3 Kasım 2025 Pazartesi


16:49   “KIRLI OYUNLARA KARŞı BIRLEŞIK DIRENIŞ!” – SOL PARTI’DEN TARIHI ÇAĞRı   16:35   EĞITIMDE FıRSAT EŞITLIĞI MERSIN’DE GERÇEK OLUYOR: BÜYÜKŞEHIR’DEN LGS VE YKS’YE TAM DESTEK   16:25   BARAN GÜNEŞ’TEN STRAZBURG’DA SERT MESAJ: “YA HEP BERABER YA HIÇBIRIMIZ!”   16:02   EDIRNE CEZAEVI’NDEN EL YAZıSıYLA MESAJ: “KAR MAKINESINI KURCALAMAYıN, YOLUNUZU KAPATMAYıN.”   15:29   TOROSLAR’DA UMUTUN ADı: OKUMA SALONLARı   15:13   TARSUS’UN KALBI YENIDEN ATıYOR: ATATÜRK CADDESI’NDE TRAFIK AKıŞı NEFES ALDı   01:28   12 SAATLIK YARGıLAMANıN ARDıNDAN TAHLIYE: DEM’LI BAŞKANLAR SERBEST   23:55   MERSIN’IN YENI ENERJISI YOLLARDA: BAŞKAN SEÇER’DEN ELEKTRIKLI OTOBÜS DEVRIMI!   23:40   “ÜRETEN TARSUS’UN KALBINDE BULUŞMA: BOLTAÇ SAHADA”   13:25   ERDAL İNÖNÜ ANıLDı... ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKIYE’DE INSANLAR SIYASETTE MIZAHıN AYNı ANDA AYNı CIDDIYETLE AYNı CÜMLELER IÇINDE YER ALABILECEĞINI ÖĞRENDI   13:23   GRAND KARTAL OTEL YANGıNı DAVASı... AVUKAT YÜKSEL GÜLTEKIN: "ADALET YERINI BULMAZSA KıYAMET KOPAR"   13:22   CHP’LI KıŞ’TAN HÜKÜMETE TEPKI: "ÜLKE YÖNETMEK YERINE VATANDAŞıN CEBINE ÇÖKMEYI MARIFET SAYıYORLAR"   13:20   EKREM İMAMOĞLU’NUN DANıŞMANı İBRAHIM ÖZKAN GÖZALTıNA ALıNDı   13:16   YÜKSELEN FIYATLAR NEDENIYLE IKINCI EL PAZARıNA RAĞBET ARTTı   03:07   CUMHURIYET COŞKUSUYLA TARIH YAZDıLAR: MSK AVRUPA’DA İLK ZAFERINI ALDı!   18:25   “CUMHURIYET, HUKUKUN NEFESIDIR”: MERSIN BAROSU’NDAN 102. YıLA ANLAM YÜKLÜ RESEPSIYON   18:15   SARıULAK FIDANıYLA CUMHURIYETIN İZINI SÜRDÜLER: BAŞKAN BOLTAÇ’TAN DUYGUSAL MESAJ   17:20   “MERSIN NASıLSA TÜRKIYE DE ÖYLE OLACAK” – SEÇER’DEN İKTIDAR VIZYONU   17:12   TOROSLAR’DA CUMHURIYET MEŞALESI BINLERCE YÜREKLE YANDı   16:47   CUMHURIYETIN 102. YıLıNA SANATLA SELAM: MERSINLI ÇOCUKLAR SAHNEYE TAŞTı  
 
     
   

TBMM BAŞKANLIĞI`NDAN 15 TEMMUZ KOMİSYONU AÇIKLAMASI: "RESMİ RAPOR BULUNMAMAKTADIR"


TBMM Başkanlığı, geçen dönem çalışmalarını tamamlayan ancak raporunu vermediği için görüşülemeyerek kadük hale gelen TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu için açıklama yaptı. Açıklamada, “TBMM İçtüzüğü hükümleri gereğince hukuken (resmi anlamda) Meclis Araştırması Komisyonu Raporu niteliğini taşıyan bir rapor bulunmamaktadır. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz 27. Yasama Döneminde TBMM İçtüzüğü`nün 77`nci maddesi uyarınca hükümsüz hale gelen söz konusu Meclis Araştırmasına ilişkin olarak TBMM Başkanlığı`nca, 26. Yasama Dönemi`nde yaşanılan süreçlerin açıklanması dışında, yapılabilecek yeni bir hukuki işlem bulunmamaktadır” denildi.

 

Tarih : 18 Temmuz 2022 Pazartesi 15:04   Okunma : 452

TBMM Başkanlığı, geçen dönem çalışmalarını tamamlayan ancak raporunu vermediği için görüşülemeyerek kadük hale gelen TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu için açıklama yaptı. Açıklamada, “TBMM İçtüzüğü hükümleri gereğince hukuken (resmi anlamda) Meclis Araştırması Komisyonu Raporu niteliğini taşıyan bir rapor bulunmamaktadır. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz 27. Yasama Döneminde TBMM İçtüzüğü`nün 77`nci maddesi uyarınca hükümsüz hale gelen söz konusu Meclis Araştırmasına ilişkin olarak TBMM Başkanlığı`nca, 26. Yasama Dönemi`nde yaşanılan süreçlerin açıklanması dışında, yapılabilecek yeni bir hukuki işlem bulunmamaktadır” denildi.

Fetullahçı Terör Örgütü`nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016`daki darbe girişiminin üzerinden 6 yıl geçti. Muhalefet milletvekilleri, TBMM`de kurulan 15 Temmuz Araştırma Komisyonu`nun hazırladığı raporun yıllar geçmesine rağmen basılmaması, yayınlanmaması, Meclis Genel Kurulu`nda görüşülmemiş olmasına tepki gösteriyor.

KOMİSYON AKAR VE FİDAN`I DİNLEMEDİ

TBMM`nin açıklanmayan raporu, resmi internet sitesinde ‘hükümsüz` olarak yer alıyor. Araştırma Komisyonunun başkanlığını AKP Milletvekili, eski başsavcı Reşat Petek yapmıştı. 4 Ekim 2016`da kurulan ve süre uzatma kararı almadığı için üç aylık çalışma süresi 4 Ocak 2017 tarihinde dolan komisyon son toplantısını 22 Aralık 2016 tarihinde yapmıştı. Komisyonda dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile darbe girişimini aynı gün saat 14.45`te MİT`e giderek bildiren, ancak hemen sonra MİT personeli yapılan kara pilot binbaşı O.K.`nın dinlenememiş olması eleştiri konusu olmuştu. Komisyonun CHP`li üyesi İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, binbaşı O.K.`nın komisyonda dinlenmesini önlemek için MİT personeli yapıldığını savunmuştu.

MECLİS BAŞKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Muhalefet milletvekillerinin raporun akıbetine ilişkin soruları son günlerde sık sık dillendirmesi üzerine TBMM Başkanlığı tarafından bugün yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, ‘15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi ile Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu`nun 4 Ekim 2016 tarihinde çalışmaya başladığını ancak bir aylık ek süre almadığı için 4 Ocak 2017 tarihinde sürenin hukuken sona erdiği belirtildi. Açıklamada, “Komisyon tarafından süresi içerisinde TBMM Başkanlığı`na bir rapor sunulmadığı gibi, çalışmalarını süresi içerisinde tamamlamamasının nedenleri ve o ana kadar varılan sonuçlar üzerinde Genel Kurul`da görüşme açılması yoluna da gidilmemiştir” denildi.

12 Temmuz 2017 tarihinde bir rapor taslağı sunulduğu ancak komisyonun CHP üyelerinin 14 Temmuz 2017`de TBMM Başkanlığı`na; ‘kendilerine görüşlerini bildirmeleri için gönderilen taslak rapor ile TBMM Başkanlığı`na sunulan raporun aynı metin olmadığı, yapılan değişiklikler ve eklemelerin tashih niteliğinde düzeltme ve redaksiyonun çok ötesinde olduğu, bu nedenle raporda yapılan tashih ve redaksiyon dışındaki düzeltmeler ve eklemelerin rapordan çıkarılması gerektiği` yönünde yazı iletildiği aktarıldı. TBMM Başkanlığı, mutabakat içinde tüm süreçleri tamamlanan bir Meclis Araştırması Komisyonu Raporu`nun TBMM Başkanlığı`na sunulmadığı vurgulandı.

Açıklamada, “Dolayısıyla, 26. Yasama Döneminde kurulan 15 Temmuz Araştırma Komisyonu tarafından İçtüzükte öngörülen süre içerisinde tamamlanarak aynı yasama döneminde TBMM Başkanlığı`na sunulan ve Komisyon üyelerinin, Komisyonda görüşülen metin olarak üzerinde mutabık kaldıkları bir rapor, diğer bir ifadeyle TBMM İçtüzüğü hükümleri gereğince hukuken (resmi anlamda) Meclis Araştırması Komisyonu Raporu niteliğini taşıyan bir rapor bulunmamaktadır” denildi.

Yeni yasama dönemiyle araştırmanın hükümsüz hale geldiği aktarılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Dolayısıyla içinde bulunduğumuz 27. Yasama Döneminde TBMM İçtüzüğü`nün 77`nci maddesi uyarınca hükümsüz hale gelen söz konusu Meclis Araştırmasına ilişkin olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı`nca, 26. Yasama Dönemi`nde yaşanılan süreçlerin açıklanması dışında, yapılabilecek yeni bir hukuki işlem bulunmamaktadır.

Ancak söz konusu Araştırma Komisyonu`nun faaliyetlerine ilişkin en önemli bilgi kaynağını teşkil eden komisyon tutanaklarına, bu kapsamda komisyonda yapılan tartışmalara, milletvekilleri veya komisyona davet edilen kişiler tarafından serdedilen görüşlere internet adresi üzerinden kamuoyunun erişebilmesi mümkün bulunmaktadır.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA