19 Haziran 2025 Perşembe


10:07   KADıNLAR ÜRETMEYE, MERSIN GÜÇLENMEYE DEVAM EDIYOR   10:02   CHP’LI GÜLCAN KıŞ, “MERSIN ÜRETIYOR AMA YATıRıM ALAMıYOR, BU BIR IHMALKÂRLıK DEĞIL, SIYASI TERCIHTIR!”   09:05   BÜYÜKŞEHIR’IN İTAIYE ERI SıNAVLARıNDA ADAYLAR TER DÖKTÜ   14:37   TARSUS BELEDIYESI’NDEN YAŞAMA DOKUNAN HIZMET    14:03   YENIŞEHIR BELEDIYESI MERSIN’E KENT KÜTÜPHANESI VE OYUNCAK MÜZESI KAZANDıRıYOR   13:56   MEZITLI’DE KADıNLARA, EMEKLILERE VE ENGELLILERE YÖNELIK MOBIL KUAFÖR HIZMETI 15.500 KIŞIYE ULAŞTı   13:51   GOLDEN GLOBAL YATıRıM BANKASı VE ICD 20 MILYON DOLARLıK FINANSMAN ANLAŞMASıNı İMZALADı   11:03   CHP’LI BELEDIYE BAŞKANLARı, BANDıRMA’DA DÜZENLENEN AKŞAM YEMEĞINDE BIR ARAYA GELDI   10:26   YÖNETICI KRIZI KAPıDA: TERFI SISTEMI ÇÖKÜYOR, ŞIRKETLER GELECEĞINI KAYBEDIYOR   10:20   RAHMI M. KOÇ MÜZESI’NDE BOYANıN SUYLA DANSı: EBRU SERGISI   10:18   MINIK SPORCULAR SPORA İLK ADıMLARıNı AKDENIZ’DE ATıYOR   10:15   ULUSLARARASı PARA TRANSFERI ARTıK DAHA KOLAY: MORPARA VE MONEYGRAM İŞ BIRLIĞI   10:14   YUMURTALıK BELEDIYESI, HALK SAĞLıĞı IÇIN ÇALıŞıYOR   10:10   “ZEYTINLIKLER MADENCILIĞE KURBAN EDILIYOR”   10:08   BÜYÜKŞEHIR’DEN ÖĞRENCILERE YKS ÖNCESI MORAL ETKINLIĞI   09:55   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “VATANDAŞ PAZAR ÇANTASı DEĞIL, ARTıK SABıR TAŞı TAŞıYOR!”   09:23   ZAFER PARTISI GENEL BAŞKANı ÜMIT ÖZDAĞ, ANKARA’DA: İKTIDAR VE DESTEKÇILERINE AYRı, MUHALEFETE AYRı BIR HUKUK UYGULARSANıZ IÇ CEPHEYI SAĞLAMANıZ MÜMKÜN OLMAZ   09:15   SILIFKELI KADıNLARıN YENI BULUŞMA NOKTASı; ATAKENT KADıN ATÖLYESI    21:18    MEZITLI BELEDIYESI KÜLTÜREL MIRASıNA SAHIP ÇıKıYOR, “TAŞ MEKTEP” YAŞAYAN MÜZEYE DÖNÜŞÜYOR   21:13   “YERLI ARAÇLARDA HURDA TEŞVIK UYGULAMASı HAYATA GEÇIRILMELIDIR”  
 
     
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi, özel gereksinimli çocuklar için "Uygulama Evi"ni hayata geçirdi


Mersin Büyükşehir Belediyesi, özel gereksinimli bireylerin faydalanabileceği "Uygulama Evi"ni faaliyete geçirdi. Mola Evi`nden faydalanan ve 6 yaşın üzerindeki özel gereksinimli bireylerin faydalandığı Uygulama Evi`nde tipik bir ev ortamına uygun şekilde öğrencilere eğitimler verilirken, eğitimler ile öğrencilerin beceriler kazanması hedefleniyor.

 

Tarih : 12 Ocak 2025 Pazar 09:55   Okunma : 281

(MERSİN)- Mersin Büyükşehir Belediyesi, özel gereksinimli bireylerin faydalanabileceği "Uygulama Evi"ni faaliyete geçirdi. Mola Evi`nden faydalanan ve 6 yaşın üzerindeki özel gereksinimli bireylerin faydalandığı Uygulama Evi`nde tipik bir ev ortamına uygun şekilde öğrencilere eğitimler verilirken, eğitimler ile öğrencilerin beceriler kazanması hedefleniyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirdiği hizmetlerine bir yenisini daha ekleyerek, özel gereksinimli bireylerin faydalanabileceği "Uygulama Evi"ni faaliyete geçirdi Mola Evi, Fitness Salonu ve içerisinde yer alan atölyeler ile özel gereksinimli bireylerin günlük yaşam becerilerine katkı sağlama amacıyla eğitimlerin verildiği merkezde son olarak "Uygulama Evi" faaliyete geçirildi.

Mola Evi`nden faydalanan ve 6 yaşın üzerindeki özel gereksinimli bireylerin faydalandığı Uygulama Evi`nde oturma odası, yatak odası, mutfak, tuvalet ve banyodan oluşan tipik bir ev ortamına uygun şekilde öğrencilere eğitimler veriliyor. Özel gereksinimli bireyler bu uygulama alanlarında yatak toplama, sofra kurma, kahvaltı ve yemek hazırlayabilme, ev ve kişisel temizlik gibi beceriler kazanıyor.

Her öğrencinin kendi gelişiminin dikkate alındığı, güvenli ve kontrollü bir ortamda alanında uzman öğretmenler eşliğinde verilen eğitimler ile özel gereksinimli bireylerin yaşam kalitesinin artması ve sorumluluk bilincinin gelişmesi hedefleniyor. Aynı zamanda özel gereksinimli bireylerin toplumla daha uyumlu hale gelmesinin amaçlandığı Uygulama Evi`nde, öğrencilerin özgüven kazanması ve bağımsız bireyler haline gelmesi sağlanıyor.

“Uygulama Evi ile özel gereksinimli bireylere, günlük hayat becerileri kazandırıyoruz”

Özel Eğitim Öğretmeni Kübra Mine Saçıkara, Büyükşehir Belediyesi`nin, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hayata geçirmiş olduğu Uygulama Evi ile özel gereksinimli bireylerin günlük hayat becerilerini tek ve bağımsız bir şekilde yapmaya başlayana kadar, tipik bir ev formatına uygun şekilde öğrencilere eğitim verdiklerini kaydetti. Eğitimler hakkında bilgi veren Saçıkara, günlük yaşam becerileri kapsamında öğrencilere el-yüz yıkama, yatak toplama, kahvaltı hazırlama gibi temel öz bakım becerilerinin kazandırılması ile ilgili çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, “Bu sayede kişinin kendisine olan özgüveni artıyor. Günlük yaşamda kendisinin yaptığı bir kahve bile O`nun özgüvenini artırdığı için, bu dolaylı olarak sosyal hayatına da aile hayatına da yansıyor. Burada bizler bütüncül bir şekilde, günlük hayatta yapılması gereken her şeyi özel gereksinimli bireylere öğretiyoruz. Mola Evi`ne gelen her özel gereksinimli bireyi, Uygulama Evi`nden de faydalandırıyoruz” dedi.

Asgari düzeyde öz bakım becerilerini kazanan her bir bireyin Uygulama Evi`nden faydalanabileceğini sözlerine ekleyen Saçıkara, “Biz bu becerileri daha fazla geliştirmeye odaklanıyoruz. 6 yaşından büyük özel gereksinimli her bireye, burada ücretsiz bir şekilde hizmet veriyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı sıkıntılara çözüm üreterek, onlara destek olmak için

"Kızımın, eğitimlerden sonra kendine olan özgüveni arttı"

Engelsiz Yaşam Merkezi`nden faydalanan özel gereksinimli bireylerden Nazlı Bingöl`ün annesi Nuran Bingöl, kızındaki değişimlerden bahsederek, “Buradan çok memnunuz ve eğitimler çok güzel gidiyor. Nazlı daha önce özel eğitim aldığında çok fazla içine kapanıktı ve ortamlara girmek istemiyordu. Buradaki eğitimlerden sonra Nazlı`nın iletişim kurma isteği arttı. Buradaki akranlarını, öğretmenlerini çok seviyor ve geliştikçe gelişiyor. Eve gelen misafirlerle sohbet edip, şakalaşmaya, kendini ifade etmeye ve sosyalleşmeye başladı” dedi.

Kızındaki değişimi bir örnekle anlatan anne Bingöl, “Hastaneye gittiğim bir gün Nazlı, burada öğrendiği eğitimle evde ben yokken evi temizledi. Kendine güvenmesi ve yapabilmesi çok hoş bir şey. Bu kurumların olması muhteşem ve öğretmenlerimiz çocuklarımıza şefkatle yaklaşıyorlar. Biz anneler bir süre sonra yorulabiliyoruz ve yardım bekliyoruz. Buradaki öğretmenlerimiz ise çok fazla sevecen. Çocuklarımız mutlu olunca, bizler daha çok mutlu oluyoruz” diye konuştu.

23 yaşındaki Nazlı Bingöl ise Engelsiz Yaşam Merkezi`ni çok sevdiğini söyleyerek, “Arkadaşlarımı seviyorum. Buraya geldiğimde kahve yaptım, yatak topladım. Artık evde de kahve yapıyorum, elbise seriyorum ve anneme yardım ediyorum. Öğretmenimi de seviyorum” dedi.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA