7 Aralık 2025 Pazar


17:34   "EMEKLILERIN VE EMEKÇILERIN BÜTÇE HAKKı" MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "TEK ADAM YINE KAYBEDECEK YINE YURTTAŞ BÜTÇE HAKKıNı SÖKE SÖKE ALACAKTıR"   17:27   DENIZ YÜCEL, CHP SÖZCÜLÜĞÜ GÖREVINI ZEYNEL EMRE’YE DEVRETTI   17:25   CHP PM, ILK TOPLANTıSıNı YAPTı... ÖZGÜR ÖZEL, YENI DÖNEMI    17:23   "EMEKLILERIN VE EMEKÇILERIN BÜTÇE HAKKı" MITINGI... ŞENAL SARıHAN: "ÜLKENIN YÜZDE 10’UNU DAHI OLUŞTURMAYAN BIR KESIM BIZIM EMEKLERIMIZ ÜZERINDEN YAŞıYOR"   17:08   ÖZGÜR ÖZEL’IN YENI MYK’Sı BELLI OLDU... 11 ISIM KORUNDU, YEDI YENI ISIM EKLENDI   15:30   MERSIN’DE KADıNLAR DEMOKRASI İÇIN BULUŞTU: CHP’DEN EŞIT TEMSIL VURGUSU   14:29   MERSIN’DE KESK’TEN YÖNETICI ZAMMıNA PROTESTO: "ADALETSIZLIĞE KARŞı MÜCADELEYE!"   13:56   FUTBOLDA “BAHIS” SORUŞTURMASıNDA IKINCI OPERASYON... METEHAN BALTACı, MERT HAKAN YANDAŞ, AHMET ÇAKAR VE EŞININ DE ARALARıNDA BULUNDUĞU 35 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   13:55   ABD, DOĞU PASIFIK’TE BIR TEKNEYI DAHA VURDU: DÖRT KIŞI ÖLDÜ, UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE OPERASYONULARıNA YÖNELIK SORULAR ARTıYOR   13:50   CHP’LI AKSAZ ŞAHBAZ: SAĞLıK BILIMLERI ÜNIVERSITESI’NIN ÖĞRETIM ÜYESI ALıMıNA ILIŞKIN HER BIR ILAN, YALNıZCA TEK BIR KIŞININ ÖZGEÇMIŞINE BIREBIR UYACAK BIÇIMDE HAZıRLANMıŞ   13:48   ASU KAYA: BUGÜN, KADıNLARıN SIYASETE EŞIT KATıLıMı IÇIN KARARLıLıKLA ADıM ATMA GÜNÜDÜR   13:47   AYLIN NAZLıAKA: "SIYASETTE KADıN 2025 RAPORU, TÜRKIYE’NIN 185 ÜLKE ARASıNDA 126’NCı SıRAYA GERILEDIĞINI ORTAYA KOYDU"   13:44   MANSUR YAVAŞ’TAN TRT HABER’IN "SU KESINTISI" HABERINE TEPKI   05:08   “MERSIN’DE ‘BIZ DE VARıZ’: ENGELSIZ BIR ŞEHIR İÇIN COŞKULU YÜRÜYÜŞ”   19:35   TOROSLAR’DA KıRSAL MAHALLELER MODERN YOLLARA KAVUŞUYOR   19:20   MERSIN’DE KADıN RADYOCULARıN MÜCADELESI BEYAZPERDEDE: “BIZ RADYOYU ÇOK SEVDIK” AYAKTA ALKıŞLANDı   19:10   MERSIN AKDENIZ’DE ÇEVRE YATıRıMı: 1.081 KONTEYNER HIZMETE GIRDI   18:56   “MERSIN’DE DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ: İŞKUR DESTEĞIYLE HAYATA KATıLAN GÜÇLÜ ADıMLAR”   18:47   MERSIN’DE HOBI PARKı KıŞA HAZıR: VATANDAŞLAR TOPRAKLA BULUŞTU   19:58   “YÜREĞIR’IN ÇıĞLıĞı MECLISTE: DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YATıRıM ÇAĞRıSı”  
 
     
   

Sezgin Tanrıkulu: "Türkiye, özgürlükler bakımından en diplerde yaşayan insanların ülkesi haline dönüştü"


CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında hazırladığı 2024 yılına ilişkin hak ihlalleri raporunu açıkladı. Tanrıkulu, "Türkiye; özgürlüğü olmayan, ifade özgürlüğünü kullanamayan ve ekonomik özgürlükler bakımından en diplerde yaşayan insanların ülkesi haline dönüştü. Yaşam hakkı konusunda geçen yıl 2 bin 319 yaşam hakkı ihlali meydana gelmiş. Bunların içerisinde 138 çocuk var. Yine cezaevlerinde, gözaltı merkezlerinde ve sokakta işkence, yaygın ve sistematik olarak uygulanmış. 2 bin 873 işkence vakası saptanmış ve bunlardan 37`si çocuk. Böyle ağır bir tablo var" dedi.

 

Tarih : 9 Aralık 2024 Pazartesi 16:07   Okunma : 605

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında hazırladığı 2024 yılına ilişkin hak ihlalleri raporunu açıkladı. Tanrıkulu, raporla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"10 Aralık 1948 yılında Birleşmiş Milletler, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi`ni kabul etti. O zamandan bu zamana geçen 76 yılda 10 Aralık bütün dünyada İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyor. Ben de milletvekili olduğum günden bugüne her yıl insan hakları raporu yayımlıyorum ve Türkiye`nin insan hakları tablosunu bir raporla kamuoyu bilgisine sunuyorum. Bu yıl da bu raporu hazırladım. Kamuoyu bilgisine sunacağım. Ama öncelikle şunu ifade edebilirim ki insan hakları her alanda Türkiye`de ağır ihlallerle karşı karşıya, yaşam hakkı başta olmak üzere. Örnekler vermek isterim ama bundan önce uluslararası endekslerine bir göz atsak iyi olur. O da şu: Freedom House`un sınıflandırması var, bütün dünyadaki ülkeleri sınıflandırıyor. Özgür ülkeler, özgür olmayan ülkeler ve kısmen özgür olan ülkeler diye. Türkiye 100 puan üzerinden 33 puan almış ve özgür olmayan ülkeler kategorisinde. Bu bile tek başına Türkiye`nin içinde bulunduğu durumu çok net bir biçimde ortaya koyuyor. Yine Dünya Ekonomik Özgürlükler Endeksi`nde ise Türkiye 165 ülke arasında 101`inci sırada.

"Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü endeksinde Türkiye 180 ülke arasında 165`inci sırada"

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü`nün her yıl yayımladığı basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü endeksi var, Türkiye bu endekste de 180 ülke arasında 165`inci sırada yani Adalet ve Kalkınma Partisi`nin iktidarında 22 yılda geldiğimiz nokta bu. Türkiye özgürlüğü olmayan, ifade özgürlüğünü kullanamayan ve ekonomik özgürlükler bakımından en diplerde yaşayan insanların ülkesi haline dönüştü. Kategorilere bakarsak eğer: Yaşam hakkı konusunda geçen yıl 2 bin 319 yaşam hakkı ihlali meydana gelmiş. Bunların içerisinde 138 çocuk var. Yine cezaevlerinde, gözaltı merkezlerinde ve sokakta işkence, yaygın ve sistematik olarak uygulanmış. 2 bin 873 işkence vakası saptanmış ve bunlardan 37`si çocuk. Böyle ağır bir tablo var.

"11 ayda 359 kadın, kadın cinayetine kurban gitmiş"

Yine 11 kişi dur ihtarına uymadığı nedeniyle yaşam hakkından olmuş. 11 ayda 359 kadın, kadın cinayetine kurban gitmiş. İhmal sonucu ölen 53 kişi var. Çok yakın bir zamanda yenidoğan çocuk çetesini gördük ki o ihmal değil aynı zamanda bir kasıtlı öldürme vakası ve hala devam ediyor yargılaması. Bin 700 kişi de iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiş. Devletin iş yaşamına baktığı bakış açısı da bu aynı zamanda. Gözaltında 3 kişi ölmüş cezaevlerinde ise 30 kişi yaşamını yitirmiş. Böyle bir ağır tabloyla karşı karşıyayız yaşam hakkı bakımından. Keza ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, seçme ve seçilme hakkı bakımından kayyum uygulaması yeniden devreye girdi, birçok belediyeye kayyum atandı ve yurttaşlarımızın seçme ve seçilme hakkı ortadan kaldırıldı.

Türkiye`de serbest seçim hakkında teyit altında olduğu noktasında çok önemli raporlar ve endeksler var. Bu ağır tablo bizim içinde bulunduğumuz ortamı çok net bir biçimde gösteriyor. Bu ağır tablo içerisinde de daha çok çocuklar, kadınlar, dezavantajlı gruplar, göçmenler daha ağır bir biçimde insan haklarından yoksun bir biçimde yaşıyorlar. Bütün bunları düzeltmek elimizde. Yıllardır mücadele ediyoruz. Mücadele etmeye devam edeceğiz. İnsan haklarını ve insan onurunun en önde olduğu bir Türkiye için de mücadele etmeye devam edeceğiz."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA