29 Nisan 2024 Pazartesi


15:31   "BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ... ERİNÇ SAĞKAN: "BİZ HUKUK DEVLETİ DİYE HAYKIRIRKEN KANUN DEVLETİ BİLE OLMAKTAN UZAKLAŞILIYOR"   15:02   İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN ADAYI DERVİŞOĞLU: “SİZLERE YALVARIYORUM. TÜRKİYE`NİN MEYDANLARINDA ERDOĞAN İLE HESAPLAŞMAK İSTİYORUM. BANA O GÜCÜ VERİN”   14:10   TMMOB İNŞAAT MÜHANDİSLERİ ODASI, MESLEKTAŞLARININ TUTUKLU YARGILANMASINA TEPKİ GÖSTERDİ   14:03   BİRLEŞİK KAMU İŞ KONFEDERASYONU: "SON BİR YILDA AÇLIK SINIRI  8 BİN 257 LİRA, YOKSULLUK SINIRI DA 27 BİN 575 LİRA ARTTI"   14:01   İYİ PARTİ`NİN OLAĞANÜSTÜ KURULTAYINDA ADAYLIĞI KESİNLEŞEN 4 İSİM GENEL BAŞKANLIK İÇİN YARIŞACAK   13:52   İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI MERAL AKŞENER VEDA ETTİ: "BEDELİ ÖDEME SIRASINDA EN ÖNDE KARŞINIZDA DURUYORUM. ALLAHAISMARLADIK"   13:39   BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. NACİ İNCİ: “BRÜKSELDE TEMSİL EDİLEN TEK ÜNİVERSİTEYİZ”   13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:32   SİNOP`UN ERFELEK İLÇESİNDE AÇILMAK İSTENEN TAŞ OCAĞINA BÖLGE HALKI TEPKİLİ   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   10:06   CHP`DEN YENİ MÜFREDAT ELEŞTİRİSİ: "ADALET VE KALKINMA PARTİSİ İKTİDARININ ÇAĞDIŞI EĞİTİM MANİFESTOSU"   10:01   MAHMUT TANAL`IN, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ÖNÜNDEKİ EYLEMİ SABAH SON BULDU: ELEKTRİK KESİNTİLERİNE ÇÖZÜM ÜRETİLMEZSE, DEMOKRATİK TEPKİLERİMİZ DEVAM EDECEK   10:01   MAHMUT TANAL`IN, ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ÖNÜNDEKİ EYLEMİ SABAH SON BULDU: ELEKTRİK KESİNTİLERİNE ÇÖZÜM ÜRETİLMEZSE, DEMOKRATİK TEPKİLERİMİZ DEVAM EDECEK   10:01   ELAZIĞ`DA KIZ ÖĞRENCİLERİ TACİZ ETTİĞİ İDDİA EDİLEN ÖĞRETMEN TUTUKLANDI   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”  
 
     
 
 
image

Okunma : 173  Tarih : 26.06.2022  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan  Kara.

Seçim, Sandıkta Kazanılır

SEÇİM, SANDIKTA KAZANILIR
  Merkez Sağ Oylar, Doğru Yol Partisi genel başkanı Tansu Çiller ile Anavatan Partisi genel başkanı Mesut Yılmaz'ın, sivri dilli söylemlerinden dolayı; yeni kurulmuş olan Adalet ve Kalkınma Partisini, 2002 yılında yapılan genel seçimde "Yasakları , Yoksulluğu ve Yolsuzlukları  (3 Y'yi) yok edeceğiz" söylemi nedeniyle iktidara taşıdı. 
  Bundan sonra yapılacak ilk genel seçim "Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi kalsın mı? Parlamenter Sisteme dönüş mü yapılsın?" söylemleri üzerinden yürütülür ve seçimi, "Parlamenter Sistem" isteyen ittifak kazanır.
  Seçimi kazanan ittifak, yeni Parlamenter Sistemin alt yapısını oluşturacak yasaları çıkardıktan sonra, bir erken seçime gidilirse de, polemiğe girmek yerine çözüm odaklı bir dil kullanan parti, tek başına iktidara gelir.
  Vatandaşlarımız, 31 Mart Yerel Seçimlerinde: bağrış çağrış ve hakaret yüklü söylemlerden bıkıp usandığı için o tür söylemlerde bulunmayan adaylara oy vererek, seçimi onların  kazanmasını sağladı çünkü.
  Dilerim ve umarım, bu öngörüm ve tespitim; iktidar ve muhalefet yetkilileri tarafından dikkate alınır.
  Bana göre; siyasi ortam, bu şekilde sürerse; Millet İttifakı bileşenlerinin cumhurbaşkanı adayı Cumhuriyet Halk Partililerin istediği biri olur ve CHP -son yıllarda kurulan partilerin alacağı oy oranına göre- sandıktan -ikinci değil- birinci veya üçüncü parti olarak çıkabilir.
 Sayın Ali Babacan'ın "Seçime tek başımıza gireceğiz" açıklaması, Millet İttifakından kopma değildir.
  Sayın Ali Babacan ve Sayın Ahmet Davutoğlu, Millet İttifakı bileşenleriyle yola çıkarken, ittifak ortağı olmak için değil Parlamenter Sisteme yeniden dönüşün yolunu açmak için hareket ettiklerini dile getirdiler çünkü.
  Ülkemizin gündemi, birkaç yılda bir aynı noktaya geldiği için yazımı, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi referandumu yapılmadan önce yazdığım yazıdan alıntı yaparak bitireceğim.
  "Seçmen, 7 Haziran'da yapılan genel seçimde; Başkanlık Sistemi getirmek isteyen Adalet ve Kalkınma Partisine %42, Parlamenter Sistemden yana olan muhalefete de %58 oy vererek o konudaki eğilimini belli etti.
  Milliyetçi Hareket Partisi yöneticileri, Başkanlık Sisteminden yana tavır değiştirince referandum sonucu, %50 evet, %50 hayır bandında ve %50 blok oyunu arttırabilen taraf kazacak gibi.
  Bana göre; %42 evet, %58 hayır blok oyları, %6 azalır veya artar ve sonuç %48 evet, %52 hayır olur.
  Ancak, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminden yana olan liderleri -özellikle de başbakanımızı- daha çok destekleyen geniş bir medya grubu olduğu düşünülünce; evet oylarının, kıl payı fazla gelmesi sürpriz olmaz."
  Bildiğiniz gibi sonuç -öyle veya böyle- Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminden yana oldu.
  Günümüze dönecek olursak -neredeyse- tüm kamuoyu yoklaması sonuçlarına göre, yıllar önce dikkat çektiğim gibi -şu anda da, 3 aşağı 5 yukarı- Parlamenter Sistemden yana olanların oy oranı %58, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminden yana olanların oy oranı da %42 civarında ve blok oyunu arttıran taraf kazanacak gibi.
  Yıllar önce, İstanbul Belediyesi başkanlığı seçimine giderken; tüm kamuoyu anketlerinde Sayın Bedrettin Dalan açık ara öndeyken seçimi, Sayın Nurettin Sözen'in kazandığı düşünülünce "Her seçimin sonucu sürprize gebedir" diyebiliriz.
  Zaman zaman %25-30 olan kararsız seçmenin, son anda ne yapacağını bilemeyiz çünkü.
  O nedenle; herkes hesabını, ona göre yapsın.
  

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 







  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA