3 Kasım 2025 Pazartesi


16:49   “KIRLI OYUNLARA KARŞı BIRLEŞIK DIRENIŞ!” – SOL PARTI’DEN TARIHI ÇAĞRı   16:35   EĞITIMDE FıRSAT EŞITLIĞI MERSIN’DE GERÇEK OLUYOR: BÜYÜKŞEHIR’DEN LGS VE YKS’YE TAM DESTEK   16:25   BARAN GÜNEŞ’TEN STRAZBURG’DA SERT MESAJ: “YA HEP BERABER YA HIÇBIRIMIZ!”   16:02   EDIRNE CEZAEVI’NDEN EL YAZıSıYLA MESAJ: “KAR MAKINESINI KURCALAMAYıN, YOLUNUZU KAPATMAYıN.”   15:29   TOROSLAR’DA UMUTUN ADı: OKUMA SALONLARı   15:13   TARSUS’UN KALBI YENIDEN ATıYOR: ATATÜRK CADDESI’NDE TRAFIK AKıŞı NEFES ALDı   01:28   12 SAATLIK YARGıLAMANıN ARDıNDAN TAHLIYE: DEM’LI BAŞKANLAR SERBEST   23:55   MERSIN’IN YENI ENERJISI YOLLARDA: BAŞKAN SEÇER’DEN ELEKTRIKLI OTOBÜS DEVRIMI!   23:40   “ÜRETEN TARSUS’UN KALBINDE BULUŞMA: BOLTAÇ SAHADA”   13:25   ERDAL İNÖNÜ ANıLDı... ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKIYE’DE INSANLAR SIYASETTE MIZAHıN AYNı ANDA AYNı CIDDIYETLE AYNı CÜMLELER IÇINDE YER ALABILECEĞINI ÖĞRENDI   13:23   GRAND KARTAL OTEL YANGıNı DAVASı... AVUKAT YÜKSEL GÜLTEKIN: "ADALET YERINI BULMAZSA KıYAMET KOPAR"   13:22   CHP’LI KıŞ’TAN HÜKÜMETE TEPKI: "ÜLKE YÖNETMEK YERINE VATANDAŞıN CEBINE ÇÖKMEYI MARIFET SAYıYORLAR"   13:20   EKREM İMAMOĞLU’NUN DANıŞMANı İBRAHIM ÖZKAN GÖZALTıNA ALıNDı   13:16   YÜKSELEN FIYATLAR NEDENIYLE IKINCI EL PAZARıNA RAĞBET ARTTı   03:07   CUMHURIYET COŞKUSUYLA TARIH YAZDıLAR: MSK AVRUPA’DA İLK ZAFERINI ALDı!   18:25   “CUMHURIYET, HUKUKUN NEFESIDIR”: MERSIN BAROSU’NDAN 102. YıLA ANLAM YÜKLÜ RESEPSIYON   18:15   SARıULAK FIDANıYLA CUMHURIYETIN İZINI SÜRDÜLER: BAŞKAN BOLTAÇ’TAN DUYGUSAL MESAJ   17:20   “MERSIN NASıLSA TÜRKIYE DE ÖYLE OLACAK” – SEÇER’DEN İKTIDAR VIZYONU   17:12   TOROSLAR’DA CUMHURIYET MEŞALESI BINLERCE YÜREKLE YANDı   16:47   CUMHURIYETIN 102. YıLıNA SANATLA SELAM: MERSINLI ÇOCUKLAR SAHNEYE TAŞTı  
 
     
   

Gülcan Kış: “Hükümet Seyrediyor, Ev Kiraları Uçuyor”


CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, kiracılar ve ev sahipleri arasında kira fiyatları sebebiyle yaşanan sorunların toplumsal huzuru ortadan kaldırdığını, ölümle sonuçlanan olaylar sebebiyle acilen tedbir alınması gerektiğini söyledi. Sorunun çözümü için TBMM’yi adres gösteren Kış, “İktidar seyrediyor, ev kiraları uçuyor. Ev sahibi-kiracı davaları ağır ceza mahkemelerine taşınmaya başladı” dedi.

 

Tarih : 21 Ağustos 2024 Çarşamba 15:08   Okunma : 3976

Geçen yıl, kira fiyatlarındaki artışlar nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasındaki gerginliklerin ölümcül sonuçlar doğurduğunu belirten Kış, hükümetin bu konuda yeterli önlem almadığını dile getirdi. Son bir yılda, kira anlaşmazlıkları nedeniyle en az 13 kişi hayatını kaybetti ve 46 kişi yaralandı. Bu durum, kira krizinin toplumsal boyutta ne kadar ciddi bir sorun haline geldiğini gözler önüne sermektedir.

Konya’da Yaşanan Son Olay

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış: “Maalesef bir acı haberde Konya ilimizden geldi. Konya’nın Akşehir ilçesinde bir uzman çavuş, aralarında kira anlaşmazlığı bulunan ev sahibi baba ile oğlunu silahla öldürdü. Bu trajik olay, kira sorunlarının ne kadar derinleştiğini ve ölümcül boyutlara ulaştığını bir kez daha gözler önüne serdi.” dedi.

Yeni Dönemde Kira Artışları ve Ekonomik Yükler

Kış, “Kira zamlarına getirilen %25 tavan artışı sınırının kaldırılması ve yeni kira zam oranının %65 tavan olarak belirlenmesi, kiracıları daha da zor durumda bırakacak. Türkiye’de 17.002 TL olan asgari ücret ile 20 bin TL olan kiraların %65’lik artış ile ciddi rakamlara ulaşması, özellikle asgari ücretle geçinen evli çiftlerin dahi bu kiraları ödeyemeyeceği anlamına geliyor” dedi. Bu durumu eleştirerek, kira artışlarının toplumsal huzuru daha da bozacağını ifade etti.

Mersin Örneği ve Göçün Etkisi

CHP’li Kış, özellikle Mersin’de, 6 Şubat depremi sonrası yoğun göç ve yabancı uyruklu vatandaşların düzensiz göçü sebebiyle konut sorununun ve kira fiyatlarındaki artışın ciddi boyutlara ulaştığını belirterek;“Asgari ücretlilerin, emeklilerin ve memurların bu fahiş fiyatlarla kiralarını ödeyemiyorlar ve geçim sıkıntısı yaşıyorlar, bir an evvel çözüm yollarının geliştirilmesi için harekete geçilmesi gerekiyor aksi halde ev sahibi kiracı tartışmalarını daha çok göreceğiz” dedi.

Çözüm Önerileri ve TBMM’nin Rolü

CHP’li Kış, çözümün adresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu belirterek, Ekim ayında TBMM’nin çalışmalarına başlar başlamaz bu konunun çözülmesi için geçtiğimiz yıl verdiği Meclis Araştırma önergesini güncelleyerek Genel Kurul gündemine taşıyacağını söyledi. Kış, ev kiralarında önlenemeyen yükselişin, ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirdiğini ve mahkemelerde kira davalarında ciddi artışlar yaşandığını ifade etti.

Ekonomik ve Toplumsal Gerçekler

Kış, Antalya’dan sonra en fazla göçün Mersin’de yaşandığını ve bu yoğun nüfus artışının başta ev kiraları olmak üzere her alanda sıkıntılar yarattığını vurguladı. Yapılan araştırmalara göre, en fazla kira artışı %1109 ile Antalya’da gerçekleşirken, onu %963 ile Mersin izlemektedir. Türkiye nüfusunun %75’inin yaşadığı 30 büyükşehirde, ortalama kira bedellerinin asgari ücretin %79’unu aştığını ifade eden Kış, toplumsal huzurun bir an evvel sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.






Paylaş :
Etiketler :  CHP, Gülcan Kış, Mersin

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA