20 Ocak 2026 Salı


20:01   CHP’DEN EMEKLILER İÇIN SAMIMIYET TESTI: MYK’DA KRITIK KARARLAR, ANKETLERDE BIRINCI PARTI   19:43   “MERSIN’DE TEMIZLIKTE TEKNOLOJI DÖNEMI: BÜYÜKŞEHIR FILOYA 22 YENI ARAÇ EKLEDI”   19:30   TOROSLAR’DA ÇOCUKLARA SANAT DOLU SÖMESTR HEDIYESI: “TATIL BAŞLASıN, PERDE AÇıLSıN”   18:30   “CHP’DEN EMŞAV’A ANLAMLı ZIYARET: ŞEHIT AILELERI VE GAZILERIN SORUNLARı MASADA”   18:25   “MURAT ÇALıK’A HASTANEDE GIZLI MUAMELE: ‘BIR KARE GÖRÜNTÜDEN KORKUYORLAR’”   16:20   EN DÜŞÜK EMEKLI AYLıĞıNıN 20 BIN LIRAYA YÜKSELTILMESINE ILIŞKIN TEKLIF… KONYALı EMEKLI: “SABAHA KADAR BEKÇILIK YAPıYORUM”   15:15   YARGıTAY’DA YSK ÜYELIĞI IÇIN SEÇIM BAŞLADı, ILK TURDA SONUÇ ALıNAMADı, SEÇIME YARıN DEVAM EDILECEK   14:14   MURAT ÇALıK, ÖNCE İZMIR ŞEHIR HASTANESI’NE ARDıNDAN KATIP ÇELEBI ÜNIVERSITE HASTANESI’NE SEVK EDILDI   13:12   ÖZGÜR ÖZEL’DEN HRANT DINK MESAJı: "TÜM GERÇEKLER ORTAYA ÇıKANA, TÜM SORUMLULAR YARGıLANAN KADAR UNUTTURMAYACAĞıZ"   13:05   TRUMP’TAN GRÖNLAND MESAJı: “NOBEL VERILMEDIYSE, ARTıK BARıŞı DÜŞÜNME GIBI BIR YÜKÜMLÜLÜK HISSETMIYORUM; ABD ÇıKARLARıNı ÖNCELEME ÖZGÜRLÜĞÜM VAR”   12:24   CHP’LI KıŞ: İKTIDAR ‘KRIZ VAR’ DIYEREK OVP’YI ŞIŞIRDI, VATANDAŞTAN FAZLA VERGI TOPLADı; EMEKLIYE, ÇALıŞANA, ÇIFTÇIYE VERMEDIĞI PARAYı FAIZE ÖDEDI   10:55   MERSIN’DE ZABıTA’DAN SAĞLıK OPERASYONU: 300 KILO SUCUK VE ÇIĞKÖFTEYE EL KONULDU!   22:01   TARSUS, YEREL YÖNETIMLERIN ZIRVE BULUŞMASıNA EV SAHIPLIĞI YAPTı   18:57   “MERSIN’IN CARETTALARı TARIHI ZAFERLE PARLADı: BAŞKAN SEÇER TRIBÜNDE, MSK PARKEDE ŞOV YAPTı”   18:50   “TALAT DINÇER’DEN ÇARPıCı ÇıKıŞ: MADEN KEŞIFLERI GERÇEKTEN YENI MI, YOKSA YASAYLA Mı GÜNDEME GELDI?”   15:56   ULUSLARARASı ALıCıLAR MERSIN’DE BULUŞTU: 10 MILYON ÜRÜN SATıŞı GERÇEKLEŞTI   13:50   “ADA’DAN ÇARPıCı UYARı: TUTUKLU AILELERINE SAHTE OPERASYON MESAJLARıYLA DOLANDıRıCıLıK TUZAĞı”   10:42   SURIYE ORDUSU RAKKA’DA KRITIK PETROL VE GAZ SAHALARıNı ELE GEÇIRDI: FıRAT BARAJı KONTROL ALTıNDA!   10:35   “TARıM ALARM VERIYOR: GIRDI FIYATLARı ÇIFTÇIYI İCRAYA, TÜKETICIYI RAF KRIZINE SÜRÜKLÜYOR”   10:20   “CUMHURBAŞKANLıĞı BÜTÇESI AŞıLDı: 2026’DA %35 ARTıŞLA REKOR ÖDENEK!”  
 
     
   

Ankara Kadın Platformu, Rojin Kabaiş için Adalet Bakanlığı önünde


Ankara Kadın Platformu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin Adalet Bakanlığı önünde eylem yaptı. Ankara Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, “2025 yılı iktidar tarafından ‘Aile Yılı’ ilan edildi. 2025 yılının ilk 9 ayında 290 kadın öldürüldü. Öldürülen kadınların büyük çoğunluğu en yakınlarında olan erkekler tarafından, yani boşanmaya çalıştıkları erkekler, eşleri, abileri, babaları ve erkek akrabaları tarafından öldürüldü. Aileyi koruyacağı vaadini veren AKP-MHP iktidarının koruduğu tek şey katillerin düzenidir” denildi.

 

Tarih : 20 Ekim 2025 Pazartesi 15:53   Okunma : 560

Rojin Kabaiş’in ölümünün üzerinden bir yıl geçmesine rağmen adaletin sağlanmadığını söyleyen kadınlar, Adalet Bakanlığı önünde bir araya geldi. Eylemde, “Erkek adalet değil, gerçek adalet", “Kaybedilen kadınlar onurumuzdur”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Koruma, aklama, katilleri yargıla”, “Aile yılı değil, direniş yılı” sloganları atıldı.

Ankara Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Yağmur Alaz Gülveren, şunları söyledi:

“Bugün Rojin Kabaiş ve katledilen, kaybedilen tüm kadınlar için Adalet Bakanlığı önündeyiz! Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş, 27 Eylül 2024’te kaldığı yurttan çıktıktan sonra şüpheli bir şekilde kaybolmuş, 18 gün sonra 15 Ekim 2024’te Mollakasım Köyü sahilinde cansız bedeni bulunmuştu. Adli Tıp Kurumunun ilk raporunda bilgiler eksik verilmiş, ölümüne dair kritik sorular yanıtsız bırakılmıştı. Ek raporda yalnızca suyun kalma süresine ilişkin birkaç teknik bilgiyle yetinilmiş, dosyada DNA örneklerinin sahipleri hâlâ tespit edilmemişti. Üstelik bu kadar temel deliller ortadayken dosyaya getirilen kısıtlama, olayın aydınlatılmasının istenmediğinin göstergesiydi. Van Barosu’nun başvuruları sonucunda ikinci bir savcı görevlendirilmiş olsa da adalet hâlâ yerini bulmadı.

"Failler korunuyor, iyi hâl ve haksız tahrik indirimleriyle ödüllendiriliyor"

Olayın ilk gününden itibaren Van Üniversitesi Rektörlüğü ve emniyet eliyle ‘intihar’ olarak gösterilmeye çalışılması, konuya dair verilen soru önergesinin AKP ve MHP oylarıyla reddedilmesi, kadınların yaşam hakkını yok sayan erkek egemen adalet düzeninin bir başka örneği olarak karşımıza çıkıyor. Bu ülkede her gün ortalama 3 kadın öldürülüyor. Failler korunuyor, iyi hâl ve haksız tahrik indirimleriyle ödüllendiriliyor. İstanbul Sözleşmesi bir gece yarısı kararnamesi ile feshedildi, zaten uygulanmayan yasalar iktidar tarafından daha da tırpanlanmaya, kadınların hakları daha fazla gasp edilmeye çalışılıyor. 6284 sayılı yasa etkin biçimde uygulanmıyor."

Gülveren, 2025 yılının iktidar tarafından "Aile Yılı" ilan edildiğini, bu yılın 9 ayında 290 kadının öldürüldüğünü belirterek, "Öldürülen kadınların büyük çoğunluğu en yakınlarında olan erkekler tarafından yani boşanmaya çalıştıkları erkekler, eşleri, abileri, babaları ve erkek akrabaları tarafından öldürüldü. Aileyi koruyacağı vaadini veren AKP-MHP iktidarının koruduğu tek şey katillerin düzenidir. Kadın katilleri, çocuk istismarcıları sokaklarda elini kolunu sallayarak gezerken Rojin’in, Gülistan’ın, Rabia Naz’ın cinayetleri aydınlatılmazken hakkını savunan emekçiler, öğrenciler tutuklanıyor. Buradan soruyoruz; şu an önünde bulunduğumuz bakanlık ne işe yarıyor? Adalet nerede? Bu ülkede kadınlar çantalarında koruma tedbir kararları varken öldürülüyor. Kadınlar, çocuklar, LGBTİ ’lar artık hiçbir yerde güvende değil" diye konuştu.

"Bu sistem değişene kadar mücadelemiz sürecek"

11. Yargı Paketi adı altında yapılması planlanan düzenlemelerin kamuoyuna yansıdığını belirten Gülveren, şöyle devam etti:

"Bu paket yalnızca kadınların kazanılmış haklarını değil, LGBTİ ’ların yaşam hakkını ve var olma mücadelesini de hedef alıyor. ‘Aileyi koruma’ bahanesiyle hazırlanan düzenlemelerde, nefret söylemi ve ayrımcılık politikaları yasal hale getirilmeye çalışılıyor. Bu düzenlemeler, LGBTİ ’ların görünürlüğünü kriminalize eden, onlara karşı nefret suçlarını meşrulaştıran tehlikeli adımlar içeriyor. Kadınların ve LGBTİ ’ların eşitlik mücadelesine saldırarak toplumu suskun ve itaatkâr hale getirmek istiyorlar. AKP-MHP iktidarı bilerek erkek şiddetini besliyor; failleri koruyor, direnenleri hedef alıyor. Ama biz susmayacağız! Adalet istiyoruz, göstermelik değil, gerçek adalet! Rojin için, şüpheli şekilde yaşamdan koparılan tüm kadınlar için, nefret cinayetlerinde yitirdiğimiz tüm LGBTİ ’lar için; adalet sağlanana, bu sistem değişene kadar mücadelemiz sürecek. Derhal Rojin Kabaiş başta olmak üzere kaybedilen, katledilen tüm kadınlar için etkin soruşturma yürütülsün! Katilleri biliyoruz, tanıyoruz! Kadın cinayetleri politiktir!"






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA