMLE ŞENLENDI: MERSIN’DE BINLERCE ÇOCUK MERCAN YAZ OKULU’NDA BULUŞTU   16:09   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT’TAN MEVLID KANDILI MESAJı   15:31   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ, ZABıTA PERSONELINI AĞıRLADı  
 
     
   

CHP’li Gürer: "TÜİK’in makyajlı verileri değil, vatandaşın sofrasındaki eksilen lokma konuşulmalıdır"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Yüksek enflasyon ortamında maaş artışı yapılmış gibi gösterilse de asgari ücretli ve emekli için hayat daha da pahalı hale geliyor. Gerçekte maaş değil, yoksulluk artıyor. Her yıl daha az gram altın alınabiliyorsa, bu açıkça yoksullaşmanın belgesidir. TÜİK’in makyajlı verileri değil, vatandaşın sofrasındaki eksilen lokma konuşulmalıdır. Alım gücü hızla düşüyor, halk borçla ayakta kalmaya çalışıyor" dedi.

 

Tarih : 22 Temmuz 2025 Salı 09:30   Okunma : 248

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Yüksek enflasyon ortamında maaş artışı yapılmış gibi gösterilse de asgari ücretli ve emekli için hayat daha da pahalı hale geliyor. Gerçekte maaş değil, yoksulluk artıyor. Her yıl daha az gram altın alınabiliyorsa, bu açıkça yoksullaşmanın belgesidir. TÜİK’in makyajlı verileri değil, vatandaşın sofrasındaki eksilen lokma konuşulmalıdır. Alım gücü hızla düşüyor, halk borçla ayakta kalmaya çalışıyor" dedi. 

Gürer, yaptığı yazılı açıklamada, 2024 ve 2025 yıllarında asgari ücret ile en düşük emekli maaşının altın karşısındaki alım gücünü karşılaştırdı.

Gürer, "21 Temmuz 2024 tarihinde net asgari ücret 17 bin 2 liraydı ve bu ücretle bir çalışan 2 bin 536 lira olan gram altın fiyatı üzerinden 6,7 gram altın alabiliyordu. Ancak 21 Temmuz 2025 itibariyle net asgari ücret 22 bin 104 liraya yükselmesine rağmen, aynı tarihte gram altın fiyatı 4 bin 409 liraya ulaştı. Bu durumda asgari ücretle ancak 5 gram altın alınabilir hale geldi" dedi.

Gürer, verilere göre asgari ücretin altın karşısında yaklaşık yüzde 25 alım gücü kaybına uğradığını belirterek, "Bu da çalışanların maaşlarının, yüksek enflasyon ve kur artışları karşısında eridiğini açıkça ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı. 

"Gerçekte maaş değil, yoksulluk artıyor"

En düşük emekli aylığının da aynı şekilde ciddi alım gücü kaybına uğradığını belirten Gürer, "21 Temmuz 2024 tarihinde 12 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşı ile 4,9 gram altın alınabiliyordu. Ancak 21 Temmuz 2025 tarihinde bu maaş 16 bin 881 liraya yükselmesine rağmen, artan altın fiyatları nedeniyle alınabilen gram altın miktarı 3,8’e kadar geriledi. Bu da emekli aylıklarının altın karşısında yaklaşık yüzde 22'lik bir erime yaşadığını gösteriyor" diye konuştu. 

Gürer, maaşların nominal olarak artırıldığını ancak vatandaşın cebine giren paranın gerçek anlamda değer kaybettiğini söyleyerek, "Yüksek enflasyon ortamında maaş artışı yapılmış gibi gösterilse de asgari ücretli ve emekli için hayat daha da pahalı hale geliyor. Gerçekte maaş değil, yoksulluk artıyor. Her yıl daha az gram altın alınabiliyorsa, bu açıkça yoksullaşmanın belgesidir. TÜİK’in makyajlı verileri değil, vatandaşın sofrasındaki eksilen lokma konuşulmalıdır. Alım gücü hızla düşüyor, halk borçla ayakta kalmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. 

Çözümün sadece nominal artışlarda değil, alım gücünün korunmasında olduğunu vurgulayan Gürer, "Ücret artışları enflasyon oranına değil, reel alım gücüne göre yapılmalı. Altına, gıdaya ve kiraya karşı alınabilen ürün miktarına bakarak gerçek maaş belirlenmeli" çağrısında bulundu.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA