Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör atamalarına karşı 5 Ocak 2021’de başlayan ve Türkiye’nin en uzun soluklu üniversite temelli direnişleri arasında yer alan Boğaziçi Direnişi, altıncı yılına girerken Güney Kampüs’te yapılan kitlesel buluşmayla bir kez daha kamuoyuna hatırlatıldı.
Akademisyenlerin her iş günü rektörlük binasına sırtlarını dönerek sürdürdüğü nöbetle simgeleşen direnişe; öğrenciler, mezunlar, akademisyenler, demokratik kitle örgütleri ile CHP, DEM Parti ve EMEP temsilcileri katıldı. Kampüste yapılan basın açıklamasının ardından Etiler Kapısı’na yürüyüş gerçekleştirildi.
Boğaziçi mezunu Sinan Suner, üniversitelerin siyasal baskı ve müdahalelerden arındırılması gerektiğini vurgulayarak, “Üniversite ancak özerk, demokratik, katılımcı ve özgürlükçü olduğu sürece üniversitedir. Boğaziçi’ne sahip çıkmak, Türkiye’ye sahip çıkmaktır” dedi.
Özgür Üniversite Hareketi adına konuşan Necati Siyahhan, Boğaziçi’ndeki kayyum uygulamalarının münferit olmadığını belirterek, “Bugün her üniversite bir direniş alanıdır. Biz böyle yaşamayacağız” sözleriyle mücadele çağrısı yaptı.
Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu adına açıklama yapan Umut Çetin ise, beş yıl boyunca akademik özerkliğin, kamusal alanların ve öğrenci haklarının sistematik biçimde hedef alındığını belirterek, “Bu direniş yalnızca bir rektör atamasına değil, üniversitenin şirketleşmesine karşıdır” dedi.
Buluşmada, Kadıköy’de asgari ücret protestosu sonrası tutuklanan CHP Kadıköy Gençlik Kolları yöneticisi ve Boğaziçi mezunu Bilge Kağan Şarbat’ın cezaevinden gönderdiği mektup da okundu. Şarbat mektubunda, “Kayyumlar gidecek, biz kalacağız. Özgür ve özerk üniversiteyi geri alacağız” ifadelerine yer verdi.
Siyasi parti temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda Boğaziçi Direnişi’nin dünya üniversite mücadeleleri açısından simgesel bir yere sahip olduğunu vurguladı. CHP Gölge Milli Eğitim Bakanı Suat Özçağdaş, “Boğaziçi’ni teslim alacağını sananlar yanıldıklarını görüyor. Bu direniş durdurulamaz” derken; DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, kesintisiz altı yıllık direnişin tarihsel önemine dikkat çekti.
Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Özgür Evrim Gülez ise, “Üniversiteler biat etmez. Özerk, özgür üniversite mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Boğaziçi Direnişi’nin altıncı yılına girerken verilen ortak mesaj ise netti:
“Kayyumlar gidecek, üniversiteler kalacak.”