4 Şubat 2026 Çarşamba


15:29   TOROSLAR’ıN DOĞAL YAŞAM ALANı HAYVANSEVERLERDEN TAM NOT ALDı   14:54   ÖNDER AKSAKAL: "SDG/YPG’NIN KENDINI FESHETMEDIĞINI SÖYLEYEBILIYORUZ"   14:53   TOKİ MAĞDURU VATANDAŞTAN ÖZGÜR ÖZEL’E: "BIZIMLE OLUN, YARDıMCı OLUN. NEYE IMZA ATTıĞıMıZı BILELIM"   14:51   İYİ PARTI GRUP TOPLANTıSı... DERVIŞOĞLU: "ANADOLU HUZURA, BINLERCE TÜRK’ÜN, KÜRT’ÜN VE BEBEKLERIN KATILI İMRALı CANISI, UMUDA DEĞIL, MEZARA KAVUŞUNCAYA KADAR BIZ BURADAYıZ"   14:50   6 ŞUBAT DEPREMLERININ ÜÇÜNCÜ YıLı… KAHRAMANMARAŞ’TA EĞITIMDE YAŞANAN SORUNLAR DEVAM EDIYOR   12:20   JEOLOJI MÜHENDISLERI’NDEN 6 ŞUBAT’ıN 3. YıLıNDA SERT UYARı: “BU BIR KADER DEĞIL, YÖNETIM KRIZI”   11:51   DILEK İMAMOĞLU’NDAN SERT TEPKI: “AILEMI SIYASI HESAPLARA ALET ETMEYIN!”   10:10   TARSUS’TA ÜRETICININ YOLU YENILENDI: KARABUCAK CADDESI ASFALTLANDı, ULAŞıM NEFES ALDı   10:05   ANAMUR’DA DERS SEÇIMI MANEVI KAZANCA DÖNÜŞTÜ: KUR’AN-ı KERIM HEDIYESIYLE ANLAMLı BULUŞMA   09:22   GENÇ İŞSIZLIĞINE KARŞı GÜÇ BIRLIĞI: AKDENIZ’DE “GENÇ ADıMLAR KARIYER YOLU” BAŞLADı   09:19   MERSIN ROMAN ÖDÜLÜ’NDE REKOR BAŞVURU: 140 ESER ARASıNDAN “HALEP YOLU” BIRINCI SEÇILDI   01:10   “GROSERI’DEN RAMAZAN’A ÖZEL İFTAR: ALıŞVERIŞI BIRLIK SOFRASıNA TAŞıYOR”   16:06   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL’DEN EPSTEIN BELGELERINDE ADı GEÇEN MÜCAHIT ÖREN’E TEPKI: LAYıĞıNı BULACAKSıN IFTIRACı   16:05   MUSTAFA DESTICI’DEN, EPSTEIN OLAYıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "ÇOCUKLARA DOKUNANıN YAŞAMA HAKKı OLMAMALıDıR"   16:04   KIEV’I ZIYARET EDEN NATO GENEL SEKRETERI RUTTE: UKRAYNA’YA DESTEK DEVAM EDECEK   15:01   KADıGIL, KıZıNıN ISTISMARA UĞRADıĞıNı IDDIA EDEN ANNEYI ZIYARET ETTI... KADıGIL’DEN BAKAN TUNÇ’A: “BELEDIYE BAŞKANLARıNı TUTUKLAMAKTAN VAKIT BULUP TECAVÜZCÜLERLE ILGILENMEYE ZAMANıN OLACAK Mı?”   14:42   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN DEVLET BAHÇELI’YE TEPKI: "ARTıK ATATÜRK’ÜN KURDUĞU TÜRKIYE CUMHURIYETI ILE ÖCALAN VE PKK’NıN ŞARTLARıNA TESLIMIYET ARASıNDA BIR SEÇIM ZAMANı"   14:41   CHP’LI ÖZTÜRKMEN, EPSTEIN DOSYASı VE TÜRKIYE’DEKI KAYıP ÇOCUKLARı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   11:25   6 ŞUBAT’ıN ÜÇÜNCÜ YıLıNDA ADıYAMAN’DA ANMA SEFERBERLIĞI: GENEL BAŞKAN 4 ŞUBAT’TA KENTTE OLACAK   10:15   17 YAŞıNDA GIRIŞIMCILIK: AKDENIZ BELEDIYESI GENÇLERIN HAYALLERINI ATÖLYEYE DÖNÜŞTÜRÜYOR  
 
     
   

Suriye’nin Süveyda vilayetinde ateşkese rağmen “mezhep çatışmaları” devam ediyor


Suriye’nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara’nın ilan ettiği “acil ateşkese” ve uluslararası arabuluculuğa rağmen, Suriye’nin güneyindeki Süveyda vilayetinde Dürziler ile Sünni Bedevi aşiretleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. Batı medyası, bu çatışmaların ülkedeki diğer azınlık ve mezhep gruplarına da "sıçrayabileceğini" ileri sürdü.

 

Tarih : 20 Temmuz 2025 Pazar 11:20   Okunma : 487

Suriye’nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara’nın ilan ettiği “acil ateşkese” ve uluslararası arabuluculuğa rağmen, Suriye'nin güneyindeki Süveyda vilayetinde Dürziler ile Sünni Bedevi aşiretleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. Batı medyası, bu çatışmaların ülkedeki diğer azınlık ve mezhep gruplarına da "sıçrayabileceğini" ileri sürdü. 

Suriye güvenlik güçleri, çatışmaları sona erdirmek üzere Süveyda'da konuşlanırken Şara, dün “acil ateşkes” ilan etti. Anlaşma, İsrail askeri saldırılarının durdurulmasını da içerirken; Dürzi vatandaşların korunması şartıyla ABD arabuluculuğundaki bir anlaşmanın parçası olarak İsrail tarafından onaylandı.

Ancak ilan edilen “acil ateşkese” rağmen ülkenin güneyinde mezhep çatışmaları devam ediyor. Dürzilerin, dün Sünni Bedevi aşiretlerine bağlı silahlı kişileri Süveyda kentinden sürdüğü ancak çatışmaların, vilayetin diğer bölgelerinde devam ettiği bildirildi.

Suriye İçişleri Bakanlığı dün, “Süveyda'deki çatışmaların kentteki güçlerinin müdahalesinin ardından durdurulduğunu” açıkladı. SOHR da Dürzilerin geniş çaplı bir saldırı başlatmasının ardından “aşiretlere bağlı silahlı grupların dün akşam Süveyda kentinden çekildiğini” aktardı.

Ancak Batı medyasında yer alan haberlerde, Süveyda vilayetinin diğer bölgelerinde çatışmaların devam ettiği bildirildi.

Suriye hükümeti birlikleri, çatışmalara daha fazla insanın katılmasını engellemek için kontrol noktaları oluşturmaya başlarken; dün erken saatlerde Süveyda'da silah sesleri duyulduğu aktarıldı. Batı medyasında yer alan haberlerde, Dürziler ile Sünni Bedevi aşiretlerin arasındaki bu çatışmanın, ülkedeki diğer azınlık ve mezhep gruplarına da "sıçrayabileceği" öne sürüldü.

Rubio: "Şam'daki yetkililer, zulümden suçlu olan herkesi sorumlu tutmalı ve adalete teslim etmelidirler”

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubioda dün resmi sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, Suriye'de “masum insanlara yönelik tecavüz ve katliama” son verilmesini isteyerek, şunları kaydetti:

"Şam'daki yetkililer, IŞİD'den ve İran'ın kontrolünden arınmış, birleşik, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye'ye ulaşma şansını korumak istiyorlarsa, IŞİD'in ve diğer şiddet yanlısı cihatçıların bölgeye girmesini ve katliam yapmasını önlemek için güvenlik güçlerini kullanarak bu felaketin sona ermesine yardımcı olmalıdırlar ve kendi saflarındakiler de dahil olmak üzere, zulümden suçlu olan herkesi sorumlu tutmalı ve adalete teslim etmelidirler.”

İsrail, bu hafta başında Dürzilere destek verdiğini açıklayarak, müdahalede bulunmuş ve başkent Şam'daki hükümet güçleri ile Savunma Bakanlığını vurmuştu.

İsrail ve Suriye arasında ateşkes sağlandı

İsrail ve Suriye arasında 18 Temmuz Cuma günü sağlanan ateşkes, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack tarafından aynı gün duyuruldu. Barrack, “Dürzileri, Bedevileri ve Sünnileri silahlarını bırakmaya ve diğer azınlıklarla birlikte komşularıyla barış ve refah içinde yeni ve birleşik bir Suriye kimliği inşa etmeye çağırıyoruz” dedi. Barrack, anlaşmayı Türkiye ve Ürdün'ün de desteklediğini vurguladı. Barrack, daha sonra Amman'da Suriyeli ve Ürdünlü üst düzey diplomatlarla bir toplantı yaptığı sırada “anlaşmanın uygulanmasında Suriye'yi desteklemek için pratik adımlar üzerinde anlaşmaya vardıklarını” söyledi.

Sa’ar, “azınlıkların korunması” konusunda Suriye hükümetine güvenmiyor

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar, dün de Şara’nın, azınlıkları ve tüm Suriyelileri korumaya yönelik yenilenen taahhüdüne “güvenmediğini” belirtti. Sa’ar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Suriye'de azınlık olmanın “çok tehlikeli” olduğunu ve “bunun son altı ay içinde defalarca kanıtlandığını” söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da İsrail'de yaşayanlarla olan bağları nedeniyle Suriye'deki Dürzilere zarar gelmesini önleme sözü verdi.

Şara: “Ülkedeki tüm azınlıkları ve mezhepleri korumaya kararlıyız”

Şara dün sabah yaptığı açıklamalarda, hükümetinin “ülkedeki tüm azınlıkları ve mezhepleri korumaya kararlı olduğunu ve hangi taraftan olursa olsun tüm ihlalcilerden hesap sormaya devam ettiğini” söyledi ve “Hiç kimse hesap vermekten kaçamayacaktır” dedi.

BM: “Süveyda'da yargısız infazlar ve keyfi öldürmeler yapılıyor””

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Şefi Volker Türk, bu hafta başında, Ofisi’nin “Süveyda'da yargısız infazlar ve keyfi öldürmeler de dahil olmak üzere çatışmalar sırasında yaygın ihlal ve suiistimallere işaret eden güvenilir raporlar aldığını” bildirdi. Türk, yaptığı açıklamada, “failler arasında güvenlik güçleri mensupları ve geçici hükümete bağlı kişilerin yanı sıra yerel Dürzi ve Bedevi silahlı unsurların da bulunduğunu” söyledi. “Bu kan dökme ve şiddet durmalı” uyarısında bulunan Türk, “sorumlular hesap vermeli” dedi.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA