10 Şubat 2026 Salı


18:22   DÜNYA BAKLIYAT GÜNÜ MERSIN’DE GÜÇLÜ MESAJLARLA KUTLANDı: BAKLIYAT GELECEĞIN GıDASı   16:14   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "İKTIDARA BOZUK TOHUM MESUT’LA GIDILMEZ, ZEYDAN’LA, MANSUR YAVAŞ‘LA, EKREM BAŞKAN’LA GIDILIR"   16:13   HATIMOĞULLARı’NDAN FIDAN’ıN "SURIYE AYAĞı BITTIKTEN SONRA IRAK AYAĞı DA VAR" SÖZLERINE YANıT: "YAPTıĞı BU AÇıKLAMAYı SÜRECIN RUHUNA UYGUN OLARAK GÖRMÜYORUZ"   13:09   EĞITIM SEN GENEL BAŞKANı IRMAK: TÜRKIYE YÜZYıLı MAARIF MODELI, ÖĞRENCILERI VE ÜLKENIN GELECEĞINI KARANLıĞA SÜRÜKLEMEKTEDIR   10:30   PINOKYO’NUN BÜYÜLÜ YOLCULUĞU MERSIN’DE SAHNEYE TAŞıNıYOR: “KUKLACı” YENIDEN PERDEDE!   09:27   MERSIN ROMAN ÖDÜLLERI’NDE EDEBIYAT RÜZGÂRı: 140 ESER ARASıNDAN “HALEP YOLU” BIRINCI OLDU   09:17   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN YEŞIL DÖNÜŞÜM HAMLESI   22:36   BAŞKAN SEÇER’DEN MECLIS’TE NET MESAJ: “6 ŞUBAT’ıN YARALARıNı EL BIRLIĞIYLE SARACAĞıZ   17:54   “BU TABLOYLA ÖVÜNÜLMEZ, UTANıLıR!” EMEKLILERDEN İKTIDARA DEPREM, KONUT VE GEÇIM İSYANı   16:44   MHP’NIN 57’NCI KURULUŞ YıL DÖNÜMÜ... DEVLET BAHÇELI: YEGANE SIYASI IRADE MHP VE CUMHUR İTTIFAKı’DıR   16:42   TBMM’DE ÖĞRENCILERE ISTISMAR DAVASı... ASU KAYA: "BIR ÇOCUK ‘RAHATSıZ EDILIYORUM’ DEDIĞINDE KARŞıSıNA SADECE ADALET ÇıKMALıDıR"   16:34   YENIŞEHIR’IN ‘MIKROIKLIM’ DEVRIMI AYVALıK’TA GÖRÜCÜYE ÇıKTı!   16:28   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN KENT DOKUSUNU KORUYAN MÜDAHALE    14:52   MAĞDUR AILELER TBMM’DE… SEVDA ERDAN KıLıÇ: "BU INSANLAR ACıLARıNı TEŞHIR ETMEK IÇIN DEĞIL, ADALETIN YOKLUĞUNU IFŞA ETMEK IÇIN BU MÜCADELEYI VERIYORLAR"   14:50   EMEP’LI MILLETVEKILERINDEN, BAKAN TUNÇ’A: "EPSTEIN BELGELERINDE ISIMLERI GEÇENLER HAKKıNDA BAKANLıĞıNıZCA BAŞLATıLMıŞ BIR INCELEME VAR Mı?"   14:50   DERVIŞOĞLU’NDAN MESUT ÖZARSLAN’A TEPKI: "SIZE VE PARTINIZE DUYULAN SEVGIYE ISTINADEN OY ALıYORSUNUZ O OYU BAŞKA PARTIYE CIRO EDEMEZSINIZ"   14:48   CHP GRUP BAŞKANVEKILI GÜNAYDıN, "UMUT DAVASı"NıN GÖRÜLDÜĞÜ ANKARA ADLIYESI ÖNÜNDE KONUŞTU: "UĞUR MUMCU CINAYETININ PEŞINI BıRAKMAYACAĞıZ"   17:34   ÜMIT ÖZDAĞ: "ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK ISTEYENLER ÖNCE ŞEHIT KÜÇÜK’ÜN ANNE VE BABASıNA, ’BIZ SENIN EVLADıNı KATLEDEN TERÖRISTLERIN ELEBAŞıNı SERBEST BıRAKACAĞıZ’ DESINLER"   17:32   HAYATıNı KAYDEDEN POLIS MEMURU KESKIN IÇIN TÜVTÜRK ÖNÜNDE AÇıKLAMA: "’ÖLÜRSE ŞEHIT, VURURSA SUÇLU’ DÜZENI SON BULMALıDıR"   17:31   CHP’NIN YENI PARTI PROGRAMı BALıKESIR’DE TANıTıLDı: HAZıR OLUN, BIR DEVRIN SONUNA GELIYORUZ  
 
     
   

Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz: “Mal Rejimi Aile İçi Şiddetin Temeli Gösterilmemelidir”


Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi ve Mersin Barosu Eğitim Merkezi işbirliğinde avukatlara yönelik ‘Eşler Arasında Mal Rejiminin Tasfiyesi’ konulu seminer düzenlendi.

 

Tarih : 26 Mayıs 2019 Pazar 22:24   Okunma : 1985

Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu, avukatlar ve stajyer avukatların katılımıyla Mersin Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde; Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Şükran Şıpka ve İstanbul Barosu’ndan Av. Ayça Özdoğan sunum yaptı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Türkiye’nin kanayan yarası olan aile hukukunda mal rejiminin tasfiyesi ve aile içi sorunların en temel kaynağı olan bu konu aydınlatıcı bir eğitim semineridir. Birçok kesim tarafından mal rejiminin aile içi şiddetin temeli olarak gösterilmesi yanlıştır. Biz avukatlar, taraflar arasındaki hukuki meselenin çözümünde nasıl aktif rol alabiliriz? Kişilerin haklarını, mağduriyetlerini nasıl giderebiliriz? Bunları en ince ayrıntısına kadar öğrenmemiz gerekiyor. Bu seminerde halkın kanayan yarasına parmak basabiliriz ve sorunların giderilmesinde çare olabiliriz. Mersin Barosu olarak bu tür eğitimlere önem veriyoruz” diye konuştu.

“SİSTEMİN KAVRANAMAMASINDAN DOLAYI HAK KAYIPLARI YAŞANIYOR”

Daha sonra sunum yapan Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Şükran Şıpka,  edinilmiş mallara katılma rejiminin ruhu, mantığını ve kanundaki düzenleniş şeklini anlattı. Eşler arasındaki mal rejiminin Türkiye’de 2002 yılında yürürlüğe girdiğini, ancak aradan 17 sene geçmesine rağmen sistemin hala yerine oturmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Şükran Şıpka, “Çünkü zor bir rejim ve tasfiyesi de zor. Türkiye’deki malların karışıklığı dolayısıyla, tasfiyesi daha da zorlaşıyor. Tamamen bilirkişilik sistemine dayalı bir tasfiye ama yetkin bilirkişi yok. Hukukçular sistemi çok iyi kavrayamadığından, yetersiz bilirkişi raporuna dayanarak kararlar veriyorlar ve çok büyük hak kayıpları yaşanıyor. Yargıtay’ın son yıllarda bazı kararlarda kanundan saptığını vurgulamak istiyorum. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, edinilmiş mallara katılma rejimini benimsedi, güzel kararlar da veriyor ancak bazı noktalarda bizim doktrin olarak katılmadığımız faklı yönde kararları da var. Bu sistemdeki hesaplamalarda, sistematik hatalar da yapılıyor” şeklinde konuştu.

“EVLİLİKLERİN YÜZDE 10’U BOŞANMAYLA, YÜZDE 90’I ÖLÜMLE BİTİYOR”

 İsviçre’de 1984 yılında kabul edilen ve 1988 yılında yürürlüğe giren bu sistemin İsviçre’den alındığını ve 4 yıllık süreçte İsviçre’de bu sistemin özümsendiğini, çok tez konusu olduğunun bilgisini veren  Prof. Dr. Şükran Şıpka, “Ancak Türkiye’de 4 yıllık bir geçiş süresi tanınmadı. Medeni Kanun ülkenizde 22 Kasım 2001’de kabul edildi ve 1 Ocak 2002’de de yürürlüğe girdi. Yani kısacası, kırkı çıkmadan Medeni Kanun yürürlüğe girdi. Bunula birlikte mal rejimleri de yürürlüğe girdi. Türk hukukunda da ilk defa bazı kavramlarla karşılaşıldı. Örneğin; edinilmiş mal ve tasfiye sistemi bilinmiyordu. Mal ayrılığı diye yasal mal rejimimiz vardı ama hiçbir tasfiyeye gerektirmeyen bir rejimdi.  Bu nedenle 2002 itibariyle tasfiyeyi gerektiren bir rejimle karşılaşınca Türk hukukunda uygulayıcılar, avukatlar, hakimler ilk başta rejimi tanıyamadılar. Kazanılan mallar 2002’den sonra paylaşıldığı için, bu dava uzun bir süre mahkemelere yansımadı.  Ancak aradan geçen 17 yılda Türkiye’de çoğu insan, evlilik içinde edinilmiş mallar edindi. Bu sistem sadece boşanmada değil, ölümde de kullanılan bir tasfiye sistemidir. Evliliklerin yüzde 10’u boşanmayla bitiyor ama yüzde 90’ı ölümle bitiyor. Nedense ölüm halinde mal rejimi tasfiyesinin uygulandığını yeni yeni görmeye başladık ve bu davalar da çoğalmaya başladı.  17 yılın son 4-5 yılında davalar yoğunlukla aile mahkemelerinde görülmeye başlandı” ifadesini kullandı.

Daha sonra sunum yapan İstanbul Barosu’ndan Av. Ayça Özdoğan ise, Eşler Arasında Mal Rejiminin Tasfiyesi’ konusunda usul bilgileri verdi. Seminerin sonunda Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz ve yönetim kurulu, panelistlere teşekkür ederek plaket takdim etti.






Paylaş :
Etiketler :  MERSİN BAROSU, BİLGİN YEŞİLBOĞAZ, HERŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA