6 Şubat 2026 Cuma


09:20   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ŞIFA YOLUNDA BÜYÜK DAYANıŞMA: “DOSTHANE” 5 YıLDA 5 BINDEN FAZLA HASTAYA UMUT OLDU   01:07   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SERT ÇıKıŞ: “212 GÜN ADANA’Yı BAŞKANıNDAN KOPARDıLAR, YAZıKLAR OLSUN”   01:05   ÇELIK’TEN SILIVRI ÖNÜNDE SERT ÇıKıŞ: “ZEYDAN KARALAR İFTIRAYLA AYLARCA TUTSAK EDILDI”   01:02   TÜM EMEKLILER SENDIKASı’NDAN İKTIDARA SERT UYARı: BU BIR ANAYASA İHLALIDIR**   22:17   “ÜÇ YıL GEÇTI, ACı DINMEDI: SEÇER VE ÖZEL 6 ŞUBAT’TA ADıYAMAN’DA”   21:01   BAŞKAN ALI BOLTAÇ ADıYAMAN : “BU ACı UNUTULMAYACAK”   19:40   SILIVRI’DE KRITIK ARA KARAR: ADANA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ZEYDAN KARALAR TAHLIYE EDILDI   18:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN DEPREM BÖLGESINDE NET MESAJ: “ATATÜRK’ÜN PARTISI YENIDEN IKTIDAR OLACAK, HERKESI KUCAKLAYACAK”   18:30   “ANAHTAR VERDIK DEMEKLE HAYAT NORMALLEŞMIYOR” NAZLıAKA’DAN 6 ŞUBAT RAPORU: KONTEYNERLERDE KALıCı YOKSULLUK, KADıNLAR VE ÇOCUKLAR EN BÜYÜK BEDELI ÖDÜYOR   15:31   SOL PARTI’DEN KEÇIÖREN SALDıRıSıNA SERT TEPKI: “GERI ADıM YOK, LAIKLIĞI HER YERDE SAVUNACAĞıZ”   15:21   ÖZGÜR ÖZEL’DEN DEPREMIN 3. YıLıNDA ADıYAMAN ÇıKARMASı: “BIZ GARIBAN DEĞIL, GURURLU İNSANLARıZ”   11:01   YÜNLE DOKUNAN SINEMA HAFıZASı MERSIN’DE HAYAT BULDU   10:20   YARıM KALAN BIR BESTE, SONSUZ BIR HATıRA: LAÇIN AKYOL MERSIN’DE MÜZIĞIN KALBINDE ANıLıYOR   10:17   AKDENIZ’DE 8 BIN 500 KONTEYNER HIJYEN KALKANıNA ALıNDı   10:15   DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN: “BU ÜLKEDE DEPREM DEĞIL, BILIMSIZLIK VE İHMALLER CAN ALıYOR”   10:09   YUMURTALıK’TA BELEDIYECILIK YALNıZCA HIZMET DEĞIL, VICDAN MESELESI   10:07   OCAK ENFLASYONU DENGELERI ALTÜST ETTI: 2026 İÇIN YÜZDE 20 HAYALI BITTI, FAIZLER YENIDEN YÜKSELIŞTE   01:45   MERSIN’DE GÜVEN MESAJı: İŞ DÜNYASı VE EMNIYET EL ELE   01:01   SEÇER VE ÖZEL, DEPREMIN 3. YıLıNDA HATAY’DA: “BU ACıYı UNUTTURMAYACAĞıZ”   16:51   "SEPIYOLIT MADENI OCAĞı PROJESI’NE" KARŞı EYLEM... URUŞLULAR DERNEĞI BAŞKAN YARDıMCıSı KARATAŞ: "BEYPAZARı VE GÜDÜL OLARAK MADENCILERE VERILECEK BIR KARıŞ TOPRAĞıMıZ YOKTUR"  
 
     
   

‘Cemevlerini Tanımlamak Devletin Ya Da Diyanet’in Görevi Değil’


CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, cemevlerinin de diğer ibadethaneler gibi ücretsiz ya da indirimli su ve elektrik hizmetlerinden faydalanması gerektiğini söyledi. Çamak, “Cemevlerinin, ibadethane mi, kültür evi mi olduğunu tanımlamak hükümetin ya da Diyanet’in görevi değildir. Devletin asl

 

Tarih : 19 Kasım 2017 Pazar 03:21   Okunma : 859

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak,  belediye ve bağlı idarelerin, meclis kararıyla, mabetlere indirimli ya da ücretsiz içme ve kullanma suyu verebileceklerini düzenleyen yasa maddesine, eğitim kurumları, yurtlar, hastanelerin de eklenmesini öngören tasarı üzerine söz alarak cemevlerinin bu yöndeki taleplerini gündeme getirdi.

 Bazı belediye meclislerinin, diğer ibadethanelere olduğu gibi cemevlerine de ücretsiz ya da indirimli su verilmesi yönünde kararlar aldıklarını hatırlatan Çamak, “Fakat bunu kayıtlı bir şekilde sunmalarının önünde halen yasal engeller söz konusudur” dedi.

İnanç ve ibadet özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna, laik bir devlette dinin devletin elinde değil, inanan insanın vicdanında olduğuna işaret eden Çamak, “Devlet dini inanç kurumlarına eşit mesafede ve yansız olmalıdır. Bu yansızlık sarsıldığı anda, toplumsal kutuplaşmaların ve ayrışmaların önü açılmış olur” diye konuştu.

 2 Aralık 2014 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) diğer ibadet mekânlarından talep edilmeyen elektrik paralarının cemevlerinden istenmesi örneği üzerinden Türkiye'nin cemevlerine ‘ayrımcılık’ yaptığına dair bir karar aldığını hatırlatan Çamak, “Türkiye’de hukuki bağlayıcılığı olan bu kararda Cemevlerinin diğer ibadethanelerle eşit statüde değerlendirilmesi gerektiği belirtilmektedir.  Bu kararın ardından cemevlerinin Türkiye'de resmen ibadethane olarak tanınması için açılan davada AİHM, 26 Nisan 2016 tarihinde davacı Alevi vatandaşları haklı bularak Türkiye'de yaşayan Alevilerin tüm haklarının yerine getirilmesi ve cemevlerine yasal statü tanınması gerektiği yönünde başka bir karara daha imza atmıştır” ifadelerini kullandı.

 Türkiye’de, içme ve kullanma suyu ücretlendirmeleri açısından mabetler arasındaki ayrımcılığın giderilmediğine değinen Çamak, “Eğitim kurumları, yurt, pansiyon ve hastanelerin tespitinde hangi kriterlerin gözetileceği, açıkça ortaya konmamıştır. Bu konuda adalet nasıl sağlanacak belli değil. Yerel yönetimlerin uygulayacağı kriterler neye göre belirlenecektir? Bu belirlemelerde nasıl bir denetim mekanizması işletilecektir? Kaldı ki, ibadethane uygulamalarındaki haksız uygulamalar, bundan sonra da kayırmacılık yapılacağına dair endişelerimizi haklı çıkarmaktadır.  Öncelikle şunu anlamalıyız ki; cemevlerinin, ibadethane mi, kültür evi mi olup olmadığını tanımlamak hükümetin ya da Diyanet’in görevi değildir. Burada devletin ve ilgili yetkililerin asli görevi; tıpkı diğer inançlarda olduğu gibi cemevlerinin özgür ve güven içinde varlığını sağlamasının önünü açmaktır. Bu nedenle her şeyden önce, cemevlerimiz hiçbir kayıt ve koşul olmaksızın mabet niteliğiyle hak ettiği ibadethane statüsüne kavuşturulup, elektrik ve su hizmetleri dahil camilere sunulan bütün haklardan yararlanabilmelidir” dedi.

 Bugüne kadar gerekli adımlar atılamadığı için Aleviler ile Hükümet arasında ciddi bir güven ve diyalog sorunu olduğunu belirten Çamak,  “En temel inanç haklarının dahi dikkate alınmaması nedeniyle kendilerine üvey evlat muamelesi yapıldığına inanan Alevi canlar arasında ötekileştirmenin bir devlet politikası olduğu görüşü ağırlık kazanmıştır.  Bu durumun yeniden gözden geçirilip, en kısa zamanda güven ortamı yaratılması ile devletle Aleviler arasında kuşku ve güvensizlik ortadan kaldırılmalıdır.  Kin, öfke ve nefretin sevgiye dönüşmesini, bu güzelim cennet gibi vatanımızda yaşayan tüm insanlarımızın ve inançların, birbirlerinin haklarına saygılı, kardeşçe, el ele barış içinde birlikte olmalarını cenabı haktan niyaz ederek sözlerimi noktalıyorum” ifadelerini kullandı.






Paylaş :
Etiketler :  chp, hüseyin çamak, cemevi, diyanet.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA