11 Mayıs 2025 Pazar


15:05   ÖZGÜR ÖZEL, VAN`DA KUYUMCU ESNAFıNı ZIYARET ETTI: "İNŞALLAH IKTIDAR DEĞIŞINCE EMEKLIDE DE ASGARI ÜCRETLIDE DE ÇIFTÇIDE DE PARA BOLARACAK, IŞLER DAHA DA IYI OLACAK"   15:01   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL VAN`DA: "BIZ BU ÜLKEDE ANNELERIN GÖZYAŞLARıNıN DURMASıNı ISTIYORUZ AMA BUNU MECLIS`TE VE TOPLUMSAL MUTABAKATLA YAPMAMıZ LAZıM"   14:35   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "TÜRKIYE`DE BIR SÜREÇ GELDIYSE IKTIDARıN SAYESINDE DEĞIL, IKTIDARA RAĞMEN GELMIŞTIR"   14:24   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "TERÖR ÖRGÜTÜNÜN SILAH BıRAKACAK OLMASı ILE ILGILI HABERIN BIR AN ÖNCE GELMESINI, SILAHLARıNı BıRAKMALARıNı SONUNA KADAR DESTEKLIYORUZ"   14:24   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "TERÖR ÖRGÜTÜNÜN SILAH BıRAKACAK OLMASı ILE ILGILI HABERIN BIR AN ÖNCE GELMESINI, SILAHLARıNı BıRAKMALARıNı SONUNA KADAR DESTEKLIYORUZ"   13:59   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "ARTıK TÜM TÜRKIYE, TÜM ŞEHIRLER BU MILLETIN, BU HALKıN, KARDEŞLIĞIN KALESI"   13:26   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI… İMAMOĞLU`NUN MESAJı: “HAKLı BIR MÜCADELENIN SONUNDA FERAH GÜNLERE KAVUŞACAĞıZ, ÖZGÜR VE ADIL BIR TÜRKIYE`YI INŞA EDECEĞIZ”   13:04   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI… MITINGE KATıLAN ÇIFTÇI: ``EMEKLI, ASGARI ÜCRETLI HEPSI PERIŞANDıR, TÜRKIYE PERIŞANDıR``   12:18   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI… ÖZGÜR ÇELIK: "BÜTÜN SIYASI TUTSAKLAR IÇIN ÖZGÜRLÜK TALEBIMIZI DILE GETIRECEĞIZ"   10:40   ÖZGÜR ÖZEL, “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI IÇIN VAN`DA... ÖZEL: “VAN`DAN, TÜRKIYE`YE ÖNEMLI MESAJLARıMıZ OLACAK, HERKESI MITINGE BEKLIYORUZ”   13:46   VAHAP SEÇER: "UYGULADıĞıMıZ PROJELERLE ANNELERIMIZE YARDıMCı OLUYOR, ONLARıN YÜKÜNÜ HAFIFLETIYORUZ”   13:46   GÖKHAN GÜNAYDıN: "İBB SORUŞTURMALARıNDA NEDEN 2019 ÖNCESINE ILIŞKIN DOSYALAR ISTENMIYOR"   13:40   ÖZGÜR ÖZEL, İTO`YU ZIYARET ETTI   13:22   MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR MITINGI VAN`DA... CHP VAN İL BAŞKANı BEDIRHANOĞLU: VAN HALKı HAKSıZLıĞA, HUKUKSUZLUĞA TEPKI VERECEK   13:07   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÇAĞRı: BELEDIYELER YALNıZ BıRAKıLMAMALı, DESTEKLENMELI    12:53   MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL ‘YAPAY ZEKA HAYATıMıZı NASıL DEĞIŞTIRECEK? YAPAY ZEKAYA DAIR GELECEK SENARYOLARı’ PANELINE MODERATÖRLÜK YAPTı   12:51   ÖZGÜR ÖZEL, TÜRKONFED`I ZIYARET ETTI: ÜLKENIN ÇıKıŞı HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE, SIYASET KURUMUNUN IŞ INSANLARıNA EN IYI ŞARTLARDA ÇALıŞABILECEKLERI ŞEKILDE HUZUR VERMESINDEDIR   11:46   CHP`LI ÖZÇAĞDAŞ`TAN BAKAN TEKIN`E: 2002 YıLıNDAN BU YANA HER BIR BRANŞA YıLLAR BAZıNDA KAÇ ÖĞRETMEN ATANMıŞTıR?   11:22   YAĞLıDERE BELEDIYESI`NIN ARACı 40`A YAKıN SOKAK HAYVANıNı GECE YARıSı ORMANA BıRAKıRKEN GÖRÜNTÜLENDI   11:14   İNAN AKGÜN ALP`TEN CHP`NIN VAN MITINGINE ÇAĞRı: DEMOKRASI VE BARıŞ BIRLEŞTIRECEK, BU ALANDAKI TALEBI GÖRÜNÜR KıLACAK BIR MITING  
 
 
 
 
 
   

CHP`li İlgezdi`den 10 yıllık iş cinayeti raporu: "Türkiye tarihinde görülmemiş bir işçi kıyımı yaşandı"


2013-2024 yılları arasındaki işçi ölümleri hakkında bir rapor hazırlayan CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, "2013`ten 2024 yılının ilk üç ayı arasında gerçekleşen iş cinayetleriyle ilgili hazırladığımız raporda, ülkemizde insan canının kıymeti olmadığı bir kez daha gözler önüne seriliyor. 2013 yılında bin 235 iş cinayeti tespit edilirken 10 yıl sonra bu sayı yüzde 56 artarak bin 932`ye çıktı" bilgisini verdi.

 

Tarih : 14 Temmuz 2024 Pazar 23:01   Okunma : 401

(ANKARA) - 2013-2024 yılları arasındaki işçi ölümleri hakkında bir rapor hazırlayan CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, "2013`ten 2024 yılının ilk üç ayı arasında gerçekleşen iş cinayetleriyle ilgili hazırladığımız raporda, ülkemizde insan canının kıymeti olmadığı bir kez daha gözler önüne seriliyor. 2013 yılında bin 235 iş cinayeti tespit edilirken 10 yıl sonra bu sayı yüzde 56 artarak bin 932`ye çıktı" bilgisini verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, 2013-2024 yılları arasındaki işçi ölümlerinin detaylı verilerini içeren bir rapor hazırladı. "10 yıl 3 ayın katliamı" başlığıyla yayımlanan rapora göre bu süre içerisinde 21 bin 281 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İşçi ölümlerinin yıl bazında ayrıntılı incelemesinin yapıldığı raporda iş kazası değil, iş cinayeti ifadesinin kullanılmasına ilişkin Dr. Akkuş İlgezdi, "Kaza ya da kader değil, yaşananların hepsi katliam. İş sağlığı kavramının değişmesi ve güncellenmesi gerekmekte. İş sağlığı kavramı işçinin değil, işin sağlığını yani işletmenin verimliliğini, kârlılığını hedefleyen bir anlayışı ifade etmektedir. Oysa işçilerin sağlığı her türlü ekonomik çıkardan, büyümeden önce gelmelidir. Önceliğimiz emekçinin sağlığı ve güvenliği olmalıdır. İş kazalarının önlenebilir olduğu da bir gerçektir. Ufak tefek kar elde etmenin hırsıyla, devletin denetimsizliği ve görmezden gelmesiyle dünden bugüne iş cinayetleri hız kesmeden artmakta ve çocuk yaşa kadar düştüğü de görülmekte" değerlendirmesinde bulundu.

21 bin 281 işçi hayatını kaybetti

Raporda yer alan 2013 ve 2024 yıllarının değerlendirmesini yapan CHP İstanbul Milletvekili İlgezdi, “Son 11 yılda yaşanan iş cinayetleri şunu sorduruyor ‘Hangi savaşta bu kadar canı kaybediyoruz?` elde edebildiğimiz rakamların içerisinde kayıt dışı çalışırken hayatını kaybeden emekçilerimiz, üstü örtülen iş cinayetleri yok buna rağmen; 2013 ve 2024 yılının ilk üç ayında yaşanan iş cinayetlerinde yitirdiğimiz emekçilerimizin sayısı 21.281. Bazı ülkelerin nüfusundan fazla emekçimizi yitirdik ve yitirmeye devam ediyoruz. Yılları değerlendirdiğimizde 2020 yılında iş cinayetlerinde 2427 işçi hayatını kaybetti. Türkiye tarihinde görülmemiş bir işçi kırımı yaşandı. COVİD-19 pandemisinde ülkemiz adeta emekçi öğütücü oldu, emekçinin sağlığını hiçe sayan çalışma koşulları insanımızı hayattan kopardı” ifadelerini kullandı.

"İşçi eve dönemedi"

İlgezdi, “AKP iktidara geleli 20 yılı geçti. Bu dönemde “Büyük Türkiye”, “Yeni Türkiye”, “Yerli ve Milli Ekonomi” gibi birçok söylemle neoliberal işçi karşıtı politikalar hayata geçirildi. Patronların yüzü gülerken ücretler eridi, sendikal hareket ve genel anlamda emek hareketi zayıflatıldı, grevler yasaklandı, kentler rant alanı haline getirildi, doğa talan edildi ve binlerce işçi işyerlerinden eve geri dönemedi. AKP iktidarının ‘Yeni Türkiye`sinde` iş cinayetleri rekor seviyelere ulaştı” dedi.

"Emeğin ve emekçinin hakkını, sağlığı ve güvenliğini korumak birincil öncelik olmalıdır"

2023 yılında ülkemizin tamamını derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem hakkında değerlendirmelerde bulunan İlgezdi, şunları kaydetti:

“6 Şubat depremleri ülkemizi derinden etkiledi ve etkilemeye de devam ediyor aslında. Kahramanmaraş`ta deprem sonrası ağır hasar alan tencere, tabak üreten metal fabrikasında patronun görevlendirmesiyle ürünleri çıkarırken `önce iş güvenliği` yazan tabelanın çökmesi sonucu kolon ve tavanın altında kalan iki işçi hayatını kaybetti. Tabi değinilmesi gereken bir konu daha var. Deprem sonrası yıkım ve bina inşaatlarında sık sık işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyulmadığını gözlemlenmektedir.

Halen deprem bölgesinde yıkım ve yapım aşamaları devam ederken yıkım, enkaz kaldırma, depolama ile tekrar gündeme gelen asbest sorunu esasen yıllardır özellikle kentsel dönüşümle birlikte bir işçi-halk sağlığı sorunu olarak karşımızda duran ve üzeri örtülen bir konudur. Emeğin ve emekçinin hakkını, sağlığı ve güvenliğini korumak birincil öncelik olmalıdır.” 

En fazla iş cinayeti İstanbul`da

lgezdi, “2013 yılından 2024 yılının ilk üç ayında yaşanan iş cinayetlerine baktığımızda iş cinayetlerinde açık ara olarak İstanbul, Soma faciasının yaşandığı 2014 yılı dışında her yıl birinci sırada yer alıyor. İkinci ve üçüncü sıradaki iller yıllara göre değişiklik gösteriyor” açıklamasını yaptı.

İş cinayetlerinde Türkiye, Avrupa birincisi

Rapordaki çarpıcı verilerden biri de Türkiye`nin Avrupa birincisi olması. Raporda Dr. Akkuş İlgezdi, “AB`nin resmi istatistik kurumu Eurosat ve SGK`nın verilerine göre en fazla iş cinayetlerinin yaşandığı ülke Türkiye. Dünyada iş sağlığı ve güvenliği açısından yeni önlemler alınmaya devam edilirken Türkiye`de iş kazalarının artarak devam etmesi bu konunun gündemden düşmemesine neden oluyor. 2018 yılı AB ülkeleri arasında en fazla ölümcül kazanın yaşandığı ülke 615 ile Fransa oldu. 2018 yılında ülkemizdeki iş cinayetlerinde hayatını kaybeden kişi sayısı ise 1541” ifadelerini kullandı.

Raporda yıllara göre yaşanan iş cinayetleri sayısı şöyle:

  • 2013 yılında en az 1235 işçi yaşamını yitirdi.
  • 2014 yılında en az 1886 işçi yaşamını yitirdi.
  • 2015 yılında en az 1730 işçi yaşamını yitirdi.
  • 2016 yılında en az 1970 işçi yaşamını yitirdi.
  • 2017 yılında en az 2006 işçi yaşamını yitirdi.
  • 2018 yılında en az 1923 işçi yaşamını yitirdi.
  • 2019 yılında en az 1736 işçi yaşamını yitirdi.
  • 2020 yılında en az 2427 işçi yaşamını yitirdi.
  • 2021 yılında en az 2170 işçi yaşamını yitirdi.
  • 2022 yılında en az 1843 işçi yaşamını yitirdi.
  • 2023 yılında en az 1932 işçi yaşamını yitirdi.
  • 2024 yılının ilk 3 ayında en az 425 işçi yaşamını yitirdi.

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA