25 Ekim 2025 Cumartesi


15:25   MAZBATASıNı ALAN CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK: BU CEBERUT IKTIDARı HEP BIRLIKTE DEĞIŞTIRECEĞIZ   15:23   EKREM İMAMOĞLU: YOLSUZLUK VE TERÖR SUÇLAMALARıYLA IKNA EDEMEDIĞINIZ AZIZ MILLETI CASUSLUK GIBI AKıL ALMAZ IFTIRA ILE MI IKNA EDECEKSINIZ?   15:21   32 GÜNDÜR TUTUKLU BULUNAN “SOĞUK SAVAŞ” SUNUCUSU VE KONUĞU HAKKıNDA TAHLIYE KARARı VERILDI   15:18   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN “KADıN SAĞLıĞı VE OTIZME ÇOK YÖNLÜ BIR BAKıŞ” SEMINERI   15:16   GÜLCAN KıŞ: MERSIN İÇIN PLAN YOK!   11:33   MAHKEMEDEN CHP KURULTAYLARıNA ONAY: İPTAL TALEBI REDDEDILDI   10:33   MUT’TA YOLLAR DEĞIŞTI, HAYAT KOLAYLAŞTı   10:16   AKDENIZ’DE SOKAKLAR YENILENIYOR: 7 MAHALLEDE DÖNÜŞÜM BAŞLADı   10:11   CHP KURULTAYLARı MAHKEMEDE: İPTAL DAVASıNDA KRITIK VIRAJ   09:15   TELE1’E “CASUSLUK” OPERASYONU: MERDAN YANARDAĞ GÖZALTıNDA, İMAMOĞLU VE ÖZKAN’A SORUŞTURMA ŞOKU   09:03   HAMURDAN CESARETE: ENGELSIZ YAŞAM PARKı’NDA SOSYAL KATıLıMıN EN LEZZETLI HALI   15:05   CHP’LI KıŞ: “BIR YANDA MILYAR EUROLUK KAYNAKLAR, DIĞER YANDA SUSUZ KALAN TARLALAR!”   15:04   CAN ATALAY’DAN TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ’A ÇAĞRı   15:03   CHP’LI ÖZÇAĞDAŞ, YENIŞEHIR BELEDIYESI’NIN ’ERKEN ÇOCUKLUK GELIŞIMI PROJESI’NI INCELEDI   15:01   VAHAP SEÇER: “BIZIM ADAY GÖSTERDIĞIMIZ BIR ARKADAŞıMıZ ÇANKAYA’DA CUMHURBAŞKANı OLACAK”   14:50   GAZETECI ERCÜMENT AKDENIZ HAKKıNDA TAHLIYE KARARı VERILDI   14:48   ÖZGÜR ÖZEL: “İMAMOĞLU CUMHURBAŞKANı OLDUĞUNDA ILK TALIMATı, ‘CUMHURIYET YURTLARı’Nı BITIRIN’ OLACAK”   14:45   CHP’NIN KURULTAY IPTAL DAVASıNıN BEŞINCI DURUŞMASı YARıN YAPıLACAK   14:44   ABB: MANSUR YAVAŞ’A VERILEN 7 GÜNLÜK SÜRE, MÜLKIYE SORUŞTURMALARıNDA STANDART UYGULAMA   14:42   BULDAN VE SANCAR’DAN EDIRNE VE KANDıRA’DA CEZAEVI ZIYARETI: "DEMIRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ’ıN SÜRECE DESTEĞI TAM"  
 
     
   

Servet Koca, 20 Kasım Çocuk Hakları günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.


İYİ Parti Mersin İl Başkanı Servet Koca, 20 Kasım Çocuk Hakları günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

 

Tarih : 20 Kasım 2018 Salı 09:49   Okunma : 648

Koca yayınladığı mesajda şunları kaydetti: “ Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gerekli bir konudur. Bu haklar hem kanunen, hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; yaşama, barınma, eğitim, sağlık; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların hepsini birden tanımlamaktadır. Çocuk hakları, insan hakları meselesidir ve bu hakların korunması bizi biz yapan, bizi insan yapan en önemli değerimizdir.

Tarihe baktığımızda çocuk haklarına dair ilk metin 1917 yılında, Moskova’da ‘Çocuk Hakları Bildirgesi’ olarak kaleme alınmıştır. Sonraki yılarda Leh eğitimci Janusz Korczak 1919 tarihli ‘Bir Çocuğu Nasıl Sevmeli’ adlı kitabında çocuk haklarından söz etmiş ve konuyu gündeme taşımıştır. Resmileşen ilk metin ise 1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi’dir. Bildiri sözleşmeye dönüştürülerek 20 Kasım 1989’da Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme adı altında yayınlanmıştır. Türkiye’de ise ilkini 1929 yılında kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mız bizlerin övünç kaynağı. Burada dâhi lider Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonunu, çocuklara verdiği önem ve değeri çok açık olarak görüyoruz. Çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek ülkeyiz. Ancak Türkiye’de çocuk haklarında ve bu hakların korunmasında gelinen nokta hiç iç açıcı değil. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu'nun Çocuk hakları raporuna göre, son 16 yılda 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı. Cinsel suçların yüzde 46'sı çocuklara karşı işlendi. Çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünya listesinde 3. sırada yer aldı. Çocuk işçiliğinde rakam iki milyona yaklaşmış durumda. Çalışan her 10 çocuktan 8'inin kayıt dışı olarak çalıştığını görüyoruz.  2018 yılında 15-16 ve 17 yaşında olan üç çocuk çalışırken hayatını kaybetti ve ölen çocukların üçü de tarım emekçisiydi. Eğitim hakkı raporuna göre ise, örgün ve yüksek eğitimde var olan cinsiyet farkının kapatılmadığı, kadınların net okullaşma oranları tüm düzeylerde erkeklerden geri durumda olduğu, ilkokuldan orta öğretime geçişte kız öğrenci kaybının erkeklere göre yoğunlaştığı görülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde çocuk yaşta evlilik ve nişanlılık nedeniyle eğitime devam edemeyenlerin yüzde 97.4'ü kız öğrencilerdir. Yaşam hakkı verilerine bakacak olursak, 2009'dan 2017 yılına kadar 18 ila 21 yaş arasında 68 çocuk ve genç yaşamını yitirdi. Ölümler 'şüpheli' olarak kayıtlara geçti. Çocuklarla ilgili son 3 yılda 18 işkence başvurusu yapıldı. Çocuk tutuklu ve hükümlülere kötü muamele ve işkence iddialarıyla ilgili 2015 yılında 4, 2016 yılında 4, 2017 yılında ise 10 başvuru yapıldığı kaydedildi. Yaklaşık 700 çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde. İşlediği suçlardan ötürü de 3 bin 13 çocuğun cezaevinde olduğunu biliyoruz.

İHD, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜİK rakamları baz alınarak referans gösterilen raporlarda belirtilen çocuk hakları maddelerine ilişkin veriler, Türkiye’nin Çocuk Hakları konusunda oldukça vahim bir durumda olduğunun acı bir göstergesi. Taraf olduğumuz Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi doğrudan ya da dolaylı olarak çocukları ilgilendiren bütün etkinliklerde çocuğun yüksek yararının temel alınmasını şart koşar. Her çocuk kaç yaşında olursa olsun bireydir. Çocukluk dönemi birey olma yolunda karşılaşılan fırsatlar dönemidir ki; devletin ve toplumun görevi, çocuğun birey olma sürecindeki karşılaşabileceği tüm engelleri ortadan kaldırması ve bu yoldaki fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek kendilerini gerçekleştirebilmeleri için çocuklara imkan tanımasıdır. Bu konuya dair Partimiz programında 30 madde vardır. İYİ Parti olarak çocuk ve gençlerimize oldukça önem veriyor ve bu konuda ciddi, vazgeçilmez kurallarımızı koyuyoruz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın adı üstünde çocuk yaşta geleceklerini karartan ve onları hayattan koparan bu tablo ülkemize yakışmamaktadır. Çocuklarımızın yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, seslerinin duyulmasına, kendilerine adilce davranılmasına hakları var. Her şeyden öte çocukların çocuk olmaya hakkı var. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk “Çocuklar her türlü istismardan korunmalı ve onlar her şartta yetişkinlerden daha özel olarak ele alınmalıdır. Çocuk sevgisi bir ihtiyaçtır” diyor. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın doğuştan gelen haklarını en iyi şekilde yaşamaları, ailelerine ve vatanına hayırlı ve iyi bireyler olmaları dileği ile hepinize saygılarımı sunuyorum.”

 






Paylaş :
Etiketler :  iyi parti, servet koca, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA