10 Ağustos 2025 Pazar


14:52   MıSıR’DAN CUMHURBAŞKANı SISI VE BAKAN FIDAN GÖRÜŞMESINE ILIŞKIN AÇıKLAMA   14:50   TEOMAN MUTLU’DAN DIYANET’E ’HUTBE’ TEPKISI   15:28   ATAYMAN: BENDEN DUYMADıĞıM, GÖRMEDIĞIM, YAŞAMADıĞıM ŞEYLERI ANLATMAMı BEKLIYORLAR, HIÇBIR KANUN DıŞı ŞEYE RASTLAMADıM, HIÇBIR KANUNSUZ IŞE IMZA ATMADıM   15:22   CHP’LI EMIR’DEN BAKAN TUNÇ’A “İBB BORSASı” SORUSU: ADALET BAKANı DEĞIL MISIN, NIYE HAREKETE GEÇMEDIN?   15:21   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN KADıNLARA DESTEK, EL EMEĞI EKONOMIYE DÖNÜŞÜYOR   12:25   YUMURTALıK’TA HER ADıMDA HIZMET VAR   10:59   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NIN MERCEK KURSLARı KADıNLARA UMUT VE EKONOMIK GÜÇ SAĞLıYOR   10:40   1 MILYAR TL’LIK KIRA SERTIFIKASı İHRACı BAŞARı İLE TAMAMLANDı   10:30   AKMİB’DEN TEMMUZ İHRACATıNDA 380,2 MILYON DOLARLıK PERFORMANS – BELÇIKA PAZARıNDA YÜZDE 803’LÜK REKOR ARTıŞ   09:30   TOPLU TAŞıMADA DEVRIM: KONFORLU VE UYGUN FIYATLı YOLCULUK"   01:02   ÖZGÜR ÖZEL’IN "İBB BORSASı" OLUŞTURDUĞUNU IDDIA ETTIĞI AVUKAT GÖZALTıNA ALıNDı   22:54   GÜLNAR’ıN EFSANE LEZZETI GERI DÖNDÜ: ATA NOHUT TENCERELERDE KAYNıYOR!   20:50   GAZETECI FATIH ALTAYLı’NıN YOUTUBE KANALıNA ‘MILLI GÜVENLIK VE KAMU DÜZENININ KORUNMASı’ GEREKÇESIYLE ERIŞIM ENGELI GETIRILDI   19:59   CHP MERSIN KADıN KOLLARı’NDAN SERT TEPKI: “KADıN CINAYETLERI MÜNFERIT DEĞIL, POLITIKTIR!”    15:17   EKREM İMAMOĞLU’NDAN IKTIDARA MURAT ÇALıK TEPKISI   15:16   ÖZGÜR ÖZEL’E SALDıRAN SELÇUK TENGIOĞLU’NUN TUTUKLULUĞUNUN DEVAMıNA KARAR VERILDI   15:14   MILLI DAYANıŞMA, KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU’NUN IKINCI TOPLANTıSıNDA JAMMER ÖNLEMI   15:13   GÜLCAN KıŞ’TAN BAKAN GÖKTAŞ’A SORU ÖNERGESI TEPKISI   14:33   TARSUS’UN YOLLARı YENILENIYOR: 9 MAHALLEDE ASFALT YAMA ÇALıŞMASı   09:22   YENIŞEHIR BELEDIYESI’NDEN SÜRDÜRÜLEBILIRLIKTE ÖRNEK ADıM: ISO 50001 SERTIFIKASıYLA MERSIN’DE BIR İLK!  
 
     
   

TEİS BAŞKANI SAYDAN: SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÜN RAPORLARIN SÜRESİNİ UZATTI, ANCAK SGK 15 HASTALIĞI DIŞARDA BIRAKTI


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, koronavirüs nedeniyle yurttaşların sağlık hizmetine erişiminde aksamaları engellemek amacıyla Sağlık Bakanlığı`nın bütün raporların sürelerini yıl sonuna kadar uzattığını, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu`nun (SGK) 15 hastalık grubunu uygulama dışı bıraktığını açıkladı. Saydan, dışarda bırakılan 15 grubun içinde göz hastalıkları, hepatit, MS ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların bulunduğunu belirtti.

 

Tarih : 14 Nisan 2022 Perşembe 12:15   Okunma : 379

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, koronavirüs nedeniyle yurttaşların sağlık hizmetine erişiminde aksamaları engellemek amacıyla Sağlık Bakanlığı`nın bütün raporların sürelerini yıl sonuna kadar uzattığını, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu`nun (SGK) 15 hastalık grubunu uygulama dışı bıraktığını açıkladı. Saydan, dışarda bırakılan 15 grubun içinde göz hastalıkları, hepatit, MS ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların bulunduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı, kronik hastalığı olan yurttaşların rapor sürelerini geçen yıl aldığı kararla bu yıl sonuna kadar uzatma kararı aldı. SGK ise, Bakanlığın bütün raporların süresini uzatmasına rağmen 15 hastalık grubuna ait teşhisi dışarıda bıraktı.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, bütün raporların sürelerinin uzatılması gerekirken SGK`nın 15 hastalık grubunu dışarda bıraktığını açıklayarak yurttaşların ve eczacıların mağdur olduğunu vurguladı. Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, SGK`nın dışarda bıraktığı bu 15 grubun içinde göz hastalıkları, hepatit, kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da bulunduğuna dikkat çekti.

Saydan, “Kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızın son günlerde eczanelerimize girerek en çok sordukları soru raporum uzadı mı? İlaçlarımı verebilecek misin?” dedi. Saydan`ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“İLAÇLARIN ECZANELERDEN REÇETESİZ TEMİN EDİLEBİLECEĞİ DUYURULDU: 18 Mart 2020 tarihli duyuru ile Covid-19 nedeniyle vatandaşlarımızın sağlık hizmetine erişiminde aksamaya neden olmaması, bulaş riskinin azaltılması amacıyla önce Sağlık Bakanlığı sonra SGK tarafından raporlarının süresi uzatılmış ve bu raporlara istinaden ilaçların eczanelerden reçetesiz temin edilebileceği duyurulmuştu.

BÜTÜN RAPORLARI 31 ARALIK 2022 TARİHİNE UZATARAK SORUNA ÇÖZÜM BULDU: Bu sene mart ayının sonunda hastane randevularında yaşanan yoğunluk sebebi ile 1-1,5 ay sonraya verilen randevular hastalarımızı mağdur ettiği için Sağlık Bakanlığı geçerlilik süresi 1 Ocak 2020 tarihinden sonra dolan ve yenilenmeyen bütün raporları 31 Aralık 2022 tarihine uzatarak soruna çözüm buldu.

SGK REÇETESİZ İLAÇ VERİLMESİNİ 1 HAZİRAN 2022 TARİHİNDE BİTİRECEĞİNİ BİLDİRDİ: Bu çözüm için SGK 8 Nisan 2022 tarihinde duyuru yayınlayarak bütün sağlık raporlarının süresini uzatmadığını, 15 hastalık grubunu dışarda bıraktığını ve eczanelerimizden reçetesiz ilaç verilmesini 1 Haziran 2022 tarihinde bitireceğini bildirdi, ancak Medula provizyon sisteminde gerekli güncelleme bile halen yapılmadı.

BU TARİHTEN SONRA REÇETESİZ İLAÇ ALIMI OLAMAYACAK: Aşağıdaki hastalıklar ve ilaç grupları dışında kalan bütün kronik hastalar 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılmış raporlarıyla, 1 Haziran 2022 tarihine kadar ilaçlarını direkt eczaneden reçetesiz temin edebilecek olup, bu tarihten sonra reçetesiz ilaç alımı olamayacak.

BİZİM HİÇBİR MÜDAHALEMİZİN OLMADIĞINI SÖYLEMEK İSTİYORUZ: Eczanelerimize gelerek bizlere bu uygulamadaki karışıklığın sebebini soran vatandaşlarımıza bu durumun bizlerden kaynaklanmadığını, söz konusu uygulamanın SGK`nın tasarrufu olduğunu, bizim hiçbir müdahalemizin olmadığını söylemek istiyoruz. Aşağıdaki listede hastalığı ve ilaçları olan vatandaşlarımızın acilen raporlarını yeniletmeleri ve reçetelerini yazdırmaları gerektiğini bu vesileyle bir kez daha hatırlatır, uygulamadaki karışıklığın ve karmaşıklığın sorumlusunun eczacılar olmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız.”

RAPORU UZATILMAYAN HASTALIK VE TEŞHİSLERİN LİSTESİ

Saydan, rapor süresi uzatılmayan teşhisler ve ilaç gruplarını şöyle sıraladı:

"1) 4.2.6 - Büyüme bozuklukları

2) 4.2.9 - Eritropoietin, darbepoetin, sevelamer, parikalsitol, oral esansiyel aminoasit preperatları ve keto analogları kullanım ilkeleri

3) 4.2.10 - Lizozomal hastalıklar için tedavi ilkeleri

4) 4.2.33 - Göz hastalıklarında ilaç kullanım ilkeleri

5) 4.2.1 - Leflunomid, altın preparatları, Anti-TNF ilaçlar, rituksimab (romatoid artritte), abatasept, ustekinumab, tofacitinib, kanakinumab, tosilizumab ve vedolizumab kullanım ilkeleri

6) 4.2.12 - İmmünglobulinlerin kullanım ilkeleri

7) 4.2.13 - Hepatit tedavisi

8) 4.2.14 - Kanser tedavisinde ilaç kullanım ilkeleri

9) 4.2.15 - Klopidogrel, silostazol, ivabradin, prasugrel, dabigatran, rivaroksaban, apiksaban, tikagrelor ve ranolazin kullanım ilkeleri

10) 4.2.18 - Orlistat kullanım ilkeleri

11) 4.2.27 - Faktör ve diğer kan ürünlerinin reçete edilme ilkeleri

12) 4.2.30 - Pulmoner hipertansiyon ile kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyonda ilaç kullanım ilkeleri

13) 4.2.33.D - Göz hastalıkları tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar

14) 4.2.34 – Multipl Skleroz Hastalığında fampiridin, beta interferon, glatiramer asetat, teriflunomid, dimetil fumarat, fingolimod, okrelizumab, kladribin, natalizumab ve alemtuzumab kullanım ilkeleri

15) Sağlık Bakanlığı Renkli Reçete Sistemi`ne dahil ilaçlar"

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA